Plin poskupio (retroaktivno)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

gaius

#26 Re: Plin poskupio (retroaktivno)

Post by gaius »

eh sada.. kod mene odmah proradi profesionalna deformacija..

retroaktivnost - je zabranjena.. prema tome bilo kakva odluka kojom se retroaktivno mijenja cijena isporučene robe - nije zakonita..

a nije zakonita iz nekoliko razloga..
1. čl. 33. Zakona o zaštiti potrošača kaže da pružanje ekonomskih usluga od općeg interesa je u režimu ugovornih odnosa
2. to znači da se na taj odnos primjenjuju odredbe Zakona o obligacionim odnosima
3. to znači da se cijena naplaćuje prema cjenovniku koji je važio na dan isporuke (to hoće reći i čl. 11. st. 10. Zakona o zaštiti potrošača)
4. to znači da ne mogu retroaktivno promjeniti cijenu

eh.. to sve znači da ću ja lično uraditi slijedeće..
platiću račun - jer će me u suprotnom isključiti.. međutim istovremeno ću im poslati pisamce u kojem ću otprilike reći:
"plaćanje računa po retroaktivno uvedenim cijenama sam izvršio kako bih izbjegao prisilu / isključenje. Zadržavam pravo da tražim natrag iznos koji se odnosi na retroaktivno povećnu cijenu. Ukoliko mi u roku od 8 dana na taj i taj račun ne vratite navedeni iznos biću prisiljen svoja prava ostvarivati putem suda."

a onda daš advokatu da ih utuži.. i zbog 30-40 mambi.. plate 800-900 KM troškova postupka..
sarajevo63

#27 Re: Plin poskupio (retroaktivno)

Post by sarajevo63 »

Isto je i s povećanjem plata u Gradskoj upravi.
starii

#28 Re: Plin poskupio (retroaktivno)

Post by starii »

ovo je retroaktivna država : :lol:
nokia6170

#29 Re: Plin poskupio (retroaktivno)

Post by nokia6170 »

Ko nam brani da napravimo demonstracije, da zaustavimo saobracajnice, da demokratskim sredstvima napravimo frku?

Pravo na okupljanje, udruzivanje i iskazivanje misljenja su najosnovnija ljudska prava zasticena i ustavom bih i evr. konvencijom za ljudska prava.

Niko, prema tome, kakav narod, takva vlast.
sarajevo63

#30 Re: Plin poskupio (retroaktivno)

Post by sarajevo63 »

nokia6170 wrote:Ko nam brani da napravimo demonstracije, da zaustavimo saobracajnice, da demokratskim sredstvima napravimo frku?

Pravo na okupljanje, udruzivanje i iskazivanje misljenja su najosnovnija ljudska prava zasticena i ustavom bih i evr. konvencijom za ljudska prava.

Niko, prema tome, kakav narod, takva vlast.
Niko ne brani.
Post Reply