Podmladak

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zzzzz

#1 Podmladak

Post by zzzzz »

Interesuje me, sjeca li se mozda neko koliko se djece radjalo dnevno u Sarajevu prije rata? Redovno pratim podatke na SarayNet-u o broju novorodjenih Sarajlija i cini mi se da su cifre za masala, s obzirom na price o niskom natalitetu.
Eto danas npr. deset djecaka i osam djevojcica.
sojka

Post by sojka »

Mashala :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3 Re: Podmladak

Post by Truba »

zzzzz wrote: obzirom na price o niskom natalitetu.
kako koji narod :D :D :D
kame

Post by kame »

Vidi, tesko je reci bez popisa stanovnistva u narednih 30-40 godina ali je sigurno da se danas radja mnogo manje djece.

A prije rata je kod nas bila najveca stopa nataliteta. Narocito kod bosnjaka. U cijeloj SFRJ bosnjaci su imali ubjedljivo najvisi natalitet.

A najnizi su imali slovenci. Kao i najvise samoubistava (ako se ne varam).
Truba

Post by Truba »

zar nisu albanci imali najveći natalitet :?
kame

Post by kame »

Ja kako sam cuo nisu. Ne znam.....

Uglavnom, bili su....da li na vrhu ili pri vrhu......
AhMeT

Post by AhMeT »

albanci se jebu ko zecevi.ne prodje pola godine zena opet trudna,kako to :lol: :lol: :lol:
Truba

Post by Truba »

AhMeT wrote:albanci se jebu ko zecevi.ne prodje pola godine zena opet trudna,kako to :lol: :lol: :lol:
u srpskoj mitologiji je sve moguće :lol: :lol: :lol:
zzzzz

Post by zzzzz »

Ne znam da li SarayNet "frizira" podatke ili sam ja polupo loncice. Mislim da je prosjek bio deset do dvanest prinova dnevno. U danasnji vakat ako nije vise nije ni manje sigurno.
winetou

Post by winetou »

I kakva je korist od velikog nataliteta :? ...i kako ce nam to pomoci :?
zzzzz

Post by zzzzz »

Ne treba u svemu traziti korist Winetu,nego godrina mi je da se ljudi usudjuju s obzirom na situaciju.
Veceg dara u zivotu nisi dobio nego da mozes donijet novi zivot na svijet. Bozije davanje ili tumaci kako ti je volja,ali nemjerljivo.
winetou

Post by winetou »

zzzzz wrote:Ne treba u svemu traziti korist Winetu,nego godrina mi je da se ljudi usudjuju s obzirom na situaciju.
Veceg dara u zivotu nisi dobio nego da mozes donijet novi zivot na svijet. Bozije davanje ili tumaci kako ti je volja,ali nemjerljivo.
Pa jeste nek ljudi stvaraju porodicu, ali hmm ima tu jedna stvar.
Nisam jednom procitao u medijima onu pricu da imaju npr. troje djece do 6 godina a zale se kako su nezaposleni. Pa sad kontaj :(
St.Germain

Post by St.Germain »

cifra o broju rodjenih sama po sebi ne znaci ama bas nista...koliko znam, stopa nataliteta se u statistikama uvijek pojavljuje sa stopom mortaliteta ako se vec hoce izvuci neki zakljucak o demografskim promjenama strukture i broja stanovnistva...

a inace, vec sam pisao, iz BIH se iselilo oko 1, 3 miliona gradjana, ukupno na sve strane oko 250.000 mrtvih, sto cini trecinu predratnog broja gradjana BIH, a raja se i dalje masovno iseljava...to bi cak i za jednu Francusku sa preko 50 miliona stanovnika bio problem, a kamoli kod nas o tome u Bosni nit ko vodi brigu nit da se pocese...ko ce kasnije da placa sve penzionere ako se ovakvo stanje zadrzi i nastavi trend gubljenja najatraktivnijeg dijela stanovnistva u demografskom smislu...boga pitaj.
Post Reply