Pod akti ZAKONA O DOBROBITI ZIVOTINJA

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
irenasa

#1 Pod akti ZAKONA O DOBROBITI ZIVOTINJA

Post by irenasa »

U zadnje vrijeme cujem raznih nebuloza oko zakona za drzanje kucnih ljubimaca,a oni tj ti zakoni su pod akti koji se dopunjuju na zakon o dobrobiti zivotinja.Pokusala sam preko neta naci sluzbene novine BiH ali nema .A ti se akti odnose da sada mora svaki pas koji ima vlasnika biti cipovan,da ako hoces ili imas psa a stanujes u stambenoj zgradi da ti svi stanari daju pismenu saglasnost da se oni sa tim slazu(ili da se potpisu svi na jedan papir sa br.licne karte),da ako imas stence da mogu samo sa majkom ostati 2 mjeseca,da na svakog psa je propisana kvadratura itd.U ovim nekim stvarima ima smisla a u nekim stvarno nema.I ako bilo sta od ovoga se neispunjava slijedi velika novcana kazna.
E sad o banalnom pristanku stanara ,pa tu se uvjek moze naci neko ko nevoli pse ili mu smeta dlaka u jajetu ili ako je neko peh pa ako su skoro svi stanaari muhanati to moze izazvati veliki problem.Da stenci ostanu sa majkom samo 2 mjeseca i to mi je glupo jer bi trebali ostati do 3 mjeseca radi vakcina i njihovog samog mentalnog sklopa.Prije je bilo da u stanu mozes imati 2 psa e sad je 1 pas.Razne price se pricaju.
Molila bi nekoga ko zna koje su to sluzbene novine tj koji broj ili ako ima da postavi link ili sl da svaako moze to procitati da zna prvenstveno o cemu se radi i naravno da svako moze biti spreman na nesto ili sta da ocekuje.
Cholina_Lokica

#2 Re: Pod akti ZAKONA O DOBROBITI ZIVOTINJA

Post by Cholina_Lokica »

vlasnicki psi odavno moraju svi biti chipovani...
to za komsije prvi put cujem, mislim da od toga nema nista, cisto preseravanje da prostis. i dalje stoji da u stanu mogu 2 psa ili 2 macke, i ne bih rekla da se to bilo sta mjenjalo
minjonja

#3 Re: Pod akti ZAKONA O DOBROBITI ZIVOTINJA

Post by minjonja »

Dile wrote:vlasnicki psi odavno moraju svi biti chipovani...
to za komsije prvi put cujem, mislim da od toga nema nista, cisto preseravanje da prostis. i dalje stoji da u stanu mogu 2 psa ili 2 macke, i ne bih rekla da se to bilo sta mjenjalo
onda sam ja krsila zakon :run: :run:

nisam stvarno znala za ovo ogranicenje :D

a sto se tice ovoga da se moraju skupiti potpisi stanara koji dozvoljavaju da se drzi zivotinja u stanju, mislim da te je neko slago kako bi te isprepadao da bi ti izbacila svog ljubimca. prvi put u zivotu to cujem. moze jedino ako zivis kao podstanar, a vlasnik stana da je u ugovoru napisao da ne smije ta i ta zivotinja... sta znaci, ako neko zivi u neboderu od 20 spratova i jedan ili dva vlasnika potpisu da ne zele zivotinje, onda ih se ljudi moraju kutarisati :? - nidje veze.
poznanik

#4 Re: Pod akti ZAKONA O DOBROBITI ZIVOTINJA

Post by poznanik »

Image

Rok za dostavu svih prijedloga je 30. novembar 2010. godine

http://www.vet.gov.ba/pdffiles/zakon_do ... ne_bos.pdf
minjonja

#5 Re: Pod akti ZAKONA O DOBROBITI ZIVOTINJA

Post by minjonja »

jel moze svako da salje svoje prijedloge, i obicni ljudi kao mi, ne udruzenja?
poznanik

#6 Re: Pod akti ZAKONA O DOBROBITI ZIVOTINJA

Post by poznanik »

minjonja wrote:jel moze svako da salje svoje prijedloge, i obicni ljudi kao mi, ne udruzenja?
Poštujući formu jer je zvaničan poziv upućen udruženjima i javnim institucijama, najpametnije bi bilo "obične prijedloge" uputiti posredstvom jednog od udruženja.

Društvo ljubitelja životinja - ZOODIS sa Ilidže će svoje prijedloge uputiti na vrijeme i u propisanoj formi. Može i sve ostale - "obične" prijedloge prihvatiti i proslijediti ih na adresu ministarstva. E-adresa je [email protected]

Naravno, nije zabranjeno lično slanje prijedloga, ali bi "administracija" takve prijedloge mogla odbaciti kao neformalne, a onda i neki dobar prijedlog neće proći...
minjonja

#7 Re: Pod akti ZAKONA O DOBROBITI ZIVOTINJA

Post by minjonja »

mogli bi onda ovu temu iskoristiti kao za prijedloge pa da ih posaljemo tom udruzenju. nisam pravnik i nemam pojma nista o tome, ali znam da ima par caka u zakonu gdje pise da se covjek kaznjava jedino ako svog psa napadne. znam kad je neki mangup zgazio namjerno kucica, drugi lik ga htio tuzit, nabavio advokata, izjave drugih svjedoka, sve, ali nije mogao da ga tuzi bas zbog te cake sto je u pitanju bio pas bez vlasnika. da li se i to moze mijenjati sad sa ovim pod aktima?
poznanik

#8 Re: Pod akti ZAKONA O DOBROBITI ZIVOTINJA

Post by poznanik »

minjonja wrote:mogli bi onda ovu temu iskoristiti kao za prijedloge pa da ih posaljemo tom udruzenju.

Da, dobra ideja. Ovdje je zakon o zaštiti i dobrobiti životinja http://www.mvteo.gov.ba/org_struktura/s ... H/?id=2331

koji je najmanje takav, a najizglednije donesen s ciljem kako zaštititi čovjeka...

primjedbe slati na udruženje Zoodis: [email protected] , možda paralelno sa postavljanjem tih prijedloga i ovdje...

Svaki pristigli prijedlog će biti poslan ministarstvu u odgovarajućoj formi kao amandman na postojeći zakon.

PS

Čini mi se da BiH nije potpisnica Evropske konvencije o zaštiti kućnih ljubimaca iz 1987. godine.
A71

#9 Re: Pod akti ZAKONA O DOBROBITI ZIVOTINJA

Post by A71 »

minjonja wrote:mogli bi onda ovu temu iskoristiti kao za prijedloge pa da ih posaljemo tom udruzenju. nisam pravnik i nemam pojma nista o tome, ali znam da ima par caka u zakonu gdje pise da se covjek kaznjava jedino ako svog psa napadne. znam kad je neki mangup zgazio namjerno kucica, drugi lik ga htio tuzit, nabavio advokata, izjave drugih svjedoka, sve, ali nije mogao da ga tuzi bas zbog te cake sto je u pitanju bio pas bez vlasnika. da li se i to moze mijenjati sad sa ovim pod aktima?
Ovo je zaista od najvećeg značaja jer se dobro sjećam te tragedije u jednoj firmi na Stupu. Tom prilikom sam rekla da ću rado i ja snositi troškove za angažiranje advokata ali na žalost od svega ništa nije bilo upravo zbog tih kvaka u zakonu. A u 99% slučajeva žrtve zlostavljanja ili sve češće i ubistva su upravo ulični psi koji nemaju vlasnika. Ako postoji i najmanja šansa da se to izmijeni pa da zakon obuhvata i štiti i te pse treba je iskoristiti.
bez_ideje

#10 Re: Pod akti ZAKONA O DOBROBITI ZIVOTINJA

Post by bez_ideje »

Postoji li neki zakon o obuci vlasnika pasa kao uslovu za nabavku psa?
TIme bi se sprijecile zlouporabe "pasmina na losem glasu" i mozda bi bilo dobro i uvesti neku procjenu i ocjenu psiholoskog profila kao uslov za nabavku psa tezeg karaktera.
vox-populi

#11 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by vox-populi »

Kada smo djevojka i ja nabavljali macku, dosla nam komisija u stan da vidi da li stan ispunjava uslove. A za pse se mora cini mi se polagati i test, nisam siguran, pitacu sutra kolegu, on je dreser pasa, trebao bi znati.
poznanik

#12 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by poznanik »

vox-populi wrote:Kada smo djevojka i ja nabavljali macku, dosla nam komisija u stan da vidi da li stan ispunjava uslove. A za pse se mora cini mi se polagati i test, nisam siguran, pitacu sutra kolegu, on je dreser pasa, trebao bi znati.

Bilo bi zanimljivo pročitati taj test. A kakvi su bili uslovi?
vox-populi

#13 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by vox-populi »

poznanik wrote:
vox-populi wrote:Kada smo djevojka i ja nabavljali macku, dosla nam komisija u stan da vidi da li stan ispunjava uslove. A za pse se mora cini mi se polagati i test, nisam siguran, pitacu sutra kolegu, on je dreser pasa, trebao bi znati.

Velicina stana i koliko vremena bi macka bila sama u stanu, pitali nas jos da li smo prije imali ljubimce i sl. Uglavnom pogledali da li je cisto, koliko prostora macka ima, pitali gdje cemo staviti hranu, gdje vodu, da li cemo kupiti i drvo za macku. Dali nam par savjeta, brosuru, adrese i brojeve telefona veterinara u nasoj blizini.

A ako postoji test za vlasnike pasa, stavicu link u svakom slucaju.
poznanik

#14 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by poznanik »

vox-populi wrote:
poznanik wrote:
Velicina stana i koliko vremena bi macka bila sama u stanu, pitali nas jos da li smo prije imali ljubimce i sl. Uglavnom pogledali da li je cisto, koliko prostora macka ima, pitali gdje cemo staviti hranu, gdje vodu, da li cemo kupiti i drvo za macku. Dali nam par savjeta, brosuru, adrese i brojeve telefona veterinara u nasoj blizini.
A ako postoji test za vlasnike pasa, stavicu link u svakom slucaju.
Je li komisija bila vladina (državna), ili nevladina, koja možda radi za interese države?
vox-populi

#15 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by vox-populi »

poznanik wrote: Je li komisija bila vladina (državna), ili nevladina, koja možda radi za interese države?
Bili su iz gradske uprave, dakle vladina.
vox-populi

#16 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by vox-populi »

Mozda bi trebalo spojiti ovu i temu Podakti zakon o dobrobiti zivotinja.

Da se ne duplamo, ista je prica.
poznanik

#17 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by poznanik »

vox-populi wrote:
poznanik wrote: Je li komisija bila vladina (državna), ili nevladina, koja možda radi za interese države?
Bili su iz gradske uprave, dakle vladina.
Hvala. To bi mogao biti jedan od prijedloga za uredniju oblast kod nabavke i držanja kućnih ljubimaca i u nas, siguran sam da bi životinje imale bolju pažnju, da bi i odgovosrnost vlasnika bila veća, a i bilo bi manje otpuštanja pasa, manje lutalica...
vox-populi

#18 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by vox-populi »

U principu cijela procedura je izgledala ovako:

macku smo kupili kod registrovanog uzgajivaca. Da bi nam je on prodao, morali smo mu donijeti saglasnost komisije. Da bi komisija uopste dosla da pogleda stan, morali smo im dostaviti saglasnost vlasnika. Dakle, nazvali vlasnika, dobili napismeno od njega saglasnost. Poslali je komisij, oni dosli pogledali stan, popricali sa nama, izdali nam odmah saglasnost. Sa tim papirom otisli kod uzgajivaca u kupili naseg Rudija.

Nekome mozda zvuci bespotrebno komplikovano, ali meni je drago sto je tako. I na osnovu kvadrature (50 km2) dobili smo saglasnost za maksimalno dvije macke ili jednog psa.
poznanik

#19 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by poznanik »

vox-populi wrote:U principu cijela procedura je izgledala ovako:....
Odlično, hvala :thumbup:
cutee_nina

#20 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by cutee_nina »

A super bi bilo da postoji komisija, koja bi dolazila kod vlasnika pasa i testirala pse da vide jesu li agresivni. I na osnovu tog testa, vlasnik psa bi dobio potvrdu u kojoj bi stojalo da pas nije/jeste agresivan. :thumbup:
zonbirile

#21 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zonbirile »

Friesian wrote:ako si ti vidio - bod za tebe.. a meni se tako neces obracati, sine.. ;)

ako nisi sposoban da od oka skontas koji pas ima manje ili vise od 20kg onda je to tvoj problem!
------------------------------------------------------
nije majka karala Muju što je kockao,nego što se vadio.Dole ti je standard za staforda,slično do 20 kg je pit bull,bull terijer.Nego pređi na lakše teme,i pozdravi rođaka drota.

Izgled
Stafordski bul terijer mora odavati utisak velike snage u odnosu na svoju veličinu. To je dobro građen pas, mišićav ali okretan i graciozan. Glava kod ovog psa je kratka i široka, mišići na obrazima veoma izraženi, stop veoma izražen, kratak vilični dio. Uši su kratke, u vidu poluruže (tzv. ružino uho) ili poludignute. Uši koje slobodno padaju i sasvim dignute uši se kažnjavaju.
Oči su tamne boje, okrugle i srednje veličine. Najpoželjnije oči kod ovog psa su crne. Njuška je srednje dužine, zaobljena u gornjem dijelu i naglo se skuplja ispod očiju. Vilice dobro istaknute, donja je jaka i čvrsta. Usne su čvrste i dobro priležuće, bez dijelova koji vise. Gornji sjekutići su u uskom dodiru sa prednjom stranom donjih sjekutića (škarasto zubalo). Njuška je apsolutno crna. Vrat je mišićav, kratak, postepeno se spušta ka ramenima. Tijelo je kratko, snažno, sa ravnim leđima. Grudni koš dubok i širok sa lijepo svedenim rebrima.
Trbuh umjereno prikupljen. Rep srednje dužine i nisko usađen.
Šape su jake, srednje veličine. Dlaka je kratka, gusta, čvrsta pri dodiru i sjajna. Dozvoljene boje kod ovog psa su crvena, blijedo žuta, bijela, crna, plava ili bilo koja od ovih boja pomiješana s bijelom.
Poželjna visina je od 35 cm do 40 cm. Težina kod mužjaka oko 17 kg, kod ženke oko 15 kg. Kažnjava se depigmentacija njuške, svijetle oči ili kapci bez pigmenta, predug ili nepravilno nošen rep, predgriz ili podgriz. Dignute ili spuštene uši. Mužjak mora imati oba testisa spuštena u skrotum.
Post Reply