Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
@debela:
pljuskavice se veoma, veoma rijetko mogu 'dobiti' dva puta, a ako se i dobiju to je kod osoba koje imaju problema sa imunitetom. druga infekcija nikad nije strasna kao prva. ono sto je gadno kod pljuskavica je da virus (HHV3; varicella zoster) ostaje i dalje prisutan i moze dovesti do herpesa (nisam sigurna kako se to kod nas kaze, na engleskom je 'shingles') sto je slicna ali drugacija infekcija i zna biti mnogo opasnija i bolnija od pljuskavica.
danas wrote:pljuskavice su mislim male boginje na nasem...
@debela:
pljuskavice se veoma, veoma rijetko mogu 'dobiti' dva puta, a ako se i dobiju to je kod osoba koje imaju problema sa imunitetom. druga infekcija nikad nije strasna kao prva. ono sto je gadno kod pljuskavica je da virus (HHV3; varicella zoster) ostaje i dalje prisutan i moze dovesti do herpesa (nisam sigurna kako se to kod nas kaze, na engleskom je 'shingles') sto je slicna ali drugacija infekcija i zna biti mnogo opasnija i bolnija od pljuskavica.
pljuske su vodene ospice. znam da je rijetko, nisam ni tvrdila drugacije. poenta je da postoji mogucnost da se dobiju opet, a ne samo jednom u zivotu. cisto za info.
i naravno, ha imunitet oslabi svakakav hajvancic ce na covjeka.
danas wrote:pljuskavice su mislim male boginje na nasem...
@debela:
pljuske su vodene ospice. znam da je rijetko, nisam ni tvrdila drugacije. poenta je da postoji mogucnost da se dobiju opet, a ne samo jednom u zivotu. cisto za info.
i naravno, ha imunitet oslabi svakakav hajvancic ce na covjeka.
da...
sa time da ako osoba fasuje ovaj herpes poslije, to fakat zna biti gadno i opasno... i moze se ponavljati bezbroj puta... to je jedna od najgorih posljedica pljuskavica...
Sve dječije bolesti su opasnije ako se kasnije boluju... ja sam krzamak jedva preživio u 18 godini... oprezno i ne libi se otići doktoru (infektologu) u slučaju bilo kakve komplikacije i sl
Prošlog ljeta stojim ja u troli. Odjednom protrča pored mene curica i ispipa me nehotično rukama i tijelom po majici i pantalonama. Očeša se od mene pravo. Malo iza toga zove je mama i kaže da joj je mala upravo imala zauške. Mene znoj oblio. Srećom, ništa se nije desilo. I kad sam bio mali većinu tih dječijih bolesti nisam imao. Stavljala me mama u isti krevet s burazom i ništa.
Prošlog ljeta stojim ja u troli. Odjednom protrča pored mene curica i ispipa me nehotično rukama i tijelom po majici i pantalonama. Očeša se od mene pravo. Malo iza toga zove je mama i kaže da joj je mala upravo imala zauške. Mene znoj oblio. Srećom, ništa se nije desilo. I kad sam bio mali većinu tih dječijih bolesti nisam imao. Stavljala me mama u isti krevet s burazom i ništa.
ma to je nista
ja sam ove pljuskavice u 26-oj fasovala tako sto je klinac neki u avionu, sav preznojen i onako uzaren, u po frke se okrenuo ka meni (sjedila do njega) i -- povratio mi u pravo krilo
ja mislila ono njemu muka bila od aviona, al' ne lezi vraze -- tacno 14 dana kasnije, ja sva ko iz horor filma uh, kad tad nisam umrla, mislim da necu nikad
Ja sam ovo "pljuskavice" pogresno procitao pod "pljeskavice" ebemu vokabular, i mislio da se radi o necem drugom, gastronomija i ostala klopa eto, da ne duljim, imam 33 godine i nisam ih jos fasovao, kakve su mi sanse da prezivim???