Plin poskupio (retroaktivno)
Moderator: anex
-
to je to
#1 Plin poskupio (retroaktivno)
Sarajevo, 26.11.2008 - FTV
Federalna vlada dala je saglasnost na Odluku Nadzornog odbora BH-gasa kojom se utvrđuje veleprodajna cijena prirodnog plina za distributivna privredna društva u Federaciji. U veleprodaji plin je poskupio za 29 posto, tj., od 1. novembra bit će obračunato 80 feninga po metru kubnom. Direktno, građani će račune za plin plaćati 27 posto skuplje. Kao glavni razlozi poskupljenju navode se enorman rast ruske cijene prirodnog plina i povećanje transportnih troškova kroz Mađarsku i Srbiju.
Povećanje od 27% ! Dokle više?
A najbolji dio je da se 26.11.2008 daje saglasnost da plin poskupi od 1.11.2008. Da li je to moguće?
P.S. Izvinjavam se ako je tema već postavljena
Federalna vlada dala je saglasnost na Odluku Nadzornog odbora BH-gasa kojom se utvrđuje veleprodajna cijena prirodnog plina za distributivna privredna društva u Federaciji. U veleprodaji plin je poskupio za 29 posto, tj., od 1. novembra bit će obračunato 80 feninga po metru kubnom. Direktno, građani će račune za plin plaćati 27 posto skuplje. Kao glavni razlozi poskupljenju navode se enorman rast ruske cijene prirodnog plina i povećanje transportnih troškova kroz Mađarsku i Srbiju.
A najbolji dio je da se 26.11.2008 daje saglasnost da plin poskupi od 1.11.2008. Da li je to moguće?
- amrica
#2 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
I ja sam danas cula za tu radosnu vijest,
A sad, hm, jeste da je retroaktivno, ali je u okviru istog obracunskog perioda, tako da ne znam... Znam da je kod nas sve moguce, ali nekako mi retroaktivno vise vuce na to da na vec placene racune moras placati to povecanje...
A sad, hm, jeste da je retroaktivno, ali je u okviru istog obracunskog perioda, tako da ne znam... Znam da je kod nas sve moguce, ali nekako mi retroaktivno vise vuce na to da na vec placene racune moras placati to povecanje...
-
Kralj Tvrtko XXVIII
#3 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
Pravo nam je dobro, gorivo i cijene energenata padaju rusi podizu cijenu gasa. Katastrofa. I sad nas deru momacki.
- grunt
- Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.
#4 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
Daj Boze da cim prije sve poskupi za 1000%,pa da mozda ovom narodu dodje iz guzice u glavu!!!
-
to je to
#5 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
Ma slažem se ja da je kod nas sve moguće ali ovo mi je stvarno teško razumjeti. Znači ja sam trošila plin po cijeni od prije 1.11. a sada, na kraju mjeseca, će mi ispostaviti račun po novoj cijeni. Hipotetički - ja bih se možda grijala na neki drugi način da se ovo desilo početkom novembra.amrica wrote:I ja sam danas cula za tu radosnu vijest,![]()
Bahatost i bezobrazluk, naših demokratski izabranih predstavnika, nema granice!
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#6 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
ne dizu rusi vec bosnjaci hrvati i srbi u NASOJ VLADI, ne bi li otplatili ratni dug...prije 10 dana je bila ta vijest...Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Pravo nam je dobro, gorivo i cijene energenata padaju rusi podizu cijenu gasa. Katastrofa. I sad nas deru momacki.
najlakse je svaliti na Ruse...Kineze...i Flamance...
- karanana
#7 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
da li ovo znaci i da ce centralno grijanje uskoro poskupiti? da li i ono ide istih 27% ili ce manje?
jebo plin, toplane su prije radile na cumur, a toga fala bogu imamo jos uvijek. ja sam za to da se toplane opet prebace na cumur jer prije cu umrijeti od gladi i neimastine nego od karbon dioksida.
jebo plin, toplane su prije radile na cumur, a toga fala bogu imamo jos uvijek. ja sam za to da se toplane opet prebace na cumur jer prije cu umrijeti od gladi i neimastine nego od karbon dioksida.
- memlija
#8 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
plinsko grijanje...minimalno 10 kubika dnevno pa sve to pomnožiti sa 30 dana ....= 3 glave min mjesečno 
TA peć (3,5 kwh)...10 sati punjenja, znači do vrha = 35 kwh puta 7,8 pfeninga = oko 3 KM dnevno (ova Ta peć grije malu sobicu, hodnik i kuhinju....
Chumur (banovići) 2 tone 300 KM + 4 METRA cijepanih bukovih drva 320 KM..dosta za čitavu zimu (nabavio prije poskupljenja, preko penzionera
) =soba za dnevne aktivnosti
uglavnom imam sve moguće varijante pa se varakam, plin koristim najmanje (mada je uvedeno centralno za cijelu kuću), koristim ga uglavnom za kupanje,tuširanj i pranje suda
i vjerujte ništa ne ugrije tako dobro kao drva i banovići...
TA peć (3,5 kwh)...10 sati punjenja, znači do vrha = 35 kwh puta 7,8 pfeninga = oko 3 KM dnevno (ova Ta peć grije malu sobicu, hodnik i kuhinju....
Chumur (banovići) 2 tone 300 KM + 4 METRA cijepanih bukovih drva 320 KM..dosta za čitavu zimu (nabavio prije poskupljenja, preko penzionera
uglavnom imam sve moguće varijante pa se varakam, plin koristim najmanje (mada je uvedeno centralno za cijelu kuću), koristim ga uglavnom za kupanje,tuširanj i pranje suda
i vjerujte ništa ne ugrije tako dobro kao drva i banovići...
-
Edin 24,5
#9 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
Ovo je ozbiljna stvar, gotovo nenajavljeno, bez ikakvog prethodnog obrazlozenja ili rasprave, donesena je ovakva odluka na nekakvoj sjednici Vlade, i to za naredni obracun koji dolazi za par dana!
Moje je misljenje da bi korisnici plina trebali bojkotovati placanje racuna, jer se ova situacija mogla potpuno drugacije prevazici. Da se ne bi diralo u Budzet FBiH, izvrsen je udar na dzep gradjana i to za skoro 30%! Zar se nisu mogle smanjiti plate i drugi sasvim nepotrebni dodaci budzetskim korisnicima ili u krajnjoj liniji podijeliti odgovornost pa da ne bude povecanje 30, vec razumnih 10-15% ??!
Namjerno je iskoristena atmosfera finansijske krize da se gradjani navuku na tanak led, a postede budzetski korisnici, ukljucujuci i one koji su ovakvu odluku donijeli.
Jel' iko postavio pitanje nerealno visokog toplog obroka za budzetske korisnike i javna preduzeca koji iznosi preko 300 KM??
Sta je sa, vec utvrdjenim izdacima, na ime tzv. zimnica, praznika, i sl. ???
Pa znate li vi da je prosjecna plata administraciji federalnih organa za najmanje trecinu veca od prosjecne plate u drzavi ??? A pricamo da smo u finansijskoj krizi.
Ljudi, probudite se, ovdje ne smijete klepiti usima, jer su vam nabili rogove koji su pet puta od veci od vas samih.
Moje je misljenje da bi korisnici plina trebali bojkotovati placanje racuna, jer se ova situacija mogla potpuno drugacije prevazici. Da se ne bi diralo u Budzet FBiH, izvrsen je udar na dzep gradjana i to za skoro 30%! Zar se nisu mogle smanjiti plate i drugi sasvim nepotrebni dodaci budzetskim korisnicima ili u krajnjoj liniji podijeliti odgovornost pa da ne bude povecanje 30, vec razumnih 10-15% ??!
Namjerno je iskoristena atmosfera finansijske krize da se gradjani navuku na tanak led, a postede budzetski korisnici, ukljucujuci i one koji su ovakvu odluku donijeli.
Jel' iko postavio pitanje nerealno visokog toplog obroka za budzetske korisnike i javna preduzeca koji iznosi preko 300 KM??
Sta je sa, vec utvrdjenim izdacima, na ime tzv. zimnica, praznika, i sl. ???
Pa znate li vi da je prosjecna plata administraciji federalnih organa za najmanje trecinu veca od prosjecne plate u drzavi ??? A pricamo da smo u finansijskoj krizi.
Ljudi, probudite se, ovdje ne smijete klepiti usima, jer su vam nabili rogove koji su pet puta od veci od vas samih.
- karanana
#10 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
u srbiji vlada prije nekoliko dana preuzela oko 50 miliona nekakvih dodatnih troskova ili nesto i plin nije poskupio. mi smo ovdje raspusteni ko kakva najgora paschad o kojoj niko ne brine. pa bolje bi mi bilo da sam u velikoj srbiji ostao.
- 8. sekretar SKOJ-a
#11 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
Ratni dug Gaz-exportu, privatnoj firmi iz Rusije?!mIRCerka wrote:ne dizu rusi vec bosnjaci hrvati i srbi u NASOJ VLADI, ne bi li otplatili ratni dug...prije 10 dana je bila ta vijest...Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Pravo nam je dobro, gorivo i cijene energenata padaju rusi podizu cijenu gasa. Katastrofa. I sad nas deru momacki.
Opet, naši političari krivi jer Rusija duguje SR BiH/RBiH mnogo veću svotu $$$, nego što je tih stotinjak miliona $$$ ratnog plina.
Naši političari su nesposobni. Izabrali smo ih, odnosno, izbore su odlučili oni ''što nemaju za koga glasati'', pa ne glasaju.
FINO je rekao onaj četnički general, biće Velika Hrvatska, Velika Srbija i Velika Kladuša.
Imam osjećaj da sam ja @sekretar, a sve ovo oko mene je velika kladuša, fosna, tahta,..taraba.
-
VjecitiStudent
#12 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
Evo lanjskih cijena u EU, izrazeno u Eurima po 1 GJ energije.
Table 1: Gas prices for household* consumers (in € per GJ)
EU27 EA15 BE BG CZ DK DE EE IE ES FR IT LV LT
Households 14.44 16.60 13.89 8.98 10.00 36.89 17.04 7.30 16.85 16.15 14.30 17.31 8.65 6.52
LU HU NL AT PL PT RO SI SK SE UK HR
Households 10.95 10.62 19.38 16.95 11.15 18.13 9.51 14.27 11.51 25.56 9.91 7.60
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/pls/po ... -QA-08-019
Trenutna cijena gasa u BiH je oko 12 Eura po 1 GJ, pa skontajte gdje smo.
Table 1: Gas prices for household* consumers (in € per GJ)
EU27 EA15 BE BG CZ DK DE EE IE ES FR IT LV LT
Households 14.44 16.60 13.89 8.98 10.00 36.89 17.04 7.30 16.85 16.15 14.30 17.31 8.65 6.52
LU HU NL AT PL PT RO SI SK SE UK HR
Households 10.95 10.62 19.38 16.95 11.15 18.13 9.51 14.27 11.51 25.56 9.91 7.60
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/pls/po ... -QA-08-019
Trenutna cijena gasa u BiH je oko 12 Eura po 1 GJ, pa skontajte gdje smo.
- Topla voda
#13 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
meni je prosle godine par mjeseci dolazilo 7 stoja mjesecno za kucu,ove godine ce izgleda biti oko milje mjesecno,kad se grijanje ne gasi.
da mi nije stranaca podstanara ,ne znam sta bi
- karanana
#14 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
Ma tebi to dobitci na kladionici pokriju.Topla voda wrote:meni je prosle godine par mjeseci dolazilo 7 stoja mjesecno za kucu,ove godine ce izgleda biti oko milje mjesecno,kad se grijanje ne gasi.
Ima li ko novine danasnje, cini mi se da sam cuo da pise u Avazu valjda da i centralno grijanje poskupljuje. To nije iznenadjenje samo me interesuje za koliko?
-
sarajevo63
#15 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
1m2=1,70KM, podatak je iz Oslobođenja, ja ne kupujem Avaz. 
-
AbU_JamaL_MovE
#16 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
Ja sam na radiju jutros cuo da je 1,80 po kvadratusarajevo63 wrote:1m2=1,70KM, podatak je iz Oslobođenja, ja ne kupujem Avaz.
-
AbU_JamaL_MovE
#17 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktu ... -sto-posto
VAzno je da su oni sebe zbrimuli. Vala, ako narod sad ne ustane onda stvarno ne znam sta se treba desiti da se narod probudi ...
VAzno je da su oni sebe zbrimuli. Vala, ako narod sad ne ustane onda stvarno ne znam sta se treba desiti da se narod probudi ...
-
sarajevo63
#18 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
Haj ba ne budi cjepidlaka 10 manje više pfeningaAbU_JamaL_MovE wrote:Ja sam na radiju jutros cuo da je 1,80 po kvadratusarajevo63 wrote:1m2=1,70KM, podatak je iz Oslobođenja, ja ne kupujem Avaz.
- Alfons Kauders
#19 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
nek je, ja bi najradije da je otiso 270%, da pocrka glupi narod...to je to wrote:Sarajevo, 26.11.2008 - FTV
- Robyn
#20 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
Najlakse je da im gradjani otplacuju dug, i to gradjani koji redovno placaju plin, dok firme prave dugove a ova gospoda se godinama nije mogla sa Rusima dogovorit oko tog duga, pa ce sada nas da deru???mIRCerka wrote:ne dizu rusi vec bosnjaci hrvati i srbi u NASOJ VLADI, ne bi li otplatili ratni dug...prije 10 dana je bila ta vijest...Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Pravo nam je dobro, gorivo i cijene energenata padaju rusi podizu cijenu gasa. Katastrofa. I sad nas deru momacki.
Koja je ovo pljackasko-feudalna drzava??, ali krivi smo mi jer im na sve sutimo. Nismo slozni da ih kaznimo, da im ne platimo, da im zabranimo da sebi povecavaju plate ako vec HHM Lajcak nece. A tek kad nas uzmu ovim porezima, a sto cemo placat gorivo za bi fuel limuzine...
Heb ga,
neka nama cevapa i pive..., G2 i Cajki.
- 8. sekretar SKOJ-a
#21 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
...
Last edited by 8. sekretar SKOJ-a on 28/11/2008 09:26, edited 1 time in total.
- karanana
#22 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
sad trebaju svi prestati placati jer ovo ide direknto na nas koji placamo a oni koji ne placaju ionako se griju.
dze je ona treba sto je jucer trazila da bjezi odavde u irak ili avganistan? trebo, vodi me sa sobom.
dze je ona treba sto je jucer trazila da bjezi odavde u irak ili avganistan? trebo, vodi me sa sobom.
-
sarajevo63
#23 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
Alfons Kauders wrote:nek je, ja bi najradije da je otiso 270%, da pocrka glupi narod...to je to wrote:Sarajevo, 26.11.2008 - FTV
- Alfons Kauders
#24 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
jebote, da je hitler imo nasu vladu ne bi mogao priustiti holokaust...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#25 Re: Plin poskupio (retroaktivno)
meni 7 godina ista plata a šta je sve poskupilo
2002. sam bio bogataš
sad sam na dnu dna

2002. sam bio bogataš
sad sam na dnu dna