Pocela gradnja Dzamije na Ciglanama
-
blue15
#76 Re: Pocela gradnja Dzamije na Ciglanama
Počela izgradnja džamije na Plandištu "zapadnom ulazu". Prvi vakif Naser Keljmendi (Avaz-17.05.2008), 100000 KM. Upita li ga Muderiz ili Cerić "odakle". A ko će njega smjeti ubuduće upitati bilo šta u vezi sa "poslovanjem"- sve mu je halal. Toliko o svjesti i moralu i religiji.
-
bomba
#77 Re: Pocela gradnja Dzamije na Ciglanama
A sta ces kad smo svi ko ovce. Ocito da lopovima na vlasti ne mozes na lijep nacin dokazati da nekad nesto ne treba da urade. Lijepi Pariz ! Ljudu pervrnu i zapale pola grada kad im se nesto ne svidi i dok se njihovim zahtjevima konacno ne ugodi. I da, skupljeno je dovoljno potpisa protiv gradnje bez obzira sto dosta stanara na Ciglanama nije smjelo da se potpise na peticiju jer se ljudi jednostavno boje ali gradnja je opet pocela. Idealan i skolski primjer koliko vlast zapravo slusa narod i koliko ih boli neka stvar za nase misljenje. I da, gospon-smrad-lopov Brankovic ima solidan tal od gradnje te iste dzamije. Niste valja pomislili da je gradnja tek tako mogla poceti ? 
Treba lijepo sve maloljetne kriminalce pohapsiti pa posto nema adekvatnih institucija da ih se smjesti, lijepo ih odvesti u dzamije (posto njih ima dovoljno) pa nek ih hodze pokusaju vaspitati i izvesti na ispravan put i nauciti da ne treba spaljivati starice, bosti druge djecake nozevima i tako
Treba lijepo sve maloljetne kriminalce pohapsiti pa posto nema adekvatnih institucija da ih se smjesti, lijepo ih odvesti u dzamije (posto njih ima dovoljno) pa nek ih hodze pokusaju vaspitati i izvesti na ispravan put i nauciti da ne treba spaljivati starice, bosti druge djecake nozevima i tako
-
Downunda
#78 Re: Pocela gradnja Dzamije na Ciglanama
A daje vakif bio neki "Nešiptar", onda bi to bilo o.k, je li tako?blue15 wrote:Počela izgradnja džamije na Plandištu "zapadnom ulazu". Prvi vakif Naser Keljmendi (Avaz-17.05.2008), 100000 KM. Upita li ga Muderiz ili Cerić "odakle". A ko će njega smjeti ubuduće upitati bilo šta u vezi sa "poslovanjem"- sve mu je halal. Toliko o svjesti i moralu i religiji.
Da je neki naš, onda bi to bilo o.k!
Eh-- koliko je samo jadan onaj ko čitav život živi u prerasudama i stereotipima.
Pa zar je bitno da li je mafijaš ove ili one nacije, vjere (ako je i ima uopšte)?
-
Downunda
#79 Re: Pocela gradnja Dzamije na Ciglanama
Pa to je onda inat, a inat je strogo zabranjen po učenju islama (za ovo ti ne treba citat, nego logika zdravog razuma);sarlo wrote:Bio sam tad jos sasvam mali kad sam cuo mog Starog kako govori: " Vlast se ne daje niti uzima, ona se otima", vjerovatno je bio u nekoj kadrovskoj kombinatorici pa je ispao iz igre. Nikad nije bio na vlasti, jedan period je bio na ivici (sa vanjske strane), valjda je nije znao oteti.danas wrote:turquoise wrote: Newsflash:
Komunizam propo.
SDP nije na vlasti.
"VASA stranka" nije na vlasti.
Sad ste manjina i nema totalitarnog rezima da otima vakufsku zemlju i da zabranjuje gradnju dzamija i rusi dzamije.
Vidimo se na otvorenju dzamije...
ma volim kad mi jaro 'vako posteno kaze... da znam odmah ko mi i kako o glavi radi... a ne ono fol demokrati smo, pa progresivni, pa tolerantni...
nego posteno i odmah u glavu -- manjina si, poklopi se, 'njegovo' je doslo, 'njegovi' zajahali nisu bas moji ali ovi prvi su mi neprijatelji...
ha ja...
Ciglane nisam volio, ali sam ih uvijek respektovao. Kad je '90 na Ciglanama (mjesto gdje su zivjeli komunisti-vlastodrsci) pobjedio SDS bio sam iskreno iznenadjen. Moj Cale nije. Tad je sa mnom razgovarao kao sa odraslim covjekom. "Krupne stvari se desavaju, nestaje jedno drustvo drugo ce se roditi, nisu ti ljudi licemjeri samo su u odredjeno historijskom momentu pokazali jedno skriveno lice. Bili su iskreni u komunizmu, sad ce biti jednako iskreni u srbovanju. Ovo ti dosta govori i karakteru Yugoslavije, ipak je ona srpska tvorevina i drzava i zato se oni u nju zaklinju".
Nisam volio komunjare i bio sam radostan sto ce se taj truhli, licemjerni i duboko nepravedni sistem unistiti i na njegovim rusevinama izgraditi gradjansko drustvo. Mojima su komunjare uzeli gotovu svu imovinu (nije bilo rijec o nekom bogatstvu, jednostavno su im dosli u kucu i rekli ovo je preveliko za vas dobices jedan stan u njoj i daj kljuceve od radnje na Kovacima), mnogi su nestali u "marsevima smrti", sreca da su tetke bile udate za partizane pa su mogle ljudski da pomenu svoju bracu i da zale za njima konstatujuci da su ih pobili partizani. Moj Stari i Stara su odrasli u SFRJ-ot i dannas zale za svojom mladoscu i realno govore o dobrim i losim stvarim u tom vremenu. U mojoj (ocevoj) kuci jos uvijek se pominje Milovan Djilas. Ustati pa ga pomenuti.
Kad je rahmetli Alija govorio o demokraticnosti medija i nemjesanju politike u medije bio sam jako iznenadjan. Pa kad se uzima vlast prvo se zauzme radio-stanica. Ako ih ti ne kontrolises neko drugi hoce. Tudjman je smjenio svih sedam urednika TV Zagreb.
Ciglanama treba pokazati da je njihovo proslo.
Nazalost SDA nije nikad ljudski ocistila medije, univerzitet, privredu od komunjara. Tako da SDA formalno vlada, a stvarno su tu komunjare. Ima i dosta cetnika. Na kraju krajeva partizani i cetnici su se pomirili.
Znaci tuci ih u glavu, satjerati nogama u zemlju.
Doci na vrata i reci: tvoje je proslo, daj kljuceve, Na kucu mu nalijepiti plakat sa sa datumom otvorenja dzamije.
a ako ćeš iz inata nekome prkositi otvaranjem džamije, onda si ti od istinskog Islama daleko svjetlosnim godinama.
Ništa što je u ime inata, a ne u ime Boga, napravljeno nije halal - NIŠTA!
-
sarlo
#80 Re: Pocela gradnja Dzamije na Ciglanama
Jedinica u kojoj sam bio je u aprilu i maju '92 pretresala stanove na Ciglanama trazeci oruzje. Sam nikad nisam isao u pretrese, bio sam mlad i bilo me sramota ulaziti u tudje stanove. Stalno mi se u glavi vrtila slika iz "Vec vidjeno" kad Mihajla zagrade ormarom novi stanari i on slusa krike majke koja umire.
Ne postoji kontinuitet izmedju WW2 i bosanskog odbrambeno-oslobodilackog rata. To je velikosrpska propaganda. Pogrijesio sam rekavsi da su se pomirili cetnici i partizani. Kako ti kazes nisu se bas svi pomirili i to su ipak bivsi cetnici i partizani, a za nas Bosnjake to je nebitno. Isto kao i prica o antifasizmu i fasizmu. Fasizam je davno porazena ideologija.
Bosanski odbrambeno-oslobodilacki rat je autenticna borba jednog naroda za opstanak. Poceo je agresijom Srbije, SDS-a (sa Ciglana), i naravno JNA. Mi nismo htjeli da ostanemo u drzavi sa srpskom hegemonijom. Nismo htjele da nas "gaze". Nisu slucajno Srbi sa Ciglana glasali za SDS. Izgubili bi privilegije koje su imali u sfrjot. I to su se komunjare i velikosrpski nacionalisti udruzili. Prica da su nacionalne stranke krive za rat, da svi pucaju, da su postavljene mine u Ferhadiji i na Markalama, da su Englezi izvrsili masakr u Srebrenicu i tvoje izjednacavanje Alije i SDS-ovca je obicna propaganda. Alija nikad nije naredio masakre, rusenja, paljenja.
Mene su komunjare iznervirale poslije rata. Otkupili su stanove za bezvrijedne certifikate, privatizovale firme u kojima su bili direktori prije rata, kontrolisu univerzitet, medije. Najbogatiji ljudi u Bosni Selimovici, Ibrahimpasici, Jusufranici su komunjare. Nista nisu stekli pravedno, nista. Nerviraju me Titove slike po kancelarijama i suplja da im je nekad bilo bolje nego sada. Kad na ruckovima narucim kolu i kafu, komentarisu:"aaaa ti ne pijes, ono petkom u dvanaest se negdje izgubis", poslije druge, trece, kad ponestane tema cujem "tvoji SDA-ovci, tvoj Alija, tvoj Reis". "Nisam clan SDA" kazem "niti su mi Alija ni Mustafa-efendija dajze, petkom idem na dzumu". "Clanom SDA se postaje iz interesa, a ti si onaj ideoloski, kol'ko si ono puta bio ranjavan". Onda se izvinim gospodi i odem u sobu na spavanje. Sa velikosbrbima nikad nisam pio niti se "lizao".
Kazes da se dzamije grade iz nekih pokvarenih razloga. Cinjenicu da su prije petnaestak godine srusene 600 dzamije i da zato niko nije osudjen uopce ne konstatujes! Mi nismo srusili nijednu crkvu, ali smo opet krivi.
Mi Bosnjaci samo zelimo da opstanemo na ovim prostorima, da normalno zivimo i da ostanemo Muslimani. Zato su nam potrebne dzamije. Ne rusimo nista, ne gradimo na tudjem, pravimo svojim novcem. Kad prodje rat budes ponosan sto si se borio na pravoj strani, ali onda shvatis da imas dvadesetpet i da imas vise mrtvih nego zivih prijatelja i da si poznavao jako mnogo ljudi kojih vise nema. Kazem da je rat uzas, i da u miru moras biti mnogo opasniji da ne bi opet ratovao.
Pravo na opstanak smo izborili oruzjem i krvlju kojom zalismo ovu nasu domovinu. Ali izgleda da se rat nastavio drugim sredstvima. Ipak vjerujem u demokratiju i njenu moc.
...ali vec sutradan sve je opet bilo po starom, jer kasabalije ne vole da pamte zlo ni da brinu brigu unaprijed...
Vidis dobra ti je logika, da su mog oca tad cetverogodisnje djeteta partizani "zatukli" 1945.god. u maju '92 ne bi njegova dva sina pucali na kasarnu "Marsal Tito", JNA i zvijezdu petokraku. Niti bi '95 zavrsili rat gurajuci petu kozarsku (valjda partizansku) prema Banja Luci. Nisam na takav nacin razmisljao ranije.danas wrote:izvini, a ko tebe sta pitao?sarlo wrote:Ciglane nisam volio, ali sam ih uvijek respektovao. Kad je '90 na Ciglanama (mjesto gdje su zivjeli komunisti-vlastodrsci) pobjedio SDS bio sam iskreno iznenadjen. Moj Cale nije. Tad je sa mnom razgovarao kao sa odraslim covjekom. "Krupne stvari se desavaju, nestaje jedno drustvo drugo ce se roditi, nisu ti ljudi licemjeri samo su u odredjeno historijskom momentu pokazali jedno skriveno lice. Bili su iskreni u komunizmu, sad ce biti jednako iskreni u srbovanju. Ovo ti dosta govori i karakteru Yugoslavije, ipak je ona srpska tvorevina i drzava i zato se oni u nju zaklinju".
Nisam volio komunjare i bio sam radostan sto ce se taj truhli, licemjerni i duboko nepravedni sistem unistiti i na njegovim rusevinama izgraditi gradjansko drustvo. Mojima su komunjare uzeli gotovu svu imovinu (nije bilo rijec o nekom bogatstvu, jednostavno su im dosli u kucu i rekli ovo je preveliko za vas dobices jedan stan u njoj i daj kljuceve od radnje na Kovacima), mnogi su nestali u "marsevima smrti", sreca da su tetke bile udate za partizane pa su mogle ljudski da pomenu svoju bracu i da zale za njima konstatujuci da su ih pobili partizani. Moj Stari i Stara su odrasli u SFRJ-ot i dannas zale za svojom mladoscu i realno govore o dobrim i losim stvarim u tom vremenu. U mojoj (ocevoj) kuci jos uvijek se pominje Milovan Djilas. Ustati pa ga pomenuti.
Kad je rahmetli Alija govorio o demokraticnosti medija i nemjesanju politike u medije bio sam jako iznenadjan. Pa kad se uzima vlast prvo se zauzme radio-stanica. Ako ih ti ne kontrolises neko drugi hoce. Tudjman je smjenio svih sedam urednika TV Zagreb.
Ciglanama treba pokazati da je njihovo proslo.
Nazalost SDA nije nikad ljudski ocistila medije, univerzitet, privredu od komunjara. Tako da SDA formalno vlada, a stvarno su tu komunjare. Ima i dosta cetnika. Na kraju krajeva partizani i cetnici su se pomirili.
Znaci tuci ih u glavu, satjerati nogama u zemlju.
Doci na vrata i reci: tvoje je proslo, daj kljuceve, Na kucu mu nalijepiti plakat sa sa datumom otvorenja dzamije.Forum na internetu ti je takav. Pises svoje misljenje, komentarises tudja.
no, shvatam tvoju logiku... po kojoj se da zakljuciti -- zajebali su se komunisti sto vas sve nisu pobili kad su mogli... jer ako oni nisu tukli u glavu, satjeravali nogom u zemlju da vam se sjeme utare -- vi vidim hocete... lijepo je docim da odmah kazete posteno sta i kako mislite i planirate sa 'manjinama'; ko sto spomenuh, jebo tu suplju o 'toleranciji' i 'demokratiji'... nego bas tako, ugledaj se na tudjmanai odmah 'udri' prokletinju crvenu cim zajases -- zatuci ih u glavu... jer ti naravno -- gorih neprijatelja od 'komunjara' nemas... oni su te klali prije 15 godina, oni su te bombardovali, oni su te satjerivali u logore, oni su te silovali, oni su ti oteli pola drzave... ha ja... nisu to ni slucajno bili koalicioni partneri tvog alje i hareta...
no da ne skrecem previse sa teme -- dobra je ta tvoja strategija... tako treba cim zajases na vlast, slazem se... da su partizani tvoje i njima slicne '45-e 'zatukli u glavu' U porodici mog oca ostali su zivi on i dvije tetke-on je bio jedino musko u tri koljena okolo ne bi mi se cetnicko-ustasko-balijska ja tebe nisam vrijedjao, ti mene uvrijedi fukara rekoh da moji nisu bili bogati ali nisu bili ni siromasni, partizani su im oduzeli 4/5 kuce radnju na Carasiji i nesto zemlje, u komunizmu smo eto imali stan, vikendicu i sl.i njihovo potomstvo danas qurchili ne znam ko se to..., lizali jedni drugima guzice po koalicijama, besramno dijelili drzavu, hapali firme, stanove i kuce 'po zakonu', i zapisavali teritorije sa dzamijama, crkvama, i krizevima po brdima... da su nekoga partizani u vakat 'zatukli u glavu' i 'satjerali nogama u zemlju'... a jebiga, nisu...
i da, gradite vi bolan tu nesretnu dzamiju na ciglanama u svom komentaru nisam ni spomenuo dzamiju jedinu sam pokusao biti ironican sa plakatom... znajuci vas, nisam ni mislila da nesto drugo niti znate niti umijete izgraditi... svakako se od vas ne nadam gradnji novog pozorista SARTR u CDA, mosta, auto-puta izgradjeno je 30-tak km autoputa, a za za vrijeme komunjara ni metra u Bosni, bolnice otvorena je nova zgrada na Kosevu, centar za srce, u Tuzli takodje, problem je u organizaciji zdravstvene zastite a ljekari i oprema su bolji x puta u odnosu na predratno , ili ne dao bog kakvog univerziteta ili naucno-istrazivackog centra SFF, MESS, Oskar, Medvjed, za tebe nisu vrijedni spomena prije rata smo imali...... dje bi vi to gradili, pa ne treba nama moderna hirurgija a vala ni auto put... neise, gradi bolan dzamiju... ne sto ti treba, vec iz cemernog ti inata i bijesa... gradi je ne da klanjas u njoj, vec da pokazes ciglanama 'da je njihovo proslo' a da je tvoje doslo (ko biva, nismo to znali do sada)... sto se ne zajebes pa novu dzamiju ne izgradis u banja luci -- mozda sto tamo ne smijes da primirises nikad nisam bio u BL, u septembru '95 sam bio 20-tak km od nje, a sad mi se i ne ide ? pa hajde, gradi je na ciglanama da komunjarama stavis do znanja da su donji, i da ih tom dzamijom 'satjeras u zemlju' -- lijepo je pa nam napokon ti posteno prizna sto je gradite tu, a ne ko ovi neki nesretnici sto se natezu da objasne kako im je mrsko pjehe do magribije... gradi je ni za sta drugo a ono u inat ciglanama i da nerviras komuniste -- ma takva je dzamija allahu najmilijaironicno i jako uvredljivo za sve Muslimane
PS samo da dodam -- u bosni se cetnici i partizani -- nisu pomirili Jesi li sigurna? Narodni heroj Osman Karabegovic je podrzavao Karadjica do smrti , Raif Dizdarevic je drzao govore sa Milosevicem na mitinzima, potpisao uvodjenje vanrednog stanja i posalo tenkove na Kosovu, General Asim Hodzic je zagrlio vojvodu Kusica kad su ga teritorijalci pored Rogatice pokusali ubiti, kasnije je on organizovao ubistva stotina Bosnjaka. Satorovicu su jedino selo u istocnoj Bosni i Hercegovini koje je bilo partizansko. U ovom ratu su bili u VRS do 1994. kad su ih protjerali-nosili su im granate ... u bosni se tvoj aljo i cetnici nikad i nisu 'svadjali' da bi se mirili, vec su svo vrijeme lizali jedni druge u koaliciji, prekrajali drzavu, i skupa stvarali RS. i da, u SR BiH se u periodu od drugog svjestskog rata pa do 1990-e izgradilo nekoliko stotina dzamija reci molim te gdje, a komujare su srusile Skenderiju-najstariju dzamiju u Sarajevu, Hadjji-Kalin pasinu dzamiju, dzamiju u blizini principovog mosta sedam dzamiju starom gradu u Mostaru, nekoliko dzamija u Foci, tri minareta Zagrebacke dzamije..., a recimo bajrakli dzamija u beogradu je bila stavljena pod zastitu drzave kao kulturno blago... pa mi se ipak cini da su to -- gle cuda -- opet tvoji koalicioni partneri koji rusise dzamije po bosni, a ne raif dizdarevic, dzemal bijedic ili branko mikulic Branku respekt, zaboravila si Milanka Renovicu prvog savjetnika Radovana Karadzica i najboljeg prijatelja Dzemalovog po kojem je ovaj sinu dao ime Milanko...
toliko...
Ne postoji kontinuitet izmedju WW2 i bosanskog odbrambeno-oslobodilackog rata. To je velikosrpska propaganda. Pogrijesio sam rekavsi da su se pomirili cetnici i partizani. Kako ti kazes nisu se bas svi pomirili i to su ipak bivsi cetnici i partizani, a za nas Bosnjake to je nebitno. Isto kao i prica o antifasizmu i fasizmu. Fasizam je davno porazena ideologija.
Bosanski odbrambeno-oslobodilacki rat je autenticna borba jednog naroda za opstanak. Poceo je agresijom Srbije, SDS-a (sa Ciglana), i naravno JNA. Mi nismo htjeli da ostanemo u drzavi sa srpskom hegemonijom. Nismo htjele da nas "gaze". Nisu slucajno Srbi sa Ciglana glasali za SDS. Izgubili bi privilegije koje su imali u sfrjot. I to su se komunjare i velikosrpski nacionalisti udruzili. Prica da su nacionalne stranke krive za rat, da svi pucaju, da su postavljene mine u Ferhadiji i na Markalama, da su Englezi izvrsili masakr u Srebrenicu i tvoje izjednacavanje Alije i SDS-ovca je obicna propaganda. Alija nikad nije naredio masakre, rusenja, paljenja.
Mene su komunjare iznervirale poslije rata. Otkupili su stanove za bezvrijedne certifikate, privatizovale firme u kojima su bili direktori prije rata, kontrolisu univerzitet, medije. Najbogatiji ljudi u Bosni Selimovici, Ibrahimpasici, Jusufranici su komunjare. Nista nisu stekli pravedno, nista. Nerviraju me Titove slike po kancelarijama i suplja da im je nekad bilo bolje nego sada. Kad na ruckovima narucim kolu i kafu, komentarisu:"aaaa ti ne pijes, ono petkom u dvanaest se negdje izgubis", poslije druge, trece, kad ponestane tema cujem "tvoji SDA-ovci, tvoj Alija, tvoj Reis". "Nisam clan SDA" kazem "niti su mi Alija ni Mustafa-efendija dajze, petkom idem na dzumu". "Clanom SDA se postaje iz interesa, a ti si onaj ideoloski, kol'ko si ono puta bio ranjavan". Onda se izvinim gospodi i odem u sobu na spavanje. Sa velikosbrbima nikad nisam pio niti se "lizao".
Kazes da se dzamije grade iz nekih pokvarenih razloga. Cinjenicu da su prije petnaestak godine srusene 600 dzamije i da zato niko nije osudjen uopce ne konstatujes! Mi nismo srusili nijednu crkvu, ali smo opet krivi.
Mi Bosnjaci samo zelimo da opstanemo na ovim prostorima, da normalno zivimo i da ostanemo Muslimani. Zato su nam potrebne dzamije. Ne rusimo nista, ne gradimo na tudjem, pravimo svojim novcem. Kad prodje rat budes ponosan sto si se borio na pravoj strani, ali onda shvatis da imas dvadesetpet i da imas vise mrtvih nego zivih prijatelja i da si poznavao jako mnogo ljudi kojih vise nema. Kazem da je rat uzas, i da u miru moras biti mnogo opasniji da ne bi opet ratovao.
Pravo na opstanak smo izborili oruzjem i krvlju kojom zalismo ovu nasu domovinu. Ali izgleda da se rat nastavio drugim sredstvima. Ipak vjerujem u demokratiju i njenu moc.
...ali vec sutradan sve je opet bilo po starom, jer kasabalije ne vole da pamte zlo ni da brinu brigu unaprijed...
-
oktopus
#81 Re: Pocela gradnja Dzamije na Ciglanama
jadni i licemjerni ste.........broj dzamija nece povecati vas IQ, nece vas uciniti vecim, niti vam obezbijediti "extra"mjesto ni na ovom ni na onom svijetu......kad bi samo znali o vi jadni i napaceni......zavirite u svoja srca ako to mozete i znate, zatim stanite pred ogledalo i priznajte sebi ko ste i sta ste..........zar ne bi ste bili sretniji kad bi ti "dobri ljudi" mozda davali donacije univerzitetima, skolama, bolnicama? sta je tu kvalitet pitam ja VAS?
- Qler
#82 Re: Pocela gradnja Dzamije na Ciglanama
ispade sad da su ciglane jezgro velikosrpske agresije 
haj da ova tema ne izazove dodatne tenzije ide lagano pod lock
haj da ova tema ne izazove dodatne tenzije ide lagano pod lock