da pamtis wrote:
Ni prva ni poslednja "patriotska" glupost...
Alija O MULTIKULTURI
29. 12. 1995: Molim vas da nam ne namecete nikakve "djeda mrazove" i druge simbole strane nasem narodu... Mi, naravno, necemo posegnuti za cenzurom, ali cemo se pobrinuti da narod s prezirom odbije razlicite vrijednosti koje mu se u ime kulture i slobode, ustvari lazne kulture i lazne slobode, pokusavaju nametnuti.
28. 12. 1996: Ovdje u Bosni Bozic je svugdje proslavljen na dostojan nacin. Muslimani postuju tudje simbole, ali ih nisu spremni prihvatiti kao svoje, poistovjetiti se s njima, niti se to moze traziti od njih.
14. 4. 1996: Gospodo vojnici, esselamu alejkum, pozdrav domovini! (Na proslavi trogodisnjice Treceg korpusa Armije BiH u Zenici)
7. 5. 1999: Ja ne kazem da su ateisti nemoralni, ali je ateizam s one strane morala.
Alija O ONOME STO GA OHRABRUJE
27. 9. 1996: Prvi koraci su ohrabrujuci. Krajisnik dolazi u Sarajevo.
Alija O KANDIDATURI ZA CLANA PREDSJEDNISTVA NA IZBORIMA '98.
12. 6. 1998: Razlozi zbog kojih se ne bih trebao kandidirati su, prvo, moje godine (73) i moje zdravstveno stanje koje zadovoljava sadasnji tempo rada. Treba se znati na vrijeme povuci, neki to nisu znali, a trebali su. Ja osjecam da je vrijeme da to ucinim sada.
4. 7. 1998: Moj stav je ovo: ako Bog da, sutra ujutro cu donijeti odluku. Kada budem odlucivao, u obzir cu uzeti vase misljenje, no odluka ce ipak biti moja.
(28. 6. z98. potvrdjena je kandidatura Alije Izetbegovica za izbore z98.)
Alija O SUKOBU ABiH SA HVO-om SA POSEBNIM OSVRTOM NA GORNJI VAKUF
19. 1. 1993: Ovo nije sukob izmedju Hrvata i Muslimana, nego neke usijane glave zbog nekih ludih ciljeva pocinju ovaj sukob. (Napomena autora: Gornji Vakuf je bio mjesto gdje je zakopan kamen temeljac Herceg-Bosne. U periodu izmedju 15.12.91. i 15.1.92. tamo je vec bila ustrojena hrvatska vlast i Herceg-Bosna je pocela da zivi. U decembru 91. iz grada se moglo izaci i u njega uci samo uz odobrenje HVO-a.)
O TOME PLASI LI SE SUROVANJA SDS-a i HDZ-a
10. 11. 1996: Nimalo!
Alija O KORUPCIJI
19. 12. 1998: Nadam se da vecina nas nema oraha u dzepovima i da posteno radi svoj posao. (Odbijajuci prijedlog Glavnog odbora SDA da se raspravlja o odnosu Stranke prema korupciji.)