Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Šta bi prije kupili polovan premium ili novo auto niže klase, za cca. 45-50.000KM?

Polovan premium
35
29%
Novo je novo
65
54%
Nisam siguran
9
7%
Samo utorkom
12
10%

Total votes: 121

corei3

#101 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by corei3 »

Kako bi okarakterisali momka koji je za 5 godina promjenio 10 auta. Svaki koji kad kupuje, super sve, kasnije ga prodaje, da promjeni malo, vidio bolje i sl. Skako je vecinom po golfovima, bio je tu i jedan BMW i sl. Haj da on svaki put kupi bolje, ma jok, sve je to isti iznos, 1000KM gore dole.
Ovaj BMW sto je imao, super sve, kad za mjesec dana nakav kvar na prenosu, vise od 1000KM bacio na popravku.
Bolest ili sta.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#102 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by bitanga_sa_otesa »

mijenjam govno za govno :lol:
mirsek

#103 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by mirsek »

bitanga_sa_otesa wrote: 12/08/2020 15:28 kakva garancija na zamjenu ulja i filtera? ne kupujes ves masinu ili frizider da ti neko daje garanciju ..
ne kontam sta znaci garancija na ulje i filtere?? da nece iscurit ulje? da se nece uprljat filteri???
kakve gluposti cu sve procitati ovdje...
Sto trcis pred rudu, postoji garancija na remenje, spanere, rolere, nosace, vodenu, servis mjenjaca itd..
Milenkov buraz

#104 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Milenkov buraz »

mk ultra wrote: 12/08/2020 15:27
Milenkov buraz wrote: 12/08/2020 15:23
mk ultra wrote: 12/08/2020 15:20
pa ne znam, treba ti 8l ulja x 20KM, filteri i ostalo još 100KM, i ruke, oko 300-350KM zavisi koje ćeš filtere mijenjati
šta tačno da se pokvari košta 5000 KM ?
Gdje to 300.350KM? :shock: Kod Kemice u garaži? Nazovi ovlašteni pa pitaj koliko je zamjena ulja za njega sa svim filterima. Eto o tome ti pričam, to je taj mentalitet. Možda da mu se ugradi plin i voziš 400KS a sipaš kao kod G2. :lol: Smiješno, nakaradno, fukara mentalitet je to. Stavit mu još Sava S3 i lutka. :mrgreen:
reci mi jedan razlog zašto da plaćaš ovlašteni servis po 3x većoj cijeni za vozilo van garancije, pogotovo za dijelove koje možeš sam nabaviti

ja ti navedem barem 3 servisa gdje ćeš i fiskalni i fakturu dobiti za ovo sve što sam naveo, na toj cijeni.
Zato što to nisu isti dijelovi već zamjenski, često sumnjive kvalitete. Imao sam priliku gledati i upoređivat originalne i zamjenske i to kao od istog proizvođača kao kod originala. Razlike je bilo čak i na prvi pogled u fizičkim dimenzijama samih djelova i finoće izrade. Drugo, ta garancija koju kažeš dobiješ od majstora čime je dokazuješ, fiskalnim računom, protokolom kod majstora? Rekao ti majstor da imaš garanciju. Znam tri slučaja gdje su ljudi ispušili tu foru, otišli da reklamiraju a ovaj majstor "specijalizovani" rekao šta si donio ja sam ti ugradio, pojeo vuk magaraca. Velika većina tih majstora radi na crno i ukoliko dođe do spora ti tu ništ ane možeš dokazati, osim da ga ganjaš parmakom okolo. :mrgreen: Iskreno mene bi bilo stid voziti auto od 400KS a održavati ga kod nekog ilegalca.
mirsek

#105 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by mirsek »

corei3 wrote: 12/08/2020 15:30 Kako bi okarakterisali momka koji je za 5 godina promjenio 10 auta. Svaki koji kad kupuje, super sve, kasnije ga prodaje, da promjeni malo, vidio bolje i sl. Skako je vecinom po golfovima, bio je tu i jedan BMW i sl. Haj da on svaki put kupi bolje, ma jok, sve je to isti iznos, 1000KM gore dole.
Ovaj BMW sto je imao, super sve, kad za mjesec dana nakav kvar na prenosu, vise od 1000KM bacio na popravku.
Bolest ili sta.
Voli da mijenja auta ili ima neke komplekse. Znam ja jednog slicnog samo sto on svake 3-4 godine kupi novo auto druge klase uz doplatu od 20.000-40.000 KM.
Last edited by mirsek on 12/08/2020 15:38, edited 1 time in total.
Me_again

#106 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Me_again »

Milenkov buraz wrote: 12/08/2020 14:41
basicm wrote: 12/08/2020 14:33 Eto neko voza lubenice, neko je moler, neko ima invalida u kuci, neko putuje duze relacije, nekog strah malog auta, a ima ogranicen budzet, sta da radi?
Pa ništa kupiti vozilo koje im odgovara ali vala niti jednoj toj kategoriji ne odgovara polovan Q5, ni ovom da voza lubenice, moleru pogotovo, invalidu nikakao ni ovom što ima ograničen budžet garant. Jedino možda ovog koji ima fobiju od malog zatvorenog prostora e njemu bi odgovarao. :mrgreen:

quote=basicm post_id=16717807 time=1597235598 user_id=211674]Imam osjecaj da su neki na plati kod uvoznika novih automobila. Isto papagaji. Svako bi kupio novo onakvo kakvo mu treba ili kakvo zeli, ali ne moze, pa onda trazi kompromis. I kupiti novu daciu umjesto nekog boljeg je kompromis, da se ima para ne bi je ni vi gledali, pogotovo ne kao glavno auto u kuci.
Ja sam konkretno stavio polovan Q5 ili Mazda CX-30, dakle vrlo konkretno a ne općenito.
[/quote]

Mali doprinos - najbolji je deal kupiti polovnjaka sa malom kilometrazom, do recimo 50-60 kkm. Dosta izgubi na cijeni a jos je pouzdan i neistrosen.
Naravno, neprocjenjivo je i zadovoljstvo kada izvezes novo auto iz salona.
Sve ostalo mi izgleda manje vise kao neka nuzda.

Ova dilema - Q5 sa 130.000 km ili nova Mazda - mislim da sam se gore vec izjasnio.
bitanga_sa_otesa

#107 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

mirsek wrote: 12/08/2020 15:33
Sto trcis pred rudu, postoji garancija na remenje, spanere, rolere, nosace, vodenu, servis mjenjaca itd..
ne valjaj gluposti rudar,majstor ne proizvodi ni remenje ni spanere ni rolere ni vodenu ni ulje i ni filtere..
mirsek

#108 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by mirsek »

bitanga_sa_otesa wrote: 12/08/2020 15:40
mirsek wrote: 12/08/2020 15:33
ne valjaj gluposti rudar,majstor ne proizvodi ni remenje ni spanere ni rolere ni vodenu ni ulje i ni filtere..
Ne proizvodi ni ovlasteni, ne znam sta hoces reci ?
Nije valjda da ti ne dajes garanciju svojim musterijama na rad i neke dijelove :shock:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#109 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by mk ultra »

Milenkov buraz wrote: 12/08/2020 15:35
Milenkov buraz wrote: 12/08/2020 15:23

Gdje to 300.350KM? :shock: Kod Kemice u garaži? Nazovi ovlašteni pa pitaj koliko je zamjena ulja za njega sa svim filterima. Eto o tome ti pričam, to je taj mentalitet. Možda da mu se ugradi plin i voziš 400KS a sipaš kao kod G2. :lol: Smiješno, nakaradno, fukara mentalitet je to. Stavit mu još Sava S3 i lutka. :mrgreen:
reci mi jedan razlog zašto da plaćaš ovlašteni servis po 3x većoj cijeni za vozilo van garancije, pogotovo za dijelove koje možeš sam nabaviti

ja ti navedem barem 3 servisa gdje ćeš i fiskalni i fakturu dobiti za ovo sve što sam naveo, na toj cijeni.
Zato što to nisu isti dijelovi već zamjenski, često sumnjive kvalitete. Imao sam priliku gledati i upoređivat originalne i zamjenske i to kao od istog proizvođača kao kod originala. Razlike je bilo čak i na prvi pogled u fizičkim dimenzijama samih djelova i finoće izrade. Drugo, ta garancija koju kažeš dobiješ od majstora čime je dokazuješ, fiskalnim računom, protokolom kod majstora? Rekao ti majstor da imaš garanciju. Znam tri slučaja gdje su ljudi ispušili tu foru, otišli da reklamiraju a ovaj majstor "specijalizovani" rekao šta si donio ja sam ti ugradio, pojeo vuk magaraca. Velika većina tih majstora radi na crno i ukoliko dođe do spora ti tu ništ ane možeš dokazati, osim da ga ganjaš parmakom okolo. :mrgreen: Iskreno mene bi bilo stid voziti auto od 400KS a održavati ga kod nekog ilegalca.
a koliko ima slucajeva da u ovlastenom zaboravi filter da zavrne? zaboravi stabilizator da poveže?

nisu sumnjive kvalitete, imaš većinu dijelova od raznih proizvođača, koliko platiš toliko dobiješ.
odeš u orbico kupiš shell ulje po jednoj cijeni, ili ćeš otići u tomića i kupiti isto (identično jer su ovi dobavljači) ulje po duploj cijeni? ne kontam šta pokušavaš dokazati, da moraš biti džek i bacati pare okolo jer tako mora? :lol:
Last edited by mk ultra on 12/08/2020 15:46, edited 1 time in total.
bitanga_sa_otesa

#110 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

mirsek wrote: 12/08/2020 15:43
Nije valjda da ti ne dajes garanciju svojim musterijama na rad i neke dijelove :shock:
ne prodajem ja nista da dajem garancije nikakve .
za svoj rad odgovaram,ne ugradjujem kineska smeca ni fals robu da mi ne bi dolazili opet kad im se raspadne za mjesec...
mirsek

#111 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by mirsek »

mk ultra wrote: 12/08/2020 15:45
Milenkov buraz wrote: 12/08/2020 15:35

a koliko ima slucajeva da u ovlastenom zaboravi filter da zavrne? zaboravi stabilizator da poveže?

nisu sumnjive kvalitete, imaš većinu dijelova od raznih proizvođača, koliko platiš toliko dobiješ.
odeš u orbico kupiš shell ulje po jednoj cijeni, ili ćeš otići u tomića i kupiti isto (identično jer su ovi dobavljači) ulje po duploj cijeni? ne kontam šta pokušavaš dokazati, da moraš biti džek i bacati pare okolo jer tako mora? :lol:
:thumbup:
Samo se interval zamjene treba postovati od fabrike, sve ostalo ako moze iste ili slicne kvalitete a jeftinije ne znam cemu uopste dvojba.
mirsek

#112 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by mirsek »

bitanga_sa_otesa wrote: 12/08/2020 15:45
mirsek wrote: 12/08/2020 15:43
ne prodajem ja nista da dajem garancije nikakve .
za svoj rad odgovaram,ne ugradjujem kineska smeca ni fals robu da mi ne bi dolazili opet kad im se raspadne za mjesec...
Ok :thumbup:
golfiista

#113 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by golfiista »

Novo je novo, sve ostalo je mačak u vreći. Ali 50 milja za benzinjaru, to je već upitno.
mk ultra

#114 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by mk ultra »

golfiista wrote: 12/08/2020 15:55 Novo je novo, sve ostalo je mačak u vreći. Ali 50 milja za benzinjaru, to je već upitno.
Kupio si novu kiju, hoces li je na otpad poslije garancije? :mrgreen:
Rockefeller

#115 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Rockefeller »

Me_again wrote: 12/08/2020 15:39
Milenkov buraz wrote: 12/08/2020 14:41
basicm wrote: 12/08/2020 14:33 Eto neko voza lubenice, neko je moler, neko ima invalida u kuci, neko putuje duze relacije, nekog strah malog auta, a ima ogranicen budzet, sta da radi?
Pa ništa kupiti vozilo koje im odgovara ali vala niti jednoj toj kategoriji ne odgovara polovan Q5, ni ovom da voza lubenice, moleru pogotovo, invalidu nikakao ni ovom što ima ograničen budžet garant. Jedino možda ovog koji ima fobiju od malog zatvorenog prostora e njemu bi odgovarao. :mrgreen:

quote=basicm post_id=16717807 time=1597235598 user_id=211674]Imam osjecaj da su neki na plati kod uvoznika novih automobila. Isto papagaji. Svako bi kupio novo onakvo kakvo mu treba ili kakvo zeli, ali ne moze, pa onda trazi kompromis. I kupiti novu daciu umjesto nekog boljeg je kompromis, da se ima para ne bi je ni vi gledali, pogotovo ne kao glavno auto u kuci.
Ja sam konkretno stavio polovan Q5 ili Mazda CX-30, dakle vrlo konkretno a ne općenito.
Mali doprinos - najbolji je deal kupiti polovnjaka sa malom kilometrazom, do recimo 50-60 kkm. Dosta izgubi na cijeni a jos je pouzdan i neistrosen.
Naravno, neprocjenjivo je i zadovoljstvo kada izvezes novo auto iz salona.
Sve ostalo mi izgleda manje vise kao neka nuzda.

Ova dilema - Q5 sa 130.000 km ili nova Mazda - mislim da sam se gore vec izjasnio.
[/quote]

I ja ganjam polovno, dvije godine staro auto i do 30k predjenih kilometara. Pik mi je Nissan Kackavalj od 160 ps, benzin za 17k€. Za nov auto nemam 25-30€ ili preko. I to gledam da ga mogu odrzavati kako treba. Ne treba mi ovlasteni, majstoru da mijenja dijelove koje mi kaze da kupim. Ovlasteni je samo za auto sa garancijom. Mislim da ovaj Nissan ima jos godinu.
mirsek

#116 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by mirsek »

rajvosaxo wrote: 12/08/2020 15:38 Svakome bih preporucio novo ispred polovnog, naravno u skladu sa mogucnostima.

Prosle godine sam kupovao auto i imao sam budzet od 17-18.000 KM.
Trebao mi je karavan ili monovolumen sa velikim gepekom.
Lomio sam se izmedju polovnog i novog automobila, te sam tada imao ponudu za nove Berlinga i Astru iz 2018-te, za 34.000 KM, na foru platis pola i ostatak na kredit od 4 ili 5 godina. Motori su naravno bili 1.6, maneuelni mjenjaci, te neki osnovniji paketi opreme.
Po mojoj racunici za 5 godina bi to auto preslo do 100.000 km i vrijedilo bi taman pola slijedeceg novog. Mozda ne bas pola, jer je trend da su nova auta u zadnjih 3 ili 4 godine poskupila 20%, ali tako nekako...
U te npr. 4 godine bih imao garanciju, možda cak i produženu ( kod Berlinga je bila mislim oko 700e ). Za Berlingo su mi davali na poklon i zimske gume, pa ako cjepidlacimo, bilo bi i guma za 2 sezone.

Na kraju sam kupio auto staro 10 godina, premiJum sto kazu, karavan, automatik, sa 180 ks i evo sada znam da sam pogrijesio.
Ne kukam ( jos uvijek ) toliko na odrzavanje, ali ima deveranja sa sitnicama koje maltretiraju i oduzimaju vrijeme i zivce.
Nisam kompleksas, ali volim aute i mislim da je samo to presudilo, tj, tada mi je iskljucilo razum.

Ove Porscheove ponude sa operativnim leasingom na 4 godine super zvuce, s tim da su ogranicenja kilometraze apsurdna, a ne znam moze li se to pregovarati...
Pa sta si pogrijesio, koje sitnice su te navele da se pokajes, ako mogu detalji ? Dobio si polovan premium duplo jeftiniji, razlika para je tolika da mozes sve zivo da mu popravis da bude haman ko nov.
golfiista

#117 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by golfiista »

mk ultra wrote: 12/08/2020 16:02
golfiista wrote: 12/08/2020 15:55 Novo je novo, sve ostalo je mačak u vreći. Ali 50 milja za benzinjaru, to je već upitno.
Ne, naravno, ali nakon tih 7, 8 ili vise godina i taj auto postaje mačak u vreći. Ljudi ne kontaju, da recimo, upravo ovaj Audi može donijeti kvar od 5 ili 6 milja KM u sekundi. Pa samo su mu dizne po milju maraka puta koliko ih ima već. No, kao i sve u životu, svede se na licnu percepciju, da li ti je auto prevozno sredstvo ili alat za podizanje vrijednosti u ocima drugih.
mk ultra

#118 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by mk ultra »

golfiista wrote: 12/08/2020 16:28
mk ultra wrote: 12/08/2020 16:02
Ne, naravno, ali nakon tih 7, 8 ili vise godina i taj auto postaje mačak u vreći. Ljudi ne kontaju, da recimo, upravo ovaj Audi može donijeti kvar od 5 ili 6 milja KM u sekundi. Pa samo su mu dizne po milju maraka puta koliko ih ima već. No, kao i sve u životu, svede se na licnu percepciju, da li ti je auto prevozno sredstvo ili alat za podizanje vrijednosti u ocima drugih.
Znaci da ce i poslije 7 godina tvoja kija i dalje biti solidan auto a ne za smeća... i opet ce to neko kupiti za 20tak hiljada i biti zadovoljan jer nema 40 za novu kiju, a nece za 20hiljada hyundai i20
shheff

#119 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by shheff »

Po meni je ExpoAuto Tz imalo dobru ponudu ali je brzo i nestala. Corolla Sedan Hibrid full oprema 30k na satu 1g stara za 34kKM, nova je 45kKM+, garancija i sve, kad se uzme sta ima i za koju cijenu, Passat joj nije do koljena, ni prostorom, ni opremom, pogotovo ovi uvozni, a nema ga sličnih karakteristika za te pare. 4g tvorničke garancije i 9g na hibridni sistem
Last edited by shheff on 12/08/2020 16:47, edited 1 time in total.
mk ultra

#120 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by mk ultra »

Još kad bi passat i corola bili ista klasa vozila...
CikCikCikPogodi

#121 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by CikCikCikPogodi »

Najjaci su taksisti kada se pred kolegama hvale sa novim autima. To sam moro slusat kad sam sjedio na Vidikovcu. Jedan u Audiju, to sto vi kazete premijum, drugi u Golfu. Oni koji zive u Sarajevu znaju kakav je parking na Vidikovcu, i onda se parkirali ispred stola gdje sam ja sjedio i jos sjeli sto pored mene. Ovaj pivski stomak sto voza Audija, poce da urla ko coban "zvijer 60.000 maraka" "jede cestu" "nek crkne sirotinja".
Ja samo pomislim, koji kompleksas.
shheff

#122 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by shheff »

Image
mk ultra wrote: 12/08/2020 16:43 Još kad bi passat i corola bili ista klasa vozila...
Corolla sedan je velicinom isti auto, cijenom full opremljen Corolla sedan hibrid dodje kao neki osnovni 1.6 manulalni Passat, tako da se ne mogu porediti ulozeno/dobijeno.
CikCikCikPogodi

#123 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by CikCikCikPogodi »

shheff wrote: 12/08/2020 16:52 Image
mk ultra wrote: 12/08/2020 16:43 Još kad bi passat i corola bili ista klasa vozila...
Corolla sedan je velicinom isti auto, cijenom full opremljen Corolla sedan hibrid dodje kao neki osnovni 1.6 manulalni Passat, tako da se ne mogu porediti ulozeno/dobijeno.
Uzet ce Volkswagen brzo i na tom polju. Japanci na pocetku se probiju kasnije zapnu, padnu i nikad da povrate ritam, i tako do neke nove inovacije.
mk ultra

#124 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by mk ultra »

shheff wrote: 12/08/2020 16:52 Image
Image

A ovo?

Edit
Sta biste vi uradili sa autom.od 300k+ da ste nabili tu kilometrazu, ispravan auto, sve radi?
shheff

#125 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by shheff »

Naravno da je to konkurencija Passata, ali to su vec vece cifre i Passat i Camry idu do 70k da bi bili top oprrmljeni. Ali u ovoj prici da se za manje cifre oko 30kKM vozi dobro auto ipak Corolla hybrid 1,2,3g stara bolja od golog Passata uvezenog sa 150k na satu. Corolla je nesto manja do 10cm, ali nista znacajno u usporedbi da je sumnjivim uvozom.
Post Reply