PMF Sarajevo- fizika

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
f2014

#1 PMF Sarajevo- fizika

Post by f2014 »

Pozdrav.

Da li ima neko voljan ko bi mi objasnio sta ti ustvari budes kada zavrsis fiziku, gdje mozes da radis itd.? Na PMF u Sarajevu imaju 4 smjera: nastavnicki, teorijski, eksperimenatalni i medicinski. Koji smjer je najisplativiji za studiranje? Da li se isplati studirati fiziku i da li je mnogo teska?

Hvala svima. ;)
alkalna_baterija

#2 Re: PMF Sarajevo- fizika

Post by alkalna_baterija »

Ne'š vjerovat, ali voljni su i oni u ministarstvu da dođu do te informacije. :D
string

#3 Re: PMF Sarajevo- fizika

Post by string »

alkalna_baterija wrote:Ne'š vjerovat, ali voljni su i oni u ministarstvu da dođu do te informacije. :D
:thumbup:
madesa

#4 Re: PMF Sarajevo- fizika

Post by madesa »

f2014 wrote:Pozdrav.

Da li ima neko voljan ko bi mi objasnio sta ti ustvari budes kada zavrsis fiziku, gdje mozes da radis itd.? Na PMF u Sarajevu imaju 4 smjera: nastavnicki, teorijski, eksperimenatalni i medicinski. Koji smjer je najisplativiji za studiranje? Da li se isplati studirati fiziku i da li je mnogo teska?

Hvala svima. ;)
pretesko jeste to jedino znam :D
fizicarka_

#5 Re: PMF Sarajevo- fizika

Post by fizicarka_ »

U sustini, imas dva smjera Nastavnicki i Opci, a unutar Teorijski , Eksperimentalni i Medicinski. Najbrze ces posao naci sa Nastavnickim i on je nesto laksi u odnosu na Opci, iako su prve dvije godine iste (Nastavnicki na drugoj godini ima Psihologiju dodatno). Opci ti daje vise mogucnosti za zaposlenje, osim skola, mozes raditi u bolnicama, meteoroloskim stanicama, aerodromima i slicno(nije da kod nas cesto traze takav kadar, ali je moguce), a ako imas zelju raditi negdje vani, opcije su brojne, jer je to vrlo trazeno zanimanje, te sto je jos bolje, daju veliki broj stipendija, cak i ako nemas zavidan prosjek. Sto se tice samog studija, nije tako tezak kao sto svi misle. Zahtijeva rad, ali zbog odlicnog rasporeda predavanja i vjezbi, imas mnogo slobodnog vremena. Profesori i asistenti su bas pristupacni , ko nauci polozi i to je to. Nema profesora koji namjerno maltretiraju studente.
madesa

#6 Re: PMF Sarajevo- fizika

Post by madesa »

fizicarka_ wrote:U sustini, imas dva smjera Nastavnicki i Opci, a unutar Teorijski , Eksperimentalni i Medicinski. Najbrze ces posao naci sa Nastavnickim i on je nesto laksi u odnosu na Opci, iako su prve dvije godine iste (Nastavnicki na drugoj godini ima Psihologiju dodatno). Opci ti daje vise mogucnosti za zaposlenje, osim skola, mozes raditi u bolnicama, meteoroloskim stanicama, aerodromima i slicno(nije da kod nas cesto traze takav kadar, ali je moguce), a ako imas zelju raditi negdje vani, opcije su brojne, jer je to vrlo trazeno zanimanje, te sto je jos bolje, daju veliki broj stipendija, cak i ako nemas zavidan prosjek. Sto se tice samog studija, nije tako tezak kao sto svi misle. Zahtijeva rad, ali zbog odlicnog rasporeda predavanja i vjezbi, imas mnogo slobodnog vremena. Profesori i asistenti su bas pristupacni , ko nauci polozi i to je to. Nema profesora koji namjerno maltretiraju studente.
ako mozes reci ko to daje stipendiju , imam rodicu 4 godina 7.7 prosjek nema sanse onu obicnu da dobije
alkalna_baterija

#7 Re: PMF Sarajevo- fizika

madesa wrote:
fizicarka_ wrote:U sustini, imas dva smjera Nastavnicki i Opci, a unutar Teorijski , Eksperimentalni i Medicinski. Najbrze ces posao naci sa Nastavnickim i on je nesto laksi u odnosu na Opci, iako su prve dvije godine iste (Nastavnicki na drugoj godini ima Psihologiju dodatno). Opci ti daje vise mogucnosti za zaposlenje, osim skola, mozes raditi u bolnicama, meteoroloskim stanicama, aerodromima i slicno(nije da kod nas cesto traze takav kadar, ali je moguce), a ako imas zelju raditi negdje vani, opcije su brojne, jer je to vrlo trazeno zanimanje, te sto je jos bolje, daju veliki broj stipendija, cak i ako nemas zavidan prosjek. Sto se tice samog studija, nije tako tezak kao sto svi misle. Zahtijeva rad, ali zbog odlicnog rasporeda predavanja i vjezbi, imas mnogo slobodnog vremena. Profesori i asistenti su bas pristupacni , ko nauci polozi i to je to. Nema profesora koji namjerno maltretiraju studente.
ako mozes reci ko to daje stipendiju , imam rodicu 4 godina 7.7 prosjek nema sanse onu obicnu da dobije
mislim da je minimalno 8.0 prosjek za stipendiju... za one bolje stipendije od 8.5 pa gore
Tesla10

#8 Re: PMF Sarajevo- fizika

Post by Tesla10 »

Koliko iznosi ta stipendija?
alkalna_baterija

#9 Re: PMF Sarajevo- fizika

oko 300 KM, zavisi čiju "uhvatiš"...
fizicarka_

#10 Re: PMF Sarajevo- fizika

Post by fizicarka_ »

Sto se tice ovih ovdje stipendija, uglavnom moras imati 8.0 prosjek, a ima negdje da je dovoljno i 7.5. Za nastavak studija vani, budu razni konkursi i mislim da tu nije toliko bitan prosjek nego vise motivaciono pismo i razne preporuke, negdje se polaze i prijemni. I ja sam trenutno zavrsna godina, nisam predavala jos te, ali planiram aBd.
madesa

#11 Re: PMF Sarajevo- fizika

Post by madesa »

postavite te stipendije da vidim
fantasy7

#12 Re: PMF Sarajevo- fizika

Post by fantasy7 »

alkalna_baterija wrote:oko 300 KM, zavisi čiju "uhvatiš"...
mozes li napisati ko to daje fizicarima po 300 mjesecno
madesa

#14 Re: PMF Sarajevo- fizika

Post by madesa »

haha govorim o stipendijama ovdje sta ce u crnoj ceskoj
fizicarka_

#15 Re: PMF Sarajevo- fizika

Post by fizicarka_ »

Mislila sam da govoris o vani. A, u svakom slucaju, Ceska je odlicna za studente fizike, imaju jedan od najboljih fakulteta za teorijsku fiziku. Sto se tice ovdje, trenutno je aktualna ona sto dodjeljuje Fond Bosnjaci.
alkalna_baterija

#16 Re: PMF Sarajevo- fizika

Dukat daje 300 KM za prosjek 8.5, apoteke sarajevo ili bosnalijek, tu vec nisam sigurna daju 400 KM za prosjek 9.0... Pa ko moze, nek je sretno!

Btw, socijalni status porodice takodjer igra veliku ulogu
Post Reply