Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Interesuje me da li iko koristi Quark Express na windowsu ili Mac-u jer imam problem sa unošenjem naših slova kao što su "č" "ć" "š" "ž" recimo kad unesem slovo "č" u Quark Express-u izbaci mi uvijek neki nejasan znak hireoglifu.
Znam da dosta izdavačkih kuća upravo koristi ovaj program i mislim ne bih trebalo biti problema da radi i kod mene stoga bih zamolio ako neko zna malo više o ovom problemu nek javi!
Nije ti to do Quarka nego do fontova (osim OpenType fontova).
Uglavnom Quark se "prestao" korostiti kako ga je "ubio" InDesign koji je danas standard u DTP-u.
U svakom slucaju provjeri kodnu stranu tastature i verziju fontova koje imas na kompjuteru. Ako si u mogucnosti probaj svakako InDesign(CE)
Mislim da mozes otvoriti Quark file u InDesign-a ali nisam bas nesto s tim experimentisao.
Da bi mogao koristiti slova sa kvakicama u Quarku moras imati sljedece.
1. U XP-u instaliran HR/BS tastarurni driver odnosno kodnu stranu,
2. Osim sistemskih CE fontova koje si ti spomenuo moras koristiti fontove s 1250 kodnom stranom HR/BS
3. Moras imati posebnu verziju Quarka tj. Quark Passport koji ima podrsku za ostale jezike osim engleskog.
Hvala sahan! izgleda da sam riješio problem-samo Times new roman CE mi dozvoljava da unesem bilo koje slovo s kvakicom ipak moram još istestirati radi li sve OK
Last edited by Kimur on 23/03/2006 10:21, edited 1 time in total.
sve sam isprobao radi OK što se slova sa kvakicom.
Ostalo mi je još da snimim dokumente koje sam kreirao u Quark Expressu(i u photoshopu) tako da mogu biti otvoreni i da se mogu koristiti na Macintosh OS. Može li se to uraditi i kako?