Plazma zuji...pomoc please!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
aktivacija

#1 Plazma zuji...pomoc please!

Post by aktivacija »

LG plazma 42"...kad se ton skroz stisa, cuje se zujanje koje je jako iritantno. Zna li neko orprilike kakav bi kvar mogao biti? Ako je trafo...jel skup popravak? Fala
Edin H.

#2 Re: Plazma zuji...pomoc please!

Post by Edin H. »

Kupi antenu :P
lavic

#3 Re: Plazma zuji...pomoc please!

Post by lavic »

Kod mene isto zuji plazma, ali nije kvar vec mali ventilator sa zadnjer strane za hladjenje.
ja71

#4 Re: Plazma zuji...pomoc please!

Post by ja71 »

plazme generalno imaju taj problem. Cak i kod LCD-a taj problem postoji ali je manje izrazen. Cjevasi su ga takodje imali.

to sto zuji je trafo. naravno moguce je nabaviti bolji/veci trafo koji ne bi zujao ali to kosta. plazma se ionako vise ne proizvodi
a zadnji modeli su bili pojeftini. shodno time su i dijelovi na tom nivou kvaliteta.

ima jedno rjesenje, ali nije za amatera. ovdje u Njemackoj se moze kupiti umjetna smola (Kunstharz), koja u stvari sluzi za druge svrhe.
Izvadis trafo iz TV-a i potopis ga u tu smolu da ostoji sat-dva odnosno da je upije.
Onda ga izvadis i pustis da se susi (mislim da je to min. 12h a to pise na upustvu te smole)

kad se osusi ponovo ga potopis u smolu i osusis i tako jedno 3-4 puta.
sto vise ponavljas preceduru manje ce zujati.

kao sto rekoh nije za amatera ali je poznata metoda za "smirivanje" trafoa i koristi se vec dugo u HiFi pojacalima.
Naslovnica

#5 Re: Plazma zuji...pomoc please!

Post by Naslovnica »

Imam ja Samsungovu plazmu već 2 godine i nikada nije zujala.
Na nekim modelima plazmi se zaista čuje to zujanje (na nekima zna biti ventilator, a kod nekih trafo).
Ako ti nije do sada zujala nego je tek počela, onda je garant u pitanju trafo. Provjeri sa servisom mogu li ti pomoći.
A ako si je kupio novu i zuji od početka, onda se pomiri sa problemom, jednostavno, takva je.
mali_balon

#6 Re: Plazma zuji...pomoc please!

Post by mali_balon »

Negdje sam procitao da se zujanje moze malo "smanjiti" ako kontrast boja malo nastimas, jer na bijeloj boji zuji najjace, ali to nije neko rijesenje, mjenjaj trafo ....
Post Reply