eh sada.. kod mene odmah proradi profesionalna deformacija..
retroaktivnost - je zabranjena.. prema tome bilo kakva odluka kojom se retroaktivno mijenja cijena isporučene robe - nije zakonita..
a nije zakonita iz nekoliko razloga..
1. čl. 33. Zakona o zaštiti potrošača kaže da pružanje ekonomskih usluga od općeg interesa je u režimu ugovornih odnosa
2. to znači da se na taj odnos primjenjuju odredbe Zakona o obligacionim odnosima
3. to znači da se cijena naplaćuje prema cjenovniku koji je važio na dan isporuke (to hoće reći i čl. 11. st. 10. Zakona o zaštiti potrošača)
4. to znači da ne mogu retroaktivno promjeniti cijenu
eh.. to sve znači da ću ja lično uraditi slijedeće..
platiću račun - jer će me u suprotnom isključiti.. međutim istovremeno ću im poslati pisamce u kojem ću otprilike reći:
"plaćanje računa po retroaktivno uvedenim cijenama sam izvršio kako bih izbjegao prisilu / isključenje. Zadržavam pravo da tražim natrag iznos koji se odnosi na retroaktivno povećnu cijenu. Ukoliko mi u roku od 8 dana na taj i taj račun ne vratite navedeni iznos biću prisiljen svoja prava ostvarivati putem suda."
a onda daš advokatu da ih utuži.. i zbog 30-40 mambi.. plate 800-900 KM troškova postupka..
Plin poskupio (retroaktivno)
Moderator: anex
-
sarajevo63
#27 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
Isto je i s povećanjem plata u Gradskoj upravi.
- starii
#28 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
ovo je retroaktivna država : 
- nokia6170
#29 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
Ko nam brani da napravimo demonstracije, da zaustavimo saobracajnice, da demokratskim sredstvima napravimo frku?
Pravo na okupljanje, udruzivanje i iskazivanje misljenja su najosnovnija ljudska prava zasticena i ustavom bih i evr. konvencijom za ljudska prava.
Niko, prema tome, kakav narod, takva vlast.
Pravo na okupljanje, udruzivanje i iskazivanje misljenja su najosnovnija ljudska prava zasticena i ustavom bih i evr. konvencijom za ljudska prava.
-
sarajevo63
#30 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
Niko ne brani.nokia6170 wrote:Ko nam brani da napravimo demonstracije, da zaustavimo saobracajnice, da demokratskim sredstvima napravimo frku?