Plinovod Južna interkonekcija

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply

Da li BiH treba dati koncesiju Amerikancima za Južnu interkonekciju

Poll ended at 31/03/2026 23:18

DA
75
63%
NE
45
38%

Total votes: 120

Haris.ba

#26 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

Ci-Nick wrote: 20/11/2025 21:06 Zasto mi ne bi izgradili.
Za par mjeseci je izgrađen od Zenice do Travnika, nije to nista komplikovano pa ni skupo.
Kostat će ko desetak km autoputa, ne vise.
Zato sto plinski biznis ne funkcionise tako sto napravis gasovod pa onda gledas od koga kupiti.

Uglavnom, proslo je vrijeme kada smo mogli sami praviti. Sada pravimo kako nam Ameri narede.
tramvajtrojka

#27 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by tramvajtrojka »

no_sekirli wrote: 20/11/2025 20:59 Nitko nije lud da bi u normalnoj drzavi dao nekom privatniku sa drugog kontinenta gradi nesto, sto mozes izgraditi sam.

No, BiH je sve osim normalne drzave i bolje dati Amerima pod koncesiju, nego Kini, Izraelu, Hrvatskoj, Rusiji, nastavi niz.

Godinama se peglaju cak i oko zakona, ne mozemo ni zamisliti sta bi bilo kad bi se krenulo u realizaciju. Stoga, podrska ovom prijedlogu, samo neka se krene vise.
Imas ovo il da nemas nikako plina za tri do cetiri godine, pogledas mapu kojom dolazi plin do nas, vidis koje su zemlje tu, sve one su ocvikane od ruskog gasa u naredne dvije godine svi su vec potpisali ugovore za to, ostajemo mi i Srbija, srbijancima sa 31.12 istice ugovor i svaki novi ce biti podlozan EU sankcijama a mi smo se izvukli za dlaku naredne dvije godine jer imamo jos validan ugovor

Ako i ta distribucija potraje te dvije godine
neki

#28 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by neki »

Haris.ba wrote: 20/11/2025 20:58
neki wrote: 20/11/2025 20:36
stubrijez wrote: 20/11/2025 20:34 Koliko gradova u BiH ima plin?
Zvornik, Sarajevo, Visoko, Zenica, Vitez, Novi Travnik
Kada Ameri dodju odmah ide gasifikacija Mostara, pa onda Tuzle.
Ici ce i pritisak da se kotlovnice prebace na gas u Zenici.
Isto ide i za Travnik (ne znam kakvo je stanje u Novom Travniku i Visokom)
kakabanja213 wrote: 20/11/2025 20:02 Ako je istina ovo sto pricaju, da ce neki John uloziti pare u plinovod koji ce nam dovesti plin u drzavu je za mene najpozitivnija vijest u zadnjih 30 godina. To znaci i da dolazi neka industrija jer se te pare ne ulazu da bi se omogucilo Muji, Anti i Radovanu da se jeftino ugrije na plin. Takodjer vrlo pozitivno je da ce izgradnja ici brzo i da se nece biti ugradjivanja da bi Mujo, Ante i Radovan mogli dobiti jos jednu vikendicu u Splitu, Antaliji ili Dedinju.
Pravi se plinara za proizvodnju struje jednoj firmi u Mostaru.

P.S.
Mi nemamo izbora. Ruski gas ce nam capnuti,politicki Azerima se neda. Sta drugo nego Amerima dati straznjice. Gledajuci da se time barem skidamo sa ruske plinske dojke, barem nesto pozitivno.
U slučaju tog, najgoreg, scenarija (vrlo realnog), da za 2 godine zaista ne budemo više u mogućnosti da uvozimo ruski plin, i da zapadnu interkonekciju izgradi stranac pod koncesijom, doći će do situacije da će potrošnja plina biti beznačajna zbog visoke cijene koncesionara, da će se svi okrenuti grijanju na el. energiju i kruta goriva, a da će država ipak koncesionaru morati plaćati mjesečne fakture kao da trošimo plin kolika je i maksimalna propusnost plinovoda...ukratko katastrofa.
Jedina nada da do katastrofe ne dođe je da u roku odmah nastupi mir u Ukrajini i da EU poljubi guzicu rusima.
Thorgerson

#29 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Thorgerson »

Joj sto se mi pravimo da smo neki qrac.

Zemljica od 2.5 mil stanovnika totalno nebitna na svjetskoj sceni.

Sve je to krasno i bajno, da mi to napravimo, ali evo vidite kako pravimo? Pa autoput gradimo 30 i kusur godina. Hrvatska u isto vrijeme izgradila 1400km, mi 200km. Toliko o tome. I dan danas krcimo u rasprodajemo titinu imovinu i firme. Vozimo se prugama (tj ne vozimo i to je hrpa trasa ugaseno) iz ex yu, magistrale iz bivse drzave... za 30 godina nismo 100km nove magistrale napravili.

Nego suti i poklopi se pa neko i hoce da uzme koncesiju. Sta se ba pravimo pametnjakovici.

To nije za nas. Nema vise tih ljudi. Dzaba. Tako je kako je. Nesposobni smo i gotovo. Dok ne dodje neka druga generacija. Jer ova/e su sve sjebali. Prvo ratom. Zatim poslijeratnom pljackom. I danas korupcijom.

Mi sami taj gasovos nikad necemo izgraditi. To neka imate na umu. Nikad.
Last edited by Thorgerson on 20/11/2025 21:15, edited 1 time in total.
Haris.ba

#30 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

neki wrote: 20/11/2025 21:10 doći će do situacije da će potrošnja plina biti beznačajna zbog visoke cijene koncesionara
Plinovod se prvo pravi radi plinare za proizvodnju struje u Mostaru.
Ima zagarantovanu potrosnju.
Grijanje gradova je samo kajmak.
neki wrote: 20/11/2025 21:10 doći će do situacije da će potrošnja plina biti beznačajna zbog visoke cijene koncesionara, da će se svi okrenuti grijanju na el. energiju i kruta goriva, a da će država ipak koncesionaru morati plaćati mjesečne fakture kao da trošimo plin kolika je i maksimalna propusnost plinovoda...ukratko katastrofa.
Imas izbor imati ili nemati plin. Pa birajmo.
Mozemo reci necemo americki dil, ali onda nema plina.
neki wrote: 20/11/2025 21:10 Jedina nada da do katastrofe ne dođe je da u roku odmah nastupi mir u Ukrajini i da EU poljubi guzicu rusima.
Ako Ameri krenu sa realizacijom ovoga projekta nema vise vracanja na ruski gas sto se nas tice.
neki

#31 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by neki »

Thorgerson wrote: 20/11/2025 21:13 Joj sto se mi pravimo da smo neki qrac.

Sve je to krasno i bajno, da mi to napravimo, ali evo vidite kako pravimo? Pa autoput gradimo 30 i kusur godina. Hrvatska u isto vrijeme izgradila 1400km, mi 200km. Toliko o tome.

Nego suti i poklopi se pa neko i hoce da uzme koncesiju. Sta se ba pravimo pametnjakovici.

To nije za nas. Nema vise tih ljudi. Dzaba. Tako je kako je. Nesposobni smo i gotovo. Dok ne dodje neka druga generacija. Jer ova/e su sve sjebali. Prvo ratom. Zatim poslijeratnom pljackom. I danas korupcijom.

Odvadi malo...izgradili smo plinovod Zenica-Novi Travnik ali ti o tome naravno pojma nemaš
kakabanja213

#32 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by kakabanja213 »

Haris.ba wrote: 20/11/2025 21:05
kakabanja213 wrote: 20/11/2025 21:04 Gasovod koji ce opskrbljivati tu plinaru za proizvodnju struje ce se napraviti ili od nasih para ili od Johnovih para. Ako bude od nasih para kostat ce bar duplo vise. Zato mislim da je bolje da Amerikanac ulozi svoje pare.
Ne budi tako siguran. Ameri guraju soluciju da se upravo pravi od nasih para, ali da oni upravljaju.

Ali, opet - meni je i to ok. Samo da se rijesimo Rusa.
Reket?? Lakse je reci davat ce te nam 100 200 miliona godisnje. Sta se imaju zamarati bilo kakvom izgradnjom.
Haris.ba

#33 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

kakabanja213 wrote: 20/11/2025 21:15 Reket?? Lakse je reci davat ce te nam 100 200 miliona godisnje. Sta se imaju zamarati bilo kakvom izgradnjom.
Pa i reketas izmisli neku pricu - ko biva te brani da te neko ne napadne.

Mora se neka prica zavrtiti. :mrgreen:
Kad budemo u nato onda cemo kupovati americku vojnu opremu.

I kazem ti. Grijanje gradova je sporedno njima.
Naslovnica

#34 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Naslovnica »

Sve je to krasno i bajno, da mi to napravimo, ali evo vidite kako pravimo? Pa autoput gradimo 30 i kusur godina. Hrvatska u isto vrijeme izgradila 1400km, mi 200km. Toliko o tome. I dan danas krcimo u rasprodajemo titinu imovinu i firme. Vozimo se prugama (tj ne vozimo i to je hrpa trasa ugaseno) iz ex yu, magistrale iz bivse drzave... za 30 godina nismo 100km nove magistrale napravili.

:thumbup:
Thorgerson

#35 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Thorgerson »

neki wrote: 20/11/2025 21:15

Sve je to krasno i bajno, da mi to napravimo, ali evo vidite kako pravimo? Pa autoput gradimo 30 i kusur godina. Hrvatska u isto vrijeme izgradila 1400km, mi 200km. Toliko o tome.

Odvadi malo...izgradili smo plinovod Zenica-Novi Travnik ali ti o tome naravno pojma nemaš
Eto ti imas.

Hajd napisi sad koliko je trajala izgradnja i dobijanje upotrebne dozvole za taj plinovod?

Naravno jbt da ga mozemo izgraditi. Ali kad jarane? Za 15 godina? Koji ce mi tad qrac? U tih 15 godina izgubit ces milijarde eura.

Pravimo evo i autoput. Mozemo mi to. Ide to. Ide tako da je izgradnja pocela ja zavrsio srednju skolu. Sad imam dvoje djece debelo u osnovnoj skoli. :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#36 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Truba »

Znaju li ameri da treba tender
I hoce li biti tendera?
neki

#37 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by neki »

Thorgerson wrote: 20/11/2025 21:18

Eto ti imas.

Hajd napisi sad koliko je trajala izgradnja i dobijanje upotrebne dozvole za taj plinovod?

Naravno jbt da ga mozemo izgraditi. Ali kad jarane? Za 15 godina? Koji ce mi tad qrac? U tih 15 godina izgubit ces milijarde eura.

Pravimo evo i autoput. Mozemo mi to. Ide to. Ide tako da je izgradnja pocela ja zavrsio srednju skolu. Sad imam dvoje djece debelo u osnovnoj skoli. :-)
Da smo ga nastavili graditi do sad bi ga imali u kompletu i godinama u eksploataciji, problemi su političke prirode, što je valjda jasno svakome ko i površno prati politička dešavanja.
Da, Američki pritisak je jedini način da se u ovakvim političkim odnosima taj plinovod izgradi, ali to će biti ugovor s vragom
Maliodmene

#38 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Maliodmene »

E cuj izgradili plinovod, pa jarane nije isto izgradit plinovod i ujedno raditi i distribuciju i sve, niko ne brani bh gasu da izgradjuje racvanja ako vide da negdje ima koristi. Njima je u cilju da prodje ovaj plinovod ovde da dalje ide prema Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, pa i od toga mozes imati korist.
tramvajtrojka

#39 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by tramvajtrojka »

Haris.ba wrote: 20/11/2025 21:14
neki wrote: 20/11/2025 21:10 doći će do situacije da će potrošnja plina biti beznačajna zbog visoke cijene koncesionara
Plinovod se prvo pravi radi plinare za proizvodnju struje u Mostaru.
Ima zagarantovanu potrosnju.
Grijanje gradova je samo kajmak.
neki wrote: 20/11/2025 21:10 doći će do situacije da će potrošnja plina biti beznačajna zbog visoke cijene koncesionara, da će se svi okrenuti grijanju na el. energiju i kruta goriva, a da će država ipak koncesionaru morati plaćati mjesečne fakture kao da trošimo plin kolika je i maksimalna propusnost plinovoda...ukratko katastrofa.
Imas izbor imati ili nemati plin. Pa birajmo.
neki wrote: 20/11/2025 21:10 Jedina nada da do katastrofe ne dođe je da u roku odmah nastupi mir u Ukrajini i da EU poljubi guzicu rusima.
Ako Ameri krenu sa realizacijom ovoga projekta nema vise vracanja na ruski gas sto se nas tice.
Mi da hocemo nemamo odakle više nabaviti ruski gas od 2027e, madjari potpisali skidanje sa njega, rumuni isto fako, bugari odakle gas preko turskog toka nam dolazi isto se gasi krajem 27e, bugari potpisali to da se skidaju sa ruskog gasa, hrvati su svakako vec nakaceni na LNG terminal u krku

Grci otvorili novi LNG terminal koji ce snadbijevati albaniju makedoniju i dio bugarske

Srbiji ističe ugovor sa 31.12. i jos nemaju nikakvog habera iz Moskve, dobili su njet za otkup NIS-a tako da su ga ispusili tu joa ako ga ispuse za gas, nesto sumnjam da ce oni biti u situaciji u januaru da oni nemaju gasa a da ga nama srbija gas do pala transportuje jer Fadil Novalic prebacivanjem na turski tok nam je nabacio Eleka i Srbija gas na Palama

Mi imamo dvije godine dok nam 2/3 privrede apsolutno ne stane i svo grijanje u KS :oops:
Haris.ba

#40 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

Truba wrote: 20/11/2025 21:20 Znaju li ameri da treba tender
I hoce li biti tendera?
Ne treba tender.

Moze samoinicijativna ponuda Amera, potpisuje drzava ugovor sa njima i to je to.
Naslovnica

#41 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Naslovnica »

Truba wrote: 20/11/2025 21:20 Znaju li ameri da treba tender
I hoce li biti tendera?
Kod nas je tender ionako forme radi, sve se štima
neki

#42 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by neki »

Maliodmene wrote: 20/11/2025 21:22 E cuj izgradili plinovod, pa jarane nije isto izgradit plinovod i ujedno raditi i distribuciju i sve, niko ne brani bh gasu da izgradjuje racvanja ako vide da negdje ima koristi. Njima je u cilju da prodje ovaj plinovod ovde da dalje ide prema Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, pa i od toga mozes imati korist.
Već postoji plinovod od Omišlja do Srbije i dalje, šta misliš hoće li im biti povoljnije transportovati plin kroz 2 države ili kroz 3ipo?
Južna interkonekcija u tom smislu je slijepo crijevo.
kakabanja213

#43 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by kakabanja213 »

Haris.ba wrote: 20/11/2025 21:17
kakabanja213 wrote: 20/11/2025 21:15 Reket?? Lakse je reci davat ce te nam 100 200 miliona godisnje. Sta se imaju zamarati bilo kakvom izgradnjom.
Pa i reketas izmisli neku pricu - ko biva te brani da te neko ne napadne.

Mora se neka prica zavrtiti. :mrgreen:
Kad budemo u nato onda cemo kupovati americku vojnu opremu.

I kazem ti. Grijanje gradova je sporedno njima.
Kakvo grijanje. Doslovce, u prvon svom postu sam napisao da se ovo ne gradi da bi se grijali Ante, Mujo i Radovan.
A prije godinu ili vise, kada su bile one zajebancije sa Marfijem sam pisao da je cilj HDZ da dovede gas Kabiriju ne-HDZ parama.
I opet mislim da je bilo lakse reci dajte 200 miliona godisnje i nece vas dirati niko. Ili upadajte u Nato i kupujte 200 miliona granata godisnje. Manja je zajebancija.
Thorgerson

#44 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Thorgerson »

neki wrote: 20/11/2025 21:22
Thorgerson wrote: 20/11/2025 21:18
Eto ti imas.

Da smo ga nastavili graditi do sad bi ga imali u kompletu i godinama u eksploataciji, problemi su političke prirode, što je valjda jasno svakome ko i površno prati politička dešavanja.
Da, Američki pritisak je jedini način da se u ovakvim političkim odnosima taj plinovod izgradi, ali to će biti ugovor s vragom
Pa bolan o tome i pricamo sve vrijeme.

Ne govorim da mi fizicki ga ne mozemo napraviti. Jebote plinovod. Zavrsit ce sez sklepat ce se. Ali kako i sta dogovoriti politicki? Pa evo dvije godine su se prenemagali da bilo sta usvoje.

Jebo ba cijevi.

Isto ti je i za autoput. Ko da je problem skinut zemlju i posut asfalt. Al jeste problem kad svaka grupa zeli da sebe ugradi. I svoje pajdase. I onda idu problemi i odugovlacenja. Tuzbe. Qrci palci. Pogledaj eto probleme kod tog dijela zenica novi travnik. Prekopiraj i pomnozi sa 10. Eto. Toliko bi cekali.

Uostalom. Mi glumimo suverenitet, a drzavu kontrolise ohr. I protektorat smo MZ. Pa wtf.
Last edited by Thorgerson on 20/11/2025 21:30, edited 1 time in total.
Haris.ba

#45 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

kakabanja213 wrote: 20/11/2025 21:27 I opet mislim da je bilo lakse reci dajte 200 miliona godisnje i nece vas dirati niko
Neki Amer ima malog koji bi da dila plin. I tako to krene.
tramvajtrojka

#46 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by tramvajtrojka »

neki wrote: 20/11/2025 21:25
Maliodmene wrote: 20/11/2025 21:22 E cuj izgradili plinovod, pa jarane nije isto izgradit plinovod i ujedno raditi i distribuciju i sve, niko ne brani bh gasu da izgradjuje racvanja ako vide da negdje ima koristi. Njima je u cilju da prodje ovaj plinovod ovde da dalje ide prema Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, pa i od toga mozes imati korist.
Već postoji plinovod od Omišlja do Srbije i dalje, šta misliš hoće li im biti povoljnije transportovati plin kroz 2 države ili kroz 3ipo?
Južna interkonekcija u tom smislu je slijepo crijevo.
Fazon je što Srbija sa ovim ostaje slijepo gasno crijevo bas me čudi da se Dodik nije vise umijesao da ovo razjebe jer ovo izbi eleku i dodikovoj kompaniji da upravljaju milionima sa rukicama na ventilu iznad Sarajeva

Bas me zanima reakcija Beograda u vezi ovoga jer i njih ovo baca u nezavidan položaj

Preslagivanje karata je u toku ukrajina rusiji, dok ostatak se skida sa svega ruskoga i tjt blokovska energetska podjela
kakabanja213

#47 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by kakabanja213 »

Haris.ba wrote: 20/11/2025 21:29
kakabanja213 wrote: 20/11/2025 21:27 I opet mislim da je bilo lakse reci dajte 200 miliona godisnje i nece vas dirati niko
Taj mali to radi sto voli da dila? Ili zbog love? Zar ljepse dati malom 200 miliona a on neka dila recimo Svabama za cijenu umanjenu 100 miliona. I onda mali ima i jare i pare.
tramvajtrojka

#48 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by tramvajtrojka »

Haris.ba wrote: 20/11/2025 21:29
Pogledaj koja kompanija iz UAE je namirisala da kupi NIS i sa kime najvise rade na kojim poslovima :mrgreen: :mrgreen: , samo cu reci da je KKR onaj isti americki KKR koji je bio vlasnik united grupe i general David Petraeus na celu su kupili manjinski udio u toj kompaniji

I da taj isti nis ne moze kupiti bilo ko nego mora proci odobrenje od strane kongresa :mrgreen: :mrgreen:
Haris.ba

#49 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

tramvajtrojka wrote: 20/11/2025 21:30 bas me čudi da se Dodik nije vise umijesao da ovo razjebe
Pa sankcije su mu skinute da bude dobar decko. :mrgreen:
Nema dzabane kod Amera...
tramvajtrojka wrote: 20/11/2025 21:34
Pogledaj koja kompanija iz UAE je namirisala da kupi NIS i sa kime najvise rade na kojim poslovima :mrgreen: :mrgreen: , samo cu reci da je KKR onaj isti americki KKR koji je bio vlasnik united grupe i general David Petraeus na celu su kupili manjinski udio u toj kompaniji

I da taj isti nis ne moze kupiti bilo ko nego mora proci odobrenje od strane kongresa :mrgreen: :mrgreen:
Ne znam sjecas li se kada je general dosao u BiH jer jednoj njegovoj investiciji jedna zenska u jednoj komisiji nesto blokirala.
Sasta se general sa mojim imenjakom i rijesi papirologiju.
Jeziv covjek, ima neku cudnu auru.
tramvajtrojka

#50 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by tramvajtrojka »

Haris.ba wrote: 20/11/2025 21:34
tramvajtrojka wrote: 20/11/2025 21:30 bas me čudi da se Dodik nije vise umijesao da ovo razjebe
Pa sankcije su mu skinute da bude dobar decko. :mrgreen:
Nema dzabane kod Amera...
tramvajtrojka wrote: 20/11/2025 21:34

Ne znam sjecas li se kada je general dosao u BiH jer jednoj njegovoj investiciji jedna zenska u jednoj komisiji nesto blokirala.
Sasta se general sa mojim imenjakom i rijesi papirologiju.
Jeziv covjek, ima neku cudnu auru.
Image
Image

Ovo su dvije slikice koje moramo znati Turski tok za gas i družba naftovod , Družba je u potpunosti osjecena zadnjih dva mjeseca madjari se jos koprcaju malo al i oni za dvije godine su down od ruske nafte, U rumuniji otisla rafinerija Lukoila, u bugarskoj isto Lukoil jedna jedina rafinerija u toj drzavi na bubanj otisla, kupovina Lukoila u Austriji od strane svedskog naftnog giganta stopirana od strane kongresa jer su skontali da je to presipanje iz ruskog dzepa u dzep

Sto se tice gasa svi osim nas i srbije koji su nakaceni na turski tok su vec potpisali nove ugovore sa drugim dobavljačima gasa :run: ispusio ga je Azerbejdžan samo tako s ovim :lol:

Image

Dok se covjek ledena lica smije :mrgreen:
Post Reply