POCELO JE:PDV poskupljuje javni prijevoz u Sarajevu

bach

#1 POCELO JE:PDV poskupljuje javni prijevoz u Sarajevu

Post by bach »

Preneseno iz Nezavisnih Novina :

"Ministarstvo prometa i komunikacija Kantona Sarajevo

Poskupljuje prevoz
S. LEMO

Cijene karata za javni gradski prevoz u Sarajevu, zbog uvođenja poreza na dodatnu vrijednost (PDV), od početka naredne godine vjerovatno će biti skuplje za najmanje sedam odsto, rekla je jučer Ljiljana Sakić, ministar prometa i komunikacija Kantona Sarajevo.

"Porez na karte do sada je bio deset odsto. Ne mogu precizirati kolika će cijena karata biti nakon uvođenja PDV-a i njihovog poskupljenja. To ne zavisi ni od GRAS-a, ni od kantona, nego od politike države", naglasila je Sakićeva.

Tvrdi kako ne zna hoće li karte biti skuplje već u januaru.

"Porez na karte od sadašnjih deset odsto ne plaća krajnji korisnik, nego prevoznik GRAS. Ova firma godišnje kantonu za poreze uplaćuje oko pet miliona KM. Nakon uvođenja PDV-a od 17 odsto ovaj iznos bit će veći. Građani na poskupljenje karata ne bi trebalo da gledaju kao na neki bauk", kaže Sakićeva, dodajući kako će uvođenjem PDV-a i u ovom segmentu biti sankcionisana siva ekonomija.

Sarajlije smatraju kako ni sadašnje cijene karata za javni gradski prevoz ne odgovaraju uslugama koje preduzeće GRAS nudi. Napominju da jednokratna karta košta 1,5 KM.

"Ovo je sramota. Mislim da je GRAS sa današnjim cijenama kupona precijenio svoje usluge. Kad je špica u gradu i kad se ljudi vraćaju s posla, tramvaja gotovo da i nema. Sva vozila su im prljava, većina vozila nema grijanja. U trolejbusima je zagušljivo, što nigdje u svijetu nije praksa. A ponašanje revizora je opet sasvim druga priča. Zbog svega ovoga zaista trebaju povećati cijenu karata", kazala je Sarajka Sehija Babić."

Posto se gospodin Adnan Terzic ne vozi sarajevskim tramvajima, autobusima,trolejbusima,minibusima nego u limuzini dostojnoj svicarskog ili norveskog premijera bas njega briga za nas i sto cete za kartu od Marindvora do Skenderije placati 2 KM. Kako covjek samo moze pricati neistine da nece biti poskupljenja kad evo mjesec dana prije "Judgment Day-a" nasih novcanika i cekera ministarcici samoproglasenih vlada(jer Kanton je sam sebe stvorio preuzevsi sve funkcije grada Sarajeva pa tako i GRAS) zlokobno najavljuju poskupljenja. To jest vise novca u budzetu to jest vise novca za ministre i ministrove doministre. I sta ono rece Ado Terzic da ce nam kao vratiti novac. Kako? Da mozda kad kupite 100 voznih karti 101. dobijete besplatno.

Lazes zlato lazes KUUUUUURVO
Laaaaaaaaaaaazes vjestice
Lazes svojim slatkim jezikom
Kuuuuurve svetice

Boze mili.Ljudi neka nam je Bog na pomoci. Ako se ovako nastavi a tek su poceli , zaboravicemo kad smo zadnju put kupili cipele, komad namjestaja, jeli u piceriji...

Na putu prema Evropi...
stella_k

Post by stella_k »

Sljedecih par godina....ko prezivi, pricat ce. :(
Edin H.

Post by Edin H. »

Evropske cijene, evropska usluga.

GRAS SARAJEVO :D
Mirzah

Post by Mirzah »

Ma jeftinije je ici taksijem 8)
Edin H.

Post by Edin H. »

Mirzah wrote:Ma jeftinije je ici taksijem 8)
Mozda, ali nije ugodnije, a ni edukativnije.
Npr., od vozaca i revizora mozes nauciti razlicite akcente :-)
gavrilo

#6 Re: POCELO JE:PDV poskupljuje javni prijevoz u Sarajevu

Post by gavrilo »

bach wrote:Posto se gospodin Adnan Terzic ne vozi sarajevskim tramvajima, autobusima,trolejbusima,minibusima nego u limuzini dostojnoj svicarskog ili norveskog premijera
svajcarski ministri koriste pretezno javni prevoz :) (karta im je naravno placena od poreza :D )
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Na svim izborima sam glasao, a još 2 člana moje porodice, takodje.

Na slijedećim izborima sam odsutan...neka glasaju ovi koji do sada nisu.
Ja sam za to da se postupi po preporukama Danisa Tanovića iz posljednjeg broja DANA.
Prenj

Post by Prenj »

PipiDugaDevetka wrote:Na svim izborima sam glasao, a još 2 člana moje porodice, takodje.

Ja sam za to da se postupi po preporukama Danisa Tanovića iz posljednjeg broja DANA.
Bas ces ih zeznuti svojim neucescem :-)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Eto, da galsam x3 i na vlast dodje SDP. Šta ce biti? Ništa SDP ne može učiniti u nelegalnom sistemu.

Ko je napisao Dejton i implementirao ga sa uperenim pištoljem nastavka rata, neka oktroiše nešto novo, europsko, pa da glasamo ponovo i izadjemo na referndum! Ovako, kako je sada, samo ovjeravam svojim glasom x3 nešto nelegalno i nelegitimno.

Član 2. Dejtonskog ustava: ...ukida se RBiH, vaspostavljaju se GT RS i Federacija...

Alternativa: Daaniseee! Dolazi 'vamo imrdžensi, povedi nas...
Last edited by PipiDugaDevetka on 06/12/2005 10:16, edited 1 time in total.
Prenj

Post by Prenj »

PipiDugaDevetka wrote:Eto, da galsam x3 i na vlast dodje SDP. Šta ce biti? Ništa SDP ne može učiniti u nelegalnom sistemu.

Ko je napisao Dejton i implementirao ga sa uperenim pištoljem nastavka rata, neka oktroiše nešto novo, europsko, pa da glasamo ponovo i izadjemo na referndum! Ovako, kako je sada, samo ovjeravam svojim glasom x3 nešto nelegalno i nelegitimno.

Član 2. Dejtonskog ustava: ...ukida se RBiH, vaspostavljaju se GT RS i Federacija...
Ne slazem se!

Upravo sa Alfonsijem diskutujem na tu temu ovdje
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=21240
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Prenj wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Na svim izborima sam glasao, a još 2 člana moje porodice, takodje.

A daj Boga ti, reci nam kako da ih zeznemo? Znam protiv koga bih da glasam ali ne znam ko je kontra-kandidat? Ko je TAJ? Gdje je TAJ? Evo, reci mi i ja obećavam da ću glasati na slijedećim izborima....
edu

Post by edu »

vodolija_33 wrote:
Prenj wrote:

A daj Boga ti, reci nam kako da ih zeznemo? Znam protiv koga bih da glasam ali ne znam ko je kontra-kandidat? Ko je TAJ? Gdje je TAJ? Evo, reci mi i ja obećavam da ću glasati na slijedećim izborima....
sdp..jedino...
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Pa znaš, jednom sam već glasala za SDP i nije mi se svidjelo ono šta sam vidjela.

Možda kada jednog lijepog sunčanog dana odj..u Narcisa iz stranke, opet iskušam svoju sreću. Do tada- ma zdraaavo!
daduli_sa

Post by daduli_sa »

vodolija_33 wrote:Pa znaš, jednom sam već glasala za SDP i nije mi se svidjelo ono šta sam vidjela.

Možda kada jednog lijepog sunčanog dana odj..u Narcisa iz stranke, opet iskušam svoju sreću. Do tada- ma zdraaavo!
Ovo mi je iskreno receno najpovrsniji argument koji cujem svako malo! kao da politiku i ustrojstvo jedne stranke moze jedan covjek da diriguje! Pa ne moze se on mnoziti i dijeliti milion puta pa da ga ima na svakom mjestu!
Nervira me suplja prica kako nemaju za koga glasati, kako su svi isti ovo ono, ti koji tako pricaju onda treba da sute evo u ovakvim situacijama i da se ne bune kad im aktuelna vlast nesto nametne... kad vec nema bolje alternative :x :x :x
edu

Post by edu »

sdp je bio jedna od stranaka koja je cinila alijansu za promjene..svaki uspjeh alijanse je bio uspjeh svih stranaka..svaki poraz alijanse je bio poraz sdp-a...

lagumdzija je..cini mi se..rijesio svoje "ego-probleme.."..kako god..jedina opcija sa kojom se mozemo nadati boljem...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Moze GRAS, kao i do sada, da me povuce za neku stvar... Ne placam i ne mislim placati karte sve dok moram misliti ko ce mi mahnuti mobitel a ko novcanik, da ne spominjemo "usluge" koje (ne) nude... A revizore ukljuciti na "ignore" i rijesen problem 8-)
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

daduli_sa wrote: Ovo mi je iskreno receno najpovrsniji argument koji cujem svako malo! kao da politiku i ustrojstvo jedne stranke moze jedan covjek da diriguje! Pa ne moze se on mnoziti i dijeliti milion puta pa da ga ima na svakom mjestu!
Imaš pravo na svoje mišljenje, koje ja poštujem, ali također prihvati da i drugi ljudi imaju svoje stavove i vlastita razmišljanja. Zlatko je imao svoju šansu i mogao je tu šansu iskoristiti u svoju korist ali i u korist svih nas. Međutim nije. Njegova arogancija i narcisoidnost mu nisu dali da se pomjeri sa mrtve tačke. Imao je Međunarodnu Zajednicu za leđima, ali to nije znao pametno iskoristiti.... Zlatku treba malo više diplomacije i bontona da bi bio lider. Ovako ga mogu zamisliti jedino kao predsjednika neke XY Mjesne Zajednice... I da, jedan čovjek može da diriguje politiku i ustrojstvo jedne stranke.
Nervira me suplja prica kako nemaju za koga glasati, kako su svi isti ovo ono, ti koji tako pricaju onda treba da sute evo u ovakvim situacijama i da se ne bune kad im aktuelna vlast nesto nametne... kad vec nema bolje alternative :x :x :x
Tema "Šta vas nervira na Sa-x forumu" je na drugom podforumu :)

A i ovo nije tema današnje emisije. Tema je poskupljenje cijena gradskog prijevoza :) - SRAMOTA!!
debela

Post by debela »

a cujete, bicemo zdraviji i vitkiji uz tabanic trans.
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Hajd ok, necu se raspravljati, vidim po napisanom kakvo je tvoje misljenje... necu ga komentarisati! Definitivno je dobro dirigovano.

GRAS?! Epopeja koja traje godinama i kako im se nije odmah stalo na put - tako ni sada pogotovo niko nece moci. U svakom slucaju sramotno da jedan grad ima takvu bruku od gradskog prevoza... ali kako kazu treba krenuti od vrha a u ovom slucaju je to direktor koji je sam po sebi najveca bruka jednog javnog preduzeca kao sto je GRAS. I kad tome dodas drzavu koja udara po dzepu - dobijes ovo sto sada imamo : 2KM za najobicniju pisljivu kartu.
Mala usporedba: bio sam u Nisu skoro, karta za gradski prevoz im kosta 27 din (1euro=85din). Racunicu napravite sami :-D
TareSA

Post by TareSA »

Ma dobro problem je definitivno cijena karte ali isto tako po ugledu na nase susjedne zemlje mogli bi uvesti da je karta vremenski ogranicena,tako kad se desi da ipak nesto morate izletiti iz tramvaja popusili ste jer vam karta vise ne vrijedi za slijdeci tramvaj.Bilo bi najbolje kao i kod susjeda da nam karta vrijedi 1h bez obzira koliko puta udjes i izadjes iz prevoznog sredstva.Onda nam mozda cijena i nece biti bitna ako od marin dvora do skenderije ne budemo morali platiti pare za budale.jos nesto gosp. terzic se voza u limuzini pa sta ce covjek zamislite da se vozi tramvajem pa da ljudi ne mogu doci u taj dio tramvaja jer neki nas majmun od politicara sjedi tamo.Neka ih po limuzinama a mi cemo i dalje tramvajem a plus nije ni on lud narod bi ga gollim rukama ocerupao da se pojavi bez pratnje:)
Prenj

Post by Prenj »

Moj jedini komentar je: Glasali ste, uzivajte ... :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#22 Re: POCELO JE:PDV poskupljuje javni prijevoz u Sarajevu

Post by mIRCerka »

gavrilo wrote:
bach wrote:Posto se gospodin Adnan Terzic ne vozi sarajevskim tramvajima, autobusima,trolejbusima,minibusima nego u limuzini dostojnoj svicarskog ili norveskog premijera
svajcarski ministri koriste pretezno javni prevoz :) (karta im je naravno placena od poreza :D )
jedan svicarski ministar na posao dolazi biciklom :D a trojica svedskih...nedavno procitah na netu....
ma ljudi, sta se zalite, ako vam je karta skupa, idite pjeske :oops: meni je u ratu, sa svim zaobilaznicama, od Koseva do Dobrinje trebalo 1sat i 25 minuta :oops: mozemo mi to opet...
mostarac

#23 Re: POCELO JE:PDV poskupljuje javni prijevoz u Sarajevu

Post by mostarac »

mIRCerka wrote:
gavrilo wrote:
jedan svicarski ministar na posao dolazi biciklom :D a trojica svedskih...nedavno procitah na netu....
ma ljudi, sta se zalite, ako vam je karta skupa, idite pjeske :oops: meni je u ratu, sa svim zaobilaznicama, od Koseva do Dobrinje trebalo 1sat i 25 minuta :oops: mozemo mi to opet...
bosanska Rosa Motta :D
Prenj

#24 Re: POCELO JE:PDV poskupljuje javni prijevoz u Sarajevu

Post by Prenj »

umro je mostar wrote:
mIRCerka wrote:
gavrilo wrote: svajcarski ministri koriste pretezno javni prevoz :) (karta im je naravno placena od poreza :D )
bosanska Rosa Motta :D
Ma kakva Rosa, Mirci samo drzi dijetu i nabija kondiciju :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

ja sam mrtva ozbiljna...pa nema nista bolje od toga..bolno je kad ujutro vidim dvoje ljudi u dva auta, a idu u istu firmu...umjesto da su u jednom autu...
Crveni Kriz je imao super ideju sa pick-upom....natrpaju po 6 ljudi u dzipa i vozi na posao...
a ovako imamo katastrofu...i da, istina je, tramvaji nam nisu ni za smeca, ali od cega da plate nove??
ovo je sve zamrseno kolo i nema nam spasa....
mi bismo placali skupe karte za nove tramvaje, a nove tramvaje bi mogli dobiti kad bi se jedno vrijem placalae skupe karte....
sta je starije, koka ili jaje?
Post Reply