Podatomski svijet u Kur`anu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Qwert

Post by Qwert »

A sta cemo mi glupi? Niko nas nece. :sad:
digger

#3 Re: Podatomski svijet u Kur`anu

Post by digger »

abdulhaqq_ wrote:Bismillah!
Eh kada je to objasnjeno na http://www.naqshbandi-bosnia, sta onda ima da se dalje diskutuje. :)
Zlikavac

#4 Re: Podatomski svijet u Kur`anu

Post by Zlikavac »

digger wrote:
abdulhaqq_ wrote:Bismillah!
Eh kada je to objasnjeno na http://www.naqshbandi-bosnia, sta onda ima da se dalje diskutuje. :)
Vidim, kolega, procitalo se...

I naslov je dobar pocetak :D
Shoshana

Post by Shoshana »

A Steven Hawking bi od muke prohod'o da zna gdje ga "citiraju" :D :D
Last edited by Shoshana on 06/11/2005 03:43, edited 1 time in total.
Zlikavac

Post by Zlikavac »

Cjenjeni S.Hawking i ne zazire toliko od Boga...
In his best-selling book "A Brief History of Time", physicist Stephen Hawking claimed that when physicists find the theory he and his colleagues are looking for - a so-called "theory of everything" - then they will have seen into "the mind of God". Hawking is by no means the only scientist who has associated God with the laws of physics. Nobel laureate Leon Lederman, for example, has made a link between God and a subatomic particle known as the Higgs boson. Lederman has suggested that when physicists find this particle in their accelerators it will be like looking into the face of God.
;)
Shoshana

Post by Shoshana »

Cekaj, sad cu da zraknem, imam negdje Howkinga na policici :D

Nisam procitala taj clanak i ne poznajem gospodina, ali cinjenica da su izrazi "theory of everything" and "the mind of God" staveljni u znakove citata navodi me na misljenje da se radi o citiranju Ajnstajnovih ideja. Kao sto se zna, Ajnstajn je pred smrt radio na "Sveopstoj teoriji" - teoriji koja bi ujedinila SVE, a nacin na koji je Ajnstajn radio je bila, kako se on sam izrazio u jednom intervjuu, slijedeca: "Da sam ja Bog, kako bih ja uredio kosmos".

Ajnstajn je do smrti bio neka vrsta vjernika - uprkos sebi. Kazem "neka vrsta", ali duga je to prica... (Bila nedavno serija emisija o Ajnstajnu na Diskaveriju :D )
Zlikavac

Post by Zlikavac »

Istina, i Einstain i Hawking polaze od cinjenice da Bog postoji. Ono sto je Einstain objasnio krilaticom da se Bog "ne igra kockicama", Hawking nastavlja tumaciti poblizim objasnjavanjima fizikalnih pojava u svjetlu teizma...

Dakle, sumnjam da bi cjenjeni Stephan toliko zalio sto ga teisti(i) citira(ju) :D
Shoshana

Post by Shoshana »

E, 'bes ga, moracu da preispitam moje misljnje o doticnom :D :D

Odo' da googlam na temu :P
Zlikavac

Post by Zlikavac »

Svakako

Odoh odkunjati turu :D

Cujemo se dr. dan :zzzz:
Shoshana

Post by Shoshana »

Zlikavac wrote:Svakako

Odoh odkunjati turu :D

Cujemo se dr. dan :zzzz:
Laku noc :)
Shoshana

Post by Shoshana »

Evo, procitah....

I umjesto da citam sta drugi ljudi misle, otisla sam da procitam sta Hawking licno misli...

http://www.hawking.org.uk/lectures/lindex.html

Pa ako se na osnovu predavanja "Does God Play Dice" moze zakljuciti da Hawking vjeruje u Boga, onda se moze na osnovu predavanja "Life in the Universe" zakljuciti da Hawking vjeruje u vanzemaljce....

:D :D

Mislim da i jedno i drugo koristi radi popularizacije nauke, a ne da bi se neko ubijedio da Bog postoji/ne postoji.

A racionalizovanje religijskih doktrina usporedbom sa savremenom naukom se zove "apologetika" i nije vrlo cijenjeno ni u religijskim ni u naucnim krugovima. To je onako, nesto kao senzacionalisticka stampa :-?
Shoba

Post by Shoba »

ispada da je nauka totalno nepotrebna...ako vec (ne)postoje odgovori na sva ta pitanja.....

jos do nedavno su spaljivali ljude koji su govorili da je zemlja okrugla..... :roll:
margo

Post by margo »

Za Shoba:

Nauka koja koristi je potrebna. Odgovori na sva pitanja koja covjeka mogu muciti nalaze se u objavi naseg Stvoritelja u Kur'anu. Danas se ljudi spaljuju i bez ikakvog "razloga". Selam i toliko, ukratko, sa strane Islama!
mosor1

Post by mosor1 »

Image
Post Reply