Poboljšanje koncentracije

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Tkd

#1 Poboljšanje koncentracije

Post by Tkd »

Pozdrav svim članovima klix-foruma.
Nisam naišao na sličnu temu, ako već postoji onda sorry.

Naime o čemu je riječ. Iako sam student 3 godine historije ipak na raznorazne načine pokušava, da "zabušajem" s učenjem . Ova vručina ubija, mislima sam svugdje osim na onome gdje trebaju biti, a to je knjiga.

Pa rekoh da vidim, kako se vi motivišete da učite po ovom vremenu. Znam ja da je studij važan, nisam dijete više, no ipak odlično krenem (hvala Bogu), no onda se brzo zadovoljim nekim "uspjehom" i okanim se knjige očekujući da će sve biti u redu u septembru. No tako mi je od 1 godine. Nekima će možda biti smiješno sve ovo, no vjerujte mi da sigurno nisam jedini koji na sve razne načine pokušaje da "utoli" žeć mozga sa svim drugim stvarima osim sa onim što treba. Pa čak sam se registrovao ovdje umjesto da čitam nešto :lol:
Last edited by Tkd on 28/08/2012 14:42, edited 1 time in total.
nermin.padez

#2 Re: Savjeti za učenje

Post by nermin.padez »

Joj ucim i ja zadnji ispit , ne znam dje gonim. A nije mi to jedina obaveza pa jedva sve stizem, al eto bez muke nemq nauke, tjesim se da nece dovijeka.... ucim sad kontam na more ici pa posle nastaviti....racunar ne palim, tv ne palim, ne odvraca mi paznju nista tako da sam koncentrisan. Reko sam necu palifi racunar sledecih 2 mjeseca. Sve odgadjam za sutra, medjutim danas sam prelomio. :D treba kontinuitet j svaki dan uciti, cim napravis pauzu tesko se vratiti:-)

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
ice2cube

#3 Re: Savjeti za učenje

Post by ice2cube »

Rasporedi vrijeme.
Tkd

#4 Re: Savjeti za učenje

Post by Tkd »

Rasporedim ja vrijeme, no uvijek je ono "hajde kasnije". Uvijek neki izgovori, kao vruće je, moram ovo, moram ono, a nigdje knjige, onda plače za mnom.

Upravo sam i napravio sada neki raspored , nadam se da će ako Bog da uspjeti.

@nermin.padez

Dešavala li ti se da kada napokon kreneš učiti da kažeš sebi, ma ovo ide lahko. Naučiš par pitanja i okaniš se misleći da možeš sve stići u samo par dana pred ispit.
nermin.padez

#5 Re: Savjeti za učenje

Post by nermin.padez »

Tkd wrote:Rasporedim ja vrijeme, no uvijek je ono "hajde kasnije". Uvijek neki izgovori, kao vruće je, moram ovo, moram ono, a nigdje knjige, onda plače za mnom.

Upravo sam i napravio sada neki raspored , nadam se da će ako Bog da uspjeti.

@nermin.padez

Dešavala li ti se da kada napokon kreneš učiti da kažeš sebi, ma ovo ide lahko. Naučiš par pitanja i okaniš se misleći da možeš sve stići u samo par dana pred ispit.
Ma kqkvi rasporedi kreni odmah, sto prije pocnes prije ces zavrsiti. Uci svaki dan koliko prilike dozvoljavaju i to je glavni raspored.

Nije mi se to desilo. Nista se olako ne shvata, vecinu stvari detaljisem, i kad se krene dobijes samopouzdanja i volje jos vise da ga prije zavrsis.

Ne moram ali bi bilo fino poloziti u septembru, i u glavi sam zacrto da je bas pod moranjem. Neki ce reci da sam rano poceo iako ima jos 2 mjeseca do ispita. Nista nije rano bas u pravo vrijeme....ne cekaj da dodje 10 dana do ispita

Tkd

#6 Re: Savjeti za učenje

Post by Tkd »

Da, upravo to. Tu se slažem. Otvarajući ovu temu mislio sam većinom na ove junsko-julske rokove. Nekako nemam nikako motiva učiti iako sam većinu vremena kući. Recimo imam preko hiljadu knjiga rekreacijski za čitanje a nikako početi čitati . Ja preferiram ispite u januaru i febrauru, te septembar gdje hvala Bogu najbolje pripremim uvijek ispite.

Evo , baš mi Ramazan lijepo dođe da sastavljam sve moguće da na najbolji način pripremim ispite. Jer upravo ja ne mogu učiti ako nisam sastavio u teku sebi :-D

3 godina evo kod mene pravo teška. Hmm, teška u smislu opširnosti. Učiš period od skoro 500 godina Osmanlija na dva dijela kao dva predmeta, te isto tako Bosna za vrijeme Osmanlija isto u dva predmeta. Nevjerovatno puno podataka, godina, imena, a na kartici ti dođe 2 pitanja :lol:

Treba se koncentrisati, a u ovim trenucima mi je to teško. Neshvatljivi su mi neki postupci moji, sam sam razočaran svojim odlukama na ovim rokovima.
nermin.padez

#7 Re: Savjeti za učenje

Post by nermin.padez »

Pa sta radis kuci kad ne ucis :D Rekoh ne pali racunar, TV jer smatram da to smeta....gdje ti je karakter kad nesto kazes sebi da tako i bude, natjeraj se, nema tu ne mogu.
Mene bi grizla savjest da sjedim kuci a nista korisno ne uradim....:cool:

Tkd

#8 Re: Savjeti za učenje

Post by Tkd »

Lahko mi je za tv, ne gledam ga tako često . Vjeruj mi da se i ja to svakodnevno pitam. Trenutno sam u nekoj fazi života gdje "kukam" a ništa ne radim da uspijem . Svi su mi kao krivi, a ja nisam, umjesto obrnuto. Konfuzija, šteta, ali eto.
It_is_a_Leclerc

#9 Re: Savjeti za učenje

Post by It_is_a_Leclerc »

Uči redovno. To da neko nauči dvije knjige za dva dana je fora koju smo pokupili iz američkih komedija, i to jednostavno nije moguće. Znači, svaki dan odvoj neko simbolično vrijeme za učenja. Da li je to sat vremena, dva sata, tri, nije bitno. Bitno je da stekneš naviku, kontinuitet i da postepeno usvajaš ono što učiš. Kad kažem učiti mislim na učenje s ugašenim računarom, tv-om, u apsolutnoj koncentraciji.

Ako je pak premalo vremena da počneš redovno učiti, onda lijepo sebi izbroj broj predavanja, lekcija, jedinki koje treba savladati, podijeli to s brojem dana preostalih do ispita, i svaki dan uči onoliko koliko dobiješ.
nermin.padez

#10 Re: Savjeti za učenje

Post by nermin.padez »

Ja ucim uz laganu muziku! Bolju koncentraciju ostvarim uz muziku nego u tisini! Nije to ono klasicno strebanje teorije, vec vjezbanje zadataka! Za kraj sam ostavio ne i najlaksi ali najljepsi ispit za uciti! :D Svaki dan po 2h (1-2 zadatka), za mjesec dana se moze spremiti pismeni dio :D Joj ne bih mogao sad one streberske predmete nema sanse ko na npr. Pravnom faxu i sl. , to mi je vec mrsko :-) :D
Tkd

#11 Re: Savjeti za učenje

Post by Tkd »

Slažem se s tim 2 sata dnevno i također da se sastavi određeni plan učenja . Redovno učenje je uspjeh, no čovjek ne bi bio čovjek da mu uvijek nešto smeta.
medvjed23

#12 Re: Savjeti za učenje

Post by medvjed23 »

Kod mene su, pred kraj studija prava, pokušaji da se natjeram da učim prerasli u bolest... :-)

Tokom učenja TV i kompjuter su bili ugašeni a preko svih natpisa u sobi bili su zalijepljeni čisti papiri da mi ti natpisi ne bi odvlačili pažnju... :-)

Imao sam jednu svesku... za svakih 10 stranica gradiva zadavao sam sebi rok unutar kojeg tih 10 stranica mora biti pročitano... u svesku sam upisivao krajnji momenat tog roka, odnosno vrijeme do kojeg 10 stranica mora biti pročitano... kad bih stranice pročitao, zabilješku o roku sam križao da bih napravio novu za novih 10 stranica... bio sam stvorio od učenja utrku protiv vremena :D

sve je bilo proračunato do detalja... broj stranica koje sam morao pročitati da bih ispit spremio sam dijelio sa brojem raspoloživih dana... tako sam dobijao broj stranica koje moram pročitati u toku jednog dana... taj broj stranica sam dijelio na snopove od po 10 stranica i za svaki snop sam sebi zadavao rok na gore opisani način...

Ustajao sam relativno rano i nisam sebi dopuštao nikakvu zabavu sve dok dnevni plan ne bi bio ispunjen...

To bi bio kratak i uprošten opis sistema kojem sam težio... Ali desilo se mnogo puta da ga ne ispoštujem i da ostavim cjelokupno učenje za period od 5-6 dana prije ispita...
Tkd

#13 Re: Savjeti za učenje

Post by Tkd »

Vojnički.

Ali najmrže mi je od svega, da naučiš dosta toga hvala Bogu, no sutradan dođeš da ponoviš ne znaš pola. Ponavljanje mi je gore od samog učenja. Koliko sam podataka čovjek zaboravi ako ne ponavlja to je nevjerovatno. Ako se ne ponovi tuga.

Isto tako, pođeš učiti, najedanput radiš nešto što nisi nikada prije. Šaraš po teci, misliš na neke stvari o kojima nisi nikada prije itd. Baš zanimljivo, ogladniš hahah itd.

Mora se učiti, naravno. No, pomalo je tužno da uložiš toliki trud, a da ako ne ponoviš neke stvari to naučeno postaje nenaučeno. :lol:
It_is_a_Leclerc

#14 Re: Savjeti za učenje

Post by It_is_a_Leclerc »

Kažu da postoje tri bitna momenta za relativno trajno pamćenje pojedinih podataka - ponavljanje 5 minuta nakon učenja, ponavljanje 2-3 sata nakon učenja i ponavljanje 24 sata nakon učenja.
Ako učiš redovno, onda sebi isplaniraš dan u kojem ćeš naučeno ponoviti. Tipa, učiš sedmicu dana, a osmi dan je rezervisan samo za ponavljanje.
Logično je da "zaboraviš pola" odnosno ne možeš reproducirati naučeno nabrzinu, ali kad pročitaš ponovo zabilješke koje vodiš ili gradivo koje učiš, polako će isplivati ono što si učio.

Što se tiče tih stvari koje odvlače pažnju, ja mislim da je sve to do volje i interesa. Ako ti je baš stalo da položiš neki ispit, onda ne vjerujem da baš postoje ti problemi.
Tkd

#15 Re: Savjeti za učenje

Post by Tkd »

Hvala drug za savejete. Cijenim to zaista.
medvjed23

#16 Re: Savjeti za učenje

Post by medvjed23 »

Ja mislim da sam negdje na drugoj godini studija odustao od učenja u smislu štrebanja :D i počeo sam čitati...
Spremanje ispita se sastojalo od toga da literaturu pročitam 4 puta... Čitao sam skoro na isti način na koji čitam beletrìstiku... jedina razlika bila je u tome što sam neke malo važnije rečenice ponavljao poluglasno bez gledanja u knjigu...

Znači, nije bilo učenja, nije bilo ponavljanja u uobičajenom smislu te riječi... bilo je samo čitanja i čitanja i čitanja :D
Tkd

#17 Re: Savjeti za učenje

Post by Tkd »

To sam pokušao sada na ovim rokovima. Jest da sam položio tako ovaj jedan "opširniji" predmet, no ne sviđa mi se taj stil. Preferima učiti prema pitanjima, znači jedno pitanje zapišem u teci i sastavim o tome i onda naučim.
bazooka

#18 Re: Savjeti za učenje

Post by bazooka »

Daj sta si uhvatio kukati po forumu, uhvati se ti te knjige :lol: historiju studira i jos mu tesko... :-)
Tkd

#19 Re: Savjeti za učenje

Post by Tkd »

bazooka wrote:Daj sta si uhvatio kukati po forumu, uhvati se ti te knjige :lol: historiju studira i jos mu tesko... :-)

Ti misliš da je historija lahka ? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Et' neka su drugi fakulteti teži :-)
bazooka

#20 Re: Savjeti za učenje

Post by bazooka »

Da, bas je tesko uciti o Osmanlijama :-) svako ko je zavrsio gimnaziju je to radio, sigurno ne detaljno kao sto ti moras ali nista manje bitno..cisto bubanje pojmova i imena.. :)
nermin.padez

#21 Re: Savjeti za učenje

Post by nermin.padez »

Treba vremena da se "slegne" "nauceno" Neces isto znati sigurno 2 dana ili 10 dana posle ucenja, barem je meni tako!
Vec 3 dana se kanis da ucis, umjesto organizcija pola posla! Znam da je *ebeno uciti nesto sto nije zanimljivo sekunde i sto te na kraju krajeva ne interesuje! :D

Cim tako brzo zaboravljas, ucis napamet ili ne razmisljas mnogo o tome o cemu ucis! :-) :D

Vama najbitnija istorija izgleda Osmanlije :D

@bazooka bubanje je najgore, ne bio mu u kozi sad, uhhhhh ne bih mogao :-)
Tkd

#22 Re: Savjeti za učenje

Post by Tkd »

Završio sam gimnaziju pa opet ni blizu, ama baš ni blizu Osmanlijama na fakultetu. Da ti samo znaš koliko toga ima uhvatio bi se za glavu. Samo bubanje :lol:

Historija je učiteljica života, vidimo da se kod nas historija uvijek ponavlja, radi tih stvari što se sve potcjenjuje. Svakome je njegov fakultet najteži , no ne gleda objektivno na sve.

Svaki historijski period je bitan, sve se opet ponavlja, ideje od prije su i dan danas prisutne, ali eto. Svaka godina je specifična po nečemu. 3 godina jugoistočna Evropa pod Osmanskim carstvom . Prošap se hvala Bogu stari i srednji vijek, sada smo kod novog , 4 aBd godina Jugoslavija :mrgreen:
bazooka

#23 Re: Savjeti za učenje

Post by bazooka »

Ako ima puno ne znaci da je tesko :) Ali uciti o Osmanskom carstvu i Jugoslaviji nema nikakvog smisla :-)
600

#24 Re: Savjeti za učenje

Post by 600 »

Ja imam u petak zadnji ispit nikako da se nakanim da se pravo prihvatim knjige.Evo prije 10 dana sam sebi cartao plan i nikako da se pridrzim njega.Pola znam pola ne znam a ispit se blizi.Jucer tj. Utorak,sam sam sebi rekao da cu uciti citav dan i prespavam prvo i onda me rodjak nazove da idemo s djevojkama vani i tako nisam mogao odoliti i propade mi cio dan a jos sutra navecer dolazi raja kod mene da rostiljamo.Ljeto definitivno veliki FAIL sto se tice knjige...
Tkd

#25 Re: Savjeti za učenje

Post by Tkd »

bazooka wrote:Ako ima puno ne znaci da je tesko :) Ali uciti o Osmanskom carstvu i Jugoslaviji nema nikakvog smisla :-)

:lol: :lol: :lol:

Da, da, posve nebitno što se uči širom svijeta od jednoj od najvećih velesila novoga vijeka i o državi iz koje se BiH osamostalila i zbog čega nas i dan danas "zezaju" pojedinci ima svoje korijene i u prošlost. Prošlost se ponavlja.

@600

To sam zaboravio napomenuti hahah. Uzmeš knjigu, a onda ti se iznenada počne spavati i kažeš kada ustanem učiti ću aBd, ustaneš i onda nađeš drugu zanimaciju.

Kako god, sretno ti na ispitu, da Bog da položio.
Post Reply