PLIN ILI STRUJA?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

thousands of voices

Post by thousands of voices »

nausnica wrote:Poskupljenjem cega? Centralnog ili plinskog?
Najavljenog poskupljenja struje.
Kombinovani bojler koristi toplotu vode iz centralnog za zagrijavanje tako da je velika ušteda električne energije. A centralno plaćam bez obzira na broj izlaznih grejnih tijela.
skahu

Post by skahu »

karanana wrote:
elk wrote:za dvosoban stan, sa novim bojlerom, radijatorima, cijevima,dozvolama itd oko 4000km. i dugorocno se isplati, plus nemas posla sa delegatima iz toplana.
Ja sam neki dan postavio ovo pitanje, ako zivim u zgradi gdje je centralno grijanje, kazu mi raja da ne mogu grijanje odjaviti i ubaciti plinsko. Ustvari mogu ubaciti plinsko ali i dalje moraju placati toplanama: navodno stanovi okolo zagrijavaju i tvoj stan. E jeli iko ima onaj bojler sa spiralom gdje centralno prolazi kroz bojler i stalno imas toplu vodu u bojleru dok je sezona grijanja? Valja li (vrijedi li) to ista?
kombinovani bojler mozes naci u ekonomiku ili u uniprometu, cijena 200-250 KM zavisi od velicine
nausnica

Post by nausnica »

Ubij me ako ja kontam ovo što pričate, kombinovani, nekombinovani, plinski, strujni.... Može li mi ko ovo nacrtati i pojasniti :D
nexo

Post by nexo »

........
Last edited by nexo on 08/07/2010 19:10, edited 1 time in total.
dark side of the moon

Post by dark side of the moon »

nexo wrote:Savjetujem ti da se raspitas da li iko u Sarajevu zastupa belgijsku firmu Daikin. Oni su prije par godina izasli sa revolucionarnim sistemom za grijanje, tzv. Altherma, koji radi na struju, a na slicnom principu kao i klima uredjaji. Potrosnja je umanjena 30-50% u odnosu na klasicna el. grijanja, a iskoristivost povecana cak i do 70% ovisno od toga da li koristis radijatore, konvertore ili podne sisteme. Sistem je jako popularan u skandinavskim zemljama sto znaci da se moze koristiti i u extremnim uslovima.
Cista prevara! Imao sam ja neki ruski "izum" koji grije na struju. Znaci uradio sam instalaciju centralnog grijanja (cijevi, radijatori) i imas taj grijac koji zauzima veoma malo prostora (kao mlin za kafu) i dobro grije ali trosi 250-300 km struje a stan 35 m2 :-?

I onda sam preso na plin i mogu vam reci da sam prezadovoljan, iako me bilo strah plina. Kombinovani bojler - tola voda non-stop, racun do 130 km i odlicno grije. Nisam imao nikakvih problema. U ljetom periodu gasis grijanje ali ti bojler radi na plin, ne trosim vise od 20 km mjesecno! A voda se ugrije u roku od 2-3 min i non stop grije tako da se mozes tusirati citav dan :D
nexo

Post by nexo »

....
Last edited by nexo on 08/07/2010 19:10, edited 1 time in total.
dark side of the moon

Pa kad si tako pametan uvedi sebi taj ekoloski sistem ne znam sta cekas! Ti meni pametujes a ni sam ne znas o cemu je rijec! Ne znas ni koliko kosta ni koliko struje trosi...a ipak si siguran da je to odlicna stvar

Ne skidam sa 30 C i ima nas trojica tako da puno tople vode trosimo a inace dolaze manje racuni kad je vani toplije!
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

Struja je jeftinija. Koeficijent korisnosti kod grijaca na struju je 1 ili iskoristivost je 100%, e sad kakva ti je termoizolacija kuce/stana je drugo pitanje. TA pec je iskoristivosti 100% i akumulira toplotnu energiju. Imas gubitke u stanu na zidovima i svim otvorima. Ako to nije uredu onda ti nista ne pomaze i racuni su ogromni. Kod plina ti je mala iskoristivost (gubici u dimnjaku ili ispuhu na neki drugi nacin sto ovisi od sistema grijanja) Zato je akumulacija toplotne energije zakon. Uz dobru izolovanost stana/kuce. Centralno grijanje na struju je isto prilicno povoljno, samo nema tada velike akumulacije topline, jer se radijatori relativno brzo ohlade.
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Imam dosta dobra iskustva sa plinskim etaznim grijanjem, kako u bivsem stanu, tako i u kuci gdje sada stanujem. Prostor koji sada zagrijavam iznosi 250m2 na dvije etaze. Na kuci postoji izolacija ali nista specijalno, mislim da je debljina 5 cm. Sistem grijanja ima 12 radijatora rasporedjenih na dvije etaze, kotao je Vaillant od oko 30 kW. Grijanje je upaljeno non-stop 24/7, temperatura podesena na 23-24°C. Mjesecni racuni u zadnja dva mjeseca su izmedju 300-400 KM. Naravno, topla sanitarna voda je ukljucena u ove racune. Racuni za struju su u rasponu od 30-50 KM.

Razmisljao sam nedavno da postavim i sistem solarnih celija koji bi bio uvezan sa postojecim sistemom etaznog plinskog grijana i tako bi na godisnjem nivou imao ustedu do 30%. Uvodjenje solanih celija od Vaillant-a, a koji bi naravno bio uvezan sa postojecim sistemom etaznog grijanja, iznosi oko 5-6.000 KM sto nije mala investicija. Kada se sve uzme i sabere mislim da solarne celije nisu losa investicija ali samo na dugorocne staze. Bolji sistemi solanih celija koje mogu akumulirati elektricnu energuju su preko 10.000 KM. Na zalost u BiH nema drzavnog poticaja za gradjane koji koriste alternativne izvore energije tako da su inicijalna ulaganja i troskovi odrzavanje ovih sistema jos uvijek visoki.
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Imam dosta dobra iskustva sa plinskim etaznim grijanjem, kako u bivsem stanu, tako i u kuci gdje sada stanujem. Prostor koji sada zagrijavam iznosi 250m2 na dvije etaze. Na kuci postoji izolacija ali nista specijalno, mislim da je debljina 5 cm. Sistem grijanja ima 12 radijatora rasporedjenih na dvije etaze, kotao je Vaillant od oko 30 kW. Grijanje je upaljeno non-stop 24/7, temperatura podesena na 23-24°C. Mjesecni racuni u zadnja dva mjeseca su izmedju 300-400 KM. Naravno, topla sanitarna voda je ukljucena u ove racune. Racuni za struju su u rasponu od 30-50 KM.

Razmisljao sam nedavno da postavim i sistem solarnih celija koji bi bio uvezan sa postojecim sistemom etaznog plinskog grijana i tako bi na godisnjem nivou imao ustedu do 30%. Uvodjenje solanih celija od Vaillant-a, a koji bi naravno bio uvezan sa postojecim sistemom etaznog grijanja, iznosi oko 5-6.000 KM sto nije mala investicija. Kada se sve uzme i sabere mislim da solarne celije nisu losa investicija ali samo na dugorocne staze. Bolji sistemi solanih celija koje mogu akumulirati elektricnu energuju su preko 10.000 KM. Na zalost u BiH nema drzavnog poticaja za gradjane koji koriste alternativne izvore energije tako da su inicijalna ulaganja i troskovi odrzavanje ovih sistema jos uvijek visoki.
To je neupotrebljivo zimi u Bosni. Nema dovoljno suncanih sati. Za toliko veliki prostor i kucu u osami normalni su veliki troskovi. Ne mozes se grijati solarnom energijom. I kada bi bilo dovoljno sunca zime su ostre, a energija sunca koja se akumulira grijanjem vode je premalena. Foto celije mogu da se koriste, ali onda nije rijec o grijanju. To je vec informatika, gdje su bitne informacije i njihov prenos (faktor korisnosti 0,5 maksimalno kod prenosa signala i malo je nevezano za temu). Nema tehnicki efikasnog grijanja zimi na solarnu energiju.
Last edited by Fox Mulder on 26/12/2007 14:09, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

Fox Mulder wrote: To je neupotrebljivo zimi u Bosni. Nema dovoljno suncanih sati. Za toliko veliki prostor i kucu u osami normalni su veliki troskovi.
Nije toliko neupotrebljivo koliko su visoki troskovi uvodjenja. Nekim boljim sistemima je dovoljna samo dnevna svjetlost ali za nas standard to je papreno skupo. Da se razumijemo i da ne bude zabune, solarni sistem samo potpomogne glavni sistem grijanja.
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Fox Mulder wrote: To je neupotrebljivo zimi u Bosni. Nema dovoljno suncanih sati. Za toliko veliki prostor i kucu u osami normalni su veliki troskovi.
Nije toliko neupotrebljivo koliko su visoki troskovi uvodjenja. Nekim boljim sistemima je dovoljna samo dnevna svjetlost ali za nas standard to je papreno skupo. Da se razumijemo i da ne bude zabune, solarni sistem samo potpomogne glavni sistem grijanja.
Procitaj moj prethodni post sa pojasnjenjima i izmjenama.
Drvosjeca iz Dejcica

Fox Mulder wrote:
Jasno nisam ni rekao suprotno nego sto si ti naveo u ispravci, ali da ti drzava recimo kaze, ako koristis alternativni izvore energije mozes na kraju godine imati povrat poreza do 15%, ili neke druge olaksice, onda bi to itekako bilo ispaltivo.
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

Fox Mulder wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Nije toliko neupotrebljivo koliko su visoki troskovi uvodjenja. Nekim boljim sistemima je dovoljna samo dnevna svjetlost ali za nas standard to je papreno skupo. Da se razumijemo i da ne bude zabune, solarni sistem samo potpomogne glavni sistem grijanja.
Jasno nisam ni rekao suprotno nego sto si ti naveo u ispravci, ali da ti drzava recimo kaze, ako koristis alternativni izvore energije mozes na kraju godine imati povrat poreza do 15%, ili neke druge olaksice, onda bi to itekako bilo ispaltivo.
Eh kad ce Bosna biti svijet. :roll:
Drvosjeca iz Dejcica

Fox Mulder wrote: Eh kad ce Bosna biti svijet. :roll:
Mislim da Hrvatska vec ima olaksice za takve gradjane pa se nekako nadam da ce i nama jednom svanuti.
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

Uz ovakav narod koji bira najbolje izmedju sebe, a to su politicari na vlasti, nece nikad.
nexo

Post by nexo »

....
Last edited by nexo on 08/07/2010 19:11, edited 1 time in total.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

dark side of the moon wrote:Pa kad si tako pametan uvedi sebi taj ekoloski sistem ne znam sta cekas! Ti meni pametujes a ni sam ne znas o cemu je rijec! Ne znas ni koliko kosta ni koliko struje trosi...a ipak si siguran da je to odlicna stvar

Ne skidam sa 30 C i ima nas trojica tako da puno tople vode trosimo a inace dolaze manje racuni kad je vani toplije!
Ovo nesto kao trojac bez kormilara? Da li se znojite mnogo? Igrate li se sa patkicama dok trosite toplu vodu? :D :D
Shala mala...
skahu

Post by skahu »

nausnica wrote:Ubij me ako ja kontam ovo što pričate, kombinovani, nekombinovani, plinski, strujni.... Može li mi ko ovo nacrtati i pojasniti :D
kombinovani bojler u sebi ima ugradjenu spiralu kroz koju prolazi topla voda iz centralnog grijanja, dok grijanje radi grije ujedno i vodu u bojleru tako da se u tom momentu ne troši struja za zagrijavanje vode.
kada nema grijanja voda se normalno zagrijava pomoću el.grijača
ako se ugradi solarni kolektor ljeti se voda može grijati pomoću sunčeve energije, pa je i ljeti potrošnja struje za grijanje vode minimalna.
dark side of the moon

chuchumbamayumbe wrote:
dark side of the moon wrote:Pa kad si tako pametan uvedi sebi taj ekoloski sistem ne znam sta cekas! Ti meni pametujes a ni sam ne znas o cemu je rijec! Ne znas ni koliko kosta ni koliko struje trosi...a ipak si siguran da je to odlicna stvar

Ovo nesto kao trojac bez kormilara? Da li se znojite mnogo? Igrate li se sa patkicama dok trosite toplu vodu? :D :D
Shala mala...
Zamalo da ti kazem sa kim se igramo dok trosimo toplu vodu 8)
dark side of the moon

nexo wrote:

Nema potrebe da se osjecas uvrijedjenim, ljudi nasjedaju na razne folove, i meni se to desavalo u zivotu.
Kao sto si mogao primjetiti, ja znam o cemu je rijec, samo neznam da li i ko zastupa Daikin u BiH i licno imam namjeru taj sistem ugraditi u kucu koju planiram izgraditi slijedece godine.
A sad ozbiljno...nisam nasjeo ni na kakav fazon jer i da sam koristio termo pec isti bi mi racuni dolazili...ovo sam jednostavno dobio u kompezaciji :-? i odlucli smo da probamo jer isti se nalazio u jednoj kancelariji i potrosnja je bila zadovoljavajuca ali grijati kancelariju i grijati stan nije isto! Tako da ne vjerujem u niske troskove grijanja pomocu elektricne energije
:shock:
Post Reply