Pneumothorax,i šta poslije?
Moderator: anex
-
Ruki_Ze
#1 Pneumothorax,i šta poslije?
Prije dvije sedmice sam gradski rečeno "zaglavio" na hirurgiji
,uz dijagnozu spontanog PNEUMOTHORAX-a.Spojen sam na flašicu i cijev pomoću koje mi je izvučen zrak iz desnog prsišta,tzv.dren.Prije pneumotoraksa sam se bavio odbojkom 8 godina i nisam imao ozbiljnih problema sa plućima.Kakva su vaša iskustva ukoliko ih imate,i kolika je šansa za povratak u sport nakon spontanog pneumotoraksa?
- ExNihilo
#2 Re: Pneumothorax,i šta poslije?
Ja mislim da će sve to biti dobro uz Božiju pomoć. 
-
Narya
#3 Re: Pneumothorax,i šta poslije?
Nisam imala spontani, nego hajde da tako kažem nasilni pneumotorax (ranjavanje u ratu).
Nakon oporavka nisam imala nikakvih problema nikada, tako da se nadam da će i kod tebe biti sve u redu.
Sjećam se da sam u bolnici nakon vađenja drena dosta puhala u spirometar, nekoliko puta dnevno da mi se to plućno krilo "razradi", jer nisam mogla da udahnem nikako punim plućima.
Sretno i biće sve u redu samo polako i pošto si sportista potraži nekoga ko može da ti objasni oko oporavka.
Nakon oporavka nisam imala nikakvih problema nikada, tako da se nadam da će i kod tebe biti sve u redu.
Sjećam se da sam u bolnici nakon vađenja drena dosta puhala u spirometar, nekoliko puta dnevno da mi se to plućno krilo "razradi", jer nisam mogla da udahnem nikako punim plućima.
Sretno i biće sve u redu samo polako i pošto si sportista potraži nekoga ko može da ti objasni oko oporavka.
-
paipan
#4 Re: Pneumothorax,i šta poslije?
Putovanje avionom (nekoliko godina) nakon pneumatoraxa--je li neko imao iskustva?
-
Ruki_Ze
#5 Re: Pneumothorax,i šta poslije?
Koliko sam citao nakon povratka iz bolnice,i koliko je vjerovati dr.Google,nije preporucljivo roniti niti putovati avionom.Vezano je za pritisak zraka.Također,uvidio sam da dosta ljudi dozivi jos nekoliko spontanih pneumotoraksa vecinom u prvoj godini nakon prvog spontanog.Zbog toga sam se malko zabrinuo,jer mi iskustva sa prvim i nisu bas wow :)Prije dva dana,dok sam vadio konce,jedan doktor mi je rekao sljedece (vjerovatno se salio):
"Nista se ti ne brini,moci ces ti da igras odbojku ponovo..ali na play stationu"
Sto se tice kapaciteta pluca,vidno je smanjen,tu nema govora,ali zato su mi propisane vjezbe disanja.Yoga također.Iskreno se nadam da neću dozivjeti jos jedan.
"Nista se ti ne brini,moci ces ti da igras odbojku ponovo..ali na play stationu"
Sto se tice kapaciteta pluca,vidno je smanjen,tu nema govora,ali zato su mi propisane vjezbe disanja.Yoga također.Iskreno se nadam da neću dozivjeti jos jedan.