Plinski bojler, potrebna pomoc.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
novikorisnik

#1 Plinski bojler, potrebna pomoc.

Post by novikorisnik »

U zadnje vrijeme se cesto desi da se plamenik/gorionik upali samo do pola i to sa lijeve strane. S te strane se nalazi i ona elektroda za paljenje i cuje se karakteristican zvuk - cak, cak cak i upali samo do pola.
Ja sam mislio da u drugu polovinu ne dolazi plin, ali kad sam (dok sa lijeve strane "cakće") priblizio upaljac, i desna strana se regularno upalila. Bojler je ciscen ljetos, ali kako sam primjetio da mi majstor ugradjuje polovne (cesto i neispravne dijelove), ne mogu tvrditi da je i to ciscenje uradjeno kako treba.
Ja sam malo na svoju ruku "rašarafio" te pokretne dijelove gorionika, misleci da se desna strana zacepila, ali to nije slucaj, jer je sve iz jednog dijela i kanali djeluju prohodno i siroko.
Pa ako neko ima kakav savjet sta bih tu mogao uraditi, da prebrodim ovu zimu bez angazmana servisera, jer je ovaj kojeg znam jedini koji servisira "Šafato" bojlere, a nakon sto mi je pokusao uvaliti drugu plocu, za "samo" 100KM - jer je nova 220 eura - kako on tvrdi (pa bih trebao biti presretan jer cu proci sa samo stojankom - stara majstorska ubleha), gdje je kvar u stvari bio u zahrdjalom prekidacu (cca. 5KM), koji sam btw, sam otklonio, imam u planu na proljece kupiti Vailant ili Junkers, gdje ima i veci izbor servisera...
fala za svaki savjet koji se odnosi na moj problem...
Keiko

#2 Re: Plinski bojler, potrebna pomoc.

Post by Keiko »

Da proGooglas problem? Cesto mi se desi da tako nadjem vrlo jednostavno rjesenje za bilo koji tehnicki problem.

Ukoliko se druga polovina plamenika upali kad joj prineses sibicu, moguce da je otisao solenoid. Najvaznije je da se ne igras jer problematicna strana moze izazvati curenje plina.
doboj71

#3 Re: Plinski bojler, potrebna pomoc.

Post by doboj71 »

Mozes li kako slikati gorionike ,da vidim kakav je prenos plamena sa jednog na drugi ?Kod ovih sistema sto ja radim ,postoji poprecna cijev sa sitnim rupicama koja prenosi plamen citavom duzinom ,do zadnjeg gorionika.

hajde slikaj pa postavi .Cini mi se ti si imao problema sa tim bojlerom i prije?
starii

#4 Re: Plinski bojler, potrebna pomoc.

Post by starii »

koliko ti je naplatio ciscenje bojlera?....oni su jedini serviseri šafato bojlera u sarajevu, i mene su gulili ali sam ja na kraju samo popravio bojler, neki regulator pritisak nije bio ugrađen...svaki put uzme 100KM a i ne znas sta je problem...samo ta dva hostaplera servisiraju te bojlere hoštapler slavko i cicko :)
novikorisnik

#5 Re: Plinski bojler, potrebna pomoc.

Post by novikorisnik »

Ma stari je platio neku "prijateljsku" cijenu, jer nam taj lik vec sto godina servisira bojler...Izmedjuostalog, tom prilikom, kod generalke, ubjedio nas je da se obavezno mora zamijeniti ventil od vode koji potiska onaj klipić, koji klikne prekidac za sanitarnu vodu, jer je na dihtungu ponekad kapnula neka kap...pa je ugradio "novi", kod kojeg sam isti dan primjetio da na istom mjestu pusta vodu - na sta je on samo odmahnuo rukom i rekao da to nije to, nego da je tu odnekud prsnulo malo vode, i vrlo brzo zapoceo novu temu...Tad mi to bi' sumnjivo, ali mi isto bi' ofirno da starijeg covjeka ugonim u laz, jer bi moje dalje insistiranje na toj temi znacilo upravo to.
Moje sumnje su se potvrdile kod zadnje komplikacije, gdje je bojler htio da upali od svakog 5-6og pokusaja i lik se automatski zaleti da zamijeni maticnu plocu, bez da je ISTA DRUGO probao. Kontam, i kod auta se motor na kraju pregleda, kad vidis da su svi sitniji dijelovi ispravni...A kad mi jos rece...haj ti u kucu...ovo ce potrajati...onda mi sve postade itekako sumnjivo, pa ostadoh, jedva, uz par-minutno okolokole foliranje kako mi je to sve zanimljivo i interesantno za posmatrati...
Sva situacija se razjasni sama, kad je ubacio drugu plocu i necete vjerovati ... isti kvar! :)))
Sutradan sidjem u podrum i ofrlje pocnem cackati oko ona dva prekidaca (od grijanja i sanitarne vode) i ispostavi se da su unutrasnji kontakti totalno izgorjeli i korozirali. Za cenera kupim dva nova i eno bojler pali ko velki.
Ovo sam samo prenio svoje iskustvo sa majstorima...da svi ubuduce obratimo paznju sta se popravlja i sta se ugradjuje. I najvaznija lekcija - NIKAD ne dozvoliti da majstor nosi izvadjene dijelove sa sobom, kolkogod nam netrebali.

Ovaj sadasnji kvar, iz prvog posta, sam rijesio tako sto sam onu elektrodu za paljenje prebacio na desni dio gorionika, gdje je i onaj senzor za plamen, tako da iako se samo upali ta desna strana, ne prekine se dotok plina, sto je do sada bio slucaj sa lijevom stranom, nego vatra nastavi da gori, a onda se i ona strana koja se nije odmah upalila, i sama upali kad se nakupi dovoljno plina. (to sve traje cca 2-3sec).
Et'.
Sve u svemu, nije mi zao kad majstor dodje i naplati svoje znanje i uslugu, ali fakat ne mogu da podnesem prevarantsko uzimanje lopatom. I sto je najgore, ja da popravljam ovu vrstu bojlera toliko godina kao ovi majstori, ja bi zmireci znao sta je problem, a ne da se kao ovaj lik pravim mutav i onako odokativno sa cvrstim ubjedjenjem tvrdim da je kvar na ploci, a da ne znam cestito ni onaj mjerni instrument upaliti...
fala mu na strpljenju ko je ovo sve procitao...
iskljucivo pisem da razmijenimo iskustva i podijelimo isprobane svjete...
ne kritikujem nikoga, ali se ospem na komentar..."proguglaj malo"... :)
sakich mrakich

#6 Re: Plinski bojler, potrebna pomoc.

Post by sakich mrakich »

E ovako...Nazalost,i ja imam chafatoux plinski bojler i prinudjen sam zvati tog bandita,koji tako besramno otima pare od ljudi.Znaci,lik dolazi nekih 7 godina i svaki put dobije kolac,kafu,rakiju i sta vec ne,ali kada ispostavi racun,svaki put se upitam,pa dokle vise.Kao prvo,Cicko je psiholog.On kada ti prilazi kuci,osajca kakva je i kolika je kuca,pa kada udje unutra,malo pogleda kako je opremljeno sve,pita koje auto imas,gdje radis ti,zena,gdje si bio na godisnjem i tako...ti kontas,ma covjek pricljiv,ubija vrijeme,a on sve smisljeno pita da vidi koliko ce te uzeti.Meni dosao napraviti servis bojlera pred zimu,znaci bojler ispravan,radi...ocistio on sav bojler,sace,izmjenivac sanitarne vode,propuhao neke cjevcice,oprasio ga,sve zajedno trajalo dva sata..od toga pricao sat vremena,racun 250KM! Kazem ja njemu,jarane jesi ga ispirao zlatnim listicima,pa sada imam pozlacen bojler!?Poce on neku demagogiju prosipati,kazem ja njemu,dobro,ali hocu fiskalni racun,sa specifikacijom rada!Kaze on,sutra cu ga napraviti kada dodjem na posao i donijeti ga.I prodje od tada 13 bajrama,babo Atif si ne vrati kuci,tj.Cicko nikada ne donese racun.Tako da je moje misljenje da je on pravi pljackas i bandit i sto se mene tice od mene vise nikad marke uzet nece!Kada mi prvi put bojler otkaze poslusnost,skidam ga,kupujem vailanta,junkersa,ali njega vise u zivotu nazvati necu.A sto se tice elektronike,svakom je pokusava uvaliti,sugerisuci da joj je vrijeme da se zamjeni.Samo je meni rekao da je nova 600 KM a on ima repariranu za 300!Ali to valjda zato gdje radim,pa ko veli uzmi levata lopatom.E pa Miodrag,ili Cicko za raju,kod mene ti je od sad taraba.Dosta je bilo uzimanja!Ali zapamti jedno,sve se placa,sve se vraca!
starii

#7 Re: Plinski bojler, potrebna pomoc.

Post by starii »

nije mi jasno da samo njih dvojica hoštaplera servisiraju ovu vrstu bojlera...oni uzimaju vise i od politicara :D
elk

#8 Re: Plinski bojler, potrebna pomoc.

Post by elk »

Eto ideje za mlade i nezaposlene.naucis servisirati taj bojler,platis i ulazes u sebe i svoje znanje,ukines monopol ovih salabajzera i na kraju i oni,zamisli,pocnu da rade svoj posao.jel puno zamisljam?
Post Reply