Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
/Ado/ wrote:gdje se mogu naći na netu za sve modele automobila
ja sam googlao i nisam uspio naći, ako neko im link zamolio bih da postavi
jer smatram da je UPRAVO OVO UBRZANJE NAJVAŽNIJE kod svakog automobila, a ne sveprisutno 0-100 km/h je rs emi ne trkamo sa semafora, nego nam je važnija situacija pri PRETICANJU koje se obično obavlja od tih 60 km/h i da nas auto "izvuče" iz te situacije
a ti podaci o ubrzanju 0-100 km/h su dosta zamiljivi, evo šta sam našao za dva modela iz auto-magazina a koji su odličan primjer
prvo auto je Fabia 1 sa 1.4 16v i 75 KS benzin
ubrzanje od 0-100 13,8 sec a 60-100 km/h je 12,3 sec
drugo auto je NOVI Polo sa 1.6 TDI i takođe 75 KS
ubrzanje 0-100 je 14,1 sec (dakle nešto lošije) ali je 60-100 9,7 sec !!!!
dakle u ubrzanju od 60-100 očigledno imaju prednosti dizelaši iako su lošiji na ubrzanju 0-100
Pozz ne znam stvarno koliko su vjerodostojni ti fabricki podaci...jer u sustini nikada u stvarnosti ne mozes doci tim ciframa...
Opet tu ima vise faktora, kod nas su ceste kao tepih ravne ...
koliko putnika ima u automobilu i itd...
Ne znam da li postoji ta stranica..ali koji automobili zanimaju odes na njihove sluzbene stranice..i imas podatke
jer smatram da je UPRAVO OVO UBRZANJE NAJVAŽNIJE kod svakog automobila, a ne sveprisutno 0-100 km/h je rs emi ne trkamo sa semafora, nego nam je važnija situacija pri PRETICANJU koje se obično obavlja od tih 60 km/h i da nas auto "izvuče" iz te situacije
a ti podaci o ubrzanju 0-100 km/h su dosta zamiljivi, evo šta sam našao za dva modela iz auto-magazina a koji su odličan primjer
dakle u ubrzanju od 60-100 očigledno imaju prednosti dizelaši iako su lošiji na ubrzanju 0-100
Pogledaj razliku u obrtnom momentu kod te iste Fabije i Pola, i sve će ti biti jasno.
Turbo motori slične zapremine su uvijek u prednosti.
nisi naveo u kojem stepenu prijenosa je ovo ubrzanje..al pretpostavljam da se radi o cetvrtoj brzini..dizeli ce uvijek imat bolje medjuubrzanje od benzinaca zbog veceg okretnog momenta..
to ubranje se opet moze skratit ako vozac umije voziti..mislim neces pocet preticat 4-tom na 60km/h logicno..osim ako nemas 500nm momenta..onda mozes
195 HP
312 Nm/2400
Acceleration: 0-100 km/h : 10 seconds 60-100 km/h : 7.6 seconds (ne znam da li je to s uključenim overdrievom, jer tad ide brže kolko hoćeš )
emko1234 wrote:nisi naveo u kojem stepenu prijenosa je ovo ubrzanje..al pretpostavljam da se radi o cetvrtoj brzini..dizeli ce uvijek imat bolje medjuubrzanje od benzinaca zbog veceg okretnog momenta..
to ubranje se opet moze skratit ako vozac umije voziti..mislim neces pocet preticat 4-tom na 60km/h logicno..osim ako nemas 500nm momenta..onda mozes
@
sto se tice 0-100 km/h primjera pokretaca teme, naravno da ces prije do stotke (prva brzina cca 50 km/h, druga vec si iznad 100 km/h, nego u 4-oj sa 60 na 100 pogotovu ako se radi o slabijem auto (kao kod mene) kojem su potrebni veci obrtaji da bi razvio neku "snagu".
ne mora znacit da ces doci prije do stotke...
kod mene 2.0tdi s cipom 175ks,oko 370 nm..0-100 oko 8,5 sekundi prblizno..60-100 je oko 5 sekundi..ako auto ima velik okretni momenat medjuubrzanje ce uvijek bit bolje.. recimo audi a8 4.2tdi ide do stotke za 6 sekundi..medjuubrzanje od 60-100 je za 3,3 sekunde.. imas na youtubu mnogo klipova s tom tematikom..
topcam wrote:
sto se tice 0-100 km/h primjera pokretaca teme, naravno da ces prije do stotke (prva brzina cca 50 km/h, druga vec si iznad 100 km/h, nego u 4-oj sa 60 na 100 pogotovu ako se radi o slabijem auto (kao kod mene) kojem su potrebni veci obrtaji da bi razvio neku "snagu".
Nisam opcenito odgovorio, nego sam naveo svoje auto koje je benzinac, a pase uz prvi primjer o benzincu.
Znam i kako je voziti S-Klasu ("malkice" po gasu i vec si iznad 100 km/h bez da osjetis da vozis nesto brze).
Da odgovorim na pitanje zbog kojega je otvorena tema:
topcam wrote:
Nisam opcenito odgovorio, nego sam naveo svoje auto koje je benzinac, a pase uz prvi primjer o benzincu.
Znam i kako je voziti S-Klasu ("malkice" po gasu i vec si iznad 100 km/h bez da osjetis da vozis nesto brze).
Da odgovorim na pitanje zbog kojega je otvorena tema:
[/color]
jarane, nemoj zamjeriti, ali si postavio pitanje "koja životinja ima bolje ubrzanje, magare ili mazga"
obadva gore navedena imaju ubrzanja mjerena kalendarom a ne satom (o štoperici da ne govorim)
za gradske vožnje snaga utomobila nema potrebe da prelazi 45KS, ali za vangradske vožnje nema priče o ugodnoj vožnji i straha od preticanja bez najmanje 100KS (na 1200-1300 kg koliko je teško prosječno auto)
zato, ili kupi jače auto, ili nemoj preticati osim na pravcu i kad nadaleko nema auta iz suprotnog smijera
Sve si dobro rekao. Dizeli bolje vuku u četvrtoj sa 60 km/h jer se tada vrte na cca 2000 obrt/min i tada turbina jako povlači. Benzinac male zapremine u četvrtoj na 60 km/h je također na oko 2000 obrtaja i tada je mrtav. Za poštenu trku tu Škodu treba vratiti u drugu brzinu i onda će biti u području najvećeg momenta i vidjećeš kako će da skoći.
/Ado/ wrote:
nije to on skonto
kod ubrzanja 0-100 je cilj što prije doći, pa će uglavnom svako auto nabiti stoju i sa 3.om brzinom, ona bolja mogu i sa drugom, a Ferari, Lambordžini stoju stižu u PRVOJ BRZINI !!!!
a kod mjerenja 60-100 km/h ili 80-120 km/h
je isključivo mjerenje u 4.brzini, ustvari je to test za elastičnost motora
skontao sam ja to jarane, samo koja će budala sa 60 km/h u 4 brzini preticati bez šaltanja u manju? znaš ti koliko ti treba slobodne ceste da pretekneš...
/Ado/ wrote:
nije to on skonto
kod ubrzanja 0-100 je cilj što prije doći, pa će uglavnom svako auto nabiti stoju i sa 3.om brzinom, ona bolja mogu i sa drugom, a Ferari, Lambordžini stoju stižu u PRVOJ BRZINI !!!!
a kod mjerenja 60-100 km/h ili 80-120 km/h
je isključivo mjerenje u 4.brzini, ustvari je to test za elastičnost motora
skontao sam ja to jarane, samo koja će budala sa 60 km/h u 4 brzini preticati bez šaltanja u manju? znaš ti koliko ti treba slobodne ceste da pretekneš...
Honda Ridgeline 0-100 km/h 7.7 sec . I to jos natovaren sa kubikom grade .
Kao sto rece Mr. Corolla , ridgeline je smece koje se prodaje samo u Americi i Canadi jer eto nije dobra sa ostatak svjeta Ma svaka cast .
nema sta,ovako je izgledao kokpit VW T4 iz 1990 godine,a za ubrzanje.....Performance Honda Ridgeline
The 2009 Honda Ridgeline pickup comes with just one engine and transmission choice: a 3.5-liter V6 that's good for 250 horsepower, routed through a five-speed automatic transmission. All Ridgeline trucks also come standard with all-wheel drive, and this combination moves the Ridgeline from zero to 60 in 9 seconds flat. A full-size Toyota Tundra with a 5.7-liter V8 is much quicker, but the Honda never feels slow in normal driving.
Ljudi se obično boje stisnuti benzince jer poprilično su bučni pri većem broju obrtaja.
Pa našim magistralama pretiče se trećom uz gas do daske ili sa 60kmh drugom. Ja sam tim stilom preticao sa stojadinom svojevremeno i bez problema je išlo, a i novija auta su sigurno brža i bolja.
Dizelaše je ugodnije voziti jer imaju momenta od malih obrtaja i ne moraju se "stiskati".