plin-help
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
clio_dci120
#1 plin-help
Kao prvo veliki pozdrav svim forumasima koji ucestvuju na ovome podfurmu...
Ova tema vec ima otovorena cak vise puta, ali odlucio sam se za novu temu, pa neka pise kome nije mrsko...
Interesuje me ugradnja plina u automobil, sequent sistem pošto je plastična usisna grana. Krenuo sam slati mailov servisima za informaciju o ugradnji, međutim niko ili nece da odgovori na mail ili prate inboxe..vise foruma sam krenuo iscitavati,pa neki govore ovaj dobar, neki onaj servis, pa sam haman odustao od ugradnje plina, ne vozi mi se relativno nov auto nekome da nesto sfuseri...ne znam ni sam kome sad odvesti, neki govore Radic, pa citam da tog servisa vise nema, neki ovo neki ono..znate kako ide...
Buduci da bi volio ovo rjesavati,ili da ugradim ili da odustanem od ugradnje, molim sada samo forumase koji su ugradjivali plin da napisu gdje su radili i jesul zadovoljni...koji je najbolji servis za ugradnju plina na podrčju Sarajeva a može i područje ze-do kantona...imao sma priliku probati aute sa tvornickim plinom, gdje se ne vidi razlika jel na plinu ili benzinu, pa bih volio da bde ugrdjeno tako da nemam nikakvih naknadnih problema..
Znaci, ljubazno molim da pokusamo napraviti neki izbor najboljih servisa kojima bi mogao odvesti auto. dovoljnan mi je i jedan servis ako vas vise potvrdi da je ok...nazalost zaista nemam vremena fizicki obilaziti sve servise i raspitivati se iz prve ruke, moram ovako preko foruma...
Unaprijed hvala svima koji se ukljuce na ovu temu!Pozz.
Ova tema vec ima otovorena cak vise puta, ali odlucio sam se za novu temu, pa neka pise kome nije mrsko...
Interesuje me ugradnja plina u automobil, sequent sistem pošto je plastična usisna grana. Krenuo sam slati mailov servisima za informaciju o ugradnji, međutim niko ili nece da odgovori na mail ili prate inboxe..vise foruma sam krenuo iscitavati,pa neki govore ovaj dobar, neki onaj servis, pa sam haman odustao od ugradnje plina, ne vozi mi se relativno nov auto nekome da nesto sfuseri...ne znam ni sam kome sad odvesti, neki govore Radic, pa citam da tog servisa vise nema, neki ovo neki ono..znate kako ide...
Buduci da bi volio ovo rjesavati,ili da ugradim ili da odustanem od ugradnje, molim sada samo forumase koji su ugradjivali plin da napisu gdje su radili i jesul zadovoljni...koji je najbolji servis za ugradnju plina na podrčju Sarajeva a može i područje ze-do kantona...imao sma priliku probati aute sa tvornickim plinom, gdje se ne vidi razlika jel na plinu ili benzinu, pa bih volio da bde ugrdjeno tako da nemam nikakvih naknadnih problema..
Znaci, ljubazno molim da pokusamo napraviti neki izbor najboljih servisa kojima bi mogao odvesti auto. dovoljnan mi je i jedan servis ako vas vise potvrdi da je ok...nazalost zaista nemam vremena fizicki obilaziti sve servise i raspitivati se iz prve ruke, moram ovako preko foruma...
Unaprijed hvala svima koji se ukljuce na ovu temu!Pozz.
-
sLLayer
#2 Re: plin-help
ja ugradih u Darkomu, presao tek 1000KM sa njim, za sada prezadovoljan, razlike u vuci nema, potrosnja litar vise plina i to je to cijena 800km sekvent za 4 cilindra + atest
-
prsan
#3 Re: plin-help
To za 800 km je turski sistem koliko sam ja upoznat.
imas u sarajevu pcs (plinski centar sarajevo) oni rade profesionalno i sa kvalitetnom opremom.
ako hoces dobro i kvalitetno idi kod njih.
a ako hoces jeftino trazi dalje.
pozz
imas u sarajevu pcs (plinski centar sarajevo) oni rade profesionalno i sa kvalitetnom opremom.
ako hoces dobro i kvalitetno idi kod njih.
a ako hoces jeftino trazi dalje.
pozz
- drndalo
#4 Re: plin-help
Jel dosta reklamiranja ? Platite malo reklame vise...
-
prsan
#5 Re: plin-help
Ja covjeku predlazem nekog za koga ja znam da radi kvalitetno,a njegovo je da odluci.
covjeku treba sto vise informacija da se odluci koga ce izabrati za ugradnju.
a to za reklamu necu ni komentirat.
-
citroen xm
#7 Re: plin-help
Poljski sistem koji je dokazan. I Darkom hvale svi.
- drndalo
#8 Re: plin-help
A ti znas da rade kvalitetno, kako? Tako sto si tek ugradio kod njih? Sto ti je neko rekao ? Sto zasad radi... Sta ce biti ako te pocne zjbvt za 4 godine, a mozda ih ne bude vise kao postojece firme? Hoces li ih i tada preporucivati?prsan wrote:Ja covjeku predlazem nekog za koga ja znam da radi kvalitetno,a njegovo je da odluci.
Osim onoga sto si ti naveo kao pluseve neke firme, ja mogu navesti jos neke... Da firma radi isto vec npr. 5-6-10 godina... I da rade svaki dan 1-2 auta... Nabere se iskustva dugim radom... To isto nije nevazno... Ali ni broj ugradnji nije sam po sebi garancija da neko zna i hoce posteno raditi.. Primjer Radic u Lukavici, ugradio vise stotina auta, pa napustio trziste...
Svako mora na kraju sam slomiti gdje ce otici na ugradnju i nema 100% garancije da se nije zjbo...
Oprema za ugradnju ? Sve sto nije kinesko po 3.5 KM nije lose... Posebno ako je iz zemalja koje imaju milione auta na plinu, i svoju industriju plinskih setova... Pa bila ona talijanska, holandska, turska, poljska... Nije posteno da ti ugradi Atiker, a naplati BRC, ali i atiker moze raditi odlicno 10-15 godina... Moje iskustvo je da je vazniji majstor koji to sve poslozi kako treba, nego sam metal bilo koje vrste... Ja licno sam patio za BRCom u startu, i imao srecu da sam naletio na majstora koji je OK, nedavno sam bio kod njega na servisu isprarivaca nakon 100.000 km na plinu, i sve je OK, ali mogao sam isto tako dobiti BRC koji ne radi kao treba da sam naletio na ublehasa...
-
prsan
#9 Re: plin-help
ac je dobra oprema,to stoji.
ugradnje u auta sam vidio od svih i svakakvih servisa i necu navoditi imena,i nerade svi ni blizu isto.od onih koji jedva mogu proc homologaciju u bih,do onih koji mogu zadovoljiti i europske standarde.
to sto neko radi dugi niz godina neznaci i da je kvalitetan,a i kvalitet opreme bez majstorluka nevrijedi puno.
da atiker moze raditi 10 godina to se neslazem,nemoze ni priblizno,i to i ti sam znas.na nasem trzistu su tek nepunu godinu.a u europi ih nema nigdje.
slazem se da svako mora odluciti gdje ce i sta ce raditi i ugraditi,zato i pisemo svi da dobije covjek sto vise informacija.
kako ti znas da darkom radi dobro?
ugradnje u auta sam vidio od svih i svakakvih servisa i necu navoditi imena,i nerade svi ni blizu isto.od onih koji jedva mogu proc homologaciju u bih,do onih koji mogu zadovoljiti i europske standarde.
to sto neko radi dugi niz godina neznaci i da je kvalitetan,a i kvalitet opreme bez majstorluka nevrijedi puno.
da atiker moze raditi 10 godina to se neslazem,nemoze ni priblizno,i to i ti sam znas.na nasem trzistu su tek nepunu godinu.a u europi ih nema nigdje.
slazem se da svako mora odluciti gdje ce i sta ce raditi i ugraditi,zato i pisemo svi da dobije covjek sto vise informacija.
-
citroen xm
#10 Re: plin-help
Ovdje se radi o STAG uređajima koji su dokazani. Te turke niko nije pominjao.
-
prsan
#11 Re: plin-help
Za ac sam reko da je dobar.
nego drndala sam pito
nego drndala sam pito
-
simsi-911
#12 Re: plin-help
Mi imamo plin u auto sve je super.A po zakonu kada imas plin mORAS IMAT APARAT ZA GASENJE U AUTOMOBILU nije bitna tezina mi imamo od 1 kg i hvala bogu nismo ga morali upotrijebiti.Moja preporuka PLIN definitivnooo. 
- drndalo
#13 Re: plin-help
Kao sto rekoh, vecinu stvari sam i sam rekao... Atiker ne znam licno, iskustva nemam, a ni ti, pa mozemo samo nagadjati i pretpostavljati... Turska su firma, bas me cudi sto ih nema u EU...prsan wrote:ac je dobra oprema,to stoji.
- ElDzidziIbnDzo
#14 Re: plin-help
Evo ti moje iskustvo.
Ja radio kod Njegoša u Vojkovićima,motor 1.8T od VW.Što se tiče podešavanja kako mi je sve to bio uradio,ja sam bio pre prezadovoljan.Auto nije izbacivalo greške,nije imalo nikakvih negativnih pojava i čak potrošnja ostala ista.Sa plinom je čak nešto malo bolje išao(brži i startniji).
Međutim,kada sam svoje auto odveo na atestni pregled u zemlju gdje živim,ljudi su se uhvatili za glavu kako je moguće da je to tako urađeno.Dobar nekakav tamo bio na tehničkom,i dao mi nešto roka da se vratim nazad u Bosnu ili da skinem instalaciju ili da radim šta znam.Kaže da ti je neko drugi bio,sad bih ti tablice skinuo i kaznu napisao.Tako da sam morao da sve to razmontiram i skinem iz auta.Kasnije tek auto prošlo na tehničkom.
Znači ako ćeš vozilo da voziš po BiH,ovaj ti je majstor ok,s tim što bih ti ja preporučio ako ćeš torzionu bocu,da ti ne buše auto šarafima,nego da ti je učvrste pur pjenom.
Inače definitivno LPG instalacija u autu je extra stvar.
Instalacija mi bila Stag 3,Waltek dizne,Tomasetto i ona naša boca iz Višegrada čini mi se.
Ja radio kod Njegoša u Vojkovićima,motor 1.8T od VW.Što se tiče podešavanja kako mi je sve to bio uradio,ja sam bio pre prezadovoljan.Auto nije izbacivalo greške,nije imalo nikakvih negativnih pojava i čak potrošnja ostala ista.Sa plinom je čak nešto malo bolje išao(brži i startniji).
Međutim,kada sam svoje auto odveo na atestni pregled u zemlju gdje živim,ljudi su se uhvatili za glavu kako je moguće da je to tako urađeno.Dobar nekakav tamo bio na tehničkom,i dao mi nešto roka da se vratim nazad u Bosnu ili da skinem instalaciju ili da radim šta znam.Kaže da ti je neko drugi bio,sad bih ti tablice skinuo i kaznu napisao.Tako da sam morao da sve to razmontiram i skinem iz auta.Kasnije tek auto prošlo na tehničkom.
Znači ako ćeš vozilo da voziš po BiH,ovaj ti je majstor ok,s tim što bih ti ja preporučio ako ćeš torzionu bocu,da ti ne buše auto šarafima,nego da ti je učvrste pur pjenom.
Inače definitivno LPG instalacija u autu je extra stvar.
Instalacija mi bila Stag 3,Waltek dizne,Tomasetto i ona naša boca iz Višegrada čini mi se.
- ElDzidziIbnDzo
#15 Re: plin-help
prsan wrote: ugradnje u auta sam vidio od svih i svakakvih servisa i necu navoditi imena,i nerade svi ni blizu isto.od onih koji jedva mogu proc homologaciju u bih,do onih koji mogu zadovoljiti i europske standarde.
Možeš li navesti koji to od servisa u BiH zadovoljava Evropske standarde?
Ja ti odgovorno tvrdim-NITI JEDAN
-
prsan
#16 Re: plin-help
necu pisat ko moze uraditi po europskom standardu da nebi opet bio optuzen za reklamu
tog njegosa svi hvale kao dobrog majstora zar ne?a ocigledno ne radi po propisima,po tom sto ti kazes.
ima servisa u bih koji rade po europskim standardima,ti ocigledno neznas propise cim covijeku preporucujes da tank fiksira pur pjenom,to je van svake pameti.takve instalacije su potencijalni problem za saobracaj i sigurnost ljudi.
propisno uradjena plinska instalacija je sigurna kao i vozilo na benzin,ali nepropisno ugradjena moze biti jako opasna.
tog njegosa svi hvale kao dobrog majstora zar ne?a ocigledno ne radi po propisima,po tom sto ti kazes.
ima servisa u bih koji rade po europskim standardima,ti ocigledno neznas propise cim covijeku preporucujes da tank fiksira pur pjenom,to je van svake pameti.takve instalacije su potencijalni problem za saobracaj i sigurnost ljudi.
propisno uradjena plinska instalacija je sigurna kao i vozilo na benzin,ali nepropisno ugradjena moze biti jako opasna.
- rovac13
#17 Re: plin-help
Ja sam bio par puta kod radica,odrzavao mi je instalaciju,ustimavao itd.I mogu slobodno preporucit svima,na bolje nisam naisao.Imam plin od negdje 2006-2007.
-
prsan
#18 Re: plin-help
clio,najbolje da obidjes tehnicke preglede u sarajevu koji su ovlasteni za homologiranje vozila na plin i pitas njih za preporuke.
oni ce ti dat najbolje informacije ko kako radi.
oni ce ti dat najbolje informacije ko kako radi.
- ElDzidziIbnDzo
#19 Re: plin-help
Jarane,prsan wrote:necu pisat ko moze uraditi po europskom standardu da nebi opet bio optuzen za reklamu![]()
očigledno nisi nikad vidio instalaciju urađenu po tim EU standardima,pa onda lupiš nešto,u smislu hajde samo da se lupi,pa šta god.
Za Njegoša sam rekao što sam rekao,uzmi i pročitaj ponovo.I vjeruj mi svi drugi majstori u BiH su u 5 deka,što se kaže.Ali njihova profesionalnost prestaje na granici sa EU.
Ne znam sada kako u HR rade,da li su poboljšali svoj kvalitet ugradnje pošto su ušli u EU,ali ono što sam ranije viđao,bilo je svakako ispred naših majstora.
Ugradnja plina u BiH ti je kao i sve ostalo u državi.Uzmi pare korisniku,i sfušeri što više.
-
prsan
#20 Re: plin-help
Jarane, nagledo sam se ja svakakvih instalacija u proteklih 10-ak godina.osim sto se susrecem sa autima iz europe cak i radim auta za europu: Slovenija,Njemacka,Austrija,Italija,Norveska, i sva auto sto sam uradio za eu su prosla na tehnickom.
za Hrvatsku nemoze vise zato sto traze fakturu od ugradnje na tehnickom,a prije godinu je moglo.
Hrvatska radi jednako dobro kao i ostatak eu,imaju dosta rigorozan zakon za plinase.
pur pjena je pokazala koliko znas o plinu,nemoj dalje pricat da nisam vidio auto na plin iz eu.ocigledno ti nisi vidio.
i nemoj se ljutiti,pokusavamo covijeku pomoci koga da izabere
za Hrvatsku nemoze vise zato sto traze fakturu od ugradnje na tehnickom,a prije godinu je moglo.
Hrvatska radi jednako dobro kao i ostatak eu,imaju dosta rigorozan zakon za plinase.
pur pjena je pokazala koliko znas o plinu,nemoj dalje pricat da nisam vidio auto na plin iz eu.ocigledno ti nisi vidio.
i nemoj se ljutiti,pokusavamo covijeku pomoci koga da izabere
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#21 Re: plin-help
Bitna je težina u BiH; 2kg negdje oko 45 KMsimsi-911 wrote:Mi imamo plin u auto sve je super.A po zakonu kada imas plin mORAS IMAT APARAT ZA GASENJE U AUTOMOBILU nije bitna tezina mi imamo od 1 kg i hvala bogu nismo ga morali upotrijebiti.Moja preporuka PLIN definitivnooo.
-
Haris1110
#22 Re: plin-help
Ja imam plink kod Darkoma i nemam problema. STo se tice novog auta, prije 2 god kad sam mjenjao filter nova Reno Laguna se "raspitivala" za ugradnju. Znam da Bunjo cak garanciju uvazava ako si kod darkoma ugradio plin. Kod drugih to ne radi!
- niko bitan
#23 Re: plin-help
Evo ova mi je prva tema o plinu zapala za oči pa da ovdje pitam.
Prilikom gašenja auta počinje da pišti onaj mali hepek istim zvukom kada je i na rezervi i tako pišti jedno 15-20 min. Čim mu se da kontakt i pritsne ono dugme prestane da pišti i vozi normlano ali kada je bez kontakta ne fercera mu to pritiskanje (logicno nekako
) Da li je neko imao slično iskustvo pa da mi malo pojasni o čemu se radi. Plin ugrađen prije 2-2 i po godine.
Prilikom gašenja auta počinje da pišti onaj mali hepek istim zvukom kada je i na rezervi i tako pišti jedno 15-20 min. Čim mu se da kontakt i pritsne ono dugme prestane da pišti i vozi normlano ali kada je bez kontakta ne fercera mu to pritiskanje (logicno nekako
-
clio_dci120
#24 Re: plin-help
Kao prvo zahvaljujem svim forumasima koji su se ukljucili u diskusiju, i napisalii svoj iskustvo...
Kao što neko gore reče, najteže je prelomiti i odlučiti kod koga ugraditi..
Na kraju navjerovatnije je trebala biti jedna opcija, a sad kada sam pregledao odgovore na temi pravo me pokolebalo..
Naime, prije dva tri dana kontaktirao sam ovastenu auto kucu u kojoj je vozilo i novo kupljeno, posto sam vec imao priliku probati vozila sa ugradjenim Tartarini plinom koja su oni radili (u voznji su bila kao na benzin,samo se lampica palila kao signal da je prebaceno na plin). Međutim, u međuvremenu su krenuli raditi sa opremom Atiker. Objasnili su da ima neki veliki servisni centar Atikera u Živinicama, te da su i oni poceli raditi sa tom opremom, uredaj je Turski, ali oni garantuju potpuno iste perfomanse vozila,i kvalitetu ugradene opreme..kazu da je Atiker novi na trzistu,ali garantuju kvalitetu opreme i ugradnje..imam i mogucnost ugradnje Taratarini uredaja, ali iz ovlastenog servisa zastupnika rekli su mi da je u sustini isto to sve, samo da se placa ime Tartarini,jer ga valjda i VW priznaje za ugradnju u svoja vozila bez da se gubi garancija.
I taman kada sam odlucio odvesti njima vozilo, udjem na netu jos malo da pogledam i vidim da jeste Atiker novi na trzistu,kao sto su i rekli, te da nije bas zastupljen u BiH. Ali, mozda sada grijesim, ali logika mi je slijedeca ne bi se valjda smjeo zezati ovalsteni servis pa da ugradi neki uredaj koji nece dobro raditi, samim time bi i izgubili povjerenje za kupovinu slijedecg vozila kod njih, te na dalje obavljanje servisa...sad sam neznams ta da radim,da li da "prelomim" i ugradim Atiker u ovlastenom servisu (i valjda bi trebalo da oni znaju najbolje kako se motor vozila ponasa, kako radi,pa da tako i plin podese)...neznam sam sad, imali iko slucajno da zna nekog ko ima iskustvo sa Atikerom, kako je se u praksi pokazao...
Izivnjavam se ako sam bio malo opsiran i hvala na savjetima
Kao što neko gore reče, najteže je prelomiti i odlučiti kod koga ugraditi..
Na kraju navjerovatnije je trebala biti jedna opcija, a sad kada sam pregledao odgovore na temi pravo me pokolebalo..
Naime, prije dva tri dana kontaktirao sam ovastenu auto kucu u kojoj je vozilo i novo kupljeno, posto sam vec imao priliku probati vozila sa ugradjenim Tartarini plinom koja su oni radili (u voznji su bila kao na benzin,samo se lampica palila kao signal da je prebaceno na plin). Međutim, u međuvremenu su krenuli raditi sa opremom Atiker. Objasnili su da ima neki veliki servisni centar Atikera u Živinicama, te da su i oni poceli raditi sa tom opremom, uredaj je Turski, ali oni garantuju potpuno iste perfomanse vozila,i kvalitetu ugradene opreme..kazu da je Atiker novi na trzistu,ali garantuju kvalitetu opreme i ugradnje..imam i mogucnost ugradnje Taratarini uredaja, ali iz ovlastenog servisa zastupnika rekli su mi da je u sustini isto to sve, samo da se placa ime Tartarini,jer ga valjda i VW priznaje za ugradnju u svoja vozila bez da se gubi garancija.
I taman kada sam odlucio odvesti njima vozilo, udjem na netu jos malo da pogledam i vidim da jeste Atiker novi na trzistu,kao sto su i rekli, te da nije bas zastupljen u BiH. Ali, mozda sada grijesim, ali logika mi je slijedeca ne bi se valjda smjeo zezati ovalsteni servis pa da ugradi neki uredaj koji nece dobro raditi, samim time bi i izgubili povjerenje za kupovinu slijedecg vozila kod njih, te na dalje obavljanje servisa...sad sam neznams ta da radim,da li da "prelomim" i ugradim Atiker u ovlastenom servisu (i valjda bi trebalo da oni znaju najbolje kako se motor vozila ponasa, kako radi,pa da tako i plin podese)...neznam sam sad, imali iko slucajno da zna nekog ko ima iskustvo sa Atikerom, kako je se u praksi pokazao...
Izivnjavam se ako sam bio malo opsiran i hvala na savjetima
-
SHTEVELEC
#25 Re: plin-help
Evo moja iskustva - prvo auto Ford Scorpio, plin ugradjen u Messeru na C.Vili (u stvari, fizicku ugradnju im je radio Billy, oni su radili podesavanje), radio manje-vise ok (mislim da je vise bio problem sa strujom u autu nego sa plinskom instalacijom). Poslije toga Renaiult Megane Scenic (1.6, 55kw), plin ugradjen u Darkomu (tada se se zvali Radic, poslije prestali da rade s Radicem i krenuli sami kao Darkom), za 8 godina s njim presao oko 150000km, radio ok, posto je u pitanju bio stari sistem (ne sequent) imao sam malo problema (problem je bio sa bobinama, sto je uzrokovalo problem sa plinom), ali je uglavnom bilo sve ok. Pocetkom decembra prosle godine ugradim (opet u Darkomu) Atiker sistem (do tada nisam cuo za njih, ugradio na njihovu preporuku), za 6 mjeseci presao oko 18000, auto vuce isto na plin i na benzin (bar ja ne primjetim razliku, Scenic 2005, 1.6 motor, oko 110-115hp, ne znam tacno), do sada nisam imao problema (jeste proslo malo vremena, ali dosta prelazim). Uglavnom, ne znam za ostale koji ugradjuju, ali Darkom mi se cini skroz ok, fino rade. Cuo sam jos za Marko gas u (cini mi se) Usori, hvale ga da je prilicno dobar, ali mi je em bilo daleko (za redovne servise) em nisam imao problema sa Darkom-om pa nije bilo potrebe da mijenjam