Po mom misljenju to sto se molimo istom Bogu na razlicite nacine ..ili ne molimo je jedina razlika koja se moze navesti za narode sa ovog podrucja.
A mi se ubismo dokazivati da smo razliciti i drugaciji jedni od drugih na Balkanu.
Molim moderatora da ovu temu ne premjesta na politiku jer nije mi namjera da se politika uzima kao razlog nase medjusobne mrznje , vec da bas na temi umjetnost zivljenja pokusamo shvatiti da i jeste umjetnost ziviti u razlicitosti...a ne mrziti se .
Ja ne vidim u cemu smo razliciti ...isti korijeni vjekovima, isti kontinent, ista rasa..sve su drugo nijanse.
Tek kada odete na neki drugi kontinent , tek tada shvatite sta su to razliciti ljudi, rase , kultura...
Po cemu smo razliciti ?
Moderator: anex
-
realna do boli
-
realna do boli
#2 Re: Po cemu smo razliciti ?
Ocito nije zanimljiva tema..nema politike..mrznje ..vjere...t.j. o cemi li bi se ovdje moglo pisati ili na ovo gore odgovoriti.
Razlog postavljanja ove teme je bio moj put na drugi kontinent.
Tamo sam se uhvatila kako posmatram gomilu zaista razlicitih ljudi kako zive jedni pored drugih, prolazila sam kraj bezbroj vjerskih objekata za koje nisam ni znala da postoje, ulazila u razlicite restorane i jela razlicitu hranu....i pomislila...zasto mi balkanci toliko zelimo da ne budemo isti,a jesmo..i zasto one male razlicitosti ne pretvorimo u normalan suzivot, prihvacene kao nesto normalno i lijepo a ne kao razlog da se mrzimo.
Samo sam razmisljala..jer se cesto provlaci teza da mi ne mozemo zivjeti zajedno jer smo toliko razliciti..u cemu?
Razlog postavljanja ove teme je bio moj put na drugi kontinent.
Tamo sam se uhvatila kako posmatram gomilu zaista razlicitih ljudi kako zive jedni pored drugih, prolazila sam kraj bezbroj vjerskih objekata za koje nisam ni znala da postoje, ulazila u razlicite restorane i jela razlicitu hranu....i pomislila...zasto mi balkanci toliko zelimo da ne budemo isti,a jesmo..i zasto one male razlicitosti ne pretvorimo u normalan suzivot, prihvacene kao nesto normalno i lijepo a ne kao razlog da se mrzimo.
Samo sam razmisljala..jer se cesto provlaci teza da mi ne mozemo zivjeti zajedno jer smo toliko razliciti..u cemu?
- JThomas
#3 Re: Po cemu smo razliciti ?
kad na silu tražiš razloge, upravo zato da bi mogao mrziti, onda ćeš i naći. nije stvar u samim različitostima, nego kako čovjek gleda na njih, a balkanci u velikoj većini gledaju tako kako gledaju...
govor mržnje, čini mržnje, politika mržnje su na balkanu jako duboko ukorijenjeni, neka vrsta tradicije ovog prostora, i zato to sve tako i hoda. vladajućim oligarhijama je sve to u interesu da bi zadržale svoje položaje, zato se takav način razmišljanja direktno i indirektno potiče u medijima, školama, kulturnim i vjerskim ustanovama i svugdje drugo, oni od mržnje žive, to je njima hljeb i voda, da nije mržnje, po rezultatima ne bi na vlasti ostali ni tri dana.
govor mržnje, čini mržnje, politika mržnje su na balkanu jako duboko ukorijenjeni, neka vrsta tradicije ovog prostora, i zato to sve tako i hoda. vladajućim oligarhijama je sve to u interesu da bi zadržale svoje položaje, zato se takav način razmišljanja direktno i indirektno potiče u medijima, školama, kulturnim i vjerskim ustanovama i svugdje drugo, oni od mržnje žive, to je njima hljeb i voda, da nije mržnje, po rezultatima ne bi na vlasti ostali ni tri dana.
-
LANANA
#4 Re: Po cemu smo razliciti ?
Slažem se potpuno sa tobom.
Možda i samo možda ako bi Bosna bila bogata zemlja,sa visokim životnim standardima,bez nezaposlenih,dobre socijale.....možda bi izblijedila ta mržnja i ljudi bi se bavili pametnijim stvarima
Možda i samo možda ako bi Bosna bila bogata zemlja,sa visokim životnim standardima,bez nezaposlenih,dobre socijale.....možda bi izblijedila ta mržnja i ljudi bi se bavili pametnijim stvarima