PMF-Odsjek za matematiku

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Neeejlaaa

#1 PMF-Odsjek za matematiku

Post by Neeejlaaa »

Da li neko od vas ide na nastavnički smjer matematike? Voljela bih da mi neko da konkretne informacije da li je fakultet veoma težak, jer moja želja je da budem profesor matematike. Matematika mi je išla uvijek dobro, ali ipak se bojim da neće biti nekih poteškoća s obzirom da idem u ekonomsku školu, gdje matematika i nije toliko "jaka" kao u gimnaziji. Zanima me da li se ponavlja dosta toga iz srednje škole, tj. da li bih mogla nadoknaditi ako nešto do tada nisam naučila. Voljela bih da mi neko ko je upoznat sa tim odgovori, mnogo bi mi značilo. Hvala unaprijed. :-D
ever_eden

#2 Re: PMF-Odsjek za matematiku

Post by ever_eden »

Pretpostavljam da si vec upisala sta si planirala, ja trenutno studiram taj smjer.

Ima stvari koje se podrazumijevaju da znas (mada i to zadnjih godina ne mora bit sigurno). Neke se stvari misli da znas, tipa razlomci i da si se bar nekad sreo u zivotu sa pojmom trigonometrijskih funkcija, ali u svakom slucaju imas predmet odmah u prvom semestru koji se zove Elementarna matematika gdje se to opet sve predje. Ruku na srce, mnogi u ovoj generaciji nisu bas dobro prosli na tom predmetu jer ga je preuzeo prof Pepic, ja sam polagala dok je bio Arslanagic, tako da ce vam teorija bit malo veci smor. Sto se tice Analiticke geometrije, asistentica nece sad nesto zahtijevat predznanje, ali zbog obima gradiva ce preko nekih stvari preletit bas brzo (tipa sabiranje i oduzimanje vektora, skalarni, vektorski, mjesoviti proizvod i one baje oko kruznice, elipse, hiperbole, parabole...) U mojoj generaciji je bilo da smo ono sto sam ja radila gotovo 2 mjeseca u srednjoj skoli (krive drugog reda) presli na nadoknadi vjezbi koje su bile u petak i sljedeci dan na ispitu su bili zadaci iz tih oblasti, jer smo to radili u srednjoj skoli.

Najvise peglancije na Analizi definitivno, nama su uzivali davat zadatke sa trigonometrijskim funkcijama, jer su skontali da vecina raje to bas i ne zna, a fakat ti kasnije treba trigonometrija, pa su htjeli da ovi sto ne znaju i ne prodju dalje.

Je li tezak fakultet? Pa kako kome, meni i nije PREtezak, ali nije mi ni sasa. Ucis i polozis. Uzivaj jos koju sedmicu raspusta, ucit ces kad krenu predavanja. :)
Neeejlaaa

#3 Re: PMF-Odsjek za matematiku

Post by Neeejlaaa »

ever_eden wrote:Pretpostavljam da si vec upisala sta si planirala, ja trenutno studiram taj smjer.

Ima stvari koje se podrazumijevaju da znas (mada i to zadnjih godina ne mora bit sigurno). Neke se stvari misli da znas, tipa razlomci i da si se bar nekad sreo u zivotu sa pojmom trigonometrijskih funkcija, ali u svakom slucaju imas predmet odmah u prvom semestru koji se zove Elementarna matematika gdje se to opet sve predje. Ruku na srce, mnogi u ovoj generaciji nisu bas dobro prosli na tom predmetu jer ga je preuzeo prof Pepic, ja sam polagala dok je bio Arslanagic, tako da ce vam teorija bit malo veci smor. Sto se tice Analiticke geometrije, asistentica nece sad nesto zahtijevat predznanje, ali zbog obima gradiva ce preko nekih stvari preletit bas brzo (tipa sabiranje i oduzimanje vektora, skalarni, vektorski, mjesoviti proizvod i one baje oko kruznice, elipse, hiperbole, parabole...) U mojoj generaciji je bilo da smo ono sto sam ja radila gotovo 2 mjeseca u srednjoj skoli (krive drugog reda) presli na nadoknadi vjezbi koje su bile u petak i sljedeci dan na ispitu su bili zadaci iz tih oblasti, jer smo to radili u srednjoj skoli.

Najvise peglancije na Analizi definitivno, nama su uzivali davat zadatke sa trigonometrijskim funkcijama, jer su skontali da vecina raje to bas i ne zna, a fakat ti kasnije treba trigonometrija, pa su htjeli da ovi sto ne znaju i ne prodju dalje.

Je li tezak fakultet? Pa kako kome, meni i nije PREtezak, ali nije mi ni sasa. Ucis i polozis. Uzivaj jos koju sedmicu raspusta, ucit ces kad krenu predavanja. :)

Hvala puno na odgovoru. :)

Eh, ne znam šta reći, sudeći po tome onda ću vjerovatno imati dosta poteškoća. Predznanje me izuzetno brine. Ja matematiku stvarno volim i jedino je to ono što me zanima. Iskreno, pored matematike ne znam šta bih drugo mogla uopšte studirati. Najveći problem je to predznanje, s obzirom da se u ekonomskoj školi mnoge oblasti nisu radile kao npr. iracionalne jednačine i nejednačine, trigonometrijske jednačine i nejednačine, jednačine i nejednačine višeg stepena, izvod složene funkcije itd. ( znači apsolutno nismo radili takve oblasti), te mnogobrojne druge oblasti koje smo prešli tek onako, tako da kad sam došla na pripremnu nastavu gotovo da ništa nisam shvatala od onih zadataka što smo radili. Npr. mi smo radili aritmetički i geometrijski niz u srednjoj, međutim, ono što smo na pripremnoj nastavi na fakultetu radili je bilo daleko složenije.

Nikad nisam imala problema sa matematikom, imala sam uvijek 5 iz nje i bila mi je zanimljiva. Ne mogu reći ni da je bilo sad toliko baš prejednostavno, s obzirom da je gotovo pola razreda padalo iz nje. Opet mislim da sve zavisi od osobe do osobe, koliko se je spremna potruditi.

Sa druge strane, ne razumijem zašto toliko komplikuju matematiku za nastavni smjer. Zar ne bi trebalo najveću prednost dati zadacima iz osnovne i srednje škole, jer je na kraju krajeva to ono za što se zapravo i osposobljavamo - da predajemo u osnovnoj ili srednjoj školi? Zašto uopšte toliko komplikovati sa nekim preteškim zadacima?
Razumijem to komplikovanje npr. na opštem smjeru, primijenjenoj matematici itd. Ali na nastavnom smjeru zašto je potrebno toliko se preokupirati sa zadacima koji nam u poslu koji budemo radili, uopšte neće trebati?

Govorim ovo iz razloga što sam svjesna da nisam neki talenat npr. za zadatke sa takmičenja i takvo nešto, ali ono što je predviđeno planom i programom za osnovne i srednje škole uvijek mi je bilo interesantno i razumljivo, nikad nije bilo nekih poteškoća i gradiva koje nisam mogla razumjeti. Samo je naravno trebalo vježbati i rezultat nikad nije izostao.

Brine me, s obzirom da nemam predznanja, da sam "uzalud" upisala taj fakultet i da ga neću moći završiti nikako. :sad: :sad: :sad:
Platformas

#4 Re: PMF-Odsjek za matematiku

Post by Platformas »

Nije to bauk nikakav, uostalom, vidjeces kad pocnes studirati.
Neke predmete polozis bukvalno na srecu, na nekim propisas krv pa se to izbalansira. :)
Post Reply