Što znači u konkretnom slučaju da nam nedostaje osnovna informacija: Zašto je pokrenuta tema?¤ jelena ¤ wrote:Nije isto, i ne treba biti, ali je na jednom forumu jednako korisno.Hakiz wrote: To je sasvim tačno.
Samo, nije isto, na primjer, kada o umjetnosti raspravljaju ljudi koji nisu umjetnički obrazovani pa im je rasprava na nivou "sviđa mi se ili ne", i ljudi koji su istoričari ili poznavaoci umjetnosti, pa raspravljaju o tome da li neko djelo ima kvalitet ili ne, govoreći o elementima tog djela poznavajući tehniku kojom je rađeno, simbolizam elemenata ugrađenih u to djelo itd.
Pa se i političar može diskutovati na nivou sviđa mi se ili na nivou informisane i obrazovanjem kvalifikovane analize pojedinih elemenata tog političara i sinteze tih elemenata u njegovu cjelokupnu ličnost.
Uostalom, izlazak na izbore je građanska dužnost - uživanje u umjetnosti, a pogotovo rasprava o istoj, nije.
Zato jedan nepismeni (i neškolovani) pojedinac, koji pita i informiše se, tako što inicira raspravu o nekom političkom kandidatu, ispoljava viši stepen građanske odgovornosti i veće su šanse da će donijeti pametniju odluku na izborima, od nekog pismenog i školovanog pojedinca koji mu na inicijativu odgovara sa: slušaj, nepismeni, ti se našao da raspravljaš o politici, idi prvo uči škole...i tome slično.
Na kraju... bez obzira na to ko je inicijator rasprave, svako se može uključiti u istu i iznijeti svoje mišljenje, analizu....i pismeni, obrazovani i onaj koji to nije. Naravno, pod uslovom da taj pismeni i obrazovani nije ujedno i nadmeni snob, koji misli da samo on i njemu slični imaju monopol na pametni odabir i koristan komentar - što je, naravno, nonsens.
To jeste, da li je tema pokrenuta da bi se forumaš koji ju je pokrenuo informisao, ili je neki pristalica ili štab Efendića pokrenuo temu.
Ako je prva situacija, sve pet.
Ako je druga, onda ne treba glasati za Efendića jer je napravio kardinalnu grašku, okupio je loš, nepismen, tim. A ako ne važnije, onda je jednako važno za političara ili biznismena da zna odabrati dobar tim, koji će mu pomoći i popravljati ga, to jeste voditi do rezultata, nego da je on sam dobar.