Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
U posljednje vrijeme mnogo se o tome pise, cita, saznaje, istrazuje, a upravo smo i svjedoci posljedica, tragicnog globalnog zagrijavanja planete Zemlje.
Mene zanima, amatersko, laicko misljenje obicnog covjeka, jer mi je pesimisticnih prognosticara, istrazivaca, proricatelja buducnosti, vec previse preko glave. Vodim se onim "misli dobro i bit ce ti dobro"....
No, koliko je u ovakvoj situaciji opravdano misliti da toliko lose, ipak nije??
Ukoliko se strasne prognoze, ovih gore pomenutih pesimista ili mozda ipak realista, (velike suse, poplave, potresi, uragani, pozari, gubitak obradivih povrsina... izumiranje zivotinjske i na poslijetku ljudske vrste) ostvare, koliko jos zivota previdjate ovoj planeti, koja vec dugo salje signale i doziva: UPOMOC..
Činjenica je da Zemlja nije nikakav perpetum mobile pa da je muzemo do beskraja... ovim tempom sigurno je da je cjedimo kao limun... problem naše civilizacije jeste što je sav svoj napredak izgradila na resursima koji jesu ograničeni (a neki od njih i poprilično štetni za atmosferu kad se iskoriste) - nafta, ugalj, plin... a još niko nije našao načina da iskoristi snagu/energiju koja bi se konstantno koristila (vjetar, Sunce, okeani...), bar ne u nekim svjetski značajnim količinama.
Drugi problem našeg društva jeste gledanje kroz novac, daj meni sad i odmah, izuzetno jaki lobiji (sjetih se sudbine konkord aviona)... naftni npr... dok ne isuše i zadnju kap nafte nema šanse da dopuste nekoj alternativnoj energiji da zauzme mjesto nafte, ne shvatajući da će tad biti kasno...
Da ne dužim, tih problema bi se dalo još spomenuti... poenta je - da, mislim da idemo ka samouništenju, al mislim da "stručnjaci" pretjeruju sa svojim procjenama... iskreno sumnjam da će i naši unuci doživjeti THE END, al da će im biti teže nego nama sad- hoće
Evo clanak koji su trazili da napisem za jedan casopis, malo je duzi...
Tema o kojoj su nekad pricali samo znanstvenici i clanovi udruga za zastitu okoline a danas gotovo svi nesto znaju je globalno zagrijavnje. U osnovi radi se o tome da zbog zagadenja okolisa industijalizacijom, kao jednom od najvecih uzrocnika, klima na planeti postaje toplija za nekoliko stepeni svakih desetak godina. Nekoliko stepeni se ne cini mnogo ali ipak ima devastirajuce posljedice na vise ekosistema sto dovodi do poremecaja u lancu ishrane. Prvi znaci globalnog zagrijavanja, nakon ozonskih rupa, primjeceni su u tropskim morima, gdje bogati koralji nude hranu i skloniste za mnostvo zivotinjskih vrsta. Koralji napreduju samo na tacno odredenim temperaturama, koje polako rastu sto je dovelo do masovnog izumiranja koralja. Samim tim i riba koje su tu obitavale, sto dovodi do lancane reakcije u lancu ishrane na kraju kojeg je sam Covjek.
To je samo aspekt sve toplije klime Zemlje. Najpoznatiji ucinak je otapanje leda na polarnim kapama. Tim procesom dolazi do mnostva nepredvidivih i po nekim znanstvenicima nepovratnih posljedica. Otapanjem leda dolazi do porasta nivoa svjetskih mora, i oslobadanja gasa metana u atmosferu, ali to je samo dugorocna opasnost za priobalne gradove. Ono sto je izvjesno, je eminentna opasnost od gubitka pojedinih vrsta zivotinja endemicnih za to podrucje. Polarni medvjedi za vrijeme polarne zime odlaze u lov na tuljane preko zaledenog mora. Ovih godina led je sve tanji ili se ne stvara uopste. Samim tim medvjedi su osudeni na smrt gladovanjem. Da li smo spremni zrtvovati jos jednu vrstu u korist evolucije civilizacije?
Danas u Europi postoje mnostvo propisa i zakona o zastiti okolisa, koji se sprovode. Kazne za krsenje tih propisa su velike, svijest o cistom okolisu kao zdravoj sredini danas je veca medju obicnim ljudima nego ikad prije. Ljudi aktivno ucestvuju u ocuvanju svoje sredine, no nije li malo kasno za to? Zapadni svijet je prevazisao svoj industijalizacijski period, kako sada moze zabraniti to isto zemljama treceg svijeta koje tek sada hvataju korak sa izgradnjom ogromnih fabrika, brana i nuklearnih elektrana, u uslovima kada ne postoje uvijek jasni zakoni o tome sta je stetno za okolis ili ljude koji tu zive. Europa ne moze okrenuti ledja ovom problemu jer je svjesna da kroz proces globalizacije svijet postaje “Veliko selo”. Ono sto utice na jednog covjeka u dalekoj Indiji sutra ce biti isti problem i jednog Talijana. Rjesenje je u tome da razvijene zemlje besplatno ponude svoja otkrica, Know How i tehnologiju svima kojima je potebna. Iako se to cini kao utopijsko razmisljanje, zar ne bi posljedice bile vece kada se svijetom pocne siriti jos jedna kriza izazvana slomom berze u zemljama koje su ostale bez svojih zitnih polja, pasnjaka sa zivotinjama, ribolovnih jezera???
U decembru 1997. godine u gradu Kyoto, Japan, vlade zemalja su se okupile pod okriljem United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) organizacije da pregovaraju o reduciranju emise karbon dioksida u atmosferu i 5 drugih plinova koji izazivaju “Efekat staklenika”. Stetni plinovi se u enormnim kolicinama svakodnevno izdizu prema visim slojevima atmosfere gdje se zadrzavaju i nakupljaju, tvoreci neku vrstu kupole. Suncevi zraci prolaze kroz taj sloj plinova prema Zemlji. Priroda je omogucila da se dio suncevih zraka reflektuje od vodene povrsine nazad u Svemir. Na taj nacin se regulise optimalna temperatura, medjutim upravo zbog tog sloja plinova, dio reflektovanih suncevih zraka se ne moze vratiti u Svemir vec se zadrzavaju a temperatura raste sto je sloj deblji! Izvori tih plinova danas su bezbrojni. Fabrike, automobili, dezodorans u kuci obicnog gradjanina, frizideri, pasnjaci sa bezbrojnim grlima zivotinja. Prema Protokolu emisija gasa u atmosferu trebala bi biti dovedena do minimuma. Velika prepreka je sto upravo najveci zagadijivac Amerika odbija da ratificira i potpise sporazum. Nagla primjena ovog sporazuma kod njih bi dovela do velikih ekonomskih potresa. Njihov nacin zivota je podreden udobnosti na stetu ekologije. Gotovo svako kucanstvo ima jedan ili vise automobila, mnostvo aparata koji ispustaju plin Freon i bezbroj fabrika sa sumnjivim regulatornim propisima o preciscavanju stetnih materija. Prema ispitivanju nekih nezavisnih organizacija upravio u ovoj zemlji svijest o cistom oklolisu i zdravom nacinu zivota, je poprilicno niska u usporedbi sa ostalim zemljama zapadnog svijeta. Velika vecina domacinstava je jos uvijek spremna da podredi cistocu okolisa svom komforu. Takav stav u kombinaciji sa nedostatkom potpore od strane vlade, dugorocno ce imati stetne posljedice po okolis.
Grupa znanstvenika koja posmatra stanje u svijetu sa globalne perspektive, simbolicno izrazava svoj stav okrecuci kazaljke na velikom satu, tzv "Doomsday Clock". Trenutno je namjesten na sedam minuta do ponoci, a kad otkuca ponoc znat cemo da nastupa globalna katastrofa. Jedini put kada je svijet bio blizi kataklizmi je u vrijeme Kubanske krize, kada je sat bio namjesten na dvije minute do ponoci.
Izvjesno je da je pred nama turbulentno razdoblje zbog kojeg postoje opravdani razlozi za zabrinutost. Planeta se bori protiv neprirodnih promjena i uzvraca. Klima se drasticno promijenila a rekodi koji su bili neizazvani od samih pocetaka meteorologije se nizu sve brzim tempom. Svjedoci smo drasticnih promjena u zivotu samo jedne generacije. Snijeg pada u pustinjama, smrtonosni talasi siju smrt u priobalnim podrucjima… Javljaju se nove smrtonosne bolesti, nekada tipicne za egzoticne krajeve. Bioritam flore i faune je u nekim podnebljima u potpunosti poremecen.
Kako ce se moderni covjek suociti sa novim problemima? Hoce li nam zamjeriti i smatrati nas nicim vise od naprednijih majmuna, ili ce nastaviti nase obicaje i evoluirati u nesto neljudsko, sposobno da zivi u zagadjenoj atmosferi i otpadu svojih predaka…
Eh ako planeta nama služi moramo i mi služiti njoj ali kad pogledam ulice, izletišta.......razbiju se iluzije......druga je stvar kad prođeš pored crnih industrijskih dimnjaka u okruženju i šire ......sve je jasno .
Još jedno pedesetak godina i onda će biti Mad Max ......iz tri dijela priča cijela.
mozda si previse umisljamo da je covjek krivac globalnog zagrijavanja jednom sam slusala g. paara, fizicara iz hr (i autora knjige fizike za srednje skole sjecate se ), veli, da zemlja ima svoje cikluse koji se ponavljaju i da smo na pragu novog ledenog doba...temperature prvo pocinju da rastu, a onda opadaju...kao sto se desavalo i ranije u zemljinom postojanju...sve zbog odredjenih polozaja zemlje u odnosu na sunce i ostale planete...e dotle seze moja obavjestenost o tome...sa covjekom ili bez njega, ledeno doba dolazi, ali prvo malo osciliranja u temperaturama, pa imamo danasnju situaciju...
zmijaIzmaj wrote:mozda si previse umisljamo da je covjek krivac globalnog zagrijavanja jednom sam slusala g. paara, fizicara iz hr (i autora knjige fizike za srednje skole sjecate se ), veli, da zemlja ima svoje cikluse koji se ponavljaju i da smo na pragu novog ledenog doba...temperature prvo pocinju da rastu, a onda opadaju...kao sto se desavalo i ranije u zemljinom postojanju...sve zbog odredjenih polozaja zemlje u odnosu na sunce i ostale planete...e dotle seze moja obavjestenost o tome...sa covjekom ili bez njega, ledeno doba dolazi, ali prvo malo osciliranja u temperaturama, pa imamo danasnju situaciju...
zmijaIzmaj wrote:mozda si previse umisljamo da je covjek krivac globalnog zagrijavanja jednom sam slusala g. paara, fizicara iz hr (i autora knjige fizike za srednje skole sjecate se ), veli, da zemlja ima svoje cikluse koji se ponavljaju i da smo na pragu novog ledenog doba...temperature prvo pocinju da rastu, a onda opadaju...kao sto se desavalo i ranije u zemljinom postojanju...sve zbog odredjenih polozaja zemlje u odnosu na sunce i ostale planete...e dotle seze moja obavjestenost o tome...sa covjekom ili bez njega, ledeno doba dolazi, ali prvo malo osciliranja u temperaturama, pa imamo danasnju situaciju...
Ne kazem da dijelom ovo nije istinito, ali to ne znaci da se mozemo opustiti i nastaviti po ovako. Odnosno, mozemo kolko hocemo - ali necemo dokle hocemo.
bilo bi barem covjeku lakse da je to o cemu pricas dokazana cinjenica.ali... nasa planeta je u standardom polozaju, sunce emituje uobicajenu kolicinu radijacije, i sve ostale planete u suncevom sistemu prate uobicajenu putanju, tako da nema naznaka da je zagrijavanje posljedica nekakvih kosmickih promjena, van domena ljudske odgovornosti. industrijska revolucija i neograniceno pumpanje atmosfere sa CO2 su uzrocnici trenutnog pregrijavanja planete i konsenzus o ovome postoji medju strucnjacima u gotovo svim zemljama svijeta vec par godina. na zalost, ne postoji kriticna masa ljudi na globalnom nivou kojima je stalo da se nesto ucini po pitanju alternativnih tehnologija. najvjerovatnije su ameri za sve krivi
ima uticaja i ostalih planeta sun. sistema...imas malo vise kombinacija polozaja u ondosu na njih...naucna hipoteza stoji, poznata pod milankovicevim ciklusima
debela wrote:jedino sto moze spasiti planetu je nestanak ljudske vrste.
Planeta je tu radi ljudi, a ne ljudi radi planete. Ljudi su najvisa intelektualna bica na planeti(a ne slucajno) i primarni u svakom pogledu. Da se u nekim dijelovima ugrozava bez razloga, to da, ali spominjanje kako moramo cuvati planetu za narednih 10.000 godina je glupost.
debela wrote:jedino sto moze spasiti planetu je nestanak ljudske vrste.
Planeta je tu radi ljudi, a ne ljudi radi planete. Ljudi su najvisa intelektualna bica na planeti(a ne slucajno) i primarni u svakom pogledu. Da se u nekim dijelovima ugrozava bez razloga, to da, ali spominjanje kako moramo cuvati planetu za narednih 10.000 godina je glupost.
Interesantno! Ja isto tako mislim, samo sto su uloge malo preokrenute!!!
Sta ako je planeta ta koja zivi i koja je vazna, a mi smo samo gomila parazita koja se na njoj naselila!!!
Moze biti i tako, svako ima svoje misljenje, a kad vec spominjes da smo paraziti, onda nema potrebe da cuvamo nesto za ''druge'' jer paraziti to ne cine
To jeste istina, ali je istina i sljedeće. Do sada je koncentracija CO2u atmosferi, uvijek pratila rast temperatura, što znači da je CO2 u atmosferi bio taj koji je uticao na rast temperature. Problem je u tome što je koncentracija CO2 u atmosferi trenutno veća do tri puta od bilo kada izmjerene u zemljinoj istorij.
Sve ima pocetak i kraj tako da i covjecanstvu ce nekad doci kraj.
Zasto onda ne potrosimo sve odjednom i zavrsimo vise tu polemiku.
Pa bio kraj za 200 godina ili 10 000 godina, koja je razlika?
To jeste istina, ali je istina i sljedeće. Do sada je koncentracija CO2u atmosferi, uvijek pratila rast temperatura, što znači da je CO2 u atmosferi bio taj koji je uticao na rast temperature. Problem je u tome što je koncentracija CO2 u atmosferi trenutno veća do tri puta od bilo kada izmjerene u zemljinoj istorij.
Ima još jedna istina a to je da i Sunce postaje sve toplije a s tim ljudi nemaju ama baš ništa niti ga mogu ohladiti.
Niko tačno nezna kako se globalno zagrijavanje može odraziti na klimu. Osim pesimističkih viđenja postoje i ona druga koja u stvari tvrde da bi ljudi mogli imati koristi od toga. Naprimjer Sahara bi konačno mogla dobiti dovoljno kiša i postati pogodna za život. Slična mišljenja postoje i u vezi Sibira, velikog dijela Kanade, Greenlanda i nekih druguh trenutno negostoljubljivih područja. Niko tačno nezna.
I ranije je bilo velikih klimatskih promjena koje su itekako utjecale na ljudski život a biće ih još. Svakih nekoliko desetaka hiljada godina Evropa i Sjeverna Amerika su bili pod 2-3 kilometra leda pa zar nebi bilo bolje da preskočimo jedno ledeno doba?
Predvidjam skori fajront na majci nam Zemljici, ... Jos par generacija i bit ce, ... halali Huso materi.
Po meni, za sve su krivi Fenicani sa svojom "novotarijom".
Eto, ...
Svakako da ce covjek, ako vec nije, doci do tehnologije koja ce mu obezbjediti da se preseli i zasnuje zivot na nekoj drugoj planeti. Samo hoce li to biti kao ekspedicija i istrazivanje ili bijeg sa umiruceg svijeta? Kako ce to izgledati u historijskim knjigama: Faktor unistenja Zemlje - Covjek!
Mene cudi da se zemlja do sad nije sjetila da se malo protrese i strese nas sa sebe.
U globalu su ljudi previse arogantni i misle da zivot na zemlji od njih ovisi i da je oni mogu unistiti ili spasiti.
Mislim da ni pocetak ni kraj nije niti ce ovisiti od covjecanstva i da je priroda i neke vise sile mnoooogo mocnije od nas.
Oni nas trpe do odredjene granice i onda puste kakav viruscic da nas spusti na zemlju ili posalju kakvu kometicu da nas istrijebi. Pa opet jovo na novo...
Skyfox wrote:Svakako da ce covjek, ako vec nije, doci do tehnologije koja ce mu obezbjediti da se preseli i zasnuje zivot na nekoj drugoj planeti.
ovozemaljske veze sa astralnim, galaktickim svijetom na relaciji razum danasnjeg malog i velikog mocnog covjeka...spadaju u domen plasiranih vjerovanja spremljenih za 'normalan' svijet u naucnim, politickim, vjerskim i medijskim laboratorijama, tacnije u usranim fasisticko kriminalnim kuhinjama velikih svjetskih majstora... od jucer do danas su svijet slali na ahiret, ili nase duse nebo a sutra ce kao pa na vrhuncu (al u qrcu) tehnoloskoh dostignuca putovati u kozmos....
Skyfox wrote:Samo hoce li to biti kao ekspedicija i istrazivanje ili bijeg sa umiruceg svijeta? Kako ce to izgledati u historijskim knjigama: Faktor unistenja Zemlje - Covjek!
ljudska masta moze svasta... a ako u mozgu ima neki kurshluz onda tek pred ocima sijevaju galakticke naucne spasilacke, istazivacke ili expedicije u egzilu poslije potopa...