podešavanje ZTE ZXHN H108L routera bhtelecom adsl

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Shakall

#51 Re: podešavanje ZTE ZXHN H108L routera bhtelecom adsl

Post by Shakall »

Imam i ja jedno pitanje, imam isto ovo govno od routera i imam sljedeci problem. Moja TV radi bez problema ali mi nerade svi LAN Portovi za Internet. Imam postavljene kamere na koje bi volio pristupiti preko neta a to neide ako nemam interneta. Kako mogu odraditi postavke da mi svi LAN portovi rade ?
ing-ecc

#52 Re: podešavanje ZTE ZXHN H108L routera bhtelecom adsl

Post by ing-ecc »

Shakall wrote:Imam i ja jedno pitanje, imam isto ovo govno od routera i imam sljedeci problem. Moja TV radi bez problema ali mi nerade svi LAN Portovi za Internet. Imam postavljene kamere na koje bi volio pristupiti preko neta a to neide ako nemam interneta. Kako mogu odraditi postavke da mi svi LAN portovi rade ?
ne mogu ti svi LAN portovi raditi za internet, kako će ti onda IPTV raditi :?
Jel ti LAN1 konfigurisan za internet?
Shakall

#53 Re: podešavanje ZTE ZXHN H108L routera bhtelecom adsl

Post by Shakall »

trenutno je LAN2 za mojaTV a LAN4 za Internet....
Fazon je sto bi ja odradio preko switcha da dijelim konekciju na 2 potrosaca
ing-ecc

#54 Re: podešavanje ZTE ZXHN H108L routera bhtelecom adsl

Post by ing-ecc »

Shakall wrote:trenutno je LAN2 za mojaTV a LAN4 za Internet....
Fazon je sto bi ja odradio preko switcha da dijelim konekciju na 2 potrosaca
nisam shvatio gdje i kako bi povezao switch? jel ti izvodljivo da ga postaviš na 4 port ako ti je on za internet?
Shakall

#55 Re: podešavanje ZTE ZXHN H108L routera bhtelecom adsl

Post by Shakall »

Problem je u tome ako stavim switch na port 4 imam internet da ali onda neradi moja TV
ing-ecc

#56 Re: podešavanje ZTE ZXHN H108L routera bhtelecom adsl

Post by ing-ecc »

Shakall wrote:Problem je u tome ako stavim switch na port 4 imam internet da ali onda neradi moja TV
a radi li ti internet direktno na LAN 4? Ne kontam kad kažeš da imaš internet na 4 pa ako staviš switch onda ne radi TV??
Shakall

#57 Re: podešavanje ZTE ZXHN H108L routera bhtelecom adsl

Post by Shakall »

Ovako kad ukljucim resiver od kamera na Port 4 mogu se spojiti na internet. Tada neradi MojaTV jer ona radi na portu 2. Morao bih onda voditi 50 metara kabla iz recimo porta 2 u resiver za mojaTV da bi i ona radila a to nemam ni volje niti mjesta.
Ja sam sad mislio da na mjestu gdje je vec jedan kabal provucen (Port 2) ukljucim switch i iz njega idem kao razvodnik na resiver za mojaTV i na resiver od Kamera. Samo ako vodim jos jedan kabal a onda mi netreba switch.
ing-ecc

#58 Re: podešavanje ZTE ZXHN H108L routera bhtelecom adsl

Post by ing-ecc »

Shakall wrote:Ovako kad ukljucim resiver od kamera na Port 4 mogu se spojiti na internet. Tada neradi MojaTV jer ona radi na portu 2. Morao bih onda voditi 50 metara kabla iz recimo porta 2 u resiver za mojaTV da bi i ona radila a to nemam ni volje niti mjesta.
Ja sam sad mislio da na mjestu gdje je vec jedan kabal provucen (Port 2) ukljucim switch i iz njega idem kao razvodnik na resiver za mojaTV i na resiver od Kamera. Samo ako vodim jos jedan kabal a onda mi netreba switch.
Port 2 i port 4 su nezavisni, port 2 za IPTV i port 4 za internet. switch (ili razvodnik?) ti ne može raditi za dvije usluge ako nemaš neki inteligentniji uređaj na kojem možeš razdvojiti IPTV i internet.
Shakall

#59 Re: podešavanje ZTE ZXHN H108L routera bhtelecom adsl

Post by Shakall »

Steta :( a koji bi mi uredjaj preporucio da kupim koji to moze ?
ing-ecc

#60 Re: podešavanje ZTE ZXHN H108L routera bhtelecom adsl

Post by ing-ecc »

Shakall wrote:Steta :( a koji bi mi uredjaj preporucio da kupim koji to moze ?
postoje switchevi koji se namjenski kupuju za ovakve stvari, možeš provjeriti u bilo kojoj ozbiljnijoj radnji računarske opreme.
al su i skuplji nego obični switchevi.
Nakamichi

#61 Re: podešavanje ZTE ZXHN H108L routera bhtelecom adsl

Post by Nakamichi »

Pozdrav, da li neko zna postoji li mogucnost da se ovaj modem koristi kao wifi router u kombinaciji sa kablovskim modemom (Motorola SB501E) koji nema wifi? Probao sam neke kombinacije sa spajanjem mog modema na LAN1 ZTE modema, i pokusavao sam kombinacije sa WLAN tipkom, ali tanko. Pretpostavljam da ne moze jer mu je ulaz DSL prikljucak, a ja pokusavam da mu ulaz bude LAN1, ali eto cisto da pitam da nema neka varijanta.
Benq

#62 Re: podešavanje ZTE ZXHN H108L routera bhtelecom adsl

Post by Benq »

Nakamichi wrote:Pozdrav, da li neko zna postoji li mogucnost da se ovaj modem koristi kao wifi router u kombinaciji sa kablovskim modemom (Motorola SB501E) koji nema wifi? Probao sam neke kombinacije sa spajanjem mog modema na LAN1 ZTE modema, i pokusavao sam kombinacije sa WLAN tipkom, ali tanko. Pretpostavljam da ne moze jer mu je ulaz DSL prikljucak, a ja pokusavam da mu ulaz bude LAN1, ali eto cisto da pitam da nema neka varijanta.
Ja sam to uradio kod druga , spojio Cisco kablovski modem sa TP-Link modem/router od adsl-a , u ZTE modemu iskljuci DHCP i spoji svoj modem na jedan od LAN portova na ZTE.
Nakamichi

#63 Re: podešavanje ZTE ZXHN H108L routera bhtelecom adsl

Post by Nakamichi »

Ok, pokusat cu, hvala.
Peacefor

#64 Re: podešavanje ZTE ZXHN H108L routera bhtelecom adsl

Post by Peacefor »

Zdravo, zna li neko zasto nemam opcija "Advanced Setup" i "Access Management" kada se logujem sa u: user p: user? Kada sam ih zvao, rekli su mi da je to admin account i da nema neki drugi. Kada se oni loguju na ruter, oni navodno vide te tabove. Htio bi da uradim port forwarding ali ne mogu bez advanced setup-a.

Oni naravno ne znaju kako da to urade i ne zele bas da slusaju da im objasnim (ispade obrnuta tehnicka podrska) pa su mi predlagali da na taj njihov ruter nakacim svoj nad kojim cu imati punu kontrolu ali to mi ni priblizno ne rijesava problem s obzirom da cu na tom ruteru dobiti lokalnu ip adresu.
arnes_king

#65 Re: podešavanje ZTE ZXHN H108L routera bhtelecom adsl

Post by arnes_king »

user/pass za sve uredjaje BHT su sada : user/user

Samo sto kako znam mozete mijenjati postavke, ali svakim restartom mislim da povuce standardne postavke sa servera, mozda i nije vise tako, prije je bilo.
Del_Boy1

#66 Re: podešavanje ZTE ZXHN H108L routera bhtelecom adsl

Post by Del_Boy1 »

Postoje dva računa, user i admin, i nemaš na oba iste ovlasti. Admin račun oni posebno zaključaju, dok je za user početna šifra isto user ali je ti možeš promijeniti po želji, što bih ti i preporučio.

Image

Image
Peacefor

#67 Re: podešavanje ZTE ZXHN H108L routera bhtelecom adsl

Post by Peacefor »

Del_Boy1 wrote:Postoje dva računa, user i admin, i nemaš na oba iste ovlasti. Admin račun oni posebno zaključaju, dok je za user početna šifra isto user ali je ti možeš promijeniti po želji, što bih ti i preporučio.
Hvala na brzim odgovorima!

Znate li koji je user i pass za ovaj admin account? admin/admin ne radi, ili admin/vr10vr10tajn1pa55 (a ni VR10VR10TAJN1PA55).
ing-ecc

#68 Re: podešavanje ZTE ZXHN H108L routera bhtelecom adsl

Post by ing-ecc »

Peacefor wrote:.... ali to mi ni priblizno ne rijesava problem s obzirom da cu na tom ruteru dobiti lokalnu ip adresu.
Bas ti to rijesava problem koji komplikovano zelish da otklonish na.drugi nacin od strane.drugih osoba. Svoje postavke na svom ruteru bez bilo cije podrske kad vec znash sta hocesh. :D
Peacefor

#69 Re: podešavanje ZTE ZXHN H108L routera bhtelecom adsl

Post by Peacefor »

ing-ecc wrote:
Peacefor wrote:.... ali to mi ni priblizno ne rijesava problem s obzirom da cu na tom ruteru dobiti lokalnu ip adresu.
Bas ti to rijesava problem koji komplikovano zelish da otklonish na.drugi nacin od strane.drugih osoba. Svoje postavke na svom ruteru bez bilo cije podrske kad vec znash sta hocesh. :D
Zdravo ing-ecc, ne bi imao nista protiv da malo objasnis na sta mislis? Jer imati novi ruter sa novom (a moze i istom) lokalnom mrezom ne otklanja problem proslijedjivanja saobracaja koji dolazi na odredjeni port javne ip adrese prema uredjaju u lokalnoj mrezi. iste one javne ip adrese koju ima bh telecomov ruter. dakle, ja i dalje moram reci tom ruteru da proslijedi dalje. a to ne mogu bez advanced setup opcije. ili? mozda ti znas nacin na koji moze? sve i da izaberem bridged mode, opet moram u advanced promijeniti VLAN.

btw nisam siguran da je setovanje bhtelecom rutera komplikovanija verzija od kupovine i posjedovanja 2 rutera a oba rade manje vise istu stvar.
ing-ecc

#70 Re: podešavanje ZTE ZXHN H108L routera bhtelecom adsl

Post by ing-ecc »

Peacefor wrote:? sve i da izaberem bridged mode, opet moram u advanced promijeniti VLAN.

btw nisam siguran da je setovanje bhtelecom rutera komplikovanija verzija od kupovine i posjedovanja 2 rutera a oba rade manje vise istu stvar.
Da, izaberesh bridge ali ne mijenjas VLAN :D Zasto bi mijenjao VLAN :?:
Komplikovanije je setovanje modema utoliko sto te postavke nisi predvidjene (iako su moguce) jer je to vec stvar korisnicke mreze. :D
Peacefor

#71 Re: podešavanje ZTE ZXHN H108L routera bhtelecom adsl

Post by Peacefor »

ing-ecc wrote: Da, izaberesh bridge ali ne mijenjas VLAN :D Zasto bi mijenjao VLAN :?:
Komplikovanije je setovanje modema utoliko sto te postavke nisi predvidjene (iako su moguce) jer je to vec stvar korisnicke mreze. :D
Iskreno, nešto nisi od tehničke pomoći ni ovaj put bio :-) izabrati bridge mode na tom ruteru nije dovoljno za ono sto sam ja htio.
Te postavke su itekako predvidjene na ruteru samo sto je bhtelecom pristup njima očito ograničio. Vjerovatno jer je “prekomplikovano” za neke ljude :D a valjda i da se oni ne peglaju pa da samo kažu “kupi novi ruter i nakaci”.

Bilo kako bilo, uspio sam pristupiti Advanced setupu i podesiti port forward onako kako sam htio. I usput ustediti koju markicu a vala i prostor i besmislenost posjedovanja 2 rutera :)

Hvala @Del_Boy1 i @arnes_king na konkretnoj pomoći.
ing-ecc

#72 Re: podešavanje ZTE ZXHN H108L routera bhtelecom adsl

Post by ing-ecc »

Peacefor wrote: Bilo kako bilo, uspio sam pristupiti Advanced setupu i podesiti port forward onako kako sam htio. I usput ustediti koju markicu a vala i prostor i besmislenost posjedovanja 2 rutera :)
.
E ovo je veliki uspjeh i najbolja moguca opcija :D
Odmah predji na sljedeci zahtjev i konfiguraciju novih postavki zato sto su mogucnosti ZTE-a zaista velike. 8-)
djudji

#73 Re: podešavanje ZTE ZXHN H108L routera bhtelecom adsl

Post by djudji »

Peacefor wrote:
ing-ecc wrote: Da, izaberesh bridge ali ne mijenjas VLAN :D Zasto bi mijenjao VLAN :?:
Iskreno, nešto nisi od tehničke pomoći ni ovaj put bio :-) izabrati bridge mode na tom ruteru nije dovoljno za ono sto sam ja htio.
Te postavke su itekako predvidjene na ruteru samo sto je bhtelecom pristup njima očito ograničio. Vjerovatno jer je “prekomplikovano” za neke ljude :D a valjda i da se oni ne peglaju pa da samo kažu “kupi novi ruter i nakaci”.

Bilo kako bilo, uspio sam pristupiti Advanced setupu i podesiti port forward onako kako sam htio. I usput ustediti koju markicu a vala i prostor i besmislenost posjedovanja 2 rutera :)

Pozdrav druze, isti problem imam kao i ti. Potreban mi je port forwarding, a nemam pristup Advanced Setup-u. user/user naravno ne daje pristup, a admin u bilo kojoj kombinaciji sa velikim ili malim slovima vr10vr10tajn1pa55 ne prolazi.

Kako si uspio da rijesis problem pristupa.

P.S. ne pada mi na pamet kupovina drugog uredjaja zbog trivijalne stvari koja mi je prije bila dostupna.
Sehro

#74 Re: podešavanje ZTE ZXHN H108L routera bhtelecom adsl

Post by Sehro »

djudji wrote:
Peacefor wrote:

Pozdrav druze, isti problem imam kao i ti. Potreban mi je port forwarding, a nemam pristup Advanced Setup-u. user/user naravno ne daje pristup, a admin u bilo kojoj kombinaciji sa velikim ili malim slovima vr10vr10tajn1pa55 ne prolazi.

Kako si uspio da rijesis problem pristupa.

P.S. ne pada mi na pamet kupovina drugog uredjaja zbog trivijalne stvari koja mi je prije bila dostupna.
+1
pametnjakovic1987

#75 Re: podešavanje ZTE ZXHN H108L routera bhtelecom adsl

Post by pametnjakovic1987 »

Dečki,dečki nije valjda da niko ne zna... :-) :zjev:

username : admin
password : j363pw592D86Ve8
Post Reply