PLUĆNA EMBOLIJA - Iskustva

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
serum

#1 PLUĆNA EMBOLIJA - Iskustva

Post by serum »

Naime, prije mjesec dana "zaglavio sam na infektivnu kliniku zbog temperature koja je trajala više od 10 dana (ukupno trajala 22 dana).Na svašta su me ispitivali i razne dijagnoze davali (Bruceloza,Mononukleoza,Q groznica,ADIS,TBC)i na kraju ništa nije od ovog odnosno nalazi uredni.,nalaz pluća pokazuje na akutni bronhitis. Jedan dan su mi rekli da imam odnosno da su ga izolovali- Cito megalo virus CMV te da on može uzrokovati moju temperaturu.Svi nalazi uredni jednio CRP 32.Počeli su davati neke antibiotike mislim Avelox i Klacid (iako je ovo virus)al hajd.Jedan dan sam poslije infuzije sa pomenutim antibioticima,osjetio sam blagu vrtoglavicu te sam zovnuo doktora.Isti je došao, preslušao pluća (uredno),izmjerio pritisak 110/70, otkucaji srca 110 (povišeno) te su mi odmah uradili brze lab nalaze.Poslije 1h dolaze i kažu da imaju jedan nalaz koji im je čudno visok jer ja nemam simptome toga D-Dimeri 1380 (normalno do 200) te su opet uradili test za te d-dimere koji opet pokazuje približno istu vrijednost.Pošto je bio vikend upućuju me na hitni pregled kod pulmologa na Podhrastove.Napominjem nemam nikakvih simptoma koji bi govorili da nešto nije uredu osim temperature.Doktor me prima te preslušava (uredno) i gleda moj RTG snimak pluća koji sam uradio prvi dan boravka u bolnici.Odmah mi kaže da vidi neki Westermanov znak koji pokazuje plućni ugrušak te me pita imam i tegoba sa disanjem, nedostatkom zraka,hodanjem,zamaranjem,venama u nogama, sve negiram jer ništa od toga nemam osim straha, šta mi je.Kaže mi da ću dobiti terapiju te da je od tromba nastala temperatura, te da za dva dana je neću imati.Zove moju doktoricu na infektivnu te joj kaže da me hitno uputi na CT sa kontrastom.Isti dan urađen nalaz-rezultati taj dan kao i konačni-sve uredno nema ugruška.Sutra dan, urađen redovno nalaz D-dimera 180 (potpuno normalan).Primao Kleksan uporedo i antibiotike, ali temperatura nepada.Poslije 6 dana,molim da me puste kući za vikend te mi odobravaju.Isti dan nestaje temperatura, te je više nisam niti imao.Vratio sam se na kliniku držali su me još 7 dana te otpustili kao oporavljen ali su mi rekli da oni sumnjaju u dijagnozu pulmologa te vjeruju da nisam imao ugrušak.I danas uzimam Syntrom pola tablete i idem na kontrole kod pulmologa koji je otkrio navodni ugrušak,provjeravam INR.
Ima li ko slična iskustva, mislim na plućnu emboliju , kakve ste simptome imali, kako su vam dokazali tromb, i dr.....
Napisah ja svašta.........
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 03/05/2023 20:28, edited 1 time in total.
serum

#3 Re: PLUĆNA EMBOLIJA - Iskustva

Post by serum »

hmm.....ali opet tebi je dokazan eto u nozi. Meni nije nigdje zasigurno dokazan.Uostalom kažeš razbio se.Kako ćeš dalje pratiti svoje stanje, odnosno ko garantuje da se neće opet vratiti (a često ima običaj)???
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Post Reply