KatarinaKosaca wrote:cadburry wrote:A šta drugo uraditi u situaciji kada se izdaci iz budžeta naglo povećaju usljed toga što su stari krediti došli na naplatu?
Prije izbora je Zvonko Jurišić (jel se tako zove

) iz HSP-a, imao dobar prijedlog.. da ne elaboriram, davanjem otpremnine administraciji i poreske olakšice u početku za pokretanje privatnog posla i samim tim rasterećenje budžeta.. naravno odgovor traži elaboraciju, ali nikako novim zaduživanjem. Naravno, čim je došao na vlast zaboravio je svoj diskurs, ali to je već druga tema. Sječemo šume, prljamo vode, zadužujemo se na potrošnju, pa šta će nam reći buduće generacije? Za koga? Za šta? Penzije i invalidnine se mogu isplatiti iz fondova, privreda još toliko može izdržati. Za debelu familijarnu mečku zvanu državna služba, koja je by the way jako neefikasna i neprofesionalna.
Uostalom i krajnje je vrijeme da počnemo tržišno razmišljati... 12.05
Ovo je jako lijepa tema za diskusiju, ali mislim da idemo u offtopic previše.
Svejedno, napisat ću ti odgovor. Ono što je uvriježeno mišljenje je da je kočnica svakog budžeta glomazna i preskupa administracija. Evo nekoliko brojki iz budžeta FBiH za 2013. godinu:
1. Prihodi (ono što Federacija sama zaradi): 1,796 miliona KM
2. Rashodi (ono što Federacija potroši bez otplate duga): 1,448 miliona KM
3. Dug koji mora vratiti: 765 miliona KM
4. Ukupan budžet (2+3): 2,214 miliona KM
Dakle, da nije otplate duga, Federacija bi imala lijep višak sredstava od nekih 300 miliona KM. Međutim, tu su krediti koje je federacija digla 2008., 2009. i 2010. koji su doveli do toga da se 2012. i 2013. moraju dizati krediti da bi se otplatili ti. To ide na dušu najviše Mustafi Mujezinovću i njegovoj vladi (ove godine tih nekih 465 miliona KM je u tu svrhu potrebnu namaći).
E sada, u strukturi tih rashoda, plaće administracije, zajedno sa doprinsima i nabavkom materijala i opreme za rad administracije iznose - pogodi koliko? 330 miliona KM. Vlada je prošle godine smanjila plate za 5% (pa je Sindikat održao protest) i povećala kontrolu potrošnje materijala i mislim da bi se uz dobru volju moglo uštediti, u vrh glave još 20-30 miliona (sistematizacijom radnih mjesta) i svesti to na 300 miliona KM. Ali to očigledno neće riješiti problem.
Znam da otplata duga novim zaduženjem je katastrofalno rješenje, ali ja ne vidim bolje trenutno. Druga alternativa je prodaja "porodičnog srebra", a znaš stav javnosti po tom pitanju. Znaš li ti još neko treće rješenje?