POCELO JE:PDV poskupljuje javni prijevoz u Sarajevu

Prenj

Post by Prenj »

mIRCerka wrote:ja sam mrtva ozbiljna...pa nema nista bolje od toga..bolno je kad ujutro vidim dvoje ljudi u dva auta, a idu u istu firmu...umjesto da su u jednom autu...
Crveni Kriz je imao super ideju sa pick-upom....natrpaju po 6 ljudi u dzipa i vozi na posao...
a ovako imamo katastrofu...i da, istina je, tramvaji nam nisu ni za smeca, ali od cega da plate nove??
ovo je sve zamrseno kolo i nema nam spasa....
mi bismo placali skupe karte za nove tramvaje, a nove tramvaje bi mogli dobiti kad bi se jedno vrijem placalae skupe karte....
sta je starije, koka ili jaje?
Grasova karta nije uopste jeftina.
Cijena karte u Sa. nije nista manja nego u vecem dijelu svijeta, koji iz te cijene ipak uspijeva kupiti nove tramvaje i autobuse.\
Evo npr. cijena iz Budimpeste

100 HUF = 0.39 Eura
http://www.budapesthotels.com/touristgu ... lcards.asp

Travelcards and tickets / Fahrkarten
Fares/ Fahrkarten

from 1 July 2005

SINGLE TICKET Einzelfahrkarte
HUF 170

Single ticket purchased on the vehicle (only on certain marked lines)/ Einzelfahrkarte gekauft bei Fahrer
HUF 200

Discount coupon book (10 Ps)/ 10 Stück Fahrkarte
HUF 1.450

Discount coupon book (20 Ps)/ 20 Stück Fahrkarte
HUF 2.800

Transfer ticket/ Transfer Fahrkarte
HUF 290

One-day ticket/ Tagesfahrkarte
HUF 1.350

Tourist ticket (for 3 days)/ Touristenkarte für 3 Tage
HUF 2.700

Seven-day travelcard/ Fahrkarte für 7 Tagen
HUF 3.100

Suburban railway (HÉV) ticket (Outside Budapest it is distance-based; the fare for one section:)
HUF 94
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

nemoj me pogreshno shvatiti, slazem se da je akrta skupa, ali damn, u nejmackoj sam znala zbog jedne stanice platiti EURO cijeli, ali tamo svi placaju karte...a ja znam vodoliju, xy girl i jos troje ljudi koji kupuju kartu..
ostali koje znam spadaju u dvije skupine: ili imaju kupon za iskaznicu kupljen od strane preduzeca u kojem rade, ili se svercaju... :D
nemoj misliti da branim GRAS, daleko od toga, ali jednostavno nije ni nase maslo za Ramazana...
a i kad je karta bila jeftinija, isti je djavo bio...malo ko je kupovao...
znaci, ne mozemo da se vadimo na cijenu karte za nekupovanje...niti mozemo a da se ne zalimo na "kvalitet" prevoznih sredstava....
Vingo

Post by Vingo »

Nije ovdje problem ni star tramvaj, ni skuplja karta nego u regiji, ni kondicija...ovo je prvi udar PDV-a na sirotinju. A bice ih jos. Sirotinja mora koristiti javni prevoz. NArocito sirotinja u penziji, koja bas i nije kondicionirana za setnju marsrutom Dobrinja - Kosevo...(A do Koseva valja promijenit dva vozila)
mostarac

Post by mostarac »

a da studentsku kartu spuste na 15KM?
Tad bi studenti imali karte i ne bi se sverali po tramvaju i umjesto 3.000 prodavali bi 30.000 studentskih karata mjesecno, a to je 3 puta veca zarada. Ali jebiga, ekonomija im izgleda nije jacha strana. Uz to da jos imaju tramvaj koji radi cijelu noc i neka stoje dva drota u njemu i nek karta bude skuplja i skupilo bi se tu. Ali zasto bi neko platio kartu po skupšoj cijeni da ga prosjaci zaskacu, cigani pljuju, jalijasi maltretiraju. nema smisla.
Prenj

Post by Prenj »

mIRCerka wrote:nemoj me pogreshno shvatiti, slazem se da je akrta skupa, ali damn, u nejmackoj sam znala zbog jedne stanice platiti EURO cijeli, ali tamo svi placaju karte...a ja znam vodoliju, xy girl i jos troje ljudi koji kupuju kartu..
ostali koje znam spadaju u dvije skupine: ili imaju kupon za iskaznicu kupljen od strane preduzeca u kojem rade, ili se svercaju... :D
nemoj misliti da branim GRAS, daleko od toga, ali jednostavno nije ni nase maslo za Ramazana...
znaci, ne mozemo da se vadimo na cijenu karte za nekupovanje...niti mozemo a da se ne zalimo na "kvalitet" prevoznih sredstava....
Sto nas opet i uvijek vraca na raspravu o ogranizovanosti drzave i neizbjeznu politiku.
Da, Svabe su mozda sve kulturne i svi oni kupuju kartu, ali zasto to tamo uvijek radi i gomila nasih koji taj obicaj kod kuce nemaju?
Objasnjenje je jednostavno: Kazna su drasticne i moraju se platiti = drzava radi svoj posao.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Vingo wrote:Nije ovdje problem ni star tramvaj, ni skuplja karta nego u regiji, ni kondicija...ovo je prvi udar PDV-a na sirotinju. A bice ih jos. Sirotinja mora koristiti javni prevoz. NArocito sirotinja u penziji, koja bas i nije kondicionirana za setnju marsrutom Dobrinja - Kosevo...(A do Koseva valja promijenit dva vozila)
jarane, ko im je kriv sto nisu bili u ratu ovdje :D:D:D:D
ako do sada nisi shvatio, ovaj smajo :oops: predstavlja sarkazam nas forumasha...
ako mislis da je meni drago sto poskupljuju karte, onda mislis pogresno...
:D
stella_k

Post by stella_k »

mIRCerka wrote:nemoj me pogreshno shvatiti, slazem se da je akrta skupa, ali damn, u nejmackoj sam znala zbog jedne stanice platiti EURO cijeli, ali tamo svi placaju karte...a ja znam vodoliju, xy girl i jos troje ljudi koji kupuju kartu..
Evo Mirci, i ja UVIJEK kupim kartu....
bach

Post by bach »

Blago nama. Lutkar Pedi i marioneta Adnan Terzic. Ado kaze nema problema. Ne moze vam biti gore nego sto vam je sad,dok sam ja predsjednik necega sto samo zove VLADA OVE DRZAVE. To se samo zove Vlada.Problem je sto pored ove takozvane vlade( koja nema nikakvog uticaja na zbilju i stanje u drzavi) postoji jos jedna pa druga po imenu kantonalna koja nece donijeti odluku, ne donijece zakon ( jer u svim normalnim zemljama zakone donose samo najvisi organi a ne okruzne skupstine sto je pravi naziva za Kantonalnu skupstinu kant. SARAJEVO), dakle nece donijeti odluku da osnovica karte bude 1, 18 KM plus porez i karta 1,5 KM ili tako nesto nego ce osnovica karte biti 1.70 ili vise tako da gospoda sa Alipasinog mosta dosanjaju svoj djecacki san da karta u ovom gradu kosta 2 KM

A evo Gromovnik sa Vrbanje porucuje:

"Ashdown: PDV će izazvati kaos

TUZLA – Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown novinarima je danas u Tuzli kratko komentirao početak primjene Poreza na dodanu vrijednost (PDV ) od 1. siječnja 2006.

"PDV će kao i u ostalim zemljama u svijetu prvih mjeseci donijeti kaos u BiH. Bit će to bolan proces na početku, ali se nadam da većih poskupljenja neće biti. Bilo bi dobro da vlada ima pripremljene mehanizme kako bi se zaštitila sirotinja", kazao je Paddy Ashdown.

Ashdown je kazao da treba imati strpljenja i sačekati da se ovaj sistem uhoda kako bi građani osjetili poboljšanja od uvođenja PDV-a.

Povećanje mirovina , puniji fondovi, kvalitetniji socijalni programi, zdravstvena zaštita, sistem obrazovanja, sve su to segmenti koji će osigurati PDV, mišljenje je visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna.

7.12.2005.
Pincom.info / fena"

Sjtimo se samo bajki o privatizaciji.Brzo ulazenje u trzisnu ekonomiju, veci prihodi, standard, pokretanje proizvodnje...Bilo je to 1997 ili 1998.Prodje otada godina mnogo ali korov na mjestima nekadsnjih tvornica (FAMOS; ENERGOINVEST, Unis u Vogosci i sve ostalo) samo raste u svoj svoj ljepoti i zelenilu. I sad meni neko kaze da ce mi biti bolje ako kartu za prevoz placam za trecinu skuplje. Isti tramvaj, isti autobus iste krkanske face vozaca i revizora. Samo po visoj cijeni.
bach

Post by bach »

Preneseno iz OSLOBODJENJA:

Siromašnima od 1. januara mjesečno po 10 KM?

Siromašni građani, penzioneri sa mirovinom do 200 KM, te nezaposleni koji su prijavljeni na biroima, mogli bi već od 1. januara dobiti novčanu pomoć na ime povećanja cijena izazvanih uvođenjem PDV. Ovo je u četvrtak, nakon sastanka sa ministrima rada i socijalne politike Federacije BiH i kantona, izjavio Zlatko Hurtić, savjetnik premijera Adnana Terzića za ekonomska pitanja.

Hurtić je objasnio da još nije odlučeno da li će pomoć biti dijeljena od 1. januara ili 1. februara, no, kazao je kako je uvjeren da će isplate uslijediti već sa prvim danima naredne godine.

“Uvođenje PDV pratit će odgovarajući programi ublažavanja posljedica povećanja cijena za najsiromašnije u oba entiteta. Vlada Federaracije BiH za tu namjenu izdvojila je 25 miliona KM, Vlada RS 21 milion KM, a distrikt Brčko tri miliona KM”, rekao je Hurtić.

Pomoćnik federalnog ministra za rad i socijalnu politiku Asim Zečević najavio je kako se dodatnim novčanim sredstvima može nadati 101 hiljada siromašnih u Federaciji, koji će pomoć dobijati preko centara za socijalni rad u kantonima”.

On je objasnio i da se civilni invalidi mogu smatrati dijelom kategorije naugroženijeg stanovništva, te dodao da je za njih predviđeno dodatnih 32 miliona KM u FBiH.

Inače, penzioneri čije penzije ne prelaze 200 KM dobijaće dodatnu finansijsku potporu preko fondova PIO. Prema prijedlogu Vlade FBiH, mjesečna pomoć iznosila bi 10 KM, bez obzira na traženje udruženja penzionera da pomoć bude 20 KM.

Mjesečni dodatak od 10 KM biće isplaćeni i nezaposlenima, ali samo onima koji su prijavljeni na biroima. Ovaj novac biće isplaćen preko zavoda za zapošljavanje.

Hurtić je najavio da će iste mjere uvesti i Vlada Republike Srpske.

Vlada FBiH o uvođenju PDV

Cijene hljeba i mlijeka ostaju nepromijenjene

Federalna vlada u četvrtak je donijela dvije odluke koje se odnose na ublažavanje mogućih negativnih posljedica koje bi mogle nastati uvođenjem poreza na dodatnu vrijednost, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Prva odluka odnosi se na utemeljenje Federalnog tima za monitoring cijena (FTMC) nakon uvođenja PDV. Tim čine predstavnici federalnog ministarstva trgovine i turizma, Federalne porezne uprave, federalnog tržišnog inspektorata, te kantonalnih tržišnih inspektorata i udruga potrošača i nevladinih organizacija, a njegovim radom koordinira federalni ministar trgovine i turizma. Zadatak tima je nadzor nad cijenama koje su odlukama federalnih tijela preporučene kantonalnim tijelima, a sukladno Zakonu o kontroli cijena i na njemu utemeljenih propisa.

U cilju suzbijanja poremećaja na tržištu, odnosno nerealnog povećanja marži pojedinih proizvoda i usluga, donesena je Odluka o utvrđivanju postojanja uvjeta za propisivanje mjera izravne kontrole cijena od nadležnih kantonalnih tijela utvrđivanjem marži za sve vrste brašna, hljeba, mlijeka i jestivog ulja.

Federalna vlada smatra kako bi, i nakon uvođenja PDV, cijene ovih prehrambenih proizvoda mogle ostati na sadašnjoj razini na taj način što bi veleprodajna i maloprodajna marža iznosila 50 posto one koja je bila na dan 1. decembra 2005. godine. Ovakva procjena utemeljena je na prikupljenim pokazateljima s terena, pa Vlada FBiH kantonima preporučuje donošenje odgovarajućih odluka."

A sta je studentima?Radnicima koji dobivaju 400 mraka svaka cetiri mjeseca na tri rate...Za njih bi valjda luksus bio da imaju 10 maraka u dzepu. Ludilo.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Nije sve tako crno... :D sta ste se raskukali... :D
Član 24.
Djelatnosti u javnom interesu
Sljedeće se oslobađa od plaćanja PDV-a:
1. javne poštanske usluge, osim telekomunikacionih usluga;
2. medicinske usluge i usluge zdravstvene zaštite, uključujući davanje ljudskih organa,
krvi i mlijeka, koje se vrše u skladu sa zakonom kojim se regulira oblast zdravstvene
zaštite, te usluge koje pružaju stomatolozi, zubotehničari i protetičari;
3. usluge socijalnog osiguranja, kao i s njima neposredno povezani promet dobara, pod
uslovom da se vrše u skladu s propisima kojima je regulirana oblast socijalnog
osiguranja;
4. usluge obrazovanja (predškolsko, osnovno, srednje, više i visoko), kao i s njima
neposredno povezani promet dobara i usluga, pod uslovom da se vrše u skladu s
propisima kojima je regulirana ta oblast;
5. usluge iz oblasti sporta i fizičkog vaspitanja, a koje pojedincima pružaju lica čija
djelatnost nije usmjerena ka sticanju dobiti;
6. usluge lica koje angažiraju vjerske organizacije ili filozofska udruženja za obavljanja
djelatnosti u tačkama 2.-4. ovog člana;
7. promet dobara i usluga koje su neposredno povezane s vjerskim obredima, a koje vrše
registrirane vjerske organizacije, u skladu s propisima kojima je regulirano obavljanje
te djelatnosti;
8. promet dobara i usluga koje su direktno povezane sa uslugama koje pružaju političke,
sindikalne, humanitarne, dobrotvorne, invalidske i slične organizacije svojim
članovima za članarinu, u skladu s propisima kojima su regulirane te djelatnosti, pod
uslovom da takva oslobađanja ne dovode do poremećaja konkurencije na tržištu;
9. usluge iz oblasti kulture, uključujući i karte za kulturne manifestacije, kao i s njima
neposredno povezani promet dobara i usluga, a koje lica čija djelatnost nije usmjerena
ka sticanju dobiti vrše u skladu s propisima kojima je regulirana oblast kulture;
10. promet dobara i usluga koji vrše lica čije su djelatnosti oslobođene prema tačkama 2.
i 9. ovog člana, pod uslovom da je takav promet izvršen isključivo za njihove vlastite
potrebe i pod uslovom da takva oslobađanja ne dovode do poremećaja u konkurenciji;
11. usluge javnih radio i televizijskih servisa, osim onih koje su komercijalnog karaktera.
Ima toga jos... :) PDV je dobra stvar... provjerile sve europske zemlje, prije nas... :D
nidll

Post by nidll »

Ma bruka :D

...kazu da ce do 2010.god. nabaviti novih 40 preeeekrasnih tramvaja :D (ako nas bude do tada) :lol:

Sta vishe,ne kupujem kupone...u godini 2-3 -> dovoljno od mene za njih i drzavu :D
Post Reply