Plinski bojler
- alkalna_baterija
#1 Plinski bojler
Imam problem s bojlerom koji se nije prije javljao. Kada pustim vodu lampica koja inače ne gori počne da crveni, na displeju pokazuje 2.0 bar, a plin se užasno osjeti. Je li moguće da cijevi negdje puštaju plin? Kad mi dođe otac da pogleda, radi, ko za inat, a prospekt ne mogu da nađem, a ne razumijem se plaho.
ima li neko ko mi malo bolje može objasniti princip i šta ovo može značiti?
- Alfons Kauders
#2 Re: Plinski bojler
2 bara je okalkalna_baterija wrote:Imam problem s bojlerom koji se nije prije javljao. Kada pustim vodu lampica koja inače ne gori počne da crveni, na displeju pokazuje 2.0 bar, a plin se užasno osjeti. Je li moguće da cijevi negdje puštaju plin? Kad mi dođe otac da pogleda, radi, ko za inat, a prospekt ne mogu da nađem, a ne razumijem se plaho.ima li neko ko mi malo bolje može objasniti princip i šta ovo može značiti?
glupo pitanje - da li su ti svi prozori i vrata u stanu zatvoreni i da li je dobra stolarija?
naime ako sve dobro dihtuje, a krenes se npr. tusirati, moguce je da bojler nece raditi kako treba radi nedostatka zraka... i da ce se sam ugasiti... a onda se osjeti i smrad sagorijevanja... ako otskrines najblizi prozor svega nekoliko centi, to se nece desavati
ako osjetis smrad nesagorjelog plina, onda bi mogao biti neki drugi problem i onda ga nemoj paliti dok ne nazoves servis
mozes li naci prospekt na netu? znas li koji je model?
- alkalna_baterija
#3 Re: Plinski bojler
prozor je uvijek otvoren na kant, ne znam da li je to dovoljno? Kad je na preko 2.2 bara, onda grije, odjednom sam spusti na 2.0 i stane. Onda se osjeti plin, isto kao što se osjeti kada pustim plin na koheru... Muž se već dva jutra tušira bez problema, a uvijek mene potrefi kad se nešto kvari. Mogu pogledat na njemu ima li nekih oznaka, pa ću guglat.Alfons Kauders wrote:2 bara je okalkalna_baterija wrote:Imam problem s bojlerom koji se nije prije javljao. Kada pustim vodu lampica koja inače ne gori počne da crveni, na displeju pokazuje 2.0 bar, a plin se užasno osjeti. Je li moguće da cijevi negdje puštaju plin? Kad mi dođe otac da pogleda, radi, ko za inat, a prospekt ne mogu da nađem, a ne razumijem se plaho.ima li neko ko mi malo bolje može objasniti princip i šta ovo može značiti?
glupo pitanje - da li su ti svi prozori i vrata u stanu zatvoreni i da li je dobra stolarija?
naime ako sve dobro dihtuje, a krenes se npr. tusirati, moguce je da bojler nece raditi kako treba radi nedostatka zraka... i da ce se sam ugasiti... a onda se osjeti i smrad sagorijevanja... ako otskrines najblizi prozor svega nekoliko centi, to se nece desavati
ako osjetis smrad nesagorjelog plina, onda bi mogao biti neki drugi problem i onda ga nemoj paliti dok ne nazoves servis
mozes li naci prospekt na netu? znas li koji je model?
Hvala puno na odgovoru.
- alkalna_baterija
#4 Re: Plinski bojler
I kad prestane da grije, crveni se lampica i na displeju stoji F.29
našla sam neku naljepnicu, ali ne znam tačno šta je znaka modela
fakat sam tukmak za ove stvari
našla sam neku naljepnicu, ali ne znam tačno šta je znaka modela
- nineinchnails
#5 Re: Plinski bojler
Imas dva rjesenja:
1. Zovnes servis (majstora) koji ce sve detaljno pregledati, osposobiti za ispravan rad.
2. Ukines plinski bojler i postavis elektricni.
Ja sam ispocetka izabrao opciju 1, i svake godine davao po 50 maraka za servis.
Otkako sam se odlucio za opciju 2, glava me vise ne boli
1. Zovnes servis (majstora) koji ce sve detaljno pregledati, osposobiti za ispravan rad.
2. Ukines plinski bojler i postavis elektricni.
Ja sam ispocetka izabrao opciju 1, i svake godine davao po 50 maraka za servis.
Otkako sam se odlucio za opciju 2, glava me vise ne boli
-
benjamin1992
#6 Re: Plinski bojler
Pa koja je marka u pitanju, makar to? To F.29 je pretpostavljam sifrirani opis kvara, pa ako imas knjizicu od bojlera, ili ako saznas koji je tacno model, ukucaj u gugl F.29 error i vidi sta je. 
- alkalna_baterija
#7 Re: Plinski bojler
vaillant, evo sam guglala i po svemu što navodi da može biti, kaže da je rješenje povećati pritisakbenjamin1992 wrote:Pa koja je marka u pitanju, makar to? To F.29 je pretpostavljam sifrirani opis kvara, pa ako imas knjizicu od bojlera, ili ako saznas koji je tacno model, ukucaj u gugl F.29 error i vidi sta je.
-
amir79
#8 Re: Plinski bojler
f.29=plamen se ugasio tijekom pogonskog rada uređaja i sljedeci pokusaji paljenja su bezuspjesni.
objasnjenje- povremeni prekid dovoda plina, uzemljenje uređaja neispravno
kod kvara elektroda mora se jos javiti i f.27
moras prelistati sve greske, a ne samo zadnju (koju vidis)
objasnjenje- povremeni prekid dovoda plina, uzemljenje uređaja neispravno
kod kvara elektroda mora se jos javiti i f.27
moras prelistati sve greske, a ne samo zadnju (koju vidis)
- alkalna_baterija
#9 Re: Plinski bojler
bojler nije tek postavljen, do sada je radio kako treba, čini mi se dvije godine... da li je moguće da je problem uzemljenje ako je do sada radio ispravno?
samo F.29 navodi kao grešku
može li biti da cijevi koje dovode plin nisu postavljene ispravno, pa je sada počeo plin da curi svaki put kad upalim bojler?
može li biti da cijevi koje dovode plin nisu postavljene ispravno, pa je sada počeo plin da curi svaki put kad upalim bojler?
-
benjamin1992
#10 Re: Plinski bojler
Prije ce biti da je problem sa odvodjenjem sagorjelog plina, da ne izlazi vani, pa nema dovoljno kisika za sagorijevanje.alkalna_baterija wrote:bojler nije tek postavljen, do sada je radio kako treba, čini mi se dvije godine... da li je moguće da je problem uzemljenje ako je do sada radio ispravno?
Vjerovatno se zato i osjeti plin, dolazi u bojler, ali ne sagorijeva. U svakom slucaju zovi majstora, sumnjam da je skup kvar.
-
girl
#11 Re: Plinski bojler
moyda ovdje moye pitanjce da ne otvaram drugu temu. plinsko mi je grijanje, bojler junkers cini mi se. Ranijih godina sam imala osjecaj da se "nesto osjeti plin i slicno", sad vise nemam. Dimnjak u zgradi "servisiran i pripremljen" za sezonu. Bojler servisiran prosle sedmice. e sad otkako palim grijanje imam dojam da osjetim u kupatilu kad otvorim vrata i udjem jak "miris dima" tj onog sagorijevanja. Muz uobicajeno kaze da mi se cini i da to ulazi mozda smog izvana. Kako da to provjerim tj hoce li mi to pokazati onaj neki mjerac plina, monoksida i slicno ? i gdje se kupi taj mjerac.
- Qler
#13 Re: Plinski bojler
Da ne otvaram novu temu, da pitam ovdje.
Nedavno sam kupio stan i u njemu je neki stari Vailant bojler, 1996 godina. Radi za sada, ali ne bas najbolje, otisao je i onaj ventil preklopni, pa da bi imao toplu vodu moram otvoriti bar dvije cesme
da nabijem protok..
U glavnom, hocu da ga mijenjam, a bas nikako se ne razumijem u plinske bojlere. Ima li neko neki savjet, šta i kako da tražim? Grijanje i topla voda bi išli na njega, stan je cca 65m2, i kupatilo je jedno 10m cijevovoda od bojlera, a kuhinja je tu odmah... Grijanje je generalno loše odrađeno, nekako s brda s dola, jednocijevni je sistem, i nisam provalio ni kako su ga provukli...
Nedavno sam kupio stan i u njemu je neki stari Vailant bojler, 1996 godina. Radi za sada, ali ne bas najbolje, otisao je i onaj ventil preklopni, pa da bi imao toplu vodu moram otvoriti bar dvije cesme
U glavnom, hocu da ga mijenjam, a bas nikako se ne razumijem u plinske bojlere. Ima li neko neki savjet, šta i kako da tražim? Grijanje i topla voda bi išli na njega, stan je cca 65m2, i kupatilo je jedno 10m cijevovoda od bojlera, a kuhinja je tu odmah... Grijanje je generalno loše odrađeno, nekako s brda s dola, jednocijevni je sistem, i nisam provalio ni kako su ga provukli...
- drndalo
#14 Re: Plinski bojler
Moj savjet bi bio da prvo nadjes nekoga postenog da to pogleda, i da ti kaze ko sto bi sebi radio, uraditi servis toga da valja, ako se moze, ili mijenjati... Mislim lako je mijenjati, to bih i ja znao savjetovati...
Moja rodica ima jos uvijek Tiki plinski bojler od prije rata, i radi...
Mislila je mijenjati jer je bio kazan pred progorjevanjem... Zamijenili kazan, i jos nesto, plus servis svega, prije 7-8 godina...
Moja rodica ima jos uvijek Tiki plinski bojler od prije rata, i radi...
Mislila je mijenjati jer je bio kazan pred progorjevanjem... Zamijenili kazan, i jos nesto, plus servis svega, prije 7-8 godina...
- Qler
#15 Re: Plinski bojler
Poslao sam ti PP