Zato sto plinski biznis ne funkcionise tako sto napravis gasovod pa onda gledas od koga kupiti.
Uglavnom, proslo je vrijeme kada smo mogli sami praviti. Sada pravimo kako nam Ameri narede.
Moderator: anex
Zato sto plinski biznis ne funkcionise tako sto napravis gasovod pa onda gledas od koga kupiti.
Imas ovo il da nemas nikako plina za tri do cetiri godine, pogledas mapu kojom dolazi plin do nas, vidis koje su zemlje tu, sve one su ocvikane od ruskog gasa u naredne dvije godine svi su vec potpisali ugovore za to, ostajemo mi i Srbija, srbijancima sa 31.12 istice ugovor i svaki novi ce biti podlozan EU sankcijama a mi smo se izvukli za dlaku naredne dvije godine jer imamo jos validan ugovorno_sekirli wrote: ↑20/11/2025 20:59 Nitko nije lud da bi u normalnoj drzavi dao nekom privatniku sa drugog kontinenta gradi nesto, sto mozes izgraditi sam.
No, BiH je sve osim normalne drzave i bolje dati Amerima pod koncesiju, nego Kini, Izraelu, Hrvatskoj, Rusiji, nastavi niz.
Godinama se peglaju cak i oko zakona, ne mozemo ni zamisliti sta bi bilo kad bi se krenulo u realizaciju. Stoga, podrska ovom prijedlogu, samo neka se krene vise.
U slučaju tog, najgoreg, scenarija (vrlo realnog), da za 2 godine zaista ne budemo više u mogućnosti da uvozimo ruski plin, i da zapadnu interkonekciju izgradi stranac pod koncesijom, doći će do situacije da će potrošnja plina biti beznačajna zbog visoke cijene koncesionara, da će se svi okrenuti grijanju na el. energiju i kruta goriva, a da će država ipak koncesionaru morati plaćati mjesečne fakture kao da trošimo plin kolika je i maksimalna propusnost plinovoda...ukratko katastrofa.Haris.ba wrote: ↑20/11/2025 20:58Kada Ameri dodju odmah ide gasifikacija Mostara, pa onda Tuzle.
Ici ce i pritisak da se kotlovnice prebace na gas u Zenici.
Isto ide i za Travnik (ne znam kakvo je stanje u Novom Travniku i Visokom)
Pravi se plinara za proizvodnju struje jednoj firmi u Mostaru.kakabanja213 wrote: ↑20/11/2025 20:02 Ako je istina ovo sto pricaju, da ce neki John uloziti pare u plinovod koji ce nam dovesti plin u drzavu je za mene najpozitivnija vijest u zadnjih 30 godina. To znaci i da dolazi neka industrija jer se te pare ne ulazu da bi se omogucilo Muji, Anti i Radovanu da se jeftino ugrije na plin. Takodjer vrlo pozitivno je da ce izgradnja ici brzo i da se nece biti ugradjivanja da bi Mujo, Ante i Radovan mogli dobiti jos jednu vikendicu u Splitu, Antaliji ili Dedinju.
P.S.
Mi nemamo izbora. Ruski gas ce nam capnuti,politicki Azerima se neda. Sta drugo nego Amerima dati straznjice. Gledajuci da se time barem skidamo sa ruske plinske dojke, barem nesto pozitivno.
Plinovod se prvo pravi radi plinare za proizvodnju struje u Mostaru.
Imas izbor imati ili nemati plin. Pa birajmo.neki wrote: ↑20/11/2025 21:10 doći će do situacije da će potrošnja plina biti beznačajna zbog visoke cijene koncesionara, da će se svi okrenuti grijanju na el. energiju i kruta goriva, a da će država ipak koncesionaru morati plaćati mjesečne fakture kao da trošimo plin kolika je i maksimalna propusnost plinovoda...ukratko katastrofa.
Ako Ameri krenu sa realizacijom ovoga projekta nema vise vracanja na ruski gas sto se nas tice.
Odvadi malo...izgradili smo plinovod Zenica-Novi Travnik ali ti o tome naravno pojma nemašThorgerson wrote: ↑20/11/2025 21:13 Joj sto se mi pravimo da smo neki qrac.
Zemljica od 2.5 mil stanovnika totalno nebitna na svjetskoj sceni.
Sve je to krasno i bajno, da mi to napravimo, ali evo vidite kako pravimo? Pa autoput gradimo 30 i kusur godina. Hrvatska u isto vrijeme izgradila 1400km, mi 200km. Toliko o tome.
Nego suti i poklopi se pa neko i hoce da uzme koncesiju. Sta se ba pravimo pametnjakovici.
To nije za nas. Nema vise tih ljudi. Dzaba. Tako je kako je. Nesposobni smo i gotovo. Dok ne dodje neka druga generacija. Jer ova/e su sve sjebali. Prvo ratom. Zatim poslijeratnom pljackom. I danas korupcijom.
Mi sami taj gasovos nikad necemo izgraditi. To neka imate na umu. Nikad.
Reket?? Lakse je reci davat ce te nam 100 200 miliona godisnje. Sta se imaju zamarati bilo kakvom izgradnjom.Haris.ba wrote: ↑20/11/2025 21:05Ne budi tako siguran. Ameri guraju soluciju da se upravo pravi od nasih para, ali da oni upravljaju.kakabanja213 wrote: ↑20/11/2025 21:04 Gasovod koji ce opskrbljivati tu plinaru za proizvodnju struje ce se napraviti ili od nasih para ili od Johnovih para. Ako bude od nasih para kostat ce bar duplo vise. Zato mislim da je bolje da Amerikanac ulozi svoje pare.
Ali, opet - meni je i to ok. Samo da se rijesimo Rusa.
Pa i reketas izmisli neku pricu - ko biva te brani da te neko ne napadne.kakabanja213 wrote: ↑20/11/2025 21:15 Reket?? Lakse je reci davat ce te nam 100 200 miliona godisnje. Sta se imaju zamarati bilo kakvom izgradnjom.
Thorgerson wrote: ↑20/11/2025 21:13 Joj sto se mi pravimo da smo neki qrac.
Sve je to krasno i bajno, da mi to napravimo, ali evo vidite kako pravimo? Pa autoput gradimo 30 i kusur godina. Hrvatska u isto vrijeme izgradila 1400km, mi 200km. Toliko o tome. I dan danas krcimo u rasprodajemo titinu imovinu i firme. Vozimo se prugama (tj ne vozimo i to je hrpa trasa ugaseno) iz ex yu, magistrale iz bivse drzave... za 30 godina nismo 100km nove magistrale napravili.
Nego suti i poklopi se pa neko i hoce da uzme koncesiju. Sta se ba pravimo pametnjakovici.
To nije za nas. Nema vise tih ljudi. Dzaba. Tako je kako je. Nesposobni smo i gotovo. Dok ne dodje neka druga generacija. Jer ova/e su sve sjebali. Prvo ratom. Zatim poslijeratnom pljackom. I danas korupcijom.
Eto ti imas.neki wrote: ↑20/11/2025 21:15Odvadi malo...izgradili smo plinovod Zenica-Novi Travnik ali ti o tome naravno pojma nemašThorgerson wrote: ↑20/11/2025 21:13 Joj sto se mi pravimo da smo neki qrac.
Sve je to krasno i bajno, da mi to napravimo, ali evo vidite kako pravimo? Pa autoput gradimo 30 i kusur godina. Hrvatska u isto vrijeme izgradila 1400km, mi 200km. Toliko o tome.
Da smo ga nastavili graditi do sad bi ga imali u kompletu i godinama u eksploataciji, problemi su političke prirode, što je valjda jasno svakome ko i površno prati politička dešavanja.Thorgerson wrote: ↑20/11/2025 21:18Eto ti imas.neki wrote: ↑20/11/2025 21:15Odvadi malo...izgradili smo plinovod Zenica-Novi Travnik ali ti o tome naravno pojma nemašThorgerson wrote: ↑20/11/2025 21:13 Joj sto se mi pravimo da smo neki qrac.
Hajd napisi sad koliko je trajala izgradnja i dobijanje upotrebne dozvole za taj plinovod?
Naravno jbt da ga mozemo izgraditi. Ali kad jarane? Za 15 godina? Koji ce mi tad qrac? U tih 15 godina izgubit ces milijarde eura.
Pravimo evo i autoput. Mozemo mi to. Ide to. Ide tako da je izgradnja pocela ja zavrsio srednju skolu. Sad imam dvoje djece debelo u osnovnoj skoli.![]()
Mi da hocemo nemamo odakle više nabaviti ruski gas od 2027e, madjari potpisali skidanje sa njega, rumuni isto fako, bugari odakle gas preko turskog toka nam dolazi isto se gasi krajem 27e, bugari potpisali to da se skidaju sa ruskog gasa, hrvati su svakako vec nakaceni na LNG terminal u krkuHaris.ba wrote: ↑20/11/2025 21:14Plinovod se prvo pravi radi plinare za proizvodnju struje u Mostaru.
Ima zagarantovanu potrosnju.
Grijanje gradova je samo kajmak.
Imas izbor imati ili nemati plin. Pa birajmo.neki wrote: ↑20/11/2025 21:10 doći će do situacije da će potrošnja plina biti beznačajna zbog visoke cijene koncesionara, da će se svi okrenuti grijanju na el. energiju i kruta goriva, a da će država ipak koncesionaru morati plaćati mjesečne fakture kao da trošimo plin kolika je i maksimalna propusnost plinovoda...ukratko katastrofa.
Ako Ameri krenu sa realizacijom ovoga projekta nema vise vracanja na ruski gas sto se nas tice.
Već postoji plinovod od Omišlja do Srbije i dalje, šta misliš hoće li im biti povoljnije transportovati plin kroz 2 države ili kroz 3ipo?Maliodmene wrote: ↑20/11/2025 21:22 E cuj izgradili plinovod, pa jarane nije isto izgradit plinovod i ujedno raditi i distribuciju i sve, niko ne brani bh gasu da izgradjuje racvanja ako vide da negdje ima koristi. Njima je u cilju da prodje ovaj plinovod ovde da dalje ide prema Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, pa i od toga mozes imati korist.
Kakvo grijanje. Doslovce, u prvon svom postu sam napisao da se ovo ne gradi da bi se grijali Ante, Mujo i Radovan.Haris.ba wrote: ↑20/11/2025 21:17Pa i reketas izmisli neku pricu - ko biva te brani da te neko ne napadne.kakabanja213 wrote: ↑20/11/2025 21:15 Reket?? Lakse je reci davat ce te nam 100 200 miliona godisnje. Sta se imaju zamarati bilo kakvom izgradnjom.
Mora se neka prica zavrtiti.![]()
Kad budemo u nato onda cemo kupovati americku vojnu opremu.
I kazem ti. Grijanje gradova je sporedno njima.
Pa bolan o tome i pricamo sve vrijeme.neki wrote: ↑20/11/2025 21:22Da smo ga nastavili graditi do sad bi ga imali u kompletu i godinama u eksploataciji, problemi su političke prirode, što je valjda jasno svakome ko i površno prati politička dešavanja.Thorgerson wrote: ↑20/11/2025 21:18Eto ti imas.
Hajd napisi sad koliko je trajala izgradnja i dobijanje upotrebne dozvole za taj plinovod?
Naravno jbt da ga mozemo izgraditi. Ali kad jarane? Za 15 godina? Koji ce mi tad qrac? U tih 15 godina izgubit ces milijarde eura.
Pravimo evo i autoput. Mozemo mi to. Ide to. Ide tako da je izgradnja pocela ja zavrsio srednju skolu. Sad imam dvoje djece debelo u osnovnoj skoli.![]()
Da, Američki pritisak je jedini način da se u ovakvim političkim odnosima taj plinovod izgradi, ali to će biti ugovor s vragom
Neki Amer ima malog koji bi da dila plin. I tako to krene.kakabanja213 wrote: ↑20/11/2025 21:27 I opet mislim da je bilo lakse reci dajte 200 miliona godisnje i nece vas dirati niko
Fazon je što Srbija sa ovim ostaje slijepo gasno crijevo bas me čudi da se Dodik nije vise umijesao da ovo razjebe jer ovo izbi eleku i dodikovoj kompaniji da upravljaju milionima sa rukicama na ventilu iznad Sarajevaneki wrote: ↑20/11/2025 21:25Već postoji plinovod od Omišlja do Srbije i dalje, šta misliš hoće li im biti povoljnije transportovati plin kroz 2 države ili kroz 3ipo?Maliodmene wrote: ↑20/11/2025 21:22 E cuj izgradili plinovod, pa jarane nije isto izgradit plinovod i ujedno raditi i distribuciju i sve, niko ne brani bh gasu da izgradjuje racvanja ako vide da negdje ima koristi. Njima je u cilju da prodje ovaj plinovod ovde da dalje ide prema Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, pa i od toga mozes imati korist.
Južna interkonekcija u tom smislu je slijepo crijevo.
Taj mali to radi sto voli da dila? Ili zbog love? Zar ljepse dati malom 200 miliona a on neka dila recimo Svabama za cijenu umanjenu 100 miliona. I onda mali ima i jare i pare.Haris.ba wrote: ↑20/11/2025 21:29Neki Amer ima malog koji bi da dila plin. I tako to krene.kakabanja213 wrote: ↑20/11/2025 21:27 I opet mislim da je bilo lakse reci dajte 200 miliona godisnje i nece vas dirati niko
Pogledaj koja kompanija iz UAE je namirisala da kupi NIS i sa kime najvise rade na kojim poslovimaHaris.ba wrote: ↑20/11/2025 21:29Neki Amer ima malog koji bi da dila plin. I tako to krene.kakabanja213 wrote: ↑20/11/2025 21:27 I opet mislim da je bilo lakse reci dajte 200 miliona godisnje i nece vas dirati niko
Pa sankcije su mu skinute da bude dobar decko.
Ne znam sjecas li se kada je general dosao u BiH jer jednoj njegovoj investiciji jedna zenska u jednoj komisiji nesto blokirala.tramvajtrojka wrote: ↑20/11/2025 21:34
Pogledaj koja kompanija iz UAE je namirisala da kupi NIS i sa kime najvise rade na kojim poslovima![]()
, samo cu reci da je KKR onaj isti americki KKR koji je bio vlasnik united grupe i general David Petraeus na celu su kupili manjinski udio u toj kompaniji
I da taj isti nis ne moze kupiti bilo ko nego mora proci odobrenje od strane kongresa![]()
![]()
Haris.ba wrote: ↑20/11/2025 21:34Pa sankcije su mu skinute da bude dobar decko.![]()
Nema dzabane kod Amera...
Ne znam sjecas li se kada je general dosao u BiH jer jednoj njegovoj investiciji jedna zenska u jednoj komisiji nesto blokirala.tramvajtrojka wrote: ↑20/11/2025 21:34
Pogledaj koja kompanija iz UAE je namirisala da kupi NIS i sa kime najvise rade na kojim poslovima![]()
, samo cu reci da je KKR onaj isti americki KKR koji je bio vlasnik united grupe i general David Petraeus na celu su kupili manjinski udio u toj kompaniji
I da taj isti nis ne moze kupiti bilo ko nego mora proci odobrenje od strane kongresa![]()
![]()
Sasta se general sa mojim imenjakom i rijesi papirologiju.
Jeziv covjek, ima neku cudnu auru.