Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
Novi_Nick

#526 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Novi_Nick »

Nurudin wrote: Ne kontam šta je generalizovanje tu ....to je činjenica da je Sandžak većinski ruralna sredina sa nisko obrazovanim
stanovništvom. Poznajem i albance i sandžaklije iz prve ruke i ako bi smo mi mogli nešto da naučimo od njih
to je možda nekad bilo pravljenje nekih kolača .
Ostalo ne vidim šta , a proputovao sam cijelu Albaniju i kad dođeš u Bosnu imaš stvaran, realan osjećaj da si došao na
neko uređenije, čak i čistije mjesto. Vjerovali ili ne ali je tako
Inače, nisam nikad čuo da se neko iz BiH seli u Sandžak i Albaniju, nego je samo obrnuto. Zašto ?
1. Prilozi ovdje tacnu statistiku broja Sandzaklija (Bosnjaka) i Albanaca u Sarajevu?

2. Prilozi ovdje tacnu statistiku koliko se Bosnjaka iz BiH iselilo u Sandzak, Kosovo i Albaniju? i koliko ih ukupno zivi u toj svakoj drzavi?

Posto ti sve znas, druzio se sa svima doticnim pojedinacno u Sarajevu, Sandzaku na Kosovu i Albaniji da izvuces sve korektne podatke za tebe nece biti veci problem da to ovdje argumentovano prilozis?
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#527 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Nurudin »

Novi_Nick wrote:
Nurudin wrote: Ne kontam šta je generalizovanje tu ....to je činjenica da je Sandžak većinski ruralna sredina sa nisko obrazovanim
stanovništvom. Poznajem i albance i sandžaklije iz prve ruke i ako bi smo mi mogli nešto da naučimo od njih
Ostalo ne vidim šta , a proputovao sam cijelu Albaniju i kad dođeš u Bosnu imaš stvaran, realan osjećaj da si došao na
Inače, nisam nikad čuo da se neko iz BiH seli u Sandžak i Albaniju, nego je samo obrnuto. Zašto ?
1. Prilozi ovdje tacnu statistiku broja Sandzaklija (Bosnjaka) i Albanaca u Sarajevu?

2. Prilozi ovdje tacnu statistiku koliko se Bosnjaka iz BiH iselilo u Sandzak, Kosovo i Albaniju? i koliko ih ukupno zivi u toj svakoj drzavi?

Posto ti sve znas, druzio se sa svima doticnim pojedinacno u Sarajevu, Sandzaku na Kosovu i Albaniji da izvuces sve korektne podatke za tebe nece biti veci problem da to ovdje argumentovano prilozis?
Nemoj se naći uvrijeđen ako si iz tih krajeva, naravno da postoje iznimke koje potvrđuju pravilo ali to
su jednostavno općepoznate činjenice.
Nemam ništa protiv toga da ljudi idu trbuhim za kruhom ali imam protiv toga da jedna manjina koja nema nikakve
posebne kvalitete , dolazi masovno , prava migracija stanovništva u naš glavni grad i tu guraju neke svoje interese
i kulturu koja jednostavno nije gradska nije urbana
Novi_Nick

#528 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Novi_Nick »

Nurudin wrote:
Novi_Nick wrote:

Nemoj se naći uvrijeđen ako si iz tih krajeva, naravno da postoje iznimke koje potvrđuju pravilo ali to
su jednostavno općepoznate činjenice.
Nemam ništa protiv toga da ljudi idu trbuhim za kruhom ali imam protiv toga da jedna manjina koja nema nikakve
posebne kvalitete , dolazi masovno , prava migracija stanovništva u naš glavni grad i tu guraju neke svoje interese
i kulturu koja jednostavno nije gradska nije urbana
Nisi odgovorio na postavljena pitanja, izvoli pa odgovori, nemoj prebacivati tvoju temu na drugi kolosjek. Nije bilo pitanje odakle si ti ili ja? o tome mozemo pisati ako te interesuje nakon sto odgovoris na postavljena pitanja tebi.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#529 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Nurudin »

Ne radim ja u statističkom zavodu , niti vjerujem da su se bavili tim pitanjima "tačno i precizno"
kako ti tražiš neke odgovore ali je općepoznata činjenica da se oko 100.000 sandžaklija doselilo
u Sarajevo . Možda ima desetak obrnutih slučajeva ali to je prosto zanemarivo, pa tako i ta tvoja pitanja
izgledaju besmislena i ne znam šta hoćeš da dokažeš s tim.
Što se Šiptara tiče , sretao sam ih kao poslastičare, pekare i ugostitelje , od Istre do Mostara, a nigdje nisam
sreo niti čuo za nekog ko je otišao iz BiH ili Hr , da živi i radi na Kosovu , Makedoniji ili Alabniji
alijagoro

#530 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by alijagoro »

Nurudin wrote:
Dr. Kuca wrote:pa bilo je i arapa koji su se borili u ratu to ne znaci da su bosanci/bosnjaci, ili kinezi, amerikanci itd. Radoncic je stranac. Alien in new york.
da da, nek' se ebu Hamza kandiduje

Problem sa sandžaklijama je što svi dolaze iz ruralnih sredina, nisu nešto obrazovani i svi su se skoncentrisali
na Sarajevo , koje jedino po gabaritima i poziciji može da uzgoji neku urbanu građansku kulturu.
Koje još nema. Sarajevo nema gospode u onom klasičnom smislu riječi ali se nekakav kulturni pomak bio
počeo dešavati u zadnjih 100g .
Međutim, počeo je i trend dolaska neobrazovanog stanovništva iz istočne Bosne i Sandžaka i sad čine skoro
trećinu stanovništva glavnog grada, čime su totalno degradirali tu krvnu sliku urbanosti .
To nije nikakva generalizacija ili stereotip prema sandžaklijama, nego su to činjenice.
Kao što su i to da je njihov mentalitet najsličniji šiptarskom , "rođački kodeks" koji je više plemensko naslijeđe
i korak unazada u pravcu sazrijevanja nekog društva.
Samim time što su se sjatili u glavni grad i oko institucija, umrežili se i uhljebili, nastavlja se taj negativan trend
migracije i forsiranja svojih interesa . Zašto bi 10 % sandžaklija bilo utjecajnije od građana Bihaća ili Tuzle?
Radončić kad govori o 5 familija , on govori to zato što je on dio te priče i što njegovim plemenskim klanovima
se konfrontiraju neki drugi , pa lafo nećemo to ...
Jadni ovi urbani uvijek im ga neko uvali :(
Novi_Nick

#531 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Novi_Nick »

Nurudin wrote:Ne radim ja u statističkom zavodu , niti vjerujem da su se bavili tim pitanjima "tačno i precizno"
kako ti tražiš neke odgovore ali je općepoznata činjenica da se oko 100.000 sandžaklija doselilo
u Sarajevo . Možda ima desetak obrnutih slučajeva ali to je prosto zanemarivo, pa tako i ta tvoja pitanja
Što se Šiptara tiče , sretao sam ih kao poslastičare, pekare i ugostitelje , od Istre do Mostara, a nigdje nisam
sreo niti čuo za nekog ko je otišao iz BiH ili Hr , da živi i radi na Kosovu , Makedoniji ili Alabniji
Posto ne mozes dati korektne odgovore na postavljena pitanja shvatio sam da se bavis pricama i lazima rekla-kazala te ih siris kao megafon na temi. Zalosno je to sve sto radis a najgore po tebe jer zivis u svom malom svijetu punom umisljenih i pogresnih podataka/informacija. Sada nastavi dalje sa pljuvanjem drugih i drugacijih da bi digao svoj licni ego ako ti to moze sta pomoci. Ako ne mozes pomoci ljudima nemoj im ni odmagati.

Bolje ti je pomozi sam sebi i Sarajevu ne sireci lazi i nebuloze po forumu nego kompletiranjem sa drugim i drugacijim. Poslije svakog rata je bilo tako sa svim gradovima na svijetu gdje su se doseljavali drugi i drugaciji i koji su donosili sa sobom i nesto dobro i nesto lose sto se tice kulture i svega ostalog ali se pokazalo na kraju da su djeca svih takvih doseljenika rodjeni recimo u Sarajevu postali pravi i kulturni stanovnici Sarajeva i drugih gradova.
Nurudin

#532 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Nurudin »

alijagoro wrote:
Nurudin wrote:
Dr. Kuca wrote:pa bilo je i arapa koji su se borili u ratu to ne znaci da su bosanci/bosnjaci, ili kinezi, amerikanci itd. Radoncic je stranac. Alien in new york.
da da, nek' se ebu Hamza kandiduje

Problem sa sandžaklijama je što svi dolaze iz ruralnih sredina, nisu nešto obrazovani i svi su se skoncentrisali
na Sarajevo , koje jedino po gabaritima i poziciji može da uzgoji neku urbanu građansku kulturu.
Koje još nema. Sarajevo nema gospode u onom klasičnom smislu riječi ali se nekakav kulturni pomak bio
počeo dešavati u zadnjih 100g .
Međutim, počeo je i trend dolaska neobrazovanog stanovništva iz istočne Bosne i Sandžaka i sad čine skoro
trećinu stanovništva glavnog grada, čime su totalno degradirali tu krvnu sliku urbanosti .
To nije nikakva generalizacija ili stereotip prema sandžaklijama, nego su to činjenice.
Kao što su i to da je njihov mentalitet najsličniji šiptarskom , "rođački kodeks" koji je više plemensko naslijeđe
i korak unazada u pravcu sazrijevanja nekog društva.
Samim time što su se sjatili u glavni grad i oko institucija, umrežili se i uhljebili, nastavlja se taj negativan trend
migracije i forsiranja svojih interesa . Zašto bi 10 % sandžaklija bilo utjecajnije od građana Bihaća ili Tuzle?
Radončić kad govori o 5 familija , on govori to zato što je on dio te priče i što njegovim plemenskim klanovima
se konfrontiraju neki drugi , pa lafo nećemo to ...
Jadni ovi urbani uvijek im ga neko uvali :(
Pa zato što je na strani ovih drugih to što su ogromna većina i to što su bezobrazni.
Što ga ne uvale u Švedskoj ? Tamo mogu samo da peru guzice po staračkim domovima, a ako se obrazuju
i asimiliraju , mogu i da budu ministri , kao što je bila ona ministrica, naše gore list.
Društvo se ne može razvijati ako nije svako na mjestu koje mu pripada
Nurudin

#533 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Nurudin »

Novi_Nick wrote:
Nurudin wrote:Ne radim ja u statističkom zavodu , niti vjerujem da su se bavili tim pitanjima "tačno i precizno"
Posto ne mozes dati korektne odgovore na postavljena pitanja shvatio sam da se bavis pricama i lazima rekla-kazala te ih siris kao megafon na temi. Zalosno je to sve sto radis a najgore po tebe jer zivis u svom malom svijetu punom umisljenih i pogresnih podataka/informacija. Sada nastavi dalje sa pljuvanjem drugih i drugacijih da bi digao svoj licni ego ako ti to moze sta pomoci. Ako ne mozes pomoci ljudima nemoj im ni odmagati.

Bolje ti je pomozi sam sebi i Sarajevu ne sireci lazi i nebuloze po forumu nego kompletiranjem sa drugim i drugacijim. Poslije svakog rata je bilo tako sa svim gradovima na svijetu gdje su se doseljavali drugi i drugaciji i koji su donosili sa sobom i nesto dobro i nesto lose sto se tice kulture i svega ostalog ali se pokazalo na kraju da su djeca svih takvih doseljenika rodjeni recimo u Sarajevu postali pravi i kulturni stanovnici Sarajeva i drugih gradova.
Ništa ti nisi shvatio i ne razumijem kakve veze ima rat i poratno stanje sa Sandžakom ?
Koliko se sjećam, tamo nije bilo nikakvog rata , niti je većina sandžaklija uopće okusila rat .
Zato ih u žargonu i zovu "Šošoni" , indijansko pleme koje nije nikad ratovalo ali su zato bili na jeziku ubi bože.
strong69

#534 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by strong69 »

Ko su te Sandzaklije koje se nalaze na bitnim mjestima u drzavi? Od kantona, preko entiteta do drzavnog nivoa? Ja se mogu sjetiti Ganica, Halilovica i Radoncica. Od direktora se sjecam Jusufranica... Ima li ih jos koji su jebavali i jebu ovu zemlju?

Meni su ovi "moji" najgori. Od Brankovica, preko Hadzipasica, Terzica, Niksica do legendarnog Novalica. Izetbegovice i Zvizdice da ne spominjem.

Ponekad pomislim da se radi o nekim vanzemaljcima koliko lose uticu.
orinoco

#535 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by orinoco »

strong69 wrote:Ko su te Sandzaklije koje se nalaze na bitnim mjestima u drzavi? Od kantona, preko entiteta do drzavnog nivoa? Ja se mogu sjetiti Ganica, Halilovica i Radoncica. Od direktora se sjecam Jusufranica... Ima li ih jos koji su jebavali i jebu ovu zemlju?

Bitna mjesta u upravljanju državom nisu toliko pozicije promjenjljive izborima ili postavljanjima, bitnije su one pozicije pomoćnika, državnih namještenika, hijerarhijski niže, ali nepromjenjive pozicije, duboko ukorijenjene i sa razgranatom mrežom obostranih interesa... To je taj generator korupcije u nas :(
walk_M-A-N

#536 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by walk_M-A-N »

Vipsilon wrote:
baja wrote:OMG kakve sve gluposti se ovde zavaljaše :roll:
Efendic je dobar načelnik i treba ostat na toj poziciji.
Napravio je glupost ulazeći u ove detalje...
Napravio je dva kiksa. Prvi sa onim potplaćenim mladim ustašom koji ga je isprozivao da zapošljava rodbinu, a on mu je odgovorio kao "šljego si u Sarajvo". I drugi kiks je ovo sa Radončićem i kopanjem po njegovom porodičnom stablu da bi ga anulirao kao Bošnjaka.
Dva? Mnogo gori i bitniji je ovaj sa prijedlogom za štampanje para. Toliko je to glupo da ga ni prijava lopova Hadžića i Radeljaša ne može oprati.
strong69

#537 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by strong69 »

orinoco wrote:
strong69 wrote:Ko su te Sandzaklije koje se nalaze na bitnim mjestima u drzavi? Od kantona, preko entiteta do drzavnog nivoa? Ja se mogu sjetiti Ganica, Halilovica i Radoncica. Od direktora se sjecam Jusufranica... Ima li ih jos koji su jebavali i jebu ovu zemlju?

Bitna mjesta u upravljanju državom nisu toliko pozicije promjenjljive izborima ili postavljanjima, bitnije su one pozicije pomoćnika, državnih namještenika, hijerarhijski niže, ali nepromjenjive pozicije, duboko ukorijenjene i sa razgranatom mrežom obostranih interesa... To je taj generator korupcije u nas :(
Neko trasira puteve a neko se u tu trasu idealno uklapa. Tako je od Vardara pa do... Bez obzira na naciju, vjeru, etnicku ili regionalnu pripadnost...
Hamolj

#538 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Hamolj »

Meni su ovi "moji" najgori. Od Brankovica, preko Hadzipasica, Terzica, Niksica do legendarnog Novalica. Izetbegovice i Zvizdice da ne spominjem.

Čuj ko su, rektor univerziteta, mnogi dekani su Sandžaklije.
aratet

#539 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by aratet »

Efendic govori kako je Radoncic Siptar, jebemte zemljo.

Semire, evo jedna pjesma

Helikopter

#540 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Helikopter »

aratet wrote:Efendic govori kako je Radoncic Siptar, jebemte zemljo.

Semire, evo jedna pjesma

Pa sta i da jeste Albanac ili bilo ko drugi, bitno je kako radi svoj posao i kakve pozitivne rezultate pravi za Bosnjacke gradjane i njegove glasace?
Novak20

#541 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Novak20 »

Politika je svemoguća i svemoćna. Sreća pa niko ne strada od ove elementarne nepogode. :D

http://www.avaz.ba/clanak/301335/reakci ... asta-trave

Naime, načelnik Efendić je 21. juna 2017. godine proglasio stanje elementarne nepogode u Općini Novi Grad Sarajevo zbog „brzog rasta trave“, pozivajući se na Zakon o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, iako za to nema stvarno zakonsko uporište jer je članom 3. jasno definisano šta su prirodne nepogode i druge nesreće, a u taj spisak nikako ne ulazi brzi rast trave.
mayab

#542 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by mayab »

Ovo mi liči na pokušaj izmišljanja još jednog načina kako izvući veliku lovu iz općinskog budžeta u podobne privatne firme, a sve po zakonu!
Pri tom, u C fazi Alipasinog polja, ima povrsina koje nisu sigurno mjesec dana pokosene, čak uz same zgrade, ne znam jel ikad tako bilo, izgleda baš trava podivljala :pisnuo:
Novak20

#543 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Novak20 »

mayab wrote:Ovo mi liči na pokušaj izmišljanja još jednog načina kako izvući veliku lovu iz općinskog budžeta u podobne privatne firme, a sve po zakonu!
Pri tom, u C fazi Alipasinog polja, ima povrsina koje nisu sigurno mjesec dana pokosene, čak uz same zgrade, ne znam jel ikad tako bilo, izgleda baš trava podivljala :pisnuo:
Kad općini dođu računi vidjeće se da su zarasle površine košene više puta. :D
Haris.ba

#544 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Haris.ba »

I ko kaže da se po općinama ne radi?

Valjalo je smisliti elementarnu nepogodu rasta trave.

Efendiću svaka čast. :D

To je naš budući premijer kantona.
Novak20

#546 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Novak20 »

Hoće li se organizovati kakvo donatorsko veče za ugrožene od elementarne nepogode brzog rasta trave. Mogli bi kupiti koju ovcu ili kravu da preventivno jede travu.
Alfons Kauders

#548 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Alfons Kauders »

Sarajevo je ovim cinom i zvanicno postalo retardirani grad.

Bravo Semire, bravo!
ultima_palabra

#549 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by ultima_palabra »

Treba se elementarna nepogoda desiti da ove budžetlije počnu nešto raditi :mrgreen:
Alfons Kauders

#550 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Alfons Kauders »

ultima_palabra wrote:Treba se elementarna nepogoda desiti da ove budžetlije počnu nešto raditi :mrgreen:
Recimo, pozar sirih razmjera... Na Poljinama :D

Dakle... Ostvarenja SDA u Sarajevu u proteklih 12 mjeseci:

- Otvorili trotoar ispred predsjednistva
- Gradonacelnik se borio protiv antifasizma
- Zahiragica uhljebili u ZZO
- Oprali pet tramvaja
- Proglasili elementarnu nepogodu jer trava raste u proljece

Garant ce i za travu biti kriv Lagumdzija, Gullenovci i odlazeca administracija Baracka Obame.
Locked