Plivačko uho!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
dzemaludin007

#1 Plivačko uho!

Post by dzemaludin007 »

Kako se zastititi na moru ?! Postoje li neke preventivne kapi i sl. Cuo sam za Vaxol sprej, kakav je on? Ne bih bas cepove jer nisam naletio ni na jedne da valjaju, a i nezgodno je sa tim. 8-)

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk
seoBIH

#2 Re: Plivačko uho!

Post by seoBIH »

A zašto to? Cega se moram zaštiti?

Sent with smoke signals using p..... dim.
dzemaludin007

#3 Re: Plivačko uho!

Post by dzemaludin007 »

Sta zasto? Sta cega? Valjda si cuo za termin "plivacko uho". Udje voda u uho i ne moze da izadje u potpunosti iz nekog razloga, pa je to podlozno za razvoj bakterija i dolazi do upale srednjeg uha. :)

FMDzem

#4 Re: Plivačko uho!

Post by FMDzem »

Pa to ti se onda moože desiti i dok se kupaš :D, teoretski.
Zato, mani se toga, uživaj, ha jaa..
dzemaludin007

#5 Re: Plivačko uho!

Post by dzemaludin007 »

Moze teoretski, ali se ne desava. Uzivao bih ja da ne boli i da nema problema :D Svake godine se kupam ko penzioner :D

button mushroom

#6 Re: Plivačko uho!

Post by button mushroom »

Uh, znam kako ti je. Ja lagano štapićem nanesem maslinovog ulja u uho. Malo skroz. Stvara sloj koji sprječava nakupljanje vode. I trudim se da ne ronim. :)
dzemaludin007

#7 Re: Plivačko uho!

Post by dzemaludin007 »

Kupio sam bas Vaxol sprej, pa cu vidjeti jbg. To je farmaceutski preradjeno maslinovo ulje.
button mushroom

#8 Re: Plivačko uho!

Post by button mushroom »

Samo ne guraj ništa jako u uho, drži ga suhim i čuvaj se. Možda je najbolje da kombiniraš više metoda, tipa da nasprejaš i usput nekako fizički (čepići) zaštitiš uho. Tako da iako uđe, sprej će uraditi svoje. :)
GAU8

#9 Re: Plivačko uho!

Post by GAU8 »

Iz mog iskustva, treba pustiti uši na miru.
Dok sam koristio štapiće za uši, imao sam mnogo problema. Znalo se uho skroz zatvoriti od upale, a o bolovima da ne govorimo.
Prestao sam skroz čistiti uši, osim naravno ušnu školjku prstima. Uši ne diram uopšte, a pogotovo ušni kanal
Štapiće sa vatom je bolje izbjegavati skroz, jer koliko god mislili da pazimo, oni ustvari naguravaju vosak prema unutra i otežavaju samostalno "čišćenje uha" a naravno i uklanjaju dio voska što dovodi do lakše infekcije.

To bi ti trebalo biti dovoljno po mom mišljenju. Sva ulja navedena su OK ako već dođe do problema - tj. kad je već kasno.
Ali nisu dobra preventiva, već naprotiv. Ulja takođe oštete zaštitni film i ne bi ih trebalo koristiti ako roniš.

Redovno plivam i mnogo ronim i nemam nikakvih problema nakon navedene promjene ponašanja.
Last edited by GAU8 on 02/07/2014 14:33, edited 1 time in total.
GAU8

#10 Re: Plivačko uho!

Post by GAU8 »

Ni pod razno ne bi trebalo gurati ništa u uho. Nikakva ulja ni čepove koristiti, jer uništavaju prirodnu "smolu" koja formira prirodnu zaštitu.

Međutim, NAVY Seals imaju isto isprobanu metodu za svoje ronioce.

Odmah nakon ronjenja ukapati 3-4 kapi u jedan kanal zadržati položaj i ne ispravljati glavu 5-6 min.

Oreknuti glavu da kapi iscure i ponoviti postupak za drugi kanal.

Kapi se prave od 1/4 sirćeta i 3/4 čiste vode (po mogućnosti destilirane).

Te kapi sprječavaju formiranje infekcija i ubrzavaju sušenje kanala (sirćetna kiselina mijenja pH u uhu koji postaje nepovoljan za bakterije i isušuje okolinu), pošto se zaštitni sloj za vrijeme ronjenja malo raskvasi i smekša.
Post Reply