_Zeleni_ wrote:Pozdrav svima,
da budem kratak i totalno iskren, strasno bih volio naucit vozit motor ali zelim da to uradim na najbolji (za mene) moguci nacin.
Nisam nikad vozio motor (imam B polozeno ali nazalost nisam imao auto niti sam vozio) pa me zanima sta mi preporucujute, odakle da krenem i koji motor vi meni preporucujete (skuter 49ccm ili neki najslabiji 'klasicni' motor) ?
Eto uzmite u obzir i da sam visok 191 cm i tezak 91 kg (i iskreno skuteri me nesto pretjerano i ne privlace)...
Najbitnija mi je prvo moja sigurnost i ne zanima me brza voznja.
Molio bi iskusne i manje iskusne da mi date savjete i upute sta vi mislite da je najbolje za mene.
I molim vas koju mi auto skolu u Sa preporucujete ???
P.S.
(skoro) istu sam temu postao na jednom drugom forumu pa eto reko mislim da je dobro i da cujem mudru rijec

bajkera

Ako bas veliku zelju imas onda prvo nadji motor male kubikaze. Nema veze sto si visok i tezak, gledaj samo da je motor s visokim tezistem, recimo ATX (kako ti je neko vec predlozio). To ti je potrebno jer si visok i trebas naci balans na motoru sto je na nizim motorima jako tesko visokim ljudima. Drugo, treba da znas da, nauciti voziti motor jeste ustvari jedan duzi proces, u kojem treba da isprobas sve kubikaze (pocevsi od najmanje) ali ne u smislu dan dva pa ajmo na vece, nego sezona po sezona. To jeste proces koji traje godinama. Ja imam 41 godinu a vozim skoro pa od 8 godine. Dugo vozim ali necu reci da sam dobar vozac jer po meni postoje iskusni i manje iskusni.
Da ne duzim, prvo moras sebe spoznati na motoru u smislu jesi li za to ili nisi. Ljudi pokusaju pa odustanu jer hoce da imaju motor iz fola a ne iz uzivanja u dugim voznjama i sl.
kad sve to protabiris idi uplati A kategoriju i polazi. Tehniku saltanja ces ti vec svladati, ali snalazenje u saobracaju kod nas je nesto stvarno izazovno jer vecina vozaca automobila te ne smatra ravnopravnim ucesnikom o saobracaju i ladno te ignorise ili te presijece....sto se meni desilo nebrojeno puta i svaki put sam se vidio ili u kovcegu (nedo bog) ili u gipsu.
Sve u svemu da budes bajker pravi treba ti velika ljubav prema dvotockasima.
Ako si za to, onda naprijed i zelim ti srecu!
P.S. Motor se vozi razumom, hladnom glavom i srcem!
Ta me lekcija kostala dvocifreni broj preloma u jednom udesu i 1 g bolnice...tek toliko da znas