Plodni dani..

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

alphonse kauders

#1 Plodni dani..

Post by alphonse kauders »

Dakle, kada su i koliko ih je? Ja sam svašta čuo. Jedni kažu da se može zatrudniti samo u 3 dana u mjesecu između menstruacija, drugi da je to 7-8 dana, pa me interesuje da li neko zna tačno odgovor. Također, ima li šanse da žena zatrudni za vrijeme menstruacije?
Mislim, većina nas zna otprilike, ali bi mi bilo drago da mi neko skroz riješi tu dilemu.
hananah

Post by hananah »

Alphonse kod svake zene je drugacije, to se moze ustanoviti gin. pregledom. Tako da ti niko od nas ne moze tacno reci. Moras posjetiti svog ginekologa :roll:
Bumbar

Post by Bumbar »

hananah wrote:Alphonse kod svake zene je drugacije, to se moze ustanoviti gin. pregledom. Tako da ti niko od nas ne moze tacno reci. Moras posjetiti svog ginekologa :roll:
:lol: ...eto Alfonse...posjeti ginekologa i reci ce ti...
flora.sa

Post by flora.sa »

na Plivinoj oficijelnoj stranici postoji kalendar ovulacije, pa se mogu izračunati krizni dani, ali sam ako je menga praavo redovna...

ali je ginekolog ipak najbolja opcija...
Bumbar

#5 Re: Plodni dani..

Post by Bumbar »

alphonse kauders wrote:Dakle, kada su i koliko ih je? Ja sam svašta čuo. Jedni kažu da se može zatrudniti samo u 3 dana u mjesecu između menstruacija, drugi da je to 7-8 dana, pa me interesuje da li neko zna tačno odgovor. Također, ima li šanse da žena zatrudni za vrijeme menstruacije?
Mislim, većina nas zna otprilike, ali bi mi bilo drago da mi neko skroz riješi tu dilemu.
Odlicna metoda kontracepcije...brojis plodne dane i onda naidje Onaj dan...kada ona tebi saopsti da nije sigurna ali izgleda da je uletio jedan plodni dan u brojku. :roll:

Hana je u pravu...drugacije je...spec ako ciklus nije redovan u dan.
U svakom slucaju [email protected] fino postavis pitanje i objasne ti sve (savjetovaliste za seksualno i reproduktivno zdravlje)...
anais_nin

Post by anais_nin »

Alfie da te odmah utjesim, zatrudniti se moze bilo kada u mjesecu, tj u toku ciklusa, cak i za vrijeme menstruacije, samo sto su neki dani PLODNIJI od ostalih :D ovo te malo prepadam, ali nije daleko od istine...u biti najveca vjerovatnoca da cura zatrudni je tokom plodnih dana, ali nije nemoguce zatrudniti i tokom menstruacije...

postoji vise nacina da se ustanove "plodni dani" (ko se zeli kockati s ovom metodom "kontracepcije" svaka mu cast na hrabrosti), ali evo ti 2 najpopularnija metoda:

Treba bilježiti duljinu ciklusa tijekom najmanje 6 mjeseci prije primjene metode. Od najdužeg opaženog ciklusa se odbija 11, da se dobije posljednji plodni dan ciklusa. Od najkraćeg zabilježenog ciklusa odbija se 18 da bi se dobio prvi plodni dan ciklusa. U pravilnom 28-dnevnom ciklusu plodni dani su od 8. do 19. U tih 12 dana valja primjeniti drugu metodu kontarcepcije ili treba disciplinirano apstinirati.
Kalendarska metoda je također i plan kako zatrudnjeti ako imate češće spolne odnose u plodnim danima.

ili

Svakodnevno, nakon buđenja, žena treba izmjeriti svoju tjelesnu temperaturu uvijek istim termometrom i na isti način (najbolje u ustima). Neposredno poslije ovulacije lučenje progesterona povisuje tjelesnu temperaturu za 0,3 do 0,4 o c i ona ostaje povišena tijekom cijele druge polovice ovulacijskog ciklusa. Općenito je prihvaćeno da suzdržavanje od spolnih odnosa 4 dana prije očekivane ovulacije i 3 dana poslije ovulacije onemogućuje začeće. Nakon tri puna dana povišene temperature započinje neplodno razdoblje koje traje sve do početka naredne menstruacije, pa daljnje mjerenje temperature nije više potrebno.

jos pitanja? :D
alphonse kauders

Vidim, šarolikih odgovora ima, ali nisam pitao to da bi izbjegavanje plodnih dana koristio kao metod kontracepcije. Pa, jeb%mu u 21. smo vijeku i valjda bar ova raja što koristi internet zna kakvo je to igranje sa vatrom.
Ja regularno koristim zaštitu, ali me interesuje koji su dani najopasniji da bi ih izbjegavao i sa zaštitom, pošto mi se još uvijek ne postaje tata :-)

Međutim, pošto vidim da samo jedna cura poznaje svoje tijelo ili uopšte tijelo žene (mogao se kakav sopstveni primjer navesti) ovdje nema fajde pitati takva pitanja. Sve ostali ili se zaje&bavaju ili se zgražavaju, a dobio sam samo jedan pravi odgovor (btw. hvala). A, o muškima da i ne govorim, imam osjećaj da ih se pola tek upoznalo sa ovim pojmom.
Pozdrav.
bug

Post by bug »

mjerenjem bazalne temerature moze se odrediti taj dan, temperatura zene je niza u prvojnego u drugoj polovini menstrualnog ciklusa, a do te nagle promjene (temperatura se dize do 37,2) dolazi upravo za vrijeme ovulacije.
FortunaBela

Post by FortunaBela »

alphonse kauders wrote:Vidim, šarolikih odgovora ima, ali nisam pitao to da bi izbjegavanje plodnih dana koristio kao metod kontracepcije. Pa, jeb%mu u 21. smo vijeku i valjda bar ova raja što koristi internet zna kakvo je to igranje sa vatrom.
Ja regularno koristim zaštitu, ali me interesuje koji su dani najopasniji da bi ih izbjegavao i sa zaštitom, pošto mi se još uvijek ne postaje tata :-)

Međutim, pošto vidim da samo jedna cura poznaje svoje tijelo ili uopšte tijelo žene (mogao se kakav sopstveni primjer navesti) ovdje nema fajde pitati takva pitanja. Sve ostali ili se zaje&bavaju ili se zgražavaju, a dobio sam samo jedan pravi odgovor (btw. hvala). A, o muškima da i ne govorim, imam osjećaj da ih se pola tek upoznalo sa ovim pojmom.
Pozdrav.
anais_nin ti je sve to fino napisala, ali to ipak ovisi od osobe do osobe...
Najobičnija prehlada, može uticati na ciklus, tako da ti to baš i nije najsigurnije. Ako želiš savjet, koristite uvijek neku zaštitu....
anais_nin

Post by anais_nin »

alphonse kauders wrote: Međutim, pošto vidim da samo jedna cura poznaje svoje tijelo ili uopšte tijelo žene (mogao se kakav sopstveni primjer navesti)
drug odmah da ti kazem ja ti vjerujem samo u kombinaciju pilule + kondom...pod jedan pilula ti je najbliza moguca garancija da su ti svi dani NEPLODNI koliko mogu biti, a guma glavu cuva i od raznih viruscica, bolestina, i plus od onog 0,1% sto pilula ne pokriva...

a inace ove informacije o plodnim danima su ti korisnije kad HOCES da zatrudnite :D bez zezze...
alphonse kauders

anais_nin wrote:
alphonse kauders wrote: Međutim, pošto vidim da samo jedna cura poznaje svoje tijelo ili uopšte tijelo žene (mogao se kakav sopstveni primjer navesti)
drug odmah da ti kazem ja ti vjerujem samo u kombinaciju pilule + kondom...pod jedan pilula ti je najbliza moguca garancija da su ti svi dani NEPLODNI koliko mogu biti, a guma glavu cuva i od raznih viruscica, bolestina, i plus od onog 0,1% sto pilula ne pokriva...

a inace ove informacije o plodnim danima su ti korisnije kad HOCES da zatrudnite :D bez zezze...
E, necemo pa zato i tolika preventiva:)) Ustvari, desilo se da je jednom pukao kondom (koga za to kriviti, durex?) i onda je čitav mjesec bio stresan, ali ispalo je dobro na kraju. Zato bi najrađe izbjegavao i hajmo reći "najplodnije" dane. Elem, anais_nin, hvala na odgovoru, bio je od pomoći.
anais_nin

Post by anais_nin »

alphonse kauders wrote: E, necemo pa zato i tolika preventiva:)) Ustvari, desilo se da je jednom pukao kondom (koga za to kriviti, durex?) i onda je čitav mjesec bio stresan, ali ispalo je dobro na kraju. Zato bi najrađe izbjegavao i hajmo reći "najplodnije" dane. Elem, anais_nin, hvala na odgovoru, bio je od pomoći.
nemoj mi na Durex tita ti, ja sam ti Durex Girl :lol: :D
nego ovako ako ti se to sa kondomom ikad vise desi (NE DAJ BOZE :D) ima solucija i za taj problem...fino do ginekologa ili jednostavno do apoteke, ima kupiti pilula za "morning after" ili ti ga dan poslije, dovoljno je u roku od 72 sata od "nesretnog dogadjaja" da se konzumira i mjesec nece biti stresan...naravno ovo ne bi trebalo prakticirati kao redovnu metodu kontracepcije, ova pilula se ne bi trebala vise od jednom u 6 mjeseci konzumirati, ali kad se "omakne" dobro je znati za nju :D

antibebi pilule nisu za svakoga, ali meni je Yasmin zakon....redovan, regulisan ciklus, skoro nepostojeci PMS, ne boli pupa, i jos stiti od beba :lol: :D ja se ne bunim...

i nema na cemu, Alfie, informacije su zlato :D
Diona

Post by Diona »

Ovdje mozes tacno izracunati plodne i ne plodne dane. Cak savjet kako da dobijes djecaka ili djevojcicu. :D
http://www.mef.hr/katedre/fiziolog/if/a ... oncep.html
alphonse kauders

anais_nin wrote:
alphonse kauders wrote: E, necemo pa zato i tolika preventiva:)) Ustvari, desilo se da je jednom pukao kondom (koga za to kriviti, durex?) i onda je čitav mjesec bio stresan, ali ispalo je dobro na kraju. Zato bi najrađe izbjegavao i hajmo reći "najplodnije" dane. Elem, anais_nin, hvala na odgovoru, bio je od pomoći.
nemoj mi na Durex tita ti, ja sam ti Durex Girl :lol: :D
nego ovako ako ti se to sa kondomom ikad vise desi (NE DAJ BOZE :D) ima solucija i za taj problem...fino do ginekologa ili jednostavno do apoteke, ima kupiti pilula za "morning after" ili ti ga dan poslije, dovoljno je u roku od 72 sata od "nesretnog dogadjaja" da se konzumira i mjesec nece biti stresan...naravno ovo ne bi trebalo prakticirati kao redovnu metodu kontracepcije, ova pilula se ne bi trebala vise od jednom u 6 mjeseci konzumirati, ali kad se "omakne" dobro je znati za nju :D

antibebi pilule nisu za svakoga, ali meni je Yasmin zakon....redovan, regulisan ciklus, skoro nepostojeci PMS, ne boli pupa, i jos stiti od beba :lol: :D ja se ne bunim...

i nema na cemu, Alfie, informacije su zlato :D
E, a to za antibebi pilule, pošto si navela sve prednosti, imam pitanje- kako ti utiču na kg? Kao da sam pročitao da zbog hormonalnih uticaja debljaju. Istina?
anais_nin

Post by anais_nin »

alphonse kauders wrote:
E, a to za antibebi pilule, pošto si navela sve prednosti, imam pitanje- kako ti utiču na kg? Kao da sam pročitao da zbog hormonalnih uticaja debljaju. Istina?
Postoji malo problem s nacinom na koji se iste propisuju kod nas...ovdje odes kod ginekologa i samo ti napise recept zavisno od toga s kojom farmaceutskom kucom ima dobre odnose....u biti vazno je da ti prvo izvadi sve nalaze, izmjeri kilazu, tlak, napravi pregled i onda ti da odgovarajuce tablete....meni se od pilule nije nista na gore promjenilo, jedino sam morala skoro skroz prestati da pusim sto i nije losa stvar....

znam djevojaka koje su se udebljale par kila, znam onih kojima su samo grudi narasle, a znam i dosta onih kod kojih se nije nista promjenilo...pilule su se dosta promjenile zadnjih godina, sada izmedju ostalog umanjuju i rizik od raka jajnika i materice :D

Diona desava se sa bilo kojom vrstom kondoma...

nego da je preporucim one nove Durex-e u blistavo shishtavoj zelenoj kutiji, sa dodatkom mentola....fenomenalnoooooooooooooooo :D
namcor

Post by namcor »

Čitam ove poruke o praćenju plodnih dana i ne mogu a da ne pomislim.... Ja i moja draga ih "brojimo" tri godine bez pauze i nikako da stvarno vidimo da smo jedan od tih plodni i "uboli"...Kao fali nam opuštenosti, ma ja....trebamo smanjiti očekivanja i prestati misliti samo na bebu:( .... sada menzes kasni tri dana pa boga molimo da se pokaže da to znači baš TO: nešto malo, slatko, zdravo, naše.... Samo dokaz da ljudi iz različitih razloga treba da znaju kad su plodni dani...:(
Diona

Post by Diona »

namcor wrote:Čitam ove poruke o praćenju plodnih dana i ne mogu a da ne pomislim.... Ja i moja draga ih "brojimo" tri godine bez pauze i nikako da stvarno vidimo da smo jedan od tih plodni i "uboli"...Kao fali nam opuštenosti, ma ja....trebamo smanjiti očekivanja i prestati misliti samo na bebu:( .... sada menzes kasni tri dana pa boga molimo da se pokaže da to znači baš TO: nešto malo, slatko, zdravo, naše.... Samo dokaz da ljudi iz različitih razloga treba da znaju kad su plodni dani...:(
Drzim vam fige. ;)
Jedite kospice, to pomaze Tita mi. :D Cini mi se da musko treba da jede od suncokreta, a zena od masirace/tikve. Uspjeh zagarantovan. 8-)
sms5

Post by sms5 »

a sta ti fali da postanes tata...to ti je najbolja stvar koja se moze desiti u zivotu.
Gazz

Post by Gazz »

sms5 wrote:a sta ti fali da postanes tata...to ti je najbolja stvar koja se moze desiti u zivotu.

a o čemu to ti :-? prolup'o loncice :D
anais_nin

Post by anais_nin »

namcor wrote:Čitam ove poruke o praćenju plodnih dana i ne mogu a da ne pomislim.... Ja i moja draga ih "brojimo" tri godine bez pauze i nikako da stvarno vidimo da smo jedan od tih plodni i "uboli"...Kao fali nam opuštenosti, ma ja....trebamo smanjiti očekivanja i prestati misliti samo na bebu:( .... sada menzes kasni tri dana pa boga molimo da se pokaže da to znači baš TO: nešto malo, slatko, zdravo, naše.... Samo dokaz da ljudi iz različitih razloga treba da znaju kad su plodni dani...:(
Da Bog da ih vise ne morali brojati...ukoliko ni ovaj put nije upalilo, javi se na pepe, znam nekih parova koji su prosli kroz isto pa eto ima par savijeta...drzim vam fige... :D
namcor

Post by namcor »

Hvala vam što držite fige za nas.....Sjetiću vas se budem li se opijao zbog prinove
namcor

Post by namcor »

Hvala vam što držite fige za nas.....Sjetiću vas se budem li se opijao zbog prinove
Bumbar

Post by Bumbar »

Drzim i ja fige za jedno malo slatko, gugutavo :D :D
Elvir07

Post by Elvir07 »

Citam ovu temu i stvarno se cudim kako raja malo zna o kontracepcijama.Kod nas se izgleda zna samo za kondom i pilule.Pitam se sta djevojke rade koje nepodnose pilule ili kojim smanjuje libido???Postoji simptotermalna metoda koja je kombinacija mjerenje temperature i dani u ciklusu.PI(perl index) te metode je 3-5.Naravno nije blizu pilulama(PI 0,1-1) ali daleko sigurnije od kondoma(PI 4-10).Ja mislim da je ta metoda za parove koji su vec dugo u vezi puno sigurnija i bolja od kondoma. Za osobe koje cesto mjenjaju partnere to naravno nije.(Bolesti!).Samo to u BiH rijetko ko zna jer se izgleda o tim neprica.Ima kondom i pilula i ako nepodnosis onda si sam kriv.Cudno mi je kako bar nase djevojke neznaju koje sve mogucnosti imaju...
anais_nin

Post by anais_nin »

Elvir07 wrote:Citam ovu temu i stvarno se cudim kako raja malo zna o kontracepcijama.Kod nas se izgleda zna samo za kondom i pilule.Pitam se sta djevojke rade koje nepodnose pilule ili kojim smanjuje libido???Postoji simptotermalna metoda koja je kombinacija mjerenje temperature i dani u ciklusu.PI(perl index) te metode je 3-5.Naravno nije blizu pilulama(PI 0,1-1) ali daleko sigurnije od kondoma(PI 4-10).Ja mislim da je ta metoda za parove koji su vec dugo u vezi puno sigurnija i bolja od kondoma. Za osobe koje cesto mjenjaju partnere to naravno nije.(Bolesti!).Samo to u BiH rijetko ko zna jer se izgleda o tim neprica.Ima kondom i pilula i ako nepodnosis onda si sam kriv.Cudno mi je kako bar nase djevojke neznaju koje sve mogucnosti imaju...
Elvire postoji posebna tema o kontracepciji, ovo je bila alfijeva tema specificno o plodnim danima ne o tome kao jedinoj metoditi kontracepcije, nego eto cisto informativno...ali hvala na informacijama u svakom slucaju...
Post Reply