Pneumothorax,i šta poslije?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Ruki_Ze

#1 Pneumothorax,i šta poslije?

Post by Ruki_Ze »

Prije dvije sedmice sam gradski rečeno "zaglavio" na hirurgiji :( ,uz dijagnozu spontanog PNEUMOTHORAX-a.Spojen sam na flašicu i cijev pomoću koje mi je izvučen zrak iz desnog prsišta,tzv.dren.Prije pneumotoraksa sam se bavio odbojkom 8 godina i nisam imao ozbiljnih problema sa plućima.Kakva su vaša iskustva ukoliko ih imate,i kolika je šansa za povratak u sport nakon spontanog pneumotoraksa?
ExNihilo

#2 Re: Pneumothorax,i šta poslije?

Post by ExNihilo »

Ja mislim da će sve to biti dobro uz Božiju pomoć. :mrgreen:
Narya

#3 Re: Pneumothorax,i šta poslije?

Post by Narya »

Nisam imala spontani, nego hajde da tako kažem nasilni pneumotorax (ranjavanje u ratu).
Nakon oporavka nisam imala nikakvih problema nikada, tako da se nadam da će i kod tebe biti sve u redu.
Sjećam se da sam u bolnici nakon vađenja drena dosta puhala u spirometar, nekoliko puta dnevno da mi se to plućno krilo "razradi", jer nisam mogla da udahnem nikako punim plućima.
Sretno i biće sve u redu samo polako i pošto si sportista potraži nekoga ko može da ti objasni oko oporavka.
paipan

#4 Re: Pneumothorax,i šta poslije?

Post by paipan »

Putovanje avionom (nekoliko godina) nakon pneumatoraxa--je li neko imao iskustva?
Ruki_Ze

#5 Re: Pneumothorax,i šta poslije?

Post by Ruki_Ze »

Koliko sam citao nakon povratka iz bolnice,i koliko je vjerovati dr.Google,nije preporucljivo roniti niti putovati avionom.Vezano je za pritisak zraka.Također,uvidio sam da dosta ljudi dozivi jos nekoliko spontanih pneumotoraksa vecinom u prvoj godini nakon prvog spontanog.Zbog toga sam se malko zabrinuo,jer mi iskustva sa prvim i nisu bas wow :)Prije dva dana,dok sam vadio konce,jedan doktor mi je rekao sljedece (vjerovatno se salio):

"Nista se ti ne brini,moci ces ti da igras odbojku ponovo..ali na play stationu" :lol:

Sto se tice kapaciteta pluca,vidno je smanjen,tu nema govora,ali zato su mi propisane vjezbe disanja.Yoga također.Iskreno se nadam da neću dozivjeti jos jedan.
Post Reply