Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat
-
Innovation
- Mx
#427 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat
PRENESENO!
NACELNIK EFENDIC OTKRIVA KADROVSKU NACIONALNU STRUKTURU KOJU JE KREIRALA KOALICIJA IZETBEGOVIC-RADONCIC
Nacelnik sarajevske opštine Novi Grad Semir Efendic, jedan od rijetkih bosnjackih politicara koji nema nikakvih oraha i dzepovima, oglasio se na svojoj Facebook stranici. Njegov clanak izmedju ostalog otkriva i apsolutno ropstvo Bosnjaka, ne samo u RS i Herceg-Bosnaskim kantonima, nego i u centru Sarajeva. Na Efendicevom primjeru se vidi kako se pravosudje BiH koristi kao sablja velikosrpskog projekta kojom se nastoji sasijeci svakog istaknutog Bosnjaka koji nije u sluzbi izdaje Bosne i Hercegovine, tj. koji ima svoje misljenje i nije pokoran Bakiru Izetbegovicu i Fahrudiu Radoncicu. Jedina dobra vijest je sto su sada progonitelji pravi Srbi i Hrvati, nemaju vise spsobnih kadrova sa Bosnjackim imenima, a one stare porsbice i udbaske kadrovi su iskoristeni za najvaznije, politicke pozicije na celu tzv. bosnjakcih stranaka SDA i SBB.
Slijede citati iz toga Efendicevog teksta kojega mozete naci na njegovoj FB stranici:
Efendic: Prije dvije godine dobio sam poziv iz Federalnog MUP-a kako bih dao izjavu u vezi navodne zloupotrebe položaja zato što je Opcina odobrila formiranje jednog poslovnog prostora u sklopu sportske dvorane „Dobrinja“ u namjeri da poslovanje dvorane ucini rentabilnijim zbog velikih troškova. Tvrdili su da je time promijenjena namjena dvorane! To je bila jedna od mnogih mjera koje su provedjene u cilju stabilizacije poslovanje našeg preduzeca „Lokom“ koje smo zatekli sa velikim gubicima u poslovanju. Lokom je danas jedno od rijetkih javnih preduzeca u Sarajevu koje posluje sa dobiti, u protekle cetiri godine broj zaposlenih je uduplan i ovo preduzece uspješno upravlja najljepšim parkom u Sarajevu – Centrom Safet Zajko.
Istražitelji u tom postupku bili su Ivica Milic i Mladen Jovanovic. Tužilac Kantonalnog Tužilaštva koji je vodio predmet bio je Milutin Koprivica. Tada sam im rekao da ne mogu vjerovati kakvim banalnostima se oni bave, a kada im se dostave dokazi o nanošenja štete budžetu Opcine od milion KM oni ne urade ništa.
Iako sam mislio da je taj predmet davno zatvoren jer su prošle dvije godine od tada, pocetkom aprila jedna kolegica iz Službe za urbanizam dobila je poziv da da izjavu Tužilaštvu. Ponovo ista prica oko formiranja poslovnog prostora koji je vec uveliko pomogao da preduzece „Lokom“ i dvorana posluju pozitivno. Ovaj put tužiteljica je nova i zove se Biljana Jolovic. Godinu dana je starija od mene, došla je iz Republike Srpske u Kantonalno Tužilaštvo. Imenovalo je Visoko sudsko i tužilacko vijece BiH na cijem celu je Milan Tegeltija.
Tri dana nakon tog saslušanja kolegice u Tužilaštvu pojavljuje se tekst na portalu “The Bosnia Times” o tome kako sam ja kriminalac. O tom tekstu sam vec pisao. Isti tekst komentariše i potvrduje Josip Šimic jer i on navodno ima “provjerene” informacije. Njega je dan – dva poslije toga u gradu sreo moj rodak i pitao šta mu je?, zašto piše o meni?, a Šimic odgovara kako on nije to pisao nego Nedžad Latic, a on samo dao recenziju jer poznaje istražitelja koji mu je navodno to rekao. (Koji to istražitelj okolo sa studentima prica o postupcima koje vodi?).
Da se malo vratimo na pocetak: Josip Šimic, Ivica Milic, Mladen Jovanovic, Milutin Koprivica, Biljana Jolovic, Milan Tegeltija. Da to, ipak, nije previše?
Ili da se vratimo još jedan korak. Prije otprilike mjesec dana Fahrudin Radoncic, gostujuci kod Duške Jurišic, najavljuje kandidaturu za bošnjackog clana Predsjedništva Bosne i Hercegvoine, po treci put. U istoj emisiji, nicim izazvan, ali nimalo slucajno, spominje mene, govori kako sam ja navodno za podjelu države, spominje moju posjetu Mostaru prije godinu dana gdje sam govorio na tribini Asocijacije mladih. U clanku “The Bosnia Times-a” od prošlog vikenda sve se to ponavlja, a znamo da je Nedžad Latic cest gost na stranicama Avaza gdje ga se predstavlja kao “uglednog bošnjackog publicistu i novinara” iako svi znaju da on to nije.
Radoncic osjeca da bi u njegovoj namjeri da postane bošnjacki clan Predsjedništva BiH ja mogao biti smetnja. I u pravu je. Iako se ja nemam namjeru kandidovati za tu poziciju, ucinicu sve da ni on ne bude taj. Jednostavno, ne može bošnjacki clan Predsjedništva biti srpski špijun i ko zna ciji još, te covjek koji etnicki uopce nije Bošnjak. Namjerno nisam htio reagovati na to Radoncicevo spominjenje moga imena iako sam znao šta njega brine. Cekao sam da vidim slijedeci korak i to se desilo brzo preko njegove špijunske bratije Šimica, Latica i ostalih. Neka oni te svoje igranke prave negdje drugo, ali u Novom Gradu sigurno nece.
Nevjerovatan je nacionalni debalans u pravosudnim institucijama BiH na štetu Bošnjaka u protekom periodu napravljen, narocito kada su u pitanju rukovodece pozicije. To je, prije svega, krivica SDA i drugih stranaka kojima su Bošnjaci davali povjerenje na izborima, a oni ni o cemu važnom nisu vodili racuna. Zato sada “kriminal” stanuje samo u Sarajevu i onim gradovima u kojima su 2014. gorjele zgrade kantonalnih vlada u akciji paljenja koju je pokrenuo Radoncic i obavještajni milje iz kojeg on dolazi. Toga u Banja Luci i zapadnoj Hercegovini nema.
Tužilaštvo u Sarajevu nije u stanju riješiti ubistva Dženana Memica nego izludjuje porodicu ovog momka filmskim namještaljakama krivaca koji ce vjerovatno za novac odležati kaznu. U našoj opcini prije dvje godine usred dana nasred ulice ubijen je Adnan Salcin, ali pošto je njegov otac rahmetli Ramiz Salcin, pa nije mogao kao Dženanov otac Muriz organizovati proteste, Kantonalno tužilaštvo nije ucinilo ništa da ovaj slucaj riješi, kao ni mnoge druge zbog kojih je život stanovnika Sarajeva otežan. Ali, zato imamo redovne predstave ovog tužilaštva kada je u pitanju “kriminal” bošnjackih zvanicnika. Ove predstave dio su predizborne kampanje za 2018. godinu i neko je smislio kako ce na taj nacin odrediti pobjednika.
Reci ce da ja branim Amira Zukica, ali ja sam, znajuci o kakvom se covjeku radi, još i prije izbora 2014. godine licno od predsjednika Bakira Izetbegovica tražio da taj više ne bude sekretar SDA. Ponovio sam to javno nakon kongresa 2015. na svom Facebook profilu. Predugo se njemu dozvolilo da radi to što je radio, a to mu je prije svega dozvolila SDA, pa onda i Tužilaštvo koje je savršeno dobro znalo kakvim se poslovima bavi. Isto tako, dozvolili su i Esedu Radeljašu i Damiru Hadžicu da 5 – 6 godina nakon saznanja o njihovim mutnim radnjama u opcini Novi Grad nastave obavljati najvažnije poslove u državi i Kantonu Sarajevo gdje su imali pristup ogromnim budžetima.
Ništa im ne vjerujte! Ni Radoncicu, ni Šimicu, ni Laticu, ni Kantonalnom tužilaštvu, ni medijima koji u Sarajevu orkestrirano rade ono što je Ratko Mladic radio artiljerijijskom paljbom i uzvikivao “razvucite im pamet!”. Nije razvukao Mladic, pa nece ni oni!
Semir Efendic
- mousstapha
#428 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat
Interesantan nastup na FaceTV. Čini se kako je umanjio političke ambicije u odnosu na prošlo gostovanje. Sada je malo više govorio o ekonomiji. Volio bih da neko ko bolje poznaje ekonomiju da prokomentariše posebno ovaj dio oko centralne banke.
- ExNihilo
#429 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat
Pogledah sad intervju. Znači, krinđao sam cijelo vrijeme dok je pričao o monetarnoj politici i hvatao se za glavu u šoku i nevjerici. Neopisivo me je sramota što ovaj čovjek predstavlja nekoga i nešto u mojoj zemlji. On uopće ne zna o čemu govori. Izaći u javnost i pričati ovakve gluposti bi u svakoj iole normalnoj državi predstavljalo političko samoubistvo. Razapeli bi ga svi: mediji, analitičari, i opozicija. Kod nas mu aplaudiraju, koliko vidim. Prestrašno.mousstapha wrote:Interesantan nastup na FaceTV. Čini se kako je umanjio političke ambicije u odnosu na prošlo gostovanje. Sada je malo više govorio o ekonomiji. Volio bih da neko ko bolje poznaje ekonomiju da prokomentariše posebno ovaj dio oko centralne banke.
-
riko-ga
#430 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat
Bas i mene zanima to oko Centralne banke.Volio bi da neko ke se razumije u to malo bolje objasni al sto je moguce vise "obicnim" jezikom
Koliko svati Efendica (nit ga volim niti mrzim da se odma zna) kao mi trenutno imamo viska Strane valute u odnosu na KM.Po njemu bi dodatno stampanje KM bilo vjetar u ledja BiH ekonomiji.Da li je to tacno i ako nije sta to nije tacno?
Koliko svati Efendica (nit ga volim niti mrzim da se odma zna) kao mi trenutno imamo viska Strane valute u odnosu na KM.Po njemu bi dodatno stampanje KM bilo vjetar u ledja BiH ekonomiji.Da li je to tacno i ako nije sta to nije tacno?
-
Naslovnica
#431 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat
Panika u vladajućim strukturama, očito je da nedostaje novca za krpljenje budžetskih rupa i namirivanje uhljeba, neminovno je da će ga štampati. Lagano se priprema teren. Slijedi hiper inflacija, dabogdo da griješim
- Alfons Kauders
#432 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat
Koji imbecil majko mila.Navodi rast cijena cigareta i cementa kao znak nestabilnosti valute. Misli da je KM precijenjena, odnosno da je euro precijenjen? A odnos USD-EUR skoro deceniju nije bio ovakav. Nije mu haman ni jasno sta je uloga CB i currency boarda:ExNihilo wrote:Pogledah sad intervju. Znači, krinđao sam cijelo vrijeme dok je pričao o monetarnoj politici i hvatao se za glavu u šoku i nevjerici. Neopisivo me je sramota što ovaj čovjek predstavlja nekoga i nešto u mojoj zemlji. On uopće ne zna o čemu govori. Izaći u javnost i pričati ovakve gluposti bi u svakoj iole normalnoj državi predstavljalo političko samoubistvo. Razapeli bi ga svi: mediji, analitičari, i opozicija. Kod nas mu aplaudiraju, koliko vidim. Prestrašno.mousstapha wrote:Interesantan nastup na FaceTV. Čini se kako je umanjio političke ambicije u odnosu na prošlo gostovanje. Sada je malo više govorio o ekonomiji. Volio bih da neko ko bolje poznaje ekonomiju da prokomentariše posebno ovaj dio oko centralne banke.
"Zasto postoji Centralna Banka nego da ih stampa?"
"Oni nas prepadaju inflacijama i tako to. Desilo bi se to da bi nasa ekonomija prodisala."
(Pa naravno da bi "prodisala" - kad devalviras valutu 10%, onda ti u pravilu sve ide 10% gore, jer ti treba 10% vise novca za istu vrijednost)
"Ne moze se desiti inflacija nikako!"
Meni fakat vise nije jasno da li u Sarajevu uopste postoje skole i fakulteti.
- Alfons Kauders
#433 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat
Lik nema blage veze sta je svrha CB i kako funkcionise currency board. Usput, ne konta se ni u zaduzivanje, kao ni bilo sta drugo.riko-ga wrote:Bas i mene zanima to oko Centralne banke.Volio bi da neko ke se razumije u to malo bolje objasni al sto je moguce vise "obicnim" jezikom![]()
Ukratko, nista sto je rekao nije tacno.
SDA jednostavno zivi u svom paralelnom svijetu, gdje se hodze o ekonomskoj politici pitaju koliko i profesori.
-
mali_balon
#434 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat
Dakle covek zna o cemu pricaNačelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić je rođen u septembru 1983. godine u Goraždu. Oženjen je Aidom sa kojom živi u Sarajevu. Osnovnu, srednju školu i fakultet je završio u Sarajevu, a u Maleziji je na postdiplomskom studiju stekao zvanje magistra javne uprave. Politički je aktivan od 2001. godine u Stranci demokratske akcije (SDA) u kojoj obavlja dužnost potpredsjednika Općinskog odbora Novi Grad Sarajevo.
- mousstapha
#435 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat
Pa zato se ide u Maleziju.Alfons Kauders wrote:
Meni fakat vise nije jasno da li u Sarajevu uopste postoje skole i fakulteti.
Za cigarete se momački provalio, ali to sam nekako uspio ignorisati. Nego zanima me da li je tačna njegova tvrdnja da je prilikom osnivanja centralne banke traženo da je svaka marka pokrivena u devizama i da sada imamo ustvari višak od preko milijarde.
P.S. I dokazivanje Radončićevog etničkog porijekla bilo žalosno slušati. A to je područje na kojem bi trebao biti mnogo sigurniji, s obzirom na obrazovanje.
- mayab
#436 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat
Nisam ekonomista, ali i meni se cini da je lupetao prilicno
, i sve sam se pitao otkud on na Face-u i zbog čega
, pa jos "tupi" o ekonomiji, prvo sto sam pomislio, iskreno, je da će i on otići iz esdea, pogotovo kad se sjetim nekog od proslih gostovanja kad je hladno rekao da ga preSjenik stranke nije ni nazvao, a kamoli mu čestitao na izvanrednom uspjehu na izborima!
Jbga, ko mu je kriv sto nije u općini Centar, zna se koliko ta općina vrijedi
Jbga, ko mu je kriv sto nije u općini Centar, zna se koliko ta općina vrijedi
- JThomas
#437 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat
kad bi se bake, dodo i gagi dočepali štamparije novca...slobina monetarna politika bi vjerovatno počela izgledati zrelo i odgovorno nakon dvije-tri godine.
- sinuhe
#438 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat
Male izvozno orijentisane zemlje su vijek koristile devalvaciju a i njemacka marka je devalvirala uvodjenjem eura.
Do kakve inflacije bi doslo kad BiH ucestvuje na slobodnom trzistu i zasto nema privrednog rasta za danasnje deflacije?
Do kakve inflacije bi doslo kad BiH ucestvuje na slobodnom trzistu i zasto nema privrednog rasta za danasnje deflacije?
- Alfons Kauders
#439 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat
Ovo magistar?! Ovo?!mali_balon wrote:Dakle covek zna o cemu pricaNačelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić je rođen u septembru 1983. godine u Goraždu. Oženjen je Aidom sa kojom živi u Sarajevu. Osnovnu, srednju školu i fakultet je završio u Sarajevu, a u Maleziji je na postdiplomskom studiju stekao zvanje magistra javne uprave. Politički je aktivan od 2001. godine u Stranci demokratske akcije (SDA) u kojoj obavlja dužnost potpredsjednika Općinskog odbora Novi Grad Sarajevo.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Pu, jebem ti zivot, kud ikad upisa fakultet.
Tacno me stid imati diplomu kraj ovakvih.
-
megaman4
#440 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat
Ja kad sam ga cuo sinoc valjao sam se od smijeha.Alfons Kauders wrote:Lik nema blage veze sta je svrha CB i kako funkcionise currency board. Usput, ne konta se ni u zaduzivanje, kao ni bilo sta drugo.riko-ga wrote:Bas i mene zanima to oko Centralne banke.Volio bi da neko ke se razumije u to malo bolje objasni al sto je moguce vise "obicnim" jezikom![]()
Ukratko, nista sto je rekao nije tacno.
SDA jednostavno zivi u svom paralelnom svijetu, gdje se hodze o ekonomskoj politici pitaju koliko i profesori.
Lik veze nema o cemu prica. Cuj da stampa novac? Pa on nije nimalo normalan. A gdje mu je pokrice? Oni izgleda hoce da izazovu hiperinflaciju, nesto slicno sto je bivsa SFRJ radila.
Moj Efendicu gdje ti je privreda koja bi bila garant stabilnosti sistema i platnog prometa, a ne jebeni hoteli i supermarketi.
Zato stranci i ne daju da se stampa novac, jer je BAM ionako nerealan zbog slabe privrede, a sto bi izazvalo krah monetarne politike.
- Alfons Kauders
#441 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat
Nije nikakav problem, ali to znaci napustanje currency boarda. Ne mozes imati i jedno i drugo.sinuhe wrote:Male izvozno orijentisane zemlje su vijek koristile devalvaciju a i njemacka marka je devalvirala uvodjenjem eura.
E sad pitanje za sve...
Da li bi vam bilo drago da vrijednost svake marke koju zaradite ili potrosite u BiH ovisi o ekonomskoj i monetarnoj politici Baketa, Mileta i Cirilice?
- JThomas
#442 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat
za dvije godine bi bila kesa para za kesu hljeba...
- mousstapha
#443 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat
Saff.ba
Impresivan intervju najuspješnijeg načelnika u BiH Semira Efendića na Face TV /VIDEO/
- Alfons Kauders
#444 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat
Na ovom primjeru se pocinje uvidjati ocaj vladajuce ekipe.JThomas wrote:kad bi se bake, dodo i gagi dočepali štamparije novca...slobina monetarna politika bi vjerovatno počela izgledati zrelo i odgovorno nakon dvije-tri godine.
Sad kada postaje jasno da fakat vise nece imati prostora za igre, pocinje se gurati populisticka prica o stampanju novca.
Ono, hajmo emitirati milijardu kako bi sanirali unutrasnji dug. Cak je i to izvodivo u currency boardu - s tim da bi onda 1EUR ne bi bio 1.95KM vec 2.2KM.
I tako kulturno "rijese" dugovanja na nacin da svaka marka koju svako od nas ima u dzepu ili na racunu vrijedi 10% manje. Kako taj elegantni pristup nikom prije nije palo na pamet?
Ili mozda jeste?

Nakon 30 godina na vlasti, SDA je napravila puni krug i sada gura monetarnu politiku Jugoslavije sredinom osamdesetih. Aferim majstori!
- Alfons Kauders
#445 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat
Dje je ovaj SDA parazit mogao biti "najuspjesniji" u bilo cemu?mousstapha wrote:Saff.ba![]()
Impresivan intervju najuspješnijeg načelnika u BiH Semira Efendića na Face TV /VIDEO/
Eventualno u kantonalnom fudbalskom turniru osnovnih skola za djecu s posebnim potrebama...
- Prpa.ba
#446 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat
Valuta ne samo da mora brinuti o (hiper)inflaciji i novcanoj masi vec i o gubitku povjerenja njenih korisnika.
Onog momenta kada bi bio raspusten Currency Board, bez obzira na nastavak formalnog vezivanja sa eurom, gradjani bi samoinicijativno poceli mijenjati KM-ove za eure. S obzirom da je konvertibilnost vec naceta cinjenicom da euro vise ne mozemo koristiti kao legalno sredstvo placanja po vazecem kursu, zalihe eura u zemlji bi se relativno brzo iscrpile pa bi nastala panika i sverceri devizama bi iz sjecanja dosli nazad na nase ulice. Prvo bi bilo 2 KM za 1 EUR, pa onda 2.2, pa onda 2.5. To je nista drugo nego formiranje alternativnog kursa koji je za gradjane realni kurs jer im je jedini pristupacan. Da li biste u tom slucaju mogli kupiti automobil za kojeg prodavac trazi 4.000 eura za 8.000 KM? Nema sanse. Nakon toga bi strane banke (i kod nas i vani) prestale smatrati trenutni kurs za vazeci zbog rasta potraznje za eurima i formiranja novcane mase u markama koju niko ne zeli kupiti. Nakon toga bi se svi koji imaju kredite sa valutnom klauzulom u eurima (sto znaci svi) uhvatili za glavu jer bi pored rasta kamata bili udareni i rastucim glavnicama. Svi uvozni proizvodi bi poskupili. Petodnevni izleti u Dalmaciju bi poskupili.
Ovo samo je dovoljno za kolaps KM-a, a da Rumenko nije odstampao niti jednu markicu.
Onog momenta kada bi bio raspusten Currency Board, bez obzira na nastavak formalnog vezivanja sa eurom, gradjani bi samoinicijativno poceli mijenjati KM-ove za eure. S obzirom da je konvertibilnost vec naceta cinjenicom da euro vise ne mozemo koristiti kao legalno sredstvo placanja po vazecem kursu, zalihe eura u zemlji bi se relativno brzo iscrpile pa bi nastala panika i sverceri devizama bi iz sjecanja dosli nazad na nase ulice. Prvo bi bilo 2 KM za 1 EUR, pa onda 2.2, pa onda 2.5. To je nista drugo nego formiranje alternativnog kursa koji je za gradjane realni kurs jer im je jedini pristupacan. Da li biste u tom slucaju mogli kupiti automobil za kojeg prodavac trazi 4.000 eura za 8.000 KM? Nema sanse. Nakon toga bi strane banke (i kod nas i vani) prestale smatrati trenutni kurs za vazeci zbog rasta potraznje za eurima i formiranja novcane mase u markama koju niko ne zeli kupiti. Nakon toga bi se svi koji imaju kredite sa valutnom klauzulom u eurima (sto znaci svi) uhvatili za glavu jer bi pored rasta kamata bili udareni i rastucim glavnicama. Svi uvozni proizvodi bi poskupili. Petodnevni izleti u Dalmaciju bi poskupili.
Ovo samo je dovoljno za kolaps KM-a, a da Rumenko nije odstampao niti jednu markicu.
- Alfons Kauders
#447 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat
Koje crno obrazovanje?! SDA ga poslala na vecernju skolu u Maleziju, i eto, lik magistar?mousstapha wrote:Pa zato se ide u Maleziju.Alfons Kauders wrote:
Meni fakat vise nije jasno da li u Sarajevu uopste postoje skole i fakulteti.![]()
Za cigarete se momački provalio, ali to sam nekako uspio ignorisati. Nego zanima me da li je tačna njegova tvrdnja da je prilikom osnivanja centralne banke traženo da je svaka marka pokrivena u devizama i da sada imamo ustvari višak od preko milijarde.
P.S. I dokazivanje Radončićevog etničkog porijekla bilo žalosno slušati. A to je područje na kojem bi trebao biti mnogo sigurniji, s obzirom na obrazovanje.
Kakva crna SDA i obrazovanje? Lik 40 minuta lupeta gluposti na nivou djeteta iz gimnazije, i to priglupog. To je nivo SDA i njihovih glasaca, jer oni fakat misle da milijarde padaju s neba.
(I padaju, ali njima, ne drzavi)
- JThomas
#448 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat
tačno tako. povjerenje bi palo u vodu i prije nego što bi išta odštampao...Prpa.ba wrote:Valuta ne samo da mora brinuti o (hiper)inflaciji i novcanoj masi vec i o gubitku povjerenja njenih korisnika.
- JThomas
#449 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat
ako ne bi u najskorijem roku dobili i jezdu i dafinu koji bi obećavali kamate milion posto u markama, da se izvuku preostali euri i dolari iz jastučnica, tu me reži...
- Alfons Kauders
#450 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat
Pa to im i jeste cilj.Prpa.ba wrote:Valuta ne samo da mora brinuti o (hiper)inflaciji i novcanoj masi vec i o gubitku povjerenja njenih korisnika.
Penzije i budzetska potrosnja da budu u "novim" markama koje bi zvanicno imale isti kurs... Ali bi nezvanicno taj kurs vrijedio koliko i zvanicni kurs dinara u Jugoslaviji 1987.
Fino brate, isplatis nekom penziju od 400KM u novim markama, i nek se jebe. Kurs prema euro bi formalno ostao 1.95, ali u stvarnosti penzioner ne bi dobio 200 i kusur eura, vec 150 eura. Penzioner na kraju dobio svojih 400KM, a drzava ustedila cetvrtinu.
Drzava na zvanicnom kursu kada treba isplatiti lovu, a po tom zvanicnom kursu nece biti moguce razmijeniti BAM za EUR.
Odlicna solucija.