plazma ili LCD

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
ja71

#1651 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

Akibh wrote:
ja71 wrote:
sabanss wrote: Inace cini mi se da ti malo trolas...
Da nije nestalo argumenata :D ?

Nego ozbiljno, po cemu si zakljucio da trolam ?
Bezveze ti je prica, sigurno neki distributer, prodavac...
Hiljadu ljudi potvrdi da je kod SD signala kod nas slika neuporedivo bolja na plazmi, eto tebi nije...
A i slika ti je preofirna...
Pa postavi ti bolju sliku
Velis prodavac :lol:
ja71

#1652 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

sabanss wrote: Zakljucio sam da trolas jer na sva pitanja isto odgovaras, nudis parcijalne odgovore i postavljas parcijalna pitanja.
Jedna slika govori vise od 1000 rijeci.
laku noc, idem sada spavati, sutra cu slikati tekmu pa cu vam pokazati plavu odnosno zelenu travu
A moze i jos jedna slika sa tamnom pozadinom.
Ali samo pod uslovom da me opet ne optuzite da trolam.
sabanss

#1653 Re: plazma ili LCD

Post by sabanss »

ja71 wrote:
sabanss wrote: Zakljucio sam da trolas jer na sva pitanja isto odgovaras, nudis parcijalne odgovore i postavljas parcijalna pitanja.
Jedna slika govori vise od 1000 rijeci.
laku noc, idem sada spavati, sutra cu slikati tekmu pa cu vam pokazati plavu odnosno zelenu travu
A moze i jos jedna slika sa tamnom pozadinom.
Ali samo pod uslovom da me opet ne optuzite da trolam.
Vjerovatno ce ti taj tvoj Samsung vjerno predstaviti boje :D

Evo ja od srca preporucujem LCD ako ce ti biti lakse. Ima bolji kontrast, boje, osvjetljenje, brzi panel, trajniji je, trosi manje, izgleda ljepse... Ukratko nema mane :D Dakle vjerujem svojim ocima, slazem se sa tobom u svemu i zelim plazma tehnologiji brzu propast.

Trolas ti i to zesce...
dinozzoM6

#1654 Re: plazma ili LCD

Post by dinozzoM6 »

Iskreno, u radnjama se ne mogu vidjeti ni dobre ni loše strane bilo kakvog display-a, jer nijedan nije optimalno podešen za uslove u kojima se nalazi.
Ja sam prije dvije godine nabavio Samsungov LCD, LE32C650 (C generacija, serija 6)
i prilično sam zadovoljan, najviše time što nudi milijardu parametara za podešavanje slike, što je i najbitnije, jer nijedna soba nije ista što se tiče vanjskog i unutrašnjeg svjetla i boja zidova i tako dalje...

I fino, našao na webu dobre test still-ove i clip-ove i štimaj, trebalo mi je nekih dva sata, al' zato slika gori, i 100 Hz TruMotion sam naštimao kako treba, tako da nudi odličnu kvalitetu interpolacije i dodavanja frame-ova bez tzv. "artefakata", boje izgledaju prirodno/odlično, čak je i kontrast za jedan CCFL LCD i više nego odličan
i ja sam prezadovoljan što se slike tiče bilo da gledam BluRay filmove, bilo da igram igrica, bilo da gledam SD analognu ili digitalnu, ili pak HD digitalnu televiziju.

naravno, činjenica jest da Panasonicove Neo PDP plasme imaju superiornu kvalitetu slike, al' mene je vazda bio strah tog burn-ina, tad kad sam nabavljao TV nisam ni razmišljao o plasmama, al' dvije godine je puno za svaku tehnologiju, i vidim da su se i te stvari promijenile.

Iskreno, bio sam kod mnogo prijatelja koji imaju mnogo skuplje i LCD-ove, i Full LED LCD-ove sa local dimmingom, i Plasme sa ovakvim i onakvim panelima, i svi TV-ovi su na papiru skuplji od mog, al' nijedan ne prikazuje sliku kao moj, dok naravno se ja nisam nakanio, spojio laptop s njima, i laganini štimao, sad naravno, svaki od njih opravdava svoju cijenu :)

Tako da, džaba čovjeku najnovija Neo PDP plasma ili najbolji local dimming LED LCD ako on ne zna prilagoditi postavke slike ambijentu u kojem se TV nalazi...

Poenta je da se na TV-u s bilo kojom tehnologijom prikaza, uz dobro podešenje svih mogućih parametara, može dobiti jako jako dobra slika, toliko dobra da neko ko ne obraća veliku pažnju na to, neće ni primjetiti da mu fali 0.1% crne ili tako nešto...

I još nešto, mislim da će OLED ekrani (kad budu isplativi, a to je još daleko) sa full RGB matricama, a ne onim PenTile, biti vrh ponude u display tehnologiji...

Imam SGS2 sa AmOLED-om i full RGB matricom, i znam da je bijela i više nego dovoljno bijela, a da je crna crna da crnija bit ne može jer su crni pixeli u potpunosti isključeni, što znači da je kontrast bukvalno infinity, i još nešto što me divi jest ugao gledanja (ne ugao na kojem nestaje slika sa displaya kada ga gledaš, nego ugao do kojeg se ne mijenjaju karakteristike slike tipa: boja, kontrast...), imaš osjećaj da je slika bukvalno odštampana na ekran :D
Stalker

#1655 Re: plazma ili LCD

Post by Stalker »

Ja71 pa zar da vise vjerujemo tvojim slikama nego profesionalcima koji se bave testiranjima televizora .Nadji mi LCD koji ima full hd pokretnu rezoluciju ...vecina lcdova nema ni 72Op pokretne rezolucije.A ona rezolucija sto je reklamiraju je samo za statične slike....znači možeš gledati fotografije u fulll hd-u.Postoje i lcd-ovi koji su dobrih karakteristika ali su neuporedivi sa cijenom...puno puno su skuplji od plazmi sličnih karakeristika.Znaci vecina ovih lcd-ova koje raja kupuje jeftino su negledljivi na nasim sd kablovskim...znam ih nekoliko koji su da su mogli odmah bi vratili lcd i zamjenili za plazmu.
Stalker

#1656 Re: plazma ili LCD

Post by Stalker »

Evo malo informacija http://hdtelevizija.com/2012/05/23/pana ... ctronicsa/ Pa ko sta voli neka izvoli...
ovajonaj

#1657 Re: plazma ili LCD

Post by ovajonaj »

otkako je jasmin napustio taj hdtelevizija portal ostali su i bez sponzora i bez kvalitetnih recenzija i recenzenata... . sad je jasmin na drugom portalu, hdportal.hr pa tamo pogledaj sve recenzije
architect

#1658 Re: plazma ili LCD

Post by architect »

imtec ima neku akciju u kojoj je
PHILIPS LED TV 37PFL3507H po cijeni od 999KM
da li neko ima iskustva vezano za ovaj tv?
rida1976

#1659 plazma ili LCD

Post by rida1976 »

Ništa, philips serija 3 je loša..radije idi na samsung d550 ili lg lk530
ja71

#1660 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

sabanss wrote: Ne odgovori mi na pitanje koja je boja trave na LCD-u: zuta ili plavkasta?
Kao sto sam obecao, evo slike sa Evropskog, nemoj da bi ko smotao travu
Tema boja trave.

Image
Last edited by ja71 on 10/06/2012 23:35, edited 2 times in total.
ja71

#1661 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

architect wrote:imtec ima neku akciju u kojoj je
Niposto LCD bez 100Hz
GoodTaste

#1662 Re: plazma ili LCD

Post by GoodTaste »

de ti sliku sa BHT il FTV pust mi se HD kanala
ja71

#1663 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

sabanss wrote: Kako je gledati EURO? Ima li mrljavog traga za loptom k'o da je Halejeva kometa a ne adidas lopta?
...
Inace cini mi se da ti malo trolas...
Evo i Helejeve Komete. Malo sam preblizu TV-u, tako da se vec polako pikselaza vidi
Italijani upravo izveli aut, lopta u zraku.

Image
architect

#1664 Re: plazma ili LCD

Post by architect »

ja71 wrote:
Niposto LCD bez 100Hz
pa zar ovaj nema 100Hz?
ja71

#1665 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

architect wrote:
ja71 wrote:
Niposto LCD bez 100Hz
pa zar ovaj nema 100Hz?
Moja fula, izvinjavam se.
Otkako je Philips TV industriju prodao Kinezima
ovi su poceli 100Hz ugradjivati i u Seriju 3.
Ovjde pise 100Hz PMR
http://download.p4c.philips.com/files/3 ... ss_deu.pdf

Ali ono PMR znaci da to nije "pravih" 100Hz.
Pretpostavljam (znaci ne znam 100%) da mu je panel od 50Hz
a ono PMR znaci da pozadinsko osvjetljenje pulsira u 100Hz.
Prakticno neces veliku razliku primijetiti izmedju LCD-a sa
panelom od 100Hz i ovog sa vjestackim 100Hz.
Ali ovo ti je teoretsko znanje, trazi da probas i ako ti se svidi
ne trebaju ti nikakvi strucnjaci. Posebno obrati paznju npr.
na brze promjene slike (npr. lopta leti). Tu bi tih 100Hz
trebalo doci do izrazaja. Lopta ne bi trebala iza sebe imati mlaz
kada leti kroz zrak.
and

#1666 Re: plazma ili LCD

Post by and »

ja71 wrote:
sabanss wrote: Ne odgovori mi na pitanje koja je boja trave na LCD-u: zuta ili plavkasta?
Kao sto sam obecao, evo slike sa Evropskog, nemoj da bi ko smotao travu
Tema boja trave.

Image
koja je ovo plazma?
ja71

#1667 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

and wrote: koja je ovo plazma?
:D
Nije plazma, LCD naravno.
Zasto sam imao predosjecaj da ce ovo pitanje biti postavljeno
ibn.hajd

#1668 Re: plazma ili LCD

Post by ibn.hajd »

Pozdrav,

Imam jedno pitanje koje se odnosi na sliku na LCD TV-ima. Naime, kod jarana sam nedavno gledao neki film na PHILIPS 32PFL4606H/58, i slika mi je malo čudno brza! Ovako, kada se na filmu ljudi ili vozila kreću izgleda mi kako kakva TV serija, imam osjećaj kao da je sve ubrzano i nekako mi izgleda neprirodno. Zanima me je li to do postavki TV.-a ili je nešto drugo!
Valjda nisu svi Full HD takvi jer mi se nije svidjelo što sam vidio!
DoradO

#1669 Re: plazma ili LCD

Post by DoradO »

kupio sam danas philips lcd 42pfl3007h i slika na telemachu je kriza :D jel jedina solucija da uzmem digitalni paket ili se moze jos nekako poboljsati kvalitet na full hd :? :-)
ja71

#1670 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

ibn.hajd wrote:Pozdrav,

Imam jedno pitanje koje se odnosi na sliku na LCD TV-ima. Naime, kod jarana sam nedavno gledao neki film na PHILIPS 32PFL4606H/58, i slika mi je malo čudno brza! Ovako, kada se na filmu ljudi ili vozila kreću izgleda mi kako kakva TV serija, imam osjećaj kao da je sve ubrzano i nekako mi izgleda neprirodno. Zanima me je li to do postavki TV.-a ili je nešto drugo!
Valjda nisu svi Full HD takvi jer mi se nije svidjelo što sam vidio!
Do postavki je.
neka ti jaran iskljuci racunanje tzv. medju-slika
a obavezno ukljuci 100Hz i sve ce biti u dure.
Najamnik

#1671 Re: plazma ili LCD

Post by Najamnik »

Dolazi mi logosoft za mjesec dana pa sam se mislio pocastiti novim tv-om. imam stari 32 LCD LG iz 2006 i radi ko zuca ali sa digitalom bi malo da novije sta ubacim a ovaj stari ide u djeciju sobu. Vidim hvalite ove 42ST50 panasonic plazme. Meni bi odgovarale vise 37 ili 40 (dnevna nije bas velika) ali vjerovatno su 42 najmanje? U svakom slucaju i ta 42 bi se nekako ugurala u dnevnu nego jedno pitanjce vezano za zagrijavanje. Imam havera koji ima plazmu staru 4god i znam da grije kao luda, pogotovo ljeti. Jesu li to ista rijesili na ovim novim plazmama ili je i dalje to izrazeno (spram LCD tv).
Gledao sam i malo cijene ovih 42ST50 i 42GT30 (sto sam nasao po internetu) pa me zanima je li velika razlika u kvaliteti slike izmedju njih? Zanima me iskljucivo slika na digitali i poneki film sa interneta skinut (znaci nista igrice i sl). 42 St 50 sam nasao po cca 1660 a GT30 po 1490 KM. NIje mi zao dati tih 170 KM razlike ako je ova nva ST 50 bolja od stare GT30?
GoodTaste

#1672 Re: plazma ili LCD

Post by GoodTaste »

st50 ti je bolji od gt30, samim tim sto je to ovogodisnji model a i koristi poboljsanju tehnologiju, imas po internetu karakteristike pa uporedi, ako ne znas sta znaci valjda se razumijes u brojeve, vise - bolje :lol: ... protegni se za st50 il da ti ja prodam g30 staru 4 mjeseca pa cu se ja protegnuti vrlo rado za st50 :D
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#1673 Re: plazma ili LCD

Post by Hame_ »

sabanss wrote: Tek kada kupis TV i doneses ga kuci onda skontas da od bljestavila bole oci, trava vuce na zuto i slika sa kablovske izgleda katastrofa.

Inace imam dva crknuta pixela na malom sekundarnom grundig LCD-u, crkla poslije godinu dana koristenja. Nije da smetaju ali htio ili ne oci same idu na dvije crvene tacke koje su stalno upaljene.

Ja nemam problema sa plazmom, za ono sto gledam (vjerujem kao i 99% populacije), dosta je bolja od LCD-a ma koliko napredan bio...
Ima dobrih LCD televizora i loših LCD, a isto tako ima dobrih plazmi i loših plazmi. Prvi korak je s koliko para raspolažeš, drugi skontat da li ćeš biti zadovoljniji sa LCD ili plazmom zavisno od navika i izvora slike, treći izabrati TV.

Imam računar preko HDMI spojen na TV, uz računar imam i DVB-S2 satelitsku kartu, a imam i analognu i digitalnu kablovsku. Iz tog razloga odlučio sam se za LCD i zadovoljan sam (uživam). Plaćen 1.250 KM, 37" i gledam s 3 metra udaljenosti.

Drug/komšija kupio sebi plazmu i on zadovoljan i uživa (gleda utakmice preko satelitske u HD-u ili na Arenama u digitalnoj kablovskoj). Plaćena skoro 3.000 KM, 55" i gleda s 5 metara.

Oba uživamo u slici i kada kod njega sijelimo, a i kad kod mene hehe :D

Imamo druga dva druga, jedan ima LCD drugi plazmu. I kod jednog i kod drugog slike očajne :-)
amra67

#1674 Re: plazma ili LCD

Post by amra67 »

lcd led od samsunga ua55d8000 je zakon !!! :D
samoTEgledam

#1675 Re: plazma ili LCD

Post by samoTEgledam »

Zagrijani za TX-P42ST50E mogu se javiti putem pp-a a mogu i oni koji bi 50"
Post Reply