Poblem sa Quark Express Passport-om!

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Kimur

#1 Poblem sa Quark Express Passport-om!

Post by Kimur »

Vozdra

Interesuje me da li iko koristi Quark Express na windowsu ili Mac-u jer imam problem sa unošenjem naših slova kao što su "č" "ć" "š" "ž" recimo kad unesem slovo "č" u Quark Express-u izbaci mi uvijek neki nejasan znak hireoglifu.

Znam da dosta izdavačkih kuća upravo koristi ovaj program i mislim ne bih trebalo biti problema da radi i kod mene stoga bih zamolio ako neko zna malo više o ovom problemu nek javi!

Hvala unaprijed :)
HomeArt

Post by HomeArt »

Nije ti to do Quarka nego do fontova (osim OpenType fontova).
Uglavnom Quark se "prestao" korostiti kako ga je "ubio" InDesign koji je danas standard u DTP-u.
U svakom slucaju provjeri kodnu stranu tastature i verziju fontova koje imas na kompjuteru. Ako si u mogucnosti probaj svakako InDesign(CE)
Kimur

Post by Kimur »

InDesign sam već negdje probao i basš me interesuje da li je moguće otvarati QE file-ove u InDesign i kako mogu provjeriti kodnu stranu tastature?

Što se tiče fonta koristio sam Verdanu i Arial.
U wordu,notepadu,open office-u,fineworksu,photoshop mi ispravno prikazuje fontove
HomeArt

Post by HomeArt »

Mislim da mozes otvoriti Quark file u InDesign-a ali nisam bas nesto s tim experimentisao.

Da bi mogao koristiti slova sa kvakicama u Quarku moras imati sljedece.
1. U XP-u instaliran HR/BS tastarurni driver odnosno kodnu stranu,
2. Osim sistemskih CE fontova koje si ti spomenuo moras koristiti fontove s 1250 kodnom stranom HR/BS
3. Moras imati posebnu verziju Quarka tj. Quark Passport koji ima podrsku za ostale jezike osim engleskog.
Kimur

Post by Kimur »

Hvala sahan! izgleda da sam riješio problem-samo Times new roman CE mi dozvoljava da unesem bilo koje slovo s kvakicom ipak moram još istestirati radi li sve OK
Last edited by Kimur on 23/03/2006 10:21, edited 1 time in total.
Kimur

Post by Kimur »

sve sam isprobao radi OK što se slova sa kvakicom.

Ostalo mi je još da snimim dokumente koje sam kreirao u Quark Expressu(i u photoshopu) tako da mogu biti otvoreni i da se mogu koristiti na Macintosh OS. Može li se to uraditi i kako?

Unaprijed zahvalan :)
Post Reply