Skupština Republike Srpske, 1992-95.
Bitni momenti i odlomci
http://www.un.org/icty/bhs/cases/milose ... 30729b.htm
odvojit cu samo momente koji se odnose na Sarajevo pa da prokontaju zasto ne moze i nece biti nikakvoga spomenika ,ubicama 10000 Sarajlija od toga preko
1200 sarajevske djece.
Sarajevo je u potpunom okruženju
Karadžić: 0190-8517 – 0190- 8526
“… to mogu da kažem prilično dobro, s obzirom na snage sa kojima smo raspolagali, prilično dobro držimo pozicije koje smo imali. Držimo sve svoje krajeve, sve opštine, sva naselja od Sarajeva i držimo naše neprijatelje, sad moram i mogu da kažem da
držimo naše neprijatelje u potpunom okruženju, tako da im ne može da dođe vojna pomoć, ni u ljudstvu, ni u naoružanju.”[2] 0190-8522.
Bosanski Srbi imaju šest strateških ciljeva
Karadžić: 0190-8517 – 0190-8526
“Srpska strana u BiH, Predsjedništvo, Vlada, Savjet za nacionalnu bezbjednost koji smo formirali donijela je strateške prioritete srpskog naroda, odnosno strateške ciljeve srpskog naroda, od kojih je prvi strateški cilj razdvajanje od druge dvije nacionalne zajednice, državno razdvajanje. … Drugi strateški cilj je, čini mi se, koridor izmedju Semberije i Krajine. … nema Krajine, nema Bos. Krajine, nema Srpske Krajine, nema Saveza srpskih zemalja, ukoliko ne ostvarimo taj koridor koji će nas dobro integrisati koji će nam omogućiti nesmetan protok iz jednog dijela naše države u drugi. Treći strateški cilj je uspostavljanje koridora u dolini rijeke Drine, odnosno, eliminisanje Drine kao granice između dva svijeta. … Četvrti strateški cilj je uspostavljanje granice na rijeci Uni i rijeci Neretvi. …
Peti strateški cilj je podjela grada Sarajeva na srpski i muslimanski dio i uspostavljanje u svakom od ova dva dijela efektivne državne vlasti te konstitutivne države. …
Alija nema državu dok mi imamo dio Sarajeva. …
Međutim, borbama za Sarajevo držimo borbe daleko od Krajine, daleko od Semberije, daleko od Drine, daleko od svih onih krajeva gdje bi se, eventualno, mogli sukobiti sa Muslimanima. … Šesti strateški cilj je izlaz Srpske Republike BiH na more.”[3] 0190-8523 – 0190-8524.
Srbi iz Ilijaša su se organizovali za rat, doprinos okruženju Sarajeva
Trifko Radić: 0190-8528 – 0190-8530
“… ovaj rat moramo završiti što prije. Vjerujte, kod nas se ne radi već dva mjeseca, sve fabrike su zatvorene. Kod nas se, kako kaže naš narod, digla kuka i motika u rat. Mi smo spremni, mi držimo 50 km okruženja oko Ilijaša. Mi smo organizovani, i ja sam molio TV da dođe da snimi kako smo mi organizovani za rat u Ilijašu, kako je organizovana odbrana linije.
Jestž istina da smo mi pokrali dosta stvari. Imamo mi svega još dole da živimo. Mi smo pokrali 32 tone cisterne nafte i benzina. Mi smo presjekli i minirali prugu i nema više dolaska u Sarajevo. Mi smo minirali i auto-put. Sve ćemo učiniti da više neprijatelj iz pravca Zenice u Sarajevo neće doći, a i odozgo ko pođe biće gotov.”[4] 0190-8530.
Treba razoriti sarajevsku bolnicu
Dragan Kalinić: 0190-8531 – 0190-8533
“… poznavajući ko nam je neprijatelj, u kojoj mjeri je on perfidan, i u kojoj mjeri mu se ne može vjerovati sve dotle dok se on
fizički, vojnički ne uništi i ne slomije, što podrazumijeva, naravno i eliminisanje i likvidaciju njegovih ključnih ljudi. Ja se odmah opredjeljujem za ovu prvu opciju, ratnu opciju …” B/H/S ERN 0084-7729. “Ja kao nesrećni ratni minister zdravlja znam da mi je ovog trenutka, i nama svima, ja gledam na vojsku i na nas civile kao na jedno, izručeno 150 ljudi iz vojne bolnice koji su sa sobom uspjeli izvući gaće i odijela i ni jednog instrumenta. … Ali, oni koji budu planirali operaciju Sarajeva, oslobađanja Sarajeva ili uništenja žive neprijateljske sile u Sarajevu, moraju da planiraju šta će sa zdravstvenim objektima. I odmah da vam kažem,
ako će Vojna bolnica pasti u ruke neprijatelju, onda sam ja za to da se Koševska bolnica uništi i da neprijatelj nema gdje da se liječi.”[5] 0190-8531 – 0190-8533
Za nestašice u Sarajevu treba kriviti Muslimane
General Mladić: 0190-8545 – 0190-8558
"I mi trebamo još ovog momenta u prsten staviti aždajinu glavu Sarajevo i iz njega može da ima izlaza samo onaj koga ćemo mi pustiti, a ne svaki od nas već onaj ko je glavni, ko komanduje. Mi ne smijemo kazati, mi ćemo uništiti Sarajevo, ne mi nećemo, mi hoćemo da sačuvamo Sarajevo, nama Sarajevo treba. Mi nećemo kazati da ćemo srušiti dalekovod ili vodu isključiti, ne jer to Ameriku diže na noge, ali gospodo, mi vas molimo sve u redu, e, jednog dana nema vode u cijelom Sarajevu. ... Prema toma mi moramo mudro saopštiti svijetu,
gađali su oni, pogodili dalekovod i nestalo struje, gađali vodovod, nestalo struje tu i tu,
vršimo napore i popravljamo, to je ta diplomatija."[8] 0190-8552.
Izolacija Sarajeva pokazuje da Vlada BiH ne funkcioniše
Karadžić: 0214-9504 – 0214-9513
“Oko Sarajeva, kao što vam je poznato srpski narod ne dopušta da bude poražen i mi kontrolišemo vojnički gotovo sve naše okruženje oko grada, pri čemu nismo dopustili da se snage centralne Bosne da se spoje sa snagama u Sarajevu, jer bi to bio katastrofalan ishod, niti dopuštamo da se dovoze plaćenici i dobrovoljci kojih ima u Turskoj spremnih i kojih ima u arapskim zemljama koji bi za novac sigurno došli da se bore protiv srpskog naroda. Mi jako dobro znamo kako bi to izgledalo. Zahvaljujući sarajevskom ratištu Vlada i Skupština i svi drugi državni organi A. Izetbegovića ne funkcionišu i pokazalo se da država Bosna i Hercegovina nikada nije funkcionisala i nikada nije uspostavljena izvan Jugoslavije.[13]
Sada imamo za taoce čitave gradove i područja
Milanović: 0214-9522 - 9525
“... sada imamo taoce čitave gradove i stanovnike čitavog područja Zenice, Sarajeva, pa i nekih drugih.” [19]
Srbi iz Sarajeva proterali Muslimane sa njihove zemlje
Prstojević: 0214-9561 – 0214-9562
“Kad su Srbi u Sarajevu digli ustanak i kad su uzeli određene teritorije pod svoju kontrolu, o tome momentu nije bilo Vlade ili se bar nije znalo gdje je. Čak štaviše, u prvim danima nismo znali da li je i gospodin Karadžić živ. Kada smo saznali da je živ i kad je sišao među nas na Ilidžu i dao nam određena ohrabrenja
Srbi su u Sarajevu na tim prostorima zadržali određenu teritoriju pod kontrolom, a po nekim dijelovima i proširili svoje teritorije i potjerali Muslimane sa teritorije gdje su oni praktično u većini.”[25]
Karadžić objašnjava strateški značaj Sarajeva
Karadžić: 0215-0568 – 0215-0571
Izražava spremnost da se odrekne izvesne teritorije u cilju ostvarenja sigurne, priznate srpske države. “Smanjićemo svoju teritoriju, smanjili smo je, ali hoćemo da to bude za sva vremena naša, da u njoj organizujemo jedno slobodno demokratsko društvo, privredu, prosvjetu, informisanje, procvat srpskog društva.”[71] Karadžić ponavlja da je to moguće jedino ako se obezbedi mir i ako “nema osporavanja naše državnosti i našeg suvereniteta”. Podvlači strateški značaj toga da se sačuva Srpsko Sarajevo, i smatra da Mirovni plan uveliko ide u tom smeru. “Nije Sarajevo u muslimanskoj državi, nego je Sarajevo u srpskoj državi, jer je sve okolo srpsko. I sve zadržavamo. ... Ako bude puštena ijedna stopa na neku silu njihovu mi ćemo završiti posao. ...
Sarajevo ima više šansi da postane kompletno srpsko nego da postane muslimansko. A najrealnija je šansa da se Sarajevo podijeli i da se stvore dva grada.” ... “sve što je srpsko u Sarajevu zadržaćemo.” “Jer nama Sarajevo integriše istočnu Hercegovinu, Staru Hercegovinu i Romaniju ... Romanija ima svoju čaršiju u Sarajevu. I tako će i ostati. ... Gradićemo policentrični razvoj i za takav razvoj nama je Srpsko Sarajevo od neprocjenjive važnosti i nećemo ga dati.”[72]
Odvajanje Sarajeva nije dovedeno do kraja
Trifko Radić: 0215-0613 – 0215-0614
Radić veruje da će se rat nastaviti. Daje potvrdu ideji da je “odvajanje” bilo koncept koji podrazumeva stvaranje etnički čistih teritorija putem prisilne migracije. Pita zašto je u Sarajevu posebna situacija. “Da li je to zbog toga što je bila brzina pa se nije mogla urediti podjela, ili je to nekakva taktika Zapada kako bi nekim svojim tihim pritiscima istjerao srpski narod iz Sarajeva.”[73]
Bilo bi lakše kad bi Srbi napustili Sarajevo
General Đukić: 0215-0635 – 0215-0637
“Ne sekiraju mene muslimanske enklave na našem prostoru. Pametna državna politika u budućnosti će ovo uspješno razriješiti, bojim se za prostore koji su u njihovom okruženju ili su pod međunarodnom upravom ... Ja moram kazati, ovo govorim sve da bi lakše zaključili,
da su Sarajevo Srbi napustili najvećim delom.”[91]
Karadžić i Milošević razgovarali o specijalnoj ulozi Sarajeva
Karadžić: 0215-1326 – 0215-1328.
“Politika SDS je da Sarajevo održi. Ova Skupština je tu politiku ugradila u strateške ciljeve, to je, čini mi se, 5. strateški cilj. ... moramo stvoriti i kritičnu masu inteligencije ovdje mi ćemo ovdje biti u dodiru sa jednim ogromnim svijetom, agresivnim svjetom islamskim. Naš kapital, naše obrazovanje, naša kultura, naša privreda biće tu u dodiru na Miljacki u dodiru sa čitavim jednim svijetom čiji eksponent će biti bosanski Muslimani. Mi tu bitku ne smijemo izgubiti nikada i nipošto. ... Sarajevsko ratište je stvorilo državu ... ali da je Sarajevsko ratište puklo, da su oni izbili na Drinu i presekli koridor, ne bi bilo ni Krajine, ni SRK, ni Hercegovine, ni ničega. ... Ja sam sa Miloševićem već o tome razgovarao,
Srpsko Sarajevo će biti poduprto od svakog od 12 miliona Srba.”[102]
U Sarajevu smo hteli da upotrebimo još više tenkova; JNA nas je sprečila
Karadžić: 0215-4229 – 0215-4239
“Predali smo veliku teritoriju. Jeste pomogla dosta JNA, negdje je i odmogla JNA. U Sarajevu nije htjela da uradi ono što smo mi tražili. Nije htjela da nam da četu tenkovsku da mi uradi ono što smo mi tražili. Rat bi bio završen da je uradila. Kada je vladika govorio o Banjalučkom korpusu, to je bila JNA, a sadašnji komandant Talić i Kostić i ostali su nam puno učinili i poslije toga su prihvatili korpus (komandu korpusa) i stvorili od njega srpski korpus.”[150]
Karadžić još jednom navodi strateške ciljeve
Karadžić, 0215-4327 – 0215-4340
(Pred sobom ima nacrt mirovnog plana.) “Nas zanima granica na Uni, granica na Savi, granica na Drini, granica na Neretvi, izlaz na more i dio Sarajeva. Znači tamo se pominje, granica na Savi to je najbolji koridor, to nema šta, to je najbolje. Tamo se pominje zamjena Goražda sa dijelove Sarajeva, naime mi Sarajevo nipošto napustiti ne možemo, jer bi tada tek Muslimani imali dobru državu, a nas bi osušili bi nam ove tri pokrajine istočnu Hercegovinu, staru Hercegovinu i Romaniju, tu ne bi ništa ostalo ako me ne budemo imali svoje Sarajevo i taj regionalni centar da se tu može i školovati i liječiti i trgovati i obavljati posao.”[157]
Za granatiranje civila u Sarajevu treba kriviti neodgovorne pojedince
Jovan Spremo: 0215-4489
“Gospodo, mi nikada nismo htjeli priznati da su padale naše granate. Ja znam odgovorno to nije radila ni Vrhovna komanda ni GŠ, takve naredbe nisu davali, ali neki nadobudni i neodgovorni pojedinci su to radili. Mi smo trebali, ubuduće to treba da radimo, da se ponekad i prizna da se to desilo, ali da kažemo da su to uradili neodgovorni pojedinci koje će biti uhapšeni, trebali smo čak izvesti neko suđenje kao blef, vidite šta radi gospodin Tuđman.”[165]
56. sednica Skupštine
17. decembar 1995.
Jahorina
Zapisnik: ERN 0215-4749 – 0215-4757.
Transkript: ERN 0215-4758 – 0215-4917
Prvi strateški cilj nalaže da Srbi napuste Sarajevo
Krajišnik: 0215-4842 – 0215-4844
“Zadatak ove Republike i prvi strateški cilj je da se mi odvojimo od Muslimana i Hrvata i nema niko pravo da zasniva strategiju Srpskog Sarajeva na ostanku u zajedničkoj državi. Tako da je isključena bilo kakva opasnost ili želja sa kopčom i rešenjem Sarajeva mi želimo da ostanemo sa Muslimanima i Hrvatima. Niko ne može sada novo rješenje praviti da ostanemo skupa niti to ljudi u Sarajevu žele, odnosno /srpski/ narod, niti želi rukovodstvo Sarajevo, ali je jedna manjkavost naših poslanika koji vide opasnost, da bi ako ostanemo u MHF, da bi Sarajevo bilo kopča unije. Ima samo jedan problem gdje ćemo sada ljudi iseliti, da se kaže iselićemo ih tu i tu, na taj i taj način. Treba nam vrijeme, jer je ovo iznenađenje, jer ni u jednoj varijanti ništa nije predviđeno. Zato nam treba i vrijeme za političko rješenje i konačno razlaz i na kraju krajeva najbolje rešenje da se Sarajevo iseli i da se naše lokacija da se smjeste ljudi i da se mi i tu ako imamo opasnosti sa tom kopčom (u zajedničkoj državi) konačno raskopča. ... da ostane jedan glavni cilj, jer to rješenje ne dovodi do uspostavljanja unije, nego do raspada, jer nam je to prvi strateški cilj.”[180]