Podjeljenost

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Santos

#1 Podjeljenost

Post by Santos »

Ljudi neznam kako je kod vas ali ja primjecujem ogromnu podjeljenost u druzenju.Radi se o tome da se svelo druzenje po grupama tj,ko je ko i odakle je.Recimo moj sin a i ostala djeca iz BiH kolko vidim sve mu jarani stranci nigdje Holandzanina,tako je i kod ostalih mojih kolega koji imaju djecu,kad ga pitam kako to da nema Holandzanina jarana kaze ko ih jebe u stilu kurce se i slicno.Apsolutno ne podrzavam tu podjeljenost ali tako je i i tacno se primjeti da su ovi domaci samo svoji a djeca stranaca u grupama i to mi nimalo kao roditelju ne pase,neznam sto ali mi ta podjeljenost ne izgleda nimalo dobro.Kakva je u vas situacija i sta vi mislite o ovome.
zlajaBHF

Post by zlajaBHF »

Kako sam primjetio, takva je situacija svugdje !

Usporedi to sa situacijom u americi, gdje se srnci druze sa crncima, bijelci sa bijelcima, zuti sa zutima itd.... Kod njih je podjela na rasnoj, a u evropi na etnickoj osnovi !
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Ovdje se nasa omladina uklopila. Mislim da je najveci razlog sto nas od samog pocetka razbacalo po cijeloj Norveskoj i naravno, uporedjujuci sa dosta drugih zapadnih zemalja, malen nas je broj ovdje.
Vjerovatno je i to utjecalo da je situacija takva kakva jeste (naravno, svugdje ima izuzetaka).
Prozor

Post by Prozor »

Ne valja ici u kvartove punih stranaca, to mozes vidjeti ako pogledas bilo koju zapadno-evropsku zemlju...

Post by location »

I ja sam se tako isto ponasao dok sam bio sa klincima. Amerikanci me nisu nimalo zanimali. Medjutim otisao na faklutet, odvojio se od Bosanaca i sada mi je vecina raje Amerikanci.
Maraschino

#6 Re: Podjeljenost

Post by Maraschino »

Santos wrote:Ljudi neznam kako je kod vas ali ja primjecujem ogromnu podjeljenost u druzenju.Radi se o tome da se svelo druzenje po grupama tj,ko je ko i odakle je.Recimo moj sin a i ostala djeca iz BiH kolko vidim sve mu jarani stranci nigdje Holandzanina,tako je i kod ostalih mojih kolega koji imaju djecu,kad ga pitam kako to da nema Holandzanina jarana kaze ko ih jebe u stilu kurce se i slicno.Apsolutno ne podrzavam tu podjeljenost ali tako je i i tacno se primjeti da su ovi domaci samo svoji a djeca stranaca u grupama i to mi nimalo kao roditelju ne pase,neznam sto ali mi ta podjeljenost ne izgleda nimalo dobro.Kakva je u vas situacija i sta vi mislite o ovome.
kod mene je 100% obrnut slucaj i imam probleme druge vrste jer se nasi kurce
Ergot

Post by Ergot »

Ja se ne druzim ni sa kim, ko ih jebe.
ghetter_exe

#8 Re:

Post by ghetter_exe »

Ergot wrote:Ja se ne druzim ni sa kim, ko ih jebe.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Bosanac sa dna kace

#9 Re:

Post by Bosanac sa dna kace »

Ergot wrote:Ja se ne druzim ni sa kim, ko ih jebe.
ja moram s cimerijadom :-?
mojgrad

#10 Re: Podjeljenost

Post by mojgrad »

Santos wrote:Ljudi neznam kako je kod vas ali ja primjecujem ogromnu podjeljenost u druzenju.Radi se o tome da se svelo druzenje po grupama tj,ko je ko i odakle je.Recimo moj sin a i ostala djeca iz BiH kolko vidim sve mu jarani stranci nigdje Holandzanina,tako je i kod ostalih mojih kolega koji imaju djecu,kad ga pitam kako to da nema Holandzanina jarana kaze ko ih jebe u stilu kurce se i slicno.Apsolutno ne podrzavam tu podjeljenost ali tako je i i tacno se primjeti da su ovi domaci samo svoji a djeca stranaca u grupama i to mi nimalo kao roditelju ne pase,neznam sto ali mi ta podjeljenost ne izgleda nimalo dobro.Kakva je u vas situacija i sta vi mislite o ovome.
Ja mislim da to sve zavisi koliko ta djeca imaju godina. Sto budu stariji lakse ce neke stvari razumjeti. Gledam djecu svojih prijatelja koji su se druzili dok su bili u osnovnoj skoli vecinom sa bosanskom djecom, jer je druzenje islo lakse zbog jezika. Sad kako su krenuli u srednje skole vec imaju prijatelje i holandjane i turke i markokance, ma svakakve.
A boga mi i kucna atmosfera utice na to. Neki roditelji tupe djeci ovi holandjani vaki onaki a ne shvataju da time indirektno uticnu na formiranje misljenja kod djece. Tako da ta djeca vec u pocetku imaju 'krivu' sliku. Ma nisu ni holandjani sjajni a nismo vala ni mi. Treba djecu pustiti da sami skontaju neke stvari. Bitno je da su druzenja oke, bez ponizavanja i ostalih negativnih stvari a odakle je ko najmanje bitno.
amalia

#11 Re: Podjeljenost

Post by amalia »

Mislim da je tesko generalizovati, to s kim se djeca druze zavisi u prvom redu od toga gdje zive i s kim se susrecu. Moja djeca idu u skolu gdje sem njih nema vise stranaca, pa prema tome i sansa da ce se kasnije (sad imaju po 7 godina) druziti sa strancima je minimalna. Naravno i sad se ponekda igraju s djecom nasih prijatelja Bosanaca, ali to je sve.
Da zivimo u Rotterdamu to bi vjerovatno izgledalo drugacije, iz prostog razloga sto je tamo cini mi se vise stranaca nego Holandjana.
A osim toga, kao sto je vec neko spomenuo, jako je rasirena pojava da nasi ljudi djecu vaspitavaju tako da su holandjani ''naki, 'vaki, nikak'i" , pa djeca na taj nacin formiraju misljenje.
neprilagodjena

#12 Re: Podjeljenost

Post by neprilagodjena »

Ja imam prijatelja i sa jedje i sa druge strane :-D
ovo_malo_duse

#13 Re: Podjeljenost

Post by ovo_malo_duse »

amalia wrote:Mislim da je tesko generalizovati, to s kim se djeca druze zavisi u prvom redu od toga gdje zive i s kim se susrecu. Moja djeca idu u skolu gdje sem njih nema vise stranaca, pa prema tome i sansa da ce se kasnije (sad imaju po 7 godina) druziti sa strancima je minimalna. Naravno i sad se ponekda igraju s djecom nasih prijatelja Bosanaca, ali to je sve.
Da zivimo u Rotterdamu to bi vjerovatno izgledalo drugacije, iz prostog razloga sto je tamo cini mi se vise stranaca nego Holandjana.
A osim toga, kao sto je vec neko spomenuo, jako je rasirena pojava da nasi ljudi djecu vaspitavaju tako da su holandjani ''naki, 'vaki, nikak'i" , pa djeca na taj nacin formiraju misljenje.
U Danskoj su radili analizu koja pokaziuje da se djeca stranaca ili druga generacija kako ih ovdje zovu vise odvaja nego prva generacija koja je dosla a ne rodzena tu...A nasi ko nasi ko i svi ostali ako ih je malo onda se druze sa svima cim ih je vise od 2 om´a su za sebe a i danci isti takvi i gori..cast izuzetcima
Post Reply