Plinsko grijanje - zamjena radijatora i bojlera

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
huxley

#1 Plinsko grijanje - zamjena radijatora i bojlera

Post by huxley »

Uskoro namjeravam zamijeniti radijatore i plinski bojler u stanu, i cijenio bih vaša iskustva i preporuke vezano za;

- tip / brand bojlera
- tip / brand radijatora (termostata, koje ventile...)
- preporuku montera (ovo mi je i najbitnije)
- gdje nabaviti radijatore, bojler (i sve pripadajuće stavke)
- (okvirne) cijene gore navedenog
- šta uraditi sa starim radijatorima i bojlerom (šta ste vi uradili?)
Sve instalacije (cjevovod) su razvedene, i tu nema potrebe da se bilo šta mijenja.

Stan je 82 m2, trenutno su gusani radijatori (ne puštaju), i Junkers bojler star cca 20 godina. Razlog zašto uopšte razmišljam o zamjeni je da je bojler dosta nepouzdan, pada mu pritisak, a i ugljen monoksid / požarni alarm koji sam nabavio se povremeno oglasi što je indikator nepotpunog sagorijevanja, ili lošeg spoja na dimnjak. U svakom slučaju, nimalo prijatno, posebno 'carbon monoxide running'.
Što se radijatora tiče, kao prvo, nedovoljno ih je da bi (po mom kriteriju) zagrijali stan ili neke prostorije, a kao drugo, kako mi je rečeno, zbog termičke inercije, gusani radijatori su daleko od ideale za plinski sistem grijanja - npr. po dolasku sa posla / iz škole kada na termostatu pojačate grijanje potrebno im je i do 1h da se ugriju, a ujutro kada smanjite grijanje nastavljaju grijati i dalje.

Ako ima i neki link gdje je već o ovome diskutovano u dovoljnom nivou detalja, pls dodajte i to.

Danke
Maraschino

#2 Re: Plinsko grijanje - zamjena radijatora i bojlera

Post by Maraschino »

Nemoj da ti mi licitiramo koliko sta kosta i koje radijatore i bojler da kupis, najbolje ti je da stupis u kontakt sa nekim monterom centralnog grijanja i on ti na licu mjesta popise sve sto ti treba.
Na osnovu starih radijatora (dimenzije i toplotna moc) moze da ti predlozi druge radijatore (razlicite kako po obliku tako i po dimenzijama), odredjene nosace koji idu uz nove radijatore, termicke ventile...i na kraju, predlozi ti odgovarajuci bojler.
Kada napravi svu specifikaciju materijala, ubaci svoje ruke (obicno ide po radijatoru) i to je to. Ako sumnjas u njega, pozoves jos jednog i sve to ponovis.
Sretno.
huxley

#3 Re: Plinsko grijanje - zamjena radijatora i bojlera

Post by huxley »

Nemoj da ti mi licitiramo koliko sta kosta i koje radijatore i bojler da kupis, najbolje ti je da stupis u kontakt sa nekim monterom centralnog grijanja i on ti na licu mjesta popise sve sto ti treba.
Na osnovu starih radijatora (dimenzije i toplotna moc) moze da ti predlozi druge radijatore (razlicite kako po obliku tako i po dimenzijama), odredjene nosace koji idu uz nove radijatore, termicke ventile...i na kraju, predlozi ti odgovarajuci bojler.
Kada napravi svu specifikaciju materijala, ubaci svoje ruke (obicno ide po radijatoru) i to je to. Ako sumnjas u njega, pozoves jos jednog i sve to ponovis.
Sretno.
Hvala ti za opis procesa, ne znam čime sam u postu ukazao da ovo ne bih znao uraditi.

Ono što bi mi pomoglo je iskustvo, pozitivno ili negativno, bilo sa opremom ili majstorom.
Ili ako ima neki specijalizovaniji forum, ali aktivan, jer su neki na koje sam postavljao slična pitanja mrtvi ili polumrtvi.
Maraschino

#4 Re: Plinsko grijanje - zamjena radijatora i bojlera

Post by Maraschino »

huxley wrote:
Sretno.
Hvala ti za opis procesa, ne znam čime sam u postu ukazao da ovo ne bih znao uraditi.

Ono što bi mi pomoglo je iskustvo, pozitivno ili negativno, bilo sa opremom ili majstorom.
Ili ako ima neki specijalizovaniji forum, ali aktivan, jer su neki na koje sam postavljao slična pitanja mrtvi ili polumrtvi.
:roll: :?

izvini na upadici... :-?

sjedi i cekaj da ti neko adekvatno odgovori na sva postavljena pitanja... :run:
Post Reply