plazma ili LCD

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
skafiskafsnjak

#1176 Re: plazma ili LCD

Post by skafiskafsnjak »

Svaka tehnologija ima prednosti ... Crna boja je prednost plazme . Imam Panasonic P42S30 . Prezadovoljan sam .
oldschool

#1177 Re: plazma ili LCD

Post by oldschool »

ja71 wrote:
oldschool wrote:Nijedna od tri navedene plasme nema problema s tim, to je riješeno ima dvije godine. Nećeš naći nigdje da se kao minus plasmi stavlja bijela boja ili kontrast, svjetlina. Navedena plasma ima bolji prikaz bijele od sva tri LCD LED, navedena modela. Bijela boja bude bijela nakon određenog broja sati, LCD LED modeli nikad neće imati crnu. Jedino Samsung serija 7 i 8 ima prikaz crne boje koja se može porediti s nekim plasma modelima(cijene navedenih Samsunga su od 2500 pa na više :mrgreen: ). Samsung plasme imaju, zvanično, najbolje rješenje za svjetlinu, skoro je nema, tako svi testovi pokazuju.
Ovo je jednostavno netacno sto pises.
Pa, dokaži, nađi konkretan podatak, recenziju koja dokazuje suprotno. Ako mene i druge varaju oči, možda tebe ne varaju. :mrgreen:
ja71

#1178 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

oldschool wrote:
ja71 wrote:
oldschool wrote:Nijedna od tri navedene plasme nema problema s tim, to je riješeno ima dvije godine. Nećeš naći nigdje da se kao minus plasmi stavlja bijela boja ili kontrast, svjetlina. Navedena plasma ima bolji prikaz bijele od sva tri LCD LED, navedena modela. Bijela boja bude bijela nakon određenog broja sati, LCD LED modeli nikad neće imati crnu. Jedino Samsung serija 7 i 8 ima prikaz crne boje koja se može porediti s nekim plasma modelima(cijene navedenih Samsunga su od 2500 pa na više :mrgreen: ). Samsung plasme imaju, zvanično, najbolje rješenje za svjetlinu, skoro je nema, tako svi testovi pokazuju.
Ovo je jednostavno netacno sto pises.
Pa, dokaži, nađi konkretan podatak, recenziju koja dokazuje suprotno. Ako mene i druge varaju oči, možda tebe ne varaju. :mrgreen:
mislim ono da plazma ima jaku bijelu tu je fula do jaja.
Ne treba ti nikakva nauka za to, otidjes u prodavnicu i vidis pod jakim neonskim svjetlom kako plazma blijedo izgleda
a LCD se moze "takmiciti" sa jakim osvjetljenjem okoline.
to ce ti svako ko iole sta zna o televizorima reci.
ja71

#1179 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

L00d wrote:... Crna boja je prednost plazme ...
tacno ali bi preciznije bilo reci "kontrast u tamnim nijansama"

de jos samo @oldscoolu objasni da je to isto kod bijele boje prednost LCD-a
Ne vjeruje :D
skafiskafsnjak

#1180 Re: plazma ili LCD

Post by skafiskafsnjak »

ja71 wrote:
L00d wrote:... Crna boja je prednost plazme ...
tacno ali bi preciznije bilo reci "kontrast u tamnim nijansama"

de jos samo @oldscoolu objasni da je to isto kod bijele boje prednost LCD-a
Ne vjeruje :D
Neam ja sta dokazivati. Drugi su dokazali, to je tako . I po meni je veca prednost kontrast plazme nego bijela boja LCD-a . I mislim da plazma bolje "prikriva" SD signal tj. njegov los kvalitet. JEdan od razloga sto sam je uzeo je i taj ...
oldschool

#1181 Re: plazma ili LCD

Post by oldschool »

Zna old da je prije dvije godine tako bilo, ali se štošta promijenilo neoplasma tehnologijom, kad LCD LED bude bolji , prvi ću reći da je tako. Kad svaki LCD LED model dobije maksimalno prolaznu ocjenu za SD signal, o konrastu da ne pričamo, bilo kojoj boji. LCD LED-ovi boluju od naglašenosti jedne boje, pa i najskuplji modeli,kalibriranjem neke nijanse ne možeš nikako svesti na normalan nivo, na stotine stranica ispisano o tome.
ja71

#1182 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

oldschool wrote:Zna old da je prije dvije godine tako bilo, ali se štošta promijenilo neoplasma tehnologijom, kad LCD LED bude bolji , prvi ću reći da je tako. Kad svaki LCD LED model dobije maksimalno prolaznu ocjenu za SD signal, o konrastu da ne pričamo, bilo kojoj boji. LCD LED-ovi boluju od naglašenosti jedne boje, pa i najskuplji modeli,kalibriranjem neke nijanse ne možeš nikako svesti na normalan nivo, na stotine stranica ispisano o tome.
ma ti si sve kazao svojim iskazom da plazma ima jacu bijelu :lol:
oldschool

#1183 Re: plazma ili LCD

Post by oldschool »

ja71 wrote:
oldschool wrote:Zna old da je prije dvije godine tako bilo, ali se štošta promijenilo neoplasma tehnologijom, kad LCD LED bude bolji , prvi ću reći da je tako. Kad svaki LCD LED model dobije maksimalno prolaznu ocjenu za SD signal, o konrastu da ne pričamo, bilo kojoj boji. LCD LED-ovi boluju od naglašenosti jedne boje, pa i najskuplji modeli,kalibriranjem neke nijanse ne možeš nikako svesti na normalan nivo, na stotine stranica ispisano o tome.
ma ti si sve kazao svojim iskazom da plazma ima jacu bijelu :lol:
Pa nađi negdje recenziju za model iz 2011-e godine da ima problema sa bijelom bojom, te gdje piše da LCD LED model ima bolji prikaz iste. :D
skafiskafsnjak

#1184 Re: plazma ili LCD

Post by skafiskafsnjak »

Oldschool... sto jes jes, to je malo neko fulio. Ne mora znaciti da si ti .

Prednosti plazme su kao sto smo vec rekli, bolji kontrast , bolji ugao gledanja ,onda plazma bolje odrađuje "brze pokrete" npr. kad je utakmica pa kad lopta s jedne strane brzo leti na drugu itd itd.
Mana plazme je sto trosi vise struje ... i mozda sto se svjetlost reflektuje od staklo pa kad je sunce slabije se vidi ... Meni i nisu neke mane.

LCD televizori imaju vise pixela na ekranu, manje energije trose i laksi su . I da, pogodniji su za spajanje sa racunarom i konzolama ...

Ali vremenom sve vise i vise unaprijedjuju se i jedni i drugi tako da je razlika sve manja ...

I da, po meni velika prednost plazme je cijena... Jeftinije su :thumbup:
oldschool

#1185 Re: plazma ili LCD

Post by oldschool »

Niko od nas ne može sve modele pregledati, ali su se stvari izmijenile u zadnje dvije godine. Izgleda da je philips napravio pravu stvar, izbacili su na IFA-i najbolji televizor, kod nas ga još nisam vidio. Uklanjaju svi neke nedostatke, pa sam Samsung u prezentacijama svojih plasmi tvrdi da imaju bolji prikaz bijele boje, te da su na plasmama riješili u velikom problem svjetline, čak bolje funkcioniše od LCD LED modela. riječi njihovi ljudi, Sony ne proizvodi plasme pa nema oko toga priče.
Mis mekinjas

#1186 Re: plazma ili LCD

Post by Mis mekinjas »

Zbunjuje me ova tema....
A taman sam mislila na Samsung LED dati pare :-? :roll:
skafiskafsnjak

#1187 Re: plazma ili LCD

Post by skafiskafsnjak »

Mis mekinjas wrote:Zbunjuje me ova tema....
Realno, sta god kupis neces pogrijesiti . osim ako s neki zahtjevan korisnik ...
Ako nisi, lijepo odes u prodavnicu, zamolis da upale ako nisu upaljeni, na kojem ti slika izgleda najbolje uzmes i cao :D
Rimad

#1188 Re: plazma ili LCD

Post by Rimad »

L00d wrote:
Realno, sta god kupis neces pogrijesiti . osim ako s neki zahtjevan korisnik ...
Ako nisi, lijepo odes u prodavnicu, zamolis da upale ako nisu upaljeni, na kojem ti slika izgleda najbolje uzmes i cao :D
Najveća je greška odlučivati na osnovu njihove slike.
skafiskafsnjak

#1189 Re: plazma ili LCD

Post by skafiskafsnjak »

A zasto ?
Mis mekinjas

#1190 Re: plazma ili LCD

Post by Mis mekinjas »

Da, zašto? :-?
skafiskafsnjak

#1191 Re: plazma ili LCD

Post by skafiskafsnjak »

Meni je dosta ljudi reklo da, ako se mislim izmedju par TV-a , da lijepo upalim i uporedim na licu mjesta...
sabanss

#1192 Re: plazma ili LCD

Post by sabanss »

Pa vjerovatno zato sto malo ljudi hoce da se udube...

I ja licno kazem svakome idi kupi ono sto ti se na oko svidi. Onda ljudi kupe nekog Samsunga sa kojeg bljeste boje i svjetlo...

Naravno tek kad vide ispravno podesen TV kod mene poceskaju se po glavi i skontaju na ipak nije bljestavilo = kvalitet slike.
skafiskafsnjak

#1193 Re: plazma ili LCD

Post by skafiskafsnjak »

Jedino problem moze biti sto oni pustaju HD sadrzaje u prodavnicama.... A HD sadrzaj na svakom tv je dobar :D

EDIT: A ako imas neke da se dvoumis, postavi ovdje pa cemo reci ... ili koliko love imas :D
oldschool

#1194 Re: plazma ili LCD

Post by oldschool »

Rimad wrote:
L00d wrote:
Najveća je greška odlučivati na osnovu njihove slike.
Slažem se, u potpunosti. Na televizorima po radnjama se vrti promo materijal proizvođača, materijal koji pokazuje dobre stvari a prikriva loše. Često se zna desiti da ljudi vrate tv jer slika ne bude ni približna, kao što dosta televizora ima problem s jednom bojom, ni kalibracijom ne možeš to riješiti, a ne radi se uopšte o jeftinim modelima. Uvijek prije kupovine sa sobom imati usb s minimalno dva file-a, jedan da se testira kontrast, drugi frekvenciju i kvalitet boja. Tek tada ćeš uvidjeti šta valja. Kada porediš direktne suparnike, između LCD LED i plasma tehnologije, uvijek kao pobjednik izađe plasma model, maksimalan domet LCD LED modela na SD signalu je solidna slika, ništa više, o cijeni da ne pričamo. Tako stoje stvari, bujrum, ko god može neka dokaže suprotno, ali samo faktima. :)
skafiskafsnjak

#1195 Re: plazma ili LCD

Post by skafiskafsnjak »

Ma dobro, u postu ispod ovog gore sam i sam rekao to ... U prodavnicama pustaju HD materijal... Ali u dosta njih na tvoj zahtjev upale i SD signal ili koji vec zelis...
oldschool

#1196 Re: plazma ili LCD

Post by oldschool »

Puste oni, ali im otišli kablovi, ili ga uopšte nemaju. Svi oni imaju blu ray od proizvođača, ali i na prvu vidiš razliku, prvo vidiš kontrast, kasnije kvalitet prikaza boje, ali to su skuplji modeli. Kupiš ga tako, gledaš tv i jedna boja strši, zoveš nekoga ko se razumije, čitaš po netu, kad ono nema rješenja. Šta onda, a platio tv 3000 KM i više, a to se dešava ljudima.
skafiskafsnjak

#1197 Re: plazma ili LCD

Post by skafiskafsnjak »

PA dobro, ako se neko ne razumije onda se malo raspita ili prosara internetom ... Ovdje predlozimo 2-3 dobra tv-a i onda moze pogledati sva tri i odluciti prema slici u radnji ...
oldschool

#1198 Re: plazma ili LCD

Post by oldschool »

Naravno, ali ljudi vjeruju prodavačima, a mnogi hoće slagati, reći da nešto ima što nema i druge stvari, mnogi naši ljudi isti ne vrate, čudna je to pojava, iako budu prevareni. :mrgreen:
Last edited by oldschool on 06/12/2011 13:15, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#1199 Re: plazma ili LCD

Post by skafiskafsnjak »

Pa naravno, svako svog konja hvali ...
ja71

#1200 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

Rimad wrote: Najveća je greška odlučivati na osnovu njihove slike.
Ne sudite o cevapima po njihovom ukusu.
Post Reply