Počeo novi svjetski rat!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kub lajkan

#1 Počeo novi svjetski rat!

Post by kub lajkan »

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... ategory=78

Ekspert za terorizam Šaul Šaj kaže da je ceo svet praktično u ratu.

Šaj navodi da je u ratu ceo svet, a ne samo koalicija koja je oborila režim Sadama Huseina i u ekskuzivnoj izjavi za B92 tvrdi da će rat protiv terorizma trajati veoma dugo, a da su njegove posledice već sada globalne. Šaul Šaj bivši oficir izraelske vojne obaveštajne službe, pukovnik u rezervi i stručnjak za terorizam, a danas predaje na univerzitetu Bar Ilan.

On kaže da je svet praktično u ratu, a sukobljene su dve kulture, zapadna i islamska. Šaj kaže da su rat proglasili Osama bin Laden 1998. i predsednik SAD Džordž Buš posle napada na SAD 11. septembra 2001. "Bojim se da je najpreciznija definicija da smo u prvoj fazi trećeg svetskog rata. Danas su skoro sve zemlje sveta direktno ili indirektno uključene u taj rat. Neke podržavaju teroriste, neke su žrtve terorizma, neke su poprište obračuna, a ceo svet od toga trpi", kaže on.

Šaj u onome što se događa u Francuskoj vidi sukob dve kulture i odbacuje tumačenja da su nemiri pre svega socijalne prirode. "Koren tog problema je kulturni. Suština fenomena 'globalnog džihada' je ubistvo holadskog reditelja Tea van Goga. Ako pročitate ko je ubica, šta je bila njegova motivacija, videćete objašnjenje, videćete da to nije socijalni problem, već nulta tolerancija prema suštini demokratije, duboka mržnja prema ovoj kulturi, želja da sistem bude oboren, a ne da se postane deo njega", kaže on.

Šaj završava knjigu o Balkanu, za koji kaže da je veoma važna jer su tu ekstremni islamisti razvili infrastrukturu posle ratova u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Makedoniji, u kojima su učestvovali. "Zanimljivo je da ćete, ako analizirate napade 11. septembra nadalje, uvek naći nekoga ko je borbeno iskustvo stekao na Balkanu, ili dokumentaciju koja potiče iz radikalno islamskih izvora sa Balkana".

"Međutim, Evropa mora da nađe način da izoluje, odvoji i razlikuje ekstremiste od većine muslimana. To su dve različite stvari, između njih treba napraviti suštinsku razliku", kaže Šaj.
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Odlican obrt teme na samo pocetku. Samo nastavite....
Arminovski

Post by Arminovski »

Slab ekspert...
List

Post by List »

Šaul Šaj, ko će kome ako neće svoj svome? ( 8-) )
Zox

Post by Zox »

Sta ces, progres...
Sto kaze Edo Maajka, danas faca sutra opet... :)
healthwarning

Post by healthwarning »

Ja Šaja analiticara i... nastavka pjesme Ede Maajke :D cuj sukob "zapadne i islamske civilizacije", a kao predstavnici tih civilizacija se postavljaju Bin Laden i Bush. Braca po (zanemarivom) broju sivih stanica :D
manijak1

Post by manijak1 »

moderator wrote:Nek nastave ako stisnu petlju.

:D
:D :D Stišćem :D :D da kažem :D
Danas su skoro sve zemlje sveta direktno ili indirektno uključene u taj rat. Neke podržavaju teroriste, neke su žrtve terorizma, neke su poprište obračuna, a ceo svet od toga trpi", kaže on.
........da je ovo ekavska varijanta Šaja :D :D Šaulića :D :D
halo

Post by halo »

healthwarning wrote:Ja Šaja analiticara i... nastavka pjesme Ede Maajke :D cuj sukob "zapadne i islamske civilizacije", a kao predstavnici tih civilizacija se postavljaju Bin Laden i Bush. Braca po (zanemarivom) broju sivih stanica :D
Nazalost ali to su danasnja mjerila i mada u islamu nema svetaca mislim da ce osamu proglasit kao takvim a da je rat poceo to je istina pa pogledajte koliko su fokusirani na Bosnu svi teroristi koji su uhvaceni u zadnje vrijeme imaju bh drzavljanstvo,da nije zabrinjavajuce bilo bi smjesno :roll: :roll: :roll:
stella_k

Post by stella_k »

halo wrote:
healthwarning wrote:Ja Šaja analiticara i... nastavka pjesme Ede Maajke :D cuj sukob "zapadne i islamske civilizacije", a kao predstavnici tih civilizacija se postavljaju Bin Laden i Bush. Braca po (zanemarivom) broju sivih stanica :D
Nazalost ali to su danasnja mjerila i mada u islamu nema svetaca mislim da ce osamu proglasit kao takvim a da je rat poceo to je istina pa pogledajte koliko su fokusirani na Bosnu svi teroristi koji su uhvaceni u zadnje vrijeme imaju bh drzavljanstvo,da nije zabrinjavajuce bilo bi smjesno :roll: :roll: :roll:
Nije mi smijesno, uopste....
A da sam zabrinuta, jesam...
Uskoro sa nasim pasosem cemo moci samo u C.G. na more....mozda.
A Bin Laden i Bush su ti od dvije majke djeca i kao takvi izvrsno se slazu... jos kad dodamo onog Fatiha, eto ti corbe koju svijet kusa....
samo da se ne us..e....
Post Reply