Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Hodidjed

#1 Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada

Post by Hodidjed »

Projekt "Uljepšajmo Sarajevo!"
Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada
Početak realizacije zajedničkog projekta "Operacija mladih: Uljepšajmo Sarajevo!" u okviru kojeg će se uklanjati grafiti s fasada danas su ispred Tržnice, u prisustvu sarajevskih srednjoškolaca, ozvaničili gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, predstavnici NVO "Omladinska informativna agencija BiH" te predstavnik firme "Rem design" kao izvođača radova.
"Danas započinjemo akciju zajedno s mladima grada Sarajeva - skidanje grafita sa zgrada kako od kulturno-historijskog značaja tako i onih koje se nalaze u užem gradskom jezgru. Vjerujem da će se ovaj očišćeni prostor od grafita čuvati a za one koji imaju potrebu da svoju kreativnost ispoljavaju putem grafita odredit ćemo poseban prostor u gradu", istakla je Borovac.

Naglasila je da će od danas oko zgrada koje su očišćene od grafita biti pojačan inspekciji i policijski nadzor.

Propisana kazna po Odluci o kućnom redu u stambenim zgradama za one koji ponovo budu ispisivali grafite na već očišćenim fasadama je do 100 KM.

Akcija će trajati 30 radnih dana, a Grad je za realizaciju ovog projekta osigurao 50.000 KM.

Vršit će se uklanjanje grafita na 1.000 kvadratnih metara fasada, odnosno na 200 objekata na potezu Marijin-Dvor - Baščaršija.

U akciju će biti uključeno oko 150 mladih iz 28 sarajevskih srednjih škola koji će na štandovima timova srednjoškolaca distribuirati letke, anketirati građane o idejama za uređenje grada i vršiti fotografiranje, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

Super. Svaka cast :)
Nego, ko ce ocistiti one silne nakaradne grafite po Dobrinji npr?
I "kako se grafiti ciste"? Koliko ja znam, jedino se mogu ponovo prekreciti povrsine.
chuchumbamayumbe

#2 Re: Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada

Post by chuchumbamayumbe »

Mater im, kada ce ocistiti trotoare i zelene povrsine od dzipova i limuzina?!
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#3 Re: Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada

Post by mIRCerka »

Grad Zagreb svake godine
na javnom natječaju odabire
tvrtku koja uklanja grafite, a
cijena prekrivanja natpisa
ili crteža po četvornom me-
tru iznosi 50 i 100 kuna.
gornja racunica 50,000 KM za 1,000 kvadrata = 50 KM po kvadratnom metru.
pipi7

#4 Re: Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada

Post by pipi7 »

A da li je gospođa pomislila ukloniti štandove udaljene 15-ak metara od mjesta na kom se slikala.
elSaik

#5 Re: Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada

Post by elSaik »

Volim ove spontacije akcije koje nemaju nikakve veze s izborima. :thumbup:
shuriken

#6 Re: Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada

Post by shuriken »

mIRCerka wrote:
Grad Zagreb svake godine
a i tamo se rastaljuju, da ne bi dosli do pogresnog zakljucka
Hodidjed

#7 Re: Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada

Post by Hodidjed »

mIRCerka wrote:
Grad Zagreb svake godine
Ja se raspitah............doslo bi novo farbanje oko 10 KM po metru (boja, materijal, ruke).
mIRCerka

#8 Re: Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada

Post by mIRCerka »

Hodidjed wrote:
mIRCerka wrote:
Grad Zagreb svake godine
Ja se raspitah............doslo bi novo farbanje oko 10 KM po metru (boja, materijal, ruke).
:thumbup:

Gradonacelnice, evo ustedismo 40,000 KM
uvjek dobar gost

#9 Re: Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada

Post by uvjek dobar gost »

Šta mislite da pokrenemo kontra akciju jer su mi se već ove teletine zgadile sa predizbornih plakata.. prekrečimo Sarajevo, odnosno sve ove glave i njihove lažne parole obojimo u bijelo il već po željama onih koji farbaju....?
lopta

#10 Re: Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada

Post by lopta »

Prvo, akcija je bacanje para, da se radi o nekim vaznijim institucijama ili centru grada pa hajde, ali ovako bezveze.

A drugo zanima me je li gradonacelnica sama odlucuje o ovome, ili je za ovako nesto morala dobili saglasnost gradskog vijeca(ili koga vec).
vjesticanametli

#11 Re: Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada

Post by vjesticanametli »

Sarajevo nije samo Marijin-Dvor - Baščaršija i nauci to vec jednom semiha tuko.
Ko ce kontrolisati tj. strazariti i cuvati ocisceno? Naravno niko. Zato Smrdiha suti i ne seri vise.

Semiha gdje je zid, vezano za uspomenu na pokojnog Denisa, koji si obecala ucenicima KSC u zabranjenom forumu? Je li smrdiha gdje je?
d2

#12 Re: Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada

Post by d2 »

chuchumbamayumbe wrote:Mater im, kada ce ocistiti trotoare i zelene povrsine od dzipova i limuzina?!
valterbranisarajevo

#13 Re: Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada

Post by valterbranisarajevo »

Evo još posla za naše mlade.... :D

Bandere oblijepljene plakatima

Plakati na kojima su predstavljeni kandidati političkih stranaka polijepljeni su na mjestima koja nisu predviđena za plakatiranje, zbog čega mnogi građani negoduju.

Iako to ne bi smjele, stranke postavljaju plakate svojih kandidata na stubovima i drugim javnim površinama koje za to nisu predviđene. Prema Zakonu o komunalnoj čistoći, lijepljenje bilo kakvih plakata zabranjeno je na stambenim zgradama i stubovima javne rasvjete, te su predviđene novčane kazne za takve prekršaje.
Načelnica Komunalne inspekcije KS Mahira Sokolović kaže da izdavanje prekršajnih naloga za ovakvo i slično kršenje zakona spada u njihovu redovnu aktivnost. Ipak, ona smatra da je izgled javnih površina na kojima nije dozvoljeno plakatiranje podnošljiv.
"Smatram da je ovaj broj plakata zanemarljiv, a sigurno je da će ih biti sve više pred same izbore. Zahvaljujući Službi komunalnih redara uspjeli smo smanjiti broj reklama na takvim mjestima, među kojima su najbrojnije bile najave koncerata. Političke stranke su dužne da uklone plakate, a ukoliko to ne učine plaćaju kaznu", kazala je Sokolovićeva, ne precizirajući koliko iznose novčane kazne i koliko su izdali prekršajnih naloga.
Maksida Bajramović, portparol Centralne izborne komisije (CIK) BiH, podsjeća da je Izbornim zakonom zabranjeno plakatiranje na određenim javnim površinama, kao što su zgrade gdje su smješteni organi državne vlasti, javni putevi i javne površine.
"U poglavlju sedam Izbornog zakona, koje definiše pravila ponašanja u predizbornoj kampanji, navedeno je da političkim strankama, koalicijama, listama nezavisnih kandidata i nezavisnim kandidatima nije dozvoljeno da postavljaju oglase, plakate, postere, odnosno da pišu svoja imena ili slogane koji su u vezi s izbornom kampanjom osim na mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje", pojasnila je Bajramovićeva.

Autor: Nermina Voloder

Nezavisne novine 16.9.2008
vjesticanametli

#14 Re: Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada

Post by vjesticanametli »

danas kod zice lola nosi harisa i 100% ojropu i samo sto ne kaci na auta koja stoje na semaforu :lol: :lol: :lol: :lol: citav gras 100% lopovi
slavkoimamodilera

#15 Re: Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada

Post by slavkoimamodilera »

Ooooooo evo ga jan zlatan strikes again!! :run:
50 milja daje grad za akciju za koju postoji firma izvodjac radova... koji qrac tu radi OIA?! Osim sto klepa pare jel...
ludacha

#16 Re: Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada

Post by ludacha »

:run:
Last edited by ludacha on 14/04/2010 21:31, edited 1 time in total.
sarajevo63

#17 Re: Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada

Post by sarajevo63 »

Šta mislite da pokrenemo kontra akciju jer su mi se već ove teletine zgadile sa predizbornih plakata.. prekrečimo Sarajevo, odnosno sve ove glave i njihove lažne parole obojimo u bijelo il već po željama onih koji farbaju....?
Ima l još kandidata?
uvjek dobar gost

#18 Re: Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada

Post by uvjek dobar gost »

sarajevo63 wrote:
Ima l još kandidata?

Il da napravimo naljepnice... smrdi, smrdi užasno smrdi....
Hodidjed

#19 Re: Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada

Post by Hodidjed »

d2 wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Mater im, kada ce ocistiti trotoare i zelene povrsine od dzipova i limuzina?!
A valjda je za trotoare zaduzena policija da pise kazne, a za zelene povrsine EKO-policija.
Ako vidite neko auto parkirano na zelenoj povrsini zovite 033 660 000 (EKO-Policija) i prijavite "gdje i sta".
Hodidjed

#20 Re: Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada

Post by Hodidjed »

mIRCerka wrote:Grad Zagreb svake godine

Gradonacelnice, evo ustedismo 40,000 KM
Vjerujem da je taj tzv REM DESIGN koji je dobio posao da cisti, neka Semihina mucka (read as: neko iz familije otvorio firmu, pa da ih Semiha pogura iz gradskog budzeta). Tender za ovo ne znam da li je iko vidio niti da li neko zna od kada postoji taj tzv REM DESIGN ???
Usput, nadjoh majstora koji bi krecio 3 kvadratna metra po cijeni od 10 KM (dakle: 3.33 KM po m2) !! Takodje, materijal ukljucen u cijenu.
mIRCerka

#21 Re: Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada

Post by mIRCerka »

slavkoimamodilera wrote:Ooooooo evo ga jan zlatan strikes again!! :run:
50 milja daje grad za akciju za koju postoji firma izvodjac radova... koji qrac tu radi OIA?! Osim sto klepa pare jel...

"Nas zadatak je da osvijestimo nase sugradjane"....da ne cuh svojim usima, ne bih vjerovala...

ludaca, o kakavoj skeli govoris?
Skyfox

#22 Re: Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada

Post by Skyfox »

uvjek dobar gost wrote:Šta mislite da pokrenemo kontra akciju jer su mi se već ove teletine zgadile sa predizbornih plakata.. prekrečimo Sarajevo, odnosno sve ove glave i njihove lažne parole obojimo u bijelo il već po željama onih koji farbaju....?
:-D :thumbup:

odlicna ideja
convict

#23 Re: Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada

Post by convict »

Hodidjed wrote:
d2 wrote:
A valjda je za trotoare zaduzena policija da pise kazne, a za zelene povrsine EKO-policija.
Ako vidite neko auto parkirano na zelenoj povrsini zovite 033 660 000 (EKO-Policija) i prijavite "gdje i sta".
Zbog nedostatka zelenih povrsina, sad su trotoari zelene povrsine. :-D

A opet ce biti: "Dzaba ste krecili!"
Hodidjed

#24 Re: Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada

Post by Hodidjed »

Skyfox wrote:
uvjek dobar gost wrote:Šta mislite da pokrenemo kontra akciju jer su mi se već ove teletine zgadile sa predizbornih plakata.. prekrečimo Sarajevo, odnosno sve ove glave i njihove lažne parole obojimo u bijelo il već po željama onih koji farbaju....?
:-D :thumbup:

odlicna ideja
Fuckat qool ideja "Grafitirajmo plakate" :-D
luciferino

#25 Re: Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada

Post by luciferino »

Mozemo li im prije toga crtati brkove, rogove i zacrniti biserno bijele zubice?
Volovi imaju rogove. :D
Post Reply