Plivajući zamajc !!!!!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
k500
#1 Plivajući zamajc !!!!!
Vozdrav raja, mene interesuje kakva su vaša iskustva u vezi plivajućeg zamajca u VW grupaciji. Čuo sam da je to boljka ovih novih auta ne samo VW već i ostalih proizvođača. E sada meni je vrijeme da se mijenja zamajac na Golfu V TDI 77 Kw. Šta bi vi preporučili koji ste imali taj problem : šta kupiti SACHS - LuK -VALEO. Da li sa plivajućeg preči na obični (VALEO pravi set: obični zamajac, lamaela, potisna i druk ležaj za VW grupaciju). Čuo sam da su odavno sarajevski taksisti prešli na obični zamajc na svojim peticama, kako se vozilo ponaša, trese li, bruji li itd.....
Svaki komentar (sugestija) i je dobro došao.
LP
Svaki komentar (sugestija) i je dobro došao.
LP
- drndalo
#2 Re: Plivajući zamajc !!!!!
Postoji razlog zbog kojeg je fabrika izmislila i napravila tako nesto, osim uzimanja para na zamjeni istog nakon npr. 200.000 km...
To je pojednostavljeno cuvanje mjenjaca od obrtnog momenta, koji bi umjesto zamajca kroz odredjeno vrijeme slomio mjenjac... A to je jos skuplje... U normalnim zemljama je to tako zamisljeno...
Taxisti odavno nisu mjerilo normalnog ( cast svoj 4-ici izuzetaka iz Sarajevo taxi-ja, i petom, Seji, koji je na zalost lani preselio na Ahiret...), pa me ne bi zacudilo da zbog ustede od par stotina KM zaista to rade... Da je kako auta koje se moze kupiti za 15.000 KM, voziti 400.000 km i prodati za 18.000 KM, a da sve to vrijeme odrzavanje kosta 137 KM, sa sve registracijom...
To je dio koji ces zamijeniti sada i nikad vise, pa ne stedi na njemu ako ga mislis voziti bar godinu dana...
To je pojednostavljeno cuvanje mjenjaca od obrtnog momenta, koji bi umjesto zamajca kroz odredjeno vrijeme slomio mjenjac... A to je jos skuplje... U normalnim zemljama je to tako zamisljeno...
Taxisti odavno nisu mjerilo normalnog ( cast svoj 4-ici izuzetaka iz Sarajevo taxi-ja, i petom, Seji, koji je na zalost lani preselio na Ahiret...), pa me ne bi zacudilo da zbog ustede od par stotina KM zaista to rade... Da je kako auta koje se moze kupiti za 15.000 KM, voziti 400.000 km i prodati za 18.000 KM, a da sve to vrijeme odrzavanje kosta 137 KM, sa sve registracijom...
To je dio koji ces zamijeniti sada i nikad vise, pa ne stedi na njemu ako ga mislis voziti bar godinu dana...
Last edited by drndalo on 09/02/2011 14:45, edited 2 times in total.
- Qler
#3 Re: Plivajući zamajc !!!!!
Ili kupis bezinca i nemas tih problema 
Ma ja ne bih mijenjao, taxisti nitnuju lamele, presvlace disk plocice, vade katalizatore, nema sta ne rade, samo da im bude jeftino. A mislim da bilo koji od ta tri proizvodjaca nije los izbor.
Ma ja ne bih mijenjao, taxisti nitnuju lamele, presvlace disk plocice, vade katalizatore, nema sta ne rade, samo da im bude jeftino. A mislim da bilo koji od ta tri proizvodjaca nije los izbor.
- pezzar
#4 Re: Plivajući zamajc !!!!!
Ne diraj ti to, nije njegova uloga samo spajanje kuplunga, nego i prigusenje torzionih oscilacija radilice, koje mogu biti jako bucne, a u ekstremnim slucajevima cak i kobne po radilicu.
-
k500
#5 Re: Plivajući zamajc !!!!!
Znam za takve slučajeve , ali isto tako sam čuo od ljudi da se nakon zamjene npr. fabričkog i posle ugradnje OEM dijela brzo našao u situaciji zbog čega je mjenjao fabrički tj. brzo je i taj drugi otišao. Toga me strah ..nije problem zamjeniti staviti novi ali i sa mojom normalnom vožnjom kontam biće guravo izgurati npr. 100.000 km. Očigledno je taj DMS napravljen da ''kratko traje''. Mene zanima još kako se kod prvih serija Golfa 3 TDI npr. 81 Kw to nije dešavalo iako ima ogroman obrtni momenat a poznato je da nisu imali plivajući zamajac. Ja nisam još čuo da se nekome raspao mjenjač do pređenih 300.000. Ispravite me ako griješim.drndalo wrote:Postoji razlog zbog kojeg je fabrika izmislila i napravila tako nesto, osim uzimanja para na zamjeni istog nakon npr. 200.000 km...
- drndalo
#6 Re: Plivajući zamajc !!!!!
Ako planiras zaista voziti tih bar 100.000 km s zamjenjenim zamajcem, onda idi na originalni set, skuplji jeste, ali kod ASA-e i partnera bi trebalo biti da dobijas bar 2 godine garancije na dijelove i ruke... Pa ako sta popusti za to vrijeme, to je njihov problem...
-
TheGodfather001
#7 Re: Plivajući zamajc !!!!!
Nemoj me uzimati "zdravo za gotovo", ali u ASA-i su imali neku akciju da doneses stare dijelove, naravno samo ako su originalni, oni ti daju nove-reparirane dijelove i garanciju 2 godine na dijelove. Svakako, oni ti naplate i te reparirane dijelove ali ti "uzmu u racun" i tvoje dijelove koje doneses.drndalo wrote:Ako planiras zaista voziti tih bar 100.000 km s zamjenjenim zamajcem, onda idi na originalni set, skuplji jeste, ali kod ASA-e i partnera bi trebalo biti da dobijas bar 2 godine garancije na dijelove i ruke... Pa ako sta popusti za to vrijeme, to je njihov problem...
Mislim da razlika u cijeni novih i repariranih dijelova iznosi oko 25%. Najbolje je da odes ili pozoves i provjeris to.
-
k500
#8 Re: Plivajući zamajc !!!!!
SACHS ili LuK to je prva ugradnja u VAG koncern, zar misliš da bi takav dio mogao da ima dvije linije proizvodnje u fabrici, prva ugradnja vs OEM dijelovi, mislim da je bila rasprava na forumu. Kako me ovo interesuje našao sam na netu da su plivajući zamajci odlazili nerijetko čak da vozilo nije prešlo ni 50.000 km. Naravno da je zamjenjeno u gar. roku. Postavlja se pitanje onda prve ugradnje tj orginalonog seta..... mislim da u svakom slučaju mi se nedaje 1.500 KM za org.set.drndalo wrote:Ako planiras zaista voziti tih bar 100.000 km s zamjenjenim zamajcem, onda idi na originalni set, skuplji jeste, ali kod ASA-e i partnera bi trebalo biti da dobijas bar 2 godine garancije na dijelove i ruke... Pa ako sta popusti za to vrijeme, to je njihov problem...
-
k500
#9 Re: Plivajući zamajc !!!!!
To važi sa set kvačila lamela, potisna ploča, nema povrata za zamajac SAMO novo, stari možeš samo na otpad odnijet.TheGodfather001 wrote:Nemoj me uzimati "zdravo za gotovo", ali u ASA-i su imali neku akciju da doneses stare dijelove, naravno samo ako su originalni, oni ti daju nove-reparirane dijelove i garanciju 2 godine na dijelove. Svakako, oni ti naplate i te reparirane dijelove ali ti "uzmu u racun" i tvoje dijelove koje doneses.drndalo wrote:Ako planiras zaista voziti tih bar 100.000 km s zamjenjenim zamajcem, onda idi na originalni set, skuplji jeste, ali kod ASA-e i partnera bi trebalo biti da dobijas bar 2 godine garancije na dijelove i ruke... Pa ako sta popusti za to vrijeme, to je njihov problem...
Mislim da razlika u cijeni novih i repariranih dijelova iznosi oko 25%. Najbolje je da odes ili pozoves i provjeris to.
-
rimano
#10 Re: Plivajući zamajc !!!!!
Imao oba zamajca na svom pezou. Sa fiksnim zamjenskim nisam bio zadovljovan jer su se javljale vibracije kad vozim u cetvrtoj 60-70 na sat. Ima ljudi i koji su zadovoljni za fiksim ali ja nisam bio jedan od tih.
Postavljen je ponovo plivajuci i do sada sam presao tek 20000 km a kolko ce jos trajati neznam.
Postavljen je ponovo plivajuci i do sada sam presao tek 20000 km a kolko ce jos trajati neznam.
- rotor
#11 Re: Plivajući zamajc !!!!!
Ugradi obicni zamajac sa odgovarajucim setom kvacila,a za 800-900 KM razlike koje ti ostanu, odleprsaj negdje na skijanje, dok jos ima snijega...
P.S. Neke fabrike automobila i same predlazu prelazak na "obicni zamajac", pogotovu za auta koja su malo starija ili imaju vise predjenih kilometara..
P.S. Neke fabrike automobila i same predlazu prelazak na "obicni zamajac", pogotovu za auta koja su malo starija ili imaju vise predjenih kilometara..
-
k500
#12 Re: Plivajući zamajc !!!!!
Cijene po radnja običnog i plivajućeg su u pet deka, sa tog aspekta svejedno je.......a auto mi je staro 5 godinarotor wrote:Ugradi obicni zamajac sa odgovarajucim setom kvacila,a za 800-900 KM razlike koje ti ostanu, odleprsaj negdje na skijanje, dok jos ima snijega...
-
Blobi
#13 Re: Plivajući zamajc !!!!!
Ne peglati voznjom na niskim obrtajima, jer je taj stil voznje poguban za plivajuci zamajac. Dosta raje pegla, dizele recimo, sa voznjom na 1200-1300 obrtaja misleci da je to "ekonomicna" voznja, a zapravo time najvise deru plivajuci zamajac koji je jedna od najskupljih komponenti za zamijeniti. Sto mozda, naglasavam, MOZDA ustede na gorivu, platit ce za 50.000 hiljada predjenih kilometara za zamjenu zamajca. Moj zamajac na 2.0 TDI je trajao do 160.000 km, i zamijenio sam ga dobrom voljom, mogao sam jos 30ak hiljada preci sa istim. Simptomi da je zamajac "riknuo" su nekontinualno ubrzavanje, tj. "tupo" trzanje prilikom ubrzavanja u 4., 5., i 6. brzini, nemiran rad na leru, i "prazan hod" kad auto drzite na kvacilu, tj lupanje neko... Zato oprezno i ne voziti ispod 1500-1600 obrtaja.golfista wrote:kako sačuvati zamajac ?
- johntra
#14 Re: Plivajući zamajc !!!!!
Nemoj ga previše zamajavati...golfista wrote:kako sačuvati zamajac ?
- rotor
#15 Re: Plivajući zamajc !!!!!
Nije mi logicno da bude ista cijena obicnog i fleksibilnog zamajca ?k500 wrote: Cijene po radnja običnog i plivajućeg su u pet deka, sa tog aspekta svejedno je.......a auto mi je staro 5 godina
Ja sam prosle godine ugradio obicni zamajac sa kvacilom u setu na pezo 307 i taj set je kostao oko 600 KM + ugradnja, a sam fleksibilni zamajac je tada kostao oko 1000 KM.
-
k500
#16 Re: Plivajući zamajc !!!!!
Plivajući sa setom kvačila SACHS u par radnji po Sarajevu 900 - 940 KM u jednoj daju 10% popusta, Valeo obični sa setom kvačila 950 daju popust na 900 KM. Možda su plivajući toliko loši pa je cijena kao kod običnog????? Kako brzo odlaze cijena bi trebala biti kao malo kvalitetniji prednji diskovi.rotor wrote:Nije mi logicno da bude ista cijena obicnog i fleksibilnog zamajca ?k500 wrote: Cijene po radnja običnog i plivajućeg su u pet deka, sa tog aspekta svejedno je.......a auto mi je staro 5 godina
Ja sam prosle godine ugradio obicni zamajac sa kvacilom u setu na pezo 307 i taj set je kostao oko 600 KM + ugradnja, a sam fleksibilni zamajac je tada kostao oko 1000 KM.
- drndalo
#17 Re: Plivajući zamajc !!!!!
Posto mi nije trebalo ne znam cijene, ali kolika je cijena za isto u ovlastenim servisima ?
- johntra
#18 Re: Plivajući zamajc !!!!!
golfista wrote:mogao si iz svog bogatog iskustva napisati šta pametno, kad već nemaš smisla za humor hohohohojohntra wrote:Nemoj ga previše zamajavati...golfista wrote:kako sačuvati zamajac ?
a znaš da ja tebe volim...
-
k500
#19 Re: Plivajući zamajc !!!!!
Cca zamajac 1000 + set kvačila 500 = 1500 markica (ASA auto)drndalo wrote:Posto mi nije trebalo ne znam cijene, ali kolika je cijena za isto u ovlastenim servisima ?
- Zvek
#20 Re: Plivajući zamajc !!!!!
Da li Pasat 5b u varijantama sa 100 i 130 KS ima plivajuci ili obicni zamajac?
-
k500
#21 Re: Plivajući zamajc !!!!!
Ima plivajući zamajac.Zvek wrote:Da li Pasat 5b u varijantama sa 100 i 130 KS ima plivajuci ili obicni zamajac?
- Zvek
#22 Re: Plivajući zamajc !!!!!
U obje verzije?k500 wrote:Ima plivajući zamajac.Zvek wrote:Da li Pasat 5b u varijantama sa 100 i 130 KS ima plivajuci ili obicni zamajac?
-
rimano
#23 Re: Plivajući zamajc !!!!!
Da li si zadovoljan sa tim zamajcem? Kod mene je bio ugradjen obicni zamajac sa setom kvacila sa oznakom 2052N5 koji se nabavlja preko pezo mreze i nisam bio zadovoljan sa njim. Neki servisi ugradjuju i umjesto tog novodizajniranog zamajca i kvacila set koji se ugradjuje na motore 2.0 hdi 66kw. Koji je bio kod tebe?rotor wrote:Nije mi logicno da bude ista cijena obicnog i fleksibilnog zamajca ?k500 wrote: Cijene po radnja običnog i plivajućeg su u pet deka, sa tog aspekta svejedno je.......a auto mi je staro 5 godina
- Gile Šampion
#24 Re: Plivajući zamajc !!!!!
Obavezno ugradi plivajući zamajac.I ja sam bio u istoj dilemi ,međutim kada sam malo više šnjuhao po netu i vidio komentare ljudi i njihova iskustva došao sam do zaključka da je dvomaseni zamajac ipak bolji.Raja koja je ugradjivala obicni zamajac imala su kao negativnu pojavu da im motor/mjenjač ''brunda'',trese i pri šaltanju u niže brzine ''koči'' više nego bi trebalo,što naravno šteti mjenjaču koji nije iste konstrukcije kao raniji mjenjaci na TDI motorima. Naravno i ubrzanje je bolje sa običnim zamajcem nego sa plivajućim ali moja preporuka je svakako plivajući...
Eh sad i mene interesuje koji od setova je najbolji,pogotovo za auta kojima je uradjen chip/remap...? Da li neko zna kataloški broj,neki savjet po tom pitanju itd...
Eh sad i mene interesuje koji od setova je najbolji,pogotovo za auta kojima je uradjen chip/remap...? Da li neko zna kataloški broj,neki savjet po tom pitanju itd...
- rotor
#25 Re: Plivajući zamajc !!!!!
Mislim da je bio taj prvi, jer kupljen je u mrezi i oni su ga preporucili. I iskreno nisam znao da je to nesto "novodizajnirano", ja sam do sad mislio da je taj "novi set" koji sam ugradio upravo onaj iz 66 kw....rimano wrote: Da li si zadovoljan sa tim zamajcem? Kod mene je bio ugradjen obicni zamajac sa setom kvacila sa oznakom 2052N5 koji se nabavlja preko pezo mreze i nisam bio zadovoljan sa njim. Neki servisi ugradjuju i umjesto tog novodizajniranog zamajca i kvacila set koji se ugradjuje na motore 2.0 hdi 66kw. Koji je bio kod tebe?
Utisci, pa u svakom slucaju bolje je ono sto fabrika napravi, ali tada kod mene u kreiranju te odluke, da predjem na obicni zamajac pobijedila je cijena, jer je razlika bila oko 800-900 KM, i opravdano ubijedjenje da zamajac vise ne moze riknuti...
U voznji nisam osjetio neke bitnije razlike, a najvise mi je smetalo to kad se motor ugasi, on se malo strese, ispocetka neprimjetno, pa kasnije vise...