Je li ti to hoces reci da nije bilo Srbijanskih i Crnogorskih rezervista u ratu u BiH?Zimzeleni wrote:Pecat mu je udario verovatno MUP Republike Srpske, a sa ove strane grane mu to nije trebalo. Do negde '94, kad je Sloba uveo sankcije RS-u da pokaze kako je kooperativan sa mirovnim procesom, je l' te, granicu na drini su manje-vise nekontrolisano prelazili dobrovoljci, sleperi sa pljugama, gudrom i oruzjem, a ni eskadrila sisatih pevaljki nije izostala.Abacija wrote:Je li ovo nedeljna verzija lige mladih lingvista?![]()
@Zimzelen - odakle tom Crnogorcu-rezervisti viza da dodje u Bosnu i Hercegovinu da sa Trebevica puca na ljude u uniformi? Ko mu je bio udario pecat na granicnom prelazu?
Ali predpostavljam da si ti u stvari hteo da pitas ko ga je tamo poslao. Radikali, crnogorski krimosi, Arkan, gazda kafane u kojoj je cirkao... Vlasti tadasnje SRJ, narocito posle UN-ovih sankcija, nisu ohrabrivale takve aktivnosti (mislim na dobrovoljce, oni sleperi su vladajucoj familiji bili glavni izvor prihoda), ali ih nisu ni sprecavale. Rezultat je bio da je VRS imala u svom sastavu i nekoliko hiljada dobrovoljaca iz Srbije i CG, medju kojima je bilo krimosa, psihopata, alkosa, ali i casnih ljudi.
Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
-
Abacija
#26 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
-
Zimzeleni
#27 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Posle '92, kada se JNA povukla, koliko ja znam, ne. Bilo je ljudi koji su bili zaposleni u VJ i koji su ratovali u VRS, kao i oficira te VRS koji su primali platu u Beogradu, ali direktnog angazovanja VJ (onog koje podrazumeva slanje regruta i rezervista) nije bilo.
-
Abacija
#28 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Aha, znaci po tebi je u redu da su ti zaposleni VJ (pretpostavljam oficiri a ne kuhari) ratovali po BiH?! Vazno je da rezervisti nisu ucestvovali, jel' de?Zimzeleni wrote:Posle '92, kada se JNA povukla, koliko ja znam, ne. Bilo je ljudi koji su bili zaposleni u VJ i koji su ratovali u VRS, kao i oficira te VRS koji su primali platu u Beogradu, ali direktnog angazovanja VJ (onog koje podrazumeva slanje regruta i rezervista) nije bilo.
A sta bi sa periodom od '92 do '94 kada je Slobo uveo te famozne sankcije? Ako se JNA povukla '92 onda nije ni bilo potrebe za sankcijama dvije godine poslije.
-
Zimzeleni
#29 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Ne znam da li je u redu, ali ne mogu da osudjujem ljude koji su u rat isli iz istih pobuda kao i ja, a jedina razlika je lokacija. Kao sto ne mogu ni da opljunem po Sandzaklijama koji su bili u ArBiH. Jebiga, kad izbije rat, tvoje je ili da cutis i pusis, da zapalis u inostranstvo ili da se svrstas u pleme koje ti najvise odgovara i najebes ili profitiras, kako ko. Ti ljudi su izabrali ovo zadnje, a to sta su radili, njima na savest.Abacija wrote:Aha, znaci po tebi je u redu da su ti zaposleni VJ (pretpostavljam oficiri a ne kuhari) ratovali po BiH?! Vazno je da rezervisti nisu ucestvovali, jel' de?
Te sankcije su bile ukidanje snabdevanja RS-a naftom, municijom i tim dobrovoljcima oko kojih je pocela ova prica.Abacija wrote:A sta bi sa periodom od '92 do '94 kada je Slobo uveo te famozne sankcije? Ako se JNA povukla '92 onda nije ni bilo potrebe za sankcijama dvije godine poslije.
-
Frankyee
#30 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
da odgovorim na pitanje,
Bosnjaci se trebaju ubrzano spremati da brane svoju drzavu svim sredstvima, eto to treba ciniti. Dodik javno purucuje, sprema se odvajanje RS....a to je objava rata.
Bosnjaci se trebaju ubrzano spremati da brane svoju drzavu svim sredstvima, eto to treba ciniti. Dodik javno purucuje, sprema se odvajanje RS....a to je objava rata.
-
Abacija
#31 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
A koje su to tvoje pobude bile?Zimzeleni wrote: Ne znam da li je u redu, ali ne mogu da osudjujem ljude koji su u rat isli iz istih pobuda kao i ja, a jedina razlika je lokacija.
Zimzeleni wrote:Kao sto ne mogu ni da opljunem po Sandzaklijama koji su bili u ArBiH. Jebiga, kad izbije rat, tvoje je ili da cutis i pusis, da zapalis u inostranstvo ili da se svrstas u pleme koje ti najvise odgovara i najebes ili profitiras, kako ko.
Nisi naveo sve alternative ali nije ni vazno.
Zimzeleni wrote:Ti ljudi su izabrali ovo zadnje, a to sta su radili, njima na savest.
Oni da su imali savjesti nebi ni cinili zlocine tako da ti je ta prica suplja.
Moje pitanje za tebe je; sta ti trenutno radis da se ti ljudi izvedu pred sud? Pitanje iz naslova teme je Sta ciniti?!, pa i ja tebe to isto pitam.
Jakih mi sankcija...Zimzeleni wrote:Te sankcije su bile ukidanje snabdevanja RS-a naftom, municijom i tim dobrovoljcima oko kojih je pocela ova prica.
Jel' de da je ono Slobo bio zatvorio i struju?
- chuchumbamayumbe
#32 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Pakovati kofere i seliti se u juznije krajeve...a bagra neka i dalje glasa svako za svoje, pa neka se djele, ratuju, nastavljaju agoniju...
-
pengpeng
#33 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Djeco ako vam je do ratovanja, kupite/skinute nege ratne igrice, pa ratujte na kompjuteru do mile volje, a nas normalen postedite gluposti.
- sodom
#34 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
MIR U SVIJETU ; MIR U SVIJETU; to je moja opcija... i tako je dugo i kod kuce izgovarala napamet naucene rijeci, missica...
a dobra pjesma (ko je pjeva?)
Nego, rata nece biti, rat nastaje kada imas oslabljenu stranu i onu koja misli da je jaca, 92 su postojali uslovi za rat, sada ih nema.
Pa nije niko lud da opet ratuje, popricajte malo da ljudima pa vidite da nema vise budala koji bi danas takvo nesto podrzali za badava... naravno tu su propagande tu su...mnoge stvari koje bi mogle navuci srbe na novi sukob, ali... uvjek postoji ali.
Imamo eu, mz, ohr, ovdje se ne prdi bez njihovog znanja!
I naravno, nemojmo zaboraviti mogucnosti naroda koji se brani, bosnjaci bi se ponovo branili ako treba.
1a Podjela bosne je vrlo malo vjerovatna, o tome ne odlucujemo mi!
1.U slucaju da dojde do rata, uslijed podjele zemlje, mislim da bi bosnjaci imali dobre sanse da vojno poraze sve one u rsu koji bi se oduprijeli pravljenju jedne drzave.
2.U slucaju da se nastavi status kvo, sve su prilike da se pojavi i kriticna masa nezadovoljnih nacionalno osvjestenih bosnjaka, kojih za razliku od druga dva naroda nikada nije bilo jednako.
Onda po mom misljenju, zaista imamo problem...
a dobra pjesma (ko je pjeva?)
Nego, rata nece biti, rat nastaje kada imas oslabljenu stranu i onu koja misli da je jaca, 92 su postojali uslovi za rat, sada ih nema.
Pa nije niko lud da opet ratuje, popricajte malo da ljudima pa vidite da nema vise budala koji bi danas takvo nesto podrzali za badava... naravno tu su propagande tu su...mnoge stvari koje bi mogle navuci srbe na novi sukob, ali... uvjek postoji ali.
Imamo eu, mz, ohr, ovdje se ne prdi bez njihovog znanja!
I naravno, nemojmo zaboraviti mogucnosti naroda koji se brani, bosnjaci bi se ponovo branili ako treba.
1a Podjela bosne je vrlo malo vjerovatna, o tome ne odlucujemo mi!
1.U slucaju da dojde do rata, uslijed podjele zemlje, mislim da bi bosnjaci imali dobre sanse da vojno poraze sve one u rsu koji bi se oduprijeli pravljenju jedne drzave.
2.U slucaju da se nastavi status kvo, sve su prilike da se pojavi i kriticna masa nezadovoljnih nacionalno osvjestenih bosnjaka, kojih za razliku od druga dva naroda nikada nije bilo jednako.
Onda po mom misljenju, zaista imamo problem...
-
Zimzeleni
#35 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Neces verovati, osecaj da je moj narod ugrozen. A u sustini nista dublje od onog svrstavanja iz posta gore.Abacija wrote:A koje su to tvoje pobude bile?
Zimzeleni wrote:Nisi naveo sve alternative ali nije ni vazno.
Sta, mislis da izlazim na ulice i derem se "Dajte sansu miru", a u sustini gledam da se ogrebem za ribu, ili jednostavno hocu da se osecam bitan, u tim dogadjajima naroda? Posto su tako izgledali ti antiratni protesti.
Zimzeleni wrote:Oni da su imali savjesti nebi ni cinili zlocine tako da ti je ta prica suplja.
Nisam govorio samo o ratnim zlocincima, nego o dobrovoljcima, rezervistima, Crnogorcima i ostalim qrcima palcima generalno.
Zimzeleni wrote:Moje pitanje za tebe je; sta ti trenutno radis da se ti ljudi izvedu pred sud? Pitanje iz naslova teme je Sta ciniti?!, pa i ja tebe to isto pitam.
Sta ja radim? Nista. To je sve sto mogu. Da se prikljucujem antiratnim profiterima u vidu raznih NVO, ne pada mi napamet, da po tribinama lamentiram nad zlehudom sudbinom Bosne, takodje, a da imam saznanja o nekom zlocinu, odavno bih ga prijavio. Sto, sta ti mislis da bih trebao da radim?
Moguce.Zimzeleni wrote: Jakih mi sankcija...![]()
Jel' de da je ono Slobo bio zatvorio i struju? :lol
-
popajic
#36 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
?????@vozdra raja
Bosnjaci hoce gradjansku drzavu,
-
Abacija
#37 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Aha znaci, paranoja je u pitanju...Zimzeleni wrote: Neces verovati, osecaj da je moj narod ugrozen. A u sustini nista dublje od onog svrstavanja iz posta gore.
Zimzeleni wrote: Sta, mislis da izlazim na ulice i derem se "Dajte sansu miru", a u sustini gledam da se ogrebem za ribu, ili jednostavno hocu da se osecam bitan, u tim dogadjajima naroda? Posto su tako izgledali ti antiratni protesti.
Ma kavi antiratni protesti! Bolje je bilo izlaziti na ratne proteste sa jos 50000 da slusas Karadzica.
Zimzeleni wrote: Nisam govorio samo o ratnim zlocincima, nego o dobrovoljcima, rezervistima, Crnogorcima i ostalim qrcima palcima generalno.
I ja sam govorio o svim tim. I za sve te ostale grupe vazi identican zakljucak povodom svijesti... Kontam ja tebe, ti hoces reci kako nisu svi bili cetnici. To je to.
Ne, bolje je pridruziti se ratnim i poslijeratnim profiterima.Zimzeleni wrote: Sta ja radim? Nista. To je sve sto mogu. Da se prikljucujem antiratnim profiterima u vidu raznih NVO, ne pada mi napamet, da po tribinama lamentiram nad zlehudom sudbinom Bosne, takodje, a da imam saznanja o nekom zlocinu, odavno bih ga prijavio.
Zimzeleni wrote:Sto, sta ti mislis da bih trebao da radim?
Prvo da skontas da zlocin nije samo izvrsavanje, nego i zagovaranje i podrzavanje istog. Da li ti podrzavas tu agresiju koje su ratni zlocinci, dobrovoljci, rezervisti, Crnogorci i ostalim qrci generalno izvrsili?
-
Zimzeleni
#38 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Jok. Cinjenica da je UCK razjebao rucnom granatom kafanu moga dede i ubio cetiri gosta. A onda projektovanje te situacije na ostatak Srba na Kosovu, procena kolika bi qrva ispao da sedim kod kuce dok se dole to desava, a onda i prijavljivanje u VJ. Kazem, svrstavanje.Abacija wrote:Aha znaci, paranoja je u pitanju...
Abacija wrote:Ma kavi antiratni protesti! Bolje je bilo izlaziti na ratne proteste sa jos 50000 da slusas Karadzica.
Jeste. Sto sam ja cinio svakodnevno, sa sve nozem u zubima i kokardom zakacenom na golo celo... Svaka cast.
Abacija wrote:I ja sam govorio o svim tim. I za sve te ostale grupe vazi identican zakljucak povodom svijesti... Kontam ja tebe, ti hoces reci kako nisu svi bili cetnici. To je to.![]()
Recimo.
Jeste, ja sam profitirao za oko 10 grama olova u desnom guzu.Abacija wrote:Ne, bolje je pridruziti se ratnim i poslijeratnim profiterima.
Ne. Razumem je.Abacija wrote:Prvo da skontas da zlocin nije samo izvrsavanje, nego i zagovaranje i podrzavanje istog. Da li ti podrzavas tu agresiju koje su ratni zlocinci, dobrovoljci, rezervisti, Crnogorci i ostalim qrci generalno izvrsili?
- zvornicanin
#39 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Jeste, ja sam profitirao za oko 10 grama olova u desnom guzu.Zimzeleni wrote:Jok. Cinjenica da je UCK razjebao rucnom granatom kafanu moga dede i ubio cetiri gosta. A onda projektovanje te situacije na ostatak Srba na Kosovu, procena kolika bi qrva ispao da sedim kod kuce dok se dole to desava, a onda i prijavljivanje u VJ. Kazem, svrstavanje.Abacija wrote:Aha znaci, paranoja je u pitanju...
Abacija wrote:Ma kavi antiratni protesti! Bolje je bilo izlaziti na ratne proteste sa jos 50000 da slusas Karadzica.
Jeste. Sto sam ja cinio svakodnevno, sa sve nozem u zubima i kokardom zakacenom na golo celo... Svaka cast.
Abacija wrote:I ja sam govorio o svim tim. I za sve te ostale grupe vazi identican zakljucak povodom svijesti... Kontam ja tebe, ti hoces reci kako nisu svi bili cetnici. To je to.![]()
Recimo.
Abacija wrote:Ne, bolje je pridruziti se ratnim i poslijeratnim profiterima.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#40 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Ja sam spreman. Prima li Gamad sikjuriti volontere za rad (Obuka, uvježbavanje, izleti na planine, obilježavanje godišnjica viteških i slavnih brigada,..)?Frankyee wrote:da odgovorim na pitanje,
-
Abacija
#41 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Nisam znao da si sa Kosova.Zimzeleni wrote:Jok. Cinjenica da je UCK razjebao rucnom granatom kafanu moga dede i ubio cetiri gosta. A onda projektovanje te situacije na ostatak Srba na Kosovu, procena kolika bi qrva ispao da sedim kod kuce dok se dole to desava, a onda i prijavljivanje u VJ. Kazem, svrstavanje.Abacija wrote:Aha znaci, paranoja je u pitanju...
Recimo.
Jeste, ja sam profitirao za oko 10 grama olova u desnom guzu.Abacija wrote:Ne, bolje je pridruziti se ratnim i poslijeratnim profiterima.
Ne. Razumem je.Abacija wrote:Prvo da skontas da zlocin nije samo izvrsavanje, nego i zagovaranje i podrzavanje istog. Da li ti podrzavas tu agresiju koje su ratni zlocinci, dobrovoljci, rezervisti, Crnogorci i ostalim qrci generalno izvrsili?
Iz tvoje price se vidi da ne znas zasto se rat desio. Zbog tog neznanja ti donosis pogresne zakljucke u vezi opravdanosti rata, kako u BiH tako i na Kosovu. Zato ne mozes agresiju u BiH nazivati opravdanom...
Sto se tice cetnika... Tu se radi o sljedbenicima odredjene ideologije. Moze neko biti krvavi cetnik, a neko salonski... Sve je to isto, ostalo su samo nijanse.
-
Judge_Dread
#42 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 15:45, edited 1 time in total.
- Lincoln-Burrows
#43 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Hvala lijepo na BiH ako će trebati ratovati da bi se osvojili srpski dijelovi.
Potrebno je sve riješavati pregovorima, ali naravno neki će reći što ti vrijedi
pregovarati kada "druga strana" ne doživljava BiH kao svoju državu.
E pa ja mislim da treba pregovarati, a ako će "druga strana" inzistirati
na odvajanju nek inzistira. Neće se Šipovo maknuti s mjesta na kojem je danas.
I dobro netko kaže, velike sile odlučuju, kada bi one htjele da se riješi situacija
dali bi tri ravnopravna entiteta ili šest ili jedan. U svakom slučaju nešto bi
napravili. Ali im izgleda odgovara nestabilno stanje koje mogu aktivirati kad im se prohtije.
Potrebno je sve riješavati pregovorima, ali naravno neki će reći što ti vrijedi
pregovarati kada "druga strana" ne doživljava BiH kao svoju državu.
E pa ja mislim da treba pregovarati, a ako će "druga strana" inzistirati
na odvajanju nek inzistira. Neće se Šipovo maknuti s mjesta na kojem je danas.
I dobro netko kaže, velike sile odlučuju, kada bi one htjele da se riješi situacija
dali bi tri ravnopravna entiteta ili šest ili jedan. U svakom slučaju nešto bi
napravili. Ali im izgleda odgovara nestabilno stanje koje mogu aktivirati kad im se prohtije.
-
plafon
#44 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Judge_Dread wrote:Koja god opcija osim ratne. Boli me kurac! Ko zeli rat dabogda mu u kuci poceo jos koliko JUCER! Jednom sam se zajebo i glumio patriotu, umjesto da se ispalim pa da ko sva postena dijaspora naprdjujem danas, i dobio malo olova i ovaj rahatluk od drzave danas. Neka fala al bez mene u slucaju remixa.
da ova mafija jos vise profitira
- Vozdra raja :-)
#45 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Ne ratovati za politicare, vec ratovati za narod i djecu koji ce ostati u Bosni!
Dakle, neki ovdje predlazu da se svi trebamo kolektivno iseliti ili predati u slucaju novog rata!
Mislim da bi se desilo isto. Kukavice ce pobjeci vani da vozaju mercedese, a sirotinja i pravi heroji ce ostati da se bore za drzavu, narod, djecu itd...
Dakle, neki ovdje predlazu da se svi trebamo kolektivno iseliti ili predati u slucaju novog rata!
Mislim da bi se desilo isto. Kukavice ce pobjeci vani da vozaju mercedese, a sirotinja i pravi heroji ce ostati da se bore za drzavu, narod, djecu itd...
-
Zimzeleni
#46 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Sumnjam da bih se opet 'vatao za kalash, osim ako mi se naoruzana banda ne bi pojavila na kucnom pragu. Od mene dosta, fajt prepustam mladima i nadrkanima.zvornicanin wrote:![]()
Uff nemogu a da ne odolim da se i ja ukljucim u ovu diskusiju.Nego Zimzeleni reci mi molim te kakvo je tvoje politicko vidjenje situacije na ovom djelu balkana?Vidim ucestvovao si u proteklom ratu na kosovu kad je UCK ubacio lopticu skocicu u lokal tvog dede i ubio 4 gosta.E znaci pored te bombe rekao si da patriotski osjecaj te takode pozvao da ucestvujes u tom ratu???Dali to znaci da bi ti opet isao na Kosovo ako bi kojim slucajem ``puklo``??? i kakav je tvoj pogled na recimo moj osjecaj da ako bi puklo u BiH da uzmem kalasa i idem ratovati da moj Zvornik ponovo bude u BiH a ne RS??Mislim da je je tvoje videnje situacije nesto kao :ma netreba ratovati,treba mirnim putem to srediti,rat je za budale,ja sam pacifista.itd itd ALI kad se u mojoj avliji igra kolo bogami i ja cu zaigrati...sto hoce reci da je malo 200 biceva po tudim ledima a po svojim cak 1 je puno.
Pokojni deda je bio sa Kosova, ja sam rodjeni Beogradjanin.Abacija wrote:Nisam znao da si sa Kosova.
Iz tvoje price se vidi da ne znas zasto se rat desio. Zbog tog neznanja ti donosis pogresne zakljucke u vezi opravdanosti rata, kako u BiH tako i na Kosovu. Zato ne mozes agresiju u BiH nazivati opravdanom...
Sto se tice cetnika... Tu se radi o sljedbenicima odredjene ideologije. Moze neko biti krvavi cetnik, a neko salonski... Sve je to isto, ostalo su samo nijanse.
Ja vrlo dobro znam zasto se desio rat na Kosovu. Odgovornost lezi na onima koji su se prvi latili oruzja, a to je UCK. Nije samo loptica skocica, sto kaze zvornicanin, prelomila. Otmice i ubistva Srba po manjim selima, od kojih sam neke poznavao, bacanja rucnih granata po kaficima i kafanama, povremeni napadi na lokalnu policiju, i naravno mladost i ludost, sve je to bilo faktor da ja ostavim udobnost civilizacije i sledecih godinu i po provedem jebavajuci se po najgorim gudurama Balkana u lovu na tipove koji su me neugodno podsetili na dobrovoljce koji su ordinirali po beogradskim birtijama koju godinu ranije. Bilo je tu svega, od lokalnih Albanaca, preko onih iz Albanije, pa sve do Alziraca, Marokanaca i jednog Bosnjaka koji je po nama opleo iz "cece" na Maja Glavi. Kod njega smo nasli i hrvatsku nitroglicerinku i neka odlikovanja iz Bosanskog rata.
Daleko od toga da su mi bili simpaticni, ali sam razumeo, i sada razumem njihovu zelju da se bore za nesto u sta veruju, iz nekih, 'bem li ga, nacionalistickih pobuda, ili iz osvete, zato sto su smatrali da im Srbi nesto duguju. Nadam se da sam sad pojasnio ono "Ne odobravam, razumem".
A za salonske cetnike moram da priznam da joste nisam cuo. A contradiction in terms, sto kazu braca Amerikanci. Takodje, cetnistvo kao ideologija mi je potpuno nepoznat pojam.
-
FLOCK
#47 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Da u Zagrebu je Mesic, ali u BIH su oni koji su ratovali 1993 god sa Bosnjacima tj ljudi koji i danas dan slave Bobana i prave spomenik Tudjmanu u Capljini nprLAIBACH KUNST wrote:
U Zagrebu je umjesto Tuđmana-Mesić.
U Beogradu je umjesto Slobe-Tadić.
JNA-više ne postoji.
Ljudi koji bi se borili za BiH više nisu u enklavama nego imaju kompaktnu teritoriju.
Crnogorski rezervisti više ne postoje.
Embargo na uvoz oružja više ne postoji.
Ovo su samo neki argumenti iz kojih možeš vidjeti da griješiš.No,bez obzira na sve,mislim da je MIR najbolja stvar za sve ljude na svijetu.
U Srbiji je Boris Tadic koji se ljubi toliko strasno sa Miloradom Dodikom svaki put kada se sretnu,Tadic nije evropljanin nego nacionalista koji je tebe kupio jer je isporucio Karadzica
Bosnjaka u RS ima veoma malo da bi u slucaju rata mogli da urade vise nego pocetkom 1992 god (Janja,Kozluk,Kozarac itd) vecina Bosnjaka iz RS je po svijetu i pitanje da li bi se vratili, i ako oni hoce rat hoce i pristalice RS koji tako isto ima poprilicno.
Crnogorski rezervisti bi se opet nasli,embargo bi se mozda i ukinuo ali embargo ne bi postojao ni za Srbe ili Hrvate....ali EU ne bi dozvolila rat, a BIH i Bosnjaci treba da razmisljaju o sebi i o svojim interesima a ne da ceka da opet ginu za sulude ideje...Bosna je izmedju Srbije i Hrvatske uz ogromne dusmane u unutrasnosti same BIH....a ti ako mislis da EU i USA voli toliko Bosnjake i da se stavili na jednu stranu? onda si u najmanju ruku naivan
-
Marrinchen
#48 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Ko se mača laća, od mača i gine.
http://pescanik.net/content/view/272/74/Aleksandar Ranković stajao je preko dve decenije na čelu jugoslovenske komunističke tajne policije (od milošte "Udbe"), kao Prvi Kerber Sistema, bezgranično odan Vođi i Partiji; u njegovo vreme, titoistički komunizam je bio toliko "tvrd" da ste o njega mogli razbiti zube samo ako ispričate kakav "bogohulan" vic u staničnom bifeu, a kamoli ako učinite nešto još strašnije: to što vas, recimo, nisu višekratno streljali jer se nekome učinilo da ste mrko pogledali obavezan Maršalov portret mogli ste smatrati čistom, ničim izazvanom milošću Partije. Zajedno sa svojim kompanjonom Krcunom, Ranković je bio strah i trepet od Triglava do Vardara, sinonim za totalitarnu represiju, Stub Poretka kakav se samo poželeti mogao. Represija je svugde bila užasna (uglavnom tek kao sveprisutna pretnja, naravno), ali na Kosovu je za Rankovićevog vakta ona imala "kvalitet više": moglo bi se reći da je ta pokrajina proživela dve decenije u permanentnom vanrednom stanju, što škripuće kosti tamošnjih Albanaca nikada neće zaboraviti. A onda je 1966. Ranković smenjen u nikada ozbiljno rasvetljenoj aferi navodnog prisluškivanja Tita; UDBA je temeljito reorganizovana, dizgine su malo popustile, a Ranković je ostao da krcka svoje gorke penzionerske dane u Dubrovniku, uzalud lupajući glavu gde je, zaboga, pogrešio.
Samim danom smenjivanja, počela je druga, simbolička politička karijera Druga Leke; kako su sećanja na pendrek-divote njegovog vremena bledela, tako je rastao mit o Srbinu Leki čiji je jedini greh bio u tome što je "štitio srpske interese" pred "austrougarskim kaplarom" i kompanijom, i što je Šiptare knutom držao u pokornosti, tj. na njihovom pravom mestu.
-
Zimzeleni
#49 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
I, sta sad, ja treba da uvlacim u diskusiju "skripuce kosti" mojih predaka koje su pobili albanski balisti ili, jos ranije, basibozuci za turskog vakta?Marrinchen wrote:Ko se mača laća, od mača i gine.
http://pescanik.net/content/view/272/74/Aleksandar Ranković stajao je preko dve decenije na čelu jugoslovenske komunističke tajne policije (od milošte "Udbe"), kao Prvi Kerber Sistema, bezgranično odan Vođi i Partiji; u njegovo vreme, titoistički komunizam je bio toliko "tvrd" da ste o njega mogli razbiti zube samo ako ispričate kakav "bogohulan" vic u staničnom bifeu, a kamoli ako učinite nešto još strašnije: to što vas, recimo, nisu višekratno streljali jer se nekome učinilo da ste mrko pogledali obavezan Maršalov portret mogli ste smatrati čistom, ničim izazvanom milošću Partije. Zajedno sa svojim kompanjonom Krcunom, Ranković je bio strah i trepet od Triglava do Vardara, sinonim za totalitarnu represiju, Stub Poretka kakav se samo poželeti mogao. Represija je svugde bila užasna (uglavnom tek kao sveprisutna pretnja, naravno), ali na Kosovu je za Rankovićevog vakta ona imala "kvalitet više": moglo bi se reći da je ta pokrajina proživela dve decenije u permanentnom vanrednom stanju, što škripuće kosti tamošnjih Albanaca nikada neće zaboraviti. A onda je 1966. Ranković smenjen u nikada ozbiljno rasvetljenoj aferi navodnog prisluškivanja Tita; UDBA je temeljito reorganizovana, dizgine su malo popustile, a Ranković je ostao da krcka svoje gorke penzionerske dane u Dubrovniku, uzalud lupajući glavu gde je, zaboga, pogrešio.
Samim danom smenjivanja, počela je druga, simbolička politička karijera Druga Leke; kako su sećanja na pendrek-divote njegovog vremena bledela, tako je rastao mit o Srbinu Leki čiji je jedini greh bio u tome što je "štitio srpske interese" pred "austrougarskim kaplarom" i kompanijom, i što je Šiptare knutom držao u pokornosti, tj. na njihovom pravom mestu.
Inace, na Rankovicevim rukama ima mnogo vise srpske krvi nego albanske, i mnogo bih voleo da mi neko u oci kaze da je on "stitio srpske interese"?
-
FX1
#50 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
postavljac teme je (surovo-)realno postavio stvari. sto jest-jest to su opcije. koliko realnost boli, moze se vidjeti i kroz cinjenicu da su crne uplasene vrane odmah zagraktale. neke cak iz srbije. kazu ne znaju situaciju na terenu, ali eto sve ostalo znaju. zelim im da se zabave vlastitim fijaskom na bas svim poljima, ukiseljenom reputacijom europskih luzera sa malignim megalomanskim egom (gdje je ta Velika Srbija? eeee, na sta je ta ideja spala).
a bosna je bila i bice. bosanci su svakom pokazali da nece dozvoliti NIKOME da kasapi ono jedino sto imaju a to je BOSNA. Drzava. Zato su Bosanci najvece gazije koji su sacuvali svoj moralni dignitet (koliko god to da vrijedi u danasnjem svijetu!) uprkos svemu. Ti judi nisu mozda hiper-pametni, ali su ljudi. Hrabri, svojeglavi i znaju svoje.
mnogi prethodni postovi su odlicno iznjeli odgovore na postavljena pitanja. dijelim misljenje da je rat najgora stvar jer sam ga i sam ikusio. i stagnacija je losa, i to sam sam iskusio. podjela ne dolazi u obzir (vidi pod: gazije). dakle opcije su tu.
da iko od vodjstva Bosanskih srba ima morala, bistirne i pameti uvidio bi da je u opstem interesu da se osigura napredak Bosne i Hercegovine. To je nasa jedina domovina. Oni koji govore drugacije varaju narod. Da Bosanski srbi kao narod vide kako ih par zadriglih provincijalaca bezocno, a radi licnog bogacenja, potpiruje da se inate (i postaju sve siromasniji u medjuvremenu), jasno bi bilo da je njihova buducnost u BiH, a nigdje drugdje. Tamo gdje se velicaju zlocini, zlocinci i njihove ideje niko normalan na svijetu nece biti prisutan niti ce to podrzavati. Vide li te gedze sta im se desava. Pa dan za danom, jedan po jedan zlocnci po bosni se love i privode sudovima koji ih salju na robiju. Oni koji su zlocine cinili to znaju i zive u strahu....skoro pa mogu zamisliti kako izgledaju njihove noci, kakav je osjecaj kad vide vojno, policijsko, ili crno terensko vozilo u svojoj blizni....to mora da je strava ...iz noci u noc.
a za groznu opciju rata....pa kad smo iz tena i farmerki, sa par puskica, sami i iznenada, iz prkosa i otpora, hrabrosti i odbrane svoga, stvorili pravu pravcatu armiju koja je parirala i, cim se uhavizala, rasturila gerilu potpomognutu sa Srbijom, citavom logistikom JNA , uz embargo itd....nece biti problem srediti ni zabludjelu manjinu ako li pokusa dirnuti u komad zemlje koju Bosna zovemo. iz reakcija i panicnog ponasanja separatista jasno je kao dan koliko je strah od toga...
dakle, treba pokusati svima staviti do znanja da se samo posten rad, zalaganje za BiH isplati... 'Apetitlije' za podjelom i prigradski kriminalci koji pljackaju sopstvene narode mogu donijeti samo nesrecu.
a bosna je bila i bice. bosanci su svakom pokazali da nece dozvoliti NIKOME da kasapi ono jedino sto imaju a to je BOSNA. Drzava. Zato su Bosanci najvece gazije koji su sacuvali svoj moralni dignitet (koliko god to da vrijedi u danasnjem svijetu!) uprkos svemu. Ti judi nisu mozda hiper-pametni, ali su ljudi. Hrabri, svojeglavi i znaju svoje.
mnogi prethodni postovi su odlicno iznjeli odgovore na postavljena pitanja. dijelim misljenje da je rat najgora stvar jer sam ga i sam ikusio. i stagnacija je losa, i to sam sam iskusio. podjela ne dolazi u obzir (vidi pod: gazije). dakle opcije su tu.
da iko od vodjstva Bosanskih srba ima morala, bistirne i pameti uvidio bi da je u opstem interesu da se osigura napredak Bosne i Hercegovine. To je nasa jedina domovina. Oni koji govore drugacije varaju narod. Da Bosanski srbi kao narod vide kako ih par zadriglih provincijalaca bezocno, a radi licnog bogacenja, potpiruje da se inate (i postaju sve siromasniji u medjuvremenu), jasno bi bilo da je njihova buducnost u BiH, a nigdje drugdje. Tamo gdje se velicaju zlocini, zlocinci i njihove ideje niko normalan na svijetu nece biti prisutan niti ce to podrzavati. Vide li te gedze sta im se desava. Pa dan za danom, jedan po jedan zlocnci po bosni se love i privode sudovima koji ih salju na robiju. Oni koji su zlocine cinili to znaju i zive u strahu....skoro pa mogu zamisliti kako izgledaju njihove noci, kakav je osjecaj kad vide vojno, policijsko, ili crno terensko vozilo u svojoj blizni....to mora da je strava ...iz noci u noc.
a za groznu opciju rata....pa kad smo iz tena i farmerki, sa par puskica, sami i iznenada, iz prkosa i otpora, hrabrosti i odbrane svoga, stvorili pravu pravcatu armiju koja je parirala i, cim se uhavizala, rasturila gerilu potpomognutu sa Srbijom, citavom logistikom JNA , uz embargo itd....nece biti problem srediti ni zabludjelu manjinu ako li pokusa dirnuti u komad zemlje koju Bosna zovemo. iz reakcija i panicnog ponasanja separatista jasno je kao dan koliko je strah od toga...
dakle, treba pokusati svima staviti do znanja da se samo posten rad, zalaganje za BiH isplati... 'Apetitlije' za podjelom i prigradski kriminalci koji pljackaju sopstvene narode mogu donijeti samo nesrecu.