Podmornica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
tempora
Posts: 2799
Joined: 03/07/2002 00:00

Podmornica

Post by tempora » 23/06/2007 10:35

Starijoj zeni, clanu moje porodice, koja zivi sama u starom dijelu grada Sarajeva, od prije mjesec dana pojavila se voda u kuhinji, koja curi niz zidove, posto je taj dio kuce djelomicno u zemlji.Kuhinja je kako ona kaze vec ostecena od vode jer voda neprestano izvire.

Obratila se vodovodu, ciji su ljudi izasli na lice mjesta, uzeli uzorke i prvo rekli da je to njihova voda i da ce oni snositi sve troskove, a potom rekli da nije njihova voda i da postoji mogucnost da su to neke podzemne vode te da ona taj problem mora rijesiti sama.

Kako vec rekoh radi se o starijoj gospodji, koja nema nikoga u blizini da bi joj pomogao i da bi je uputio kome da se obrati, pa se obracam forumu u nadi da neko poznaje ovu problematiku i da ce me uputiti na tacnu adresu-ako takva uopste postoji?
Ne znam koliku ulogu igra cinjenica da se voda pojavila u momentu kada je komsija iznad nje poceo praviti/dogradjivati kucu.Mozda je ipak puka slucajnost ili je mozda komsija sasvim slucajno ostetio vodovodne cijevi? :?

Da li je nekome od vas poznata slicna problematika i da li znate kome se treba obratiti u ovom slucaju, te i ako je rijec o podzemnim vodama, kako rijesiti problem? Unaprijed zahvalna.


User avatar
suncokret13
Posts: 1255
Joined: 11/09/2006 00:17
Location: par stanica od kuce
Contact:

Post by suncokret13 » 23/06/2007 18:56

za moguce rjesenje tvog problema potrebno je jos malo podataka,
kakva je zgrada,
hidroizolacija - vjerovantno postoji ( ljepenka + bitumen )
kolio je stara zgraa,
voda prolazi kroz pod ili zidove....pretpostavka je da se radi i zgradi,
i da su prostorije koje navodis locirane u prizemlju,mada je tu i komsija koji je moguce ostetio cjev.

voda se pojavljuje periodicno ( poslije kisa - oborina ) ili konstantno ?

ako je konstanatan dotok vode u prostorije onda se najvjerovatnije radi o puknutoj cjevi.
Ako se radi o podzemnim vodama,njihov nivo opet moze biti uzrokovan i atmosferskim oborinama....
''experti'' iz vodovoda i (ili ) kanalizacije bi mogli utvrditi vrstu vode.
da li je vodovodna ili fekalna voda ?
u svakom slucaju bi bilo dpbro obratiti se i Osiguravajucem zavodu (kako bi se steta sanirala,mada bi trebalo utvrditi i uzrok stete,sto je po meni najvaznije.

Vodovod i Kanalizacija bi trebali ,a mislim da posjeduju polisu '' osiguranja iz djelatnosti'',odnosno sto bi trebalo znaciti posjeduju osiguranje ( koje je vjerovatno limitirano po stetnom dogadjaju ) da prilikom svog redovnog,svakodnevnog rada ako nacine kakvu stetu TRECIM licima da se da ista steta nadoknadi iz osnova osiguranja.

Post Reply