plazma ili LCD

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
oldschool

#1001 Re: plazma ili LCD

Post by oldschool »

ja71 wrote:
jastuk1 wrote: Naravno, i najgora plazma je bolja od najboljeg LCD-a, jer LED i LCD jedostavno nemaju ni blizu crnu kao plazma, pa je sve Sivi dom.
Ovo je vazilo prije 5 godina.
I ta prednost plazme jedino dolazi do izrazaja ako gledas u potpuno tamnoj sobi.

Zato je plazma Sivi Dom ako gledas po danu jer joj je bijela preslaba pa izgleda vise kao svijetlo siva.

Kontrast kod iole boljih modernijih lcd-ova je sasvim dovoljan (ako ne gledas u mraku)

Osim toga neki ljudi (poput mene) vide treperenje plazme.
:lol: :lol: Jesi čuo za neo plasma tehnologiju? Nijedan lcd, led model ne može parirati najboljim plasmama, jednostavno su boje na lcd-ovima, led-ovima neprirodne, kontrast i crna boja totalno izvještačeni. Pioneer-ova plasma, koja se više ne proizvodi, i dalje važi za najbolji tv koji je ikada proizveden. Ljudi koji se bave tv tehnikom, prodaju, raznorazni direktori, svi oni imaju Panasonic plasme. Što li? :D Ponesi usb s mkv file-om, pitaj po radnjama tehničke robe možeš li isprobati, kao kupuješ tv, pa se i sam uvjeri.
jastuk1

#1002 Re: plazma ili LCD

Post by jastuk1 »

oldschool, potpisujem.

Plazma ima mane u odnosu na LCD i LED, ali te mane nikada nisu u kvaliteti slike, već u potrošnji struje, zagrijavanju i refleksiji. I pored svih mana plazme i dalje tvrdim da je i najlošija plazma bolja od najboljeg LED/LCD-a.

Kontrast i novo crne na LED/LCD-u je prihvartljiv samo kod HD signala. Crna u SD-u na LED/LCD je siva i potpuno isprana (evo sad baš gledam moj LED laptop ekran), dok je SD na plazmi crna kao crna u HD-u na LED-u.

A što se tiče bijele, sada je ona dovedena u red na novim plazmama i bijela je baš bijela. Moja stara LG plazma, trebalo joj je par mjeseci da bijela postane snijeg bijela, a nova Panasonoc je bijela ko snijeg od samog početka.

To su jednostavo činjenice koje niko ne može poreći jer su do sada milion puta izrečene i potvrđene u svim testovima.
mayab

#1003 Re: plazma ili LCD

Post by mayab »

jastuk1 wrote:oldschool, potpisujem.

Plazma ima mane u odnosu na LCD i LED, ali te mane nikada nisu u kvaliteti slike, već u potrošnji struje, zagrijavanju i refleksiji. I pored svih mana plazme i dalje tvrdim da je i najlošija plazma bolja od najboljeg LED/LCD-a.

Kontrast i novo crne na LED/LCD-u je prihvartljiv samo kod HD signala. Crna u SD-u na LED/LCD je siva i potpuno isprana (evo sad baš gledam moj LED laptop ekran), dok je SD na plazmi crna kao crna u HD-u na LED-u.

A što se tiče bijele, sada je ona dovedena u red na novim plazmama i bijela je baš bijela. Moja stara LG plazma, trebalo joj je par mjeseci da bijela postane snijeg bijela, a nova Panasonoc je bijela ko snijeg od samog početka.

To su jednostavo činjenice koje niko ne može poreći jer su do sada milion puta izrečene i potvrđene u svim testovima.
Potpisujem, i sam imam Panasonic plazmu!
Medjutim, ja sam primijetio da velika vecina ljudi ne tezi toj nekoj vjernosti i objektivnoj kvaliteti slike, nego im je bitnije da je to sve fino sareno i drecavo - dodje mi prijatelj u kucu i kaze kakva ti je to slika, rekoh mogu ja podici boje kako god zelis, ali nije to to, pogledaj malo i promisli i onda se slozi sa mojim konstatacijama.
To je ono, LCD je mainstrim, a plazme kupuju znalci ( ne hvalim se!)
notsure

#1004 Re: plazma ili LCD

Post by notsure »

Creasy wrote:Znaci totalni sam laik... zanima me koji bi TV (plazma ili LCD) bio najpogodniji za spajanje sa racunarom (graficka starija - 8500GT) u cilju gledanja filmova sa racunara na TV-u?
Dalje, koji bi kablovi bili najbolji za prenos slike i tona sa racunara na TV, odnosno da li je moguce svaki novi TV povezati sa kompjuterom bez rizika da ce nesto crci na TV-u ili racunaru? Takodje, planirao sam ubaciti i 5.1 sistem da bi ugodjaj gledanja bio potpuniji, ali to tek iduce godine...
A šta će ti računar?
Svaki noviji LCD i plazma ima USB port... kupi stik od 8 GB, snimi avi, divx, xvid, mkv... dodaj titl u isti folder (samo da se zove isto kao i film) i gledaj. Moj Samsung LE40C530 reprodukuje sve žive formate, otkad sam ga kupio nikad nisam gledao film s računara. Na računaru naštitmam titl, snimim na stik i gledam na tvu.
jastuk1

#1005 Re: plazma ili LCD

Post by jastuk1 »

notsure wrote:
Creasy wrote:Znaci totalni sam laik... zanima me koji bi TV (plazma ili LCD) bio najpogodniji za spajanje sa racunarom (graficka starija - 8500GT) u cilju gledanja filmova sa racunara na TV-u?
Dalje, koji bi kablovi bili najbolji za prenos slike i tona sa racunara na TV, odnosno da li je moguce svaki novi TV povezati sa kompjuterom bez rizika da ce nesto crci na TV-u ili racunaru? Takodje, planirao sam ubaciti i 5.1 sistem da bi ugodjaj gledanja bio potpuniji, ali to tek iduce godine...
A šta će ti računar?
Svaki noviji LCD i plazma ima USB port... kupi stik od 8 GB, snimi avi, divx, xvid, mkv... dodaj titl u isti folder (samo da se zove isto kao i film) i gledaj. Moj Samsung LE40C530 reprodukuje sve žive formate, otkad sam ga kupio nikad nisam gledao film s računara. Na računaru naštitmam titl, snimim na stik i gledam na tvu.

Tačno je da ima, ali nisam siguran da svi modeli TV aparata otvaraju baš svaku video ekstenziju. Možda ima TV modela da otvaraju baš sve i možda je tvoj Samsung baš takav, ali dok se svaka ekstenzija ne isproba ne može se ni znati. Evo konkretno, od 10 mkv fajlova, 2, 3 mkv fajla neće da sa otvaraju na mom TV-u (VT30 pana, ovogodišnji model), kao ni na blu ray LG mkv playeru - ti isti fajlovi. Ti fajlovi su ok jer sasvim normalno idu na PC-u. Tako da jedino što je sigurno da će moći otvarati baš sve je softver na PC-u.
oldschool

#1006 Re: plazma ili LCD

Post by oldschool »

Jastuk1, Sve je gorenavedeno tačno, osim da i najlošija plasma daje bolju sliku. Mane plasme su: nezgrapnost, grijanje, potrošnja. Prednosti:kvalitet slike, ton, vijek trajanja, boje, ne zamara oči previše. Ljudi ovdje imaju predrasude, imali nekad tv koji je bio dobar i traže istu marku, vremena se mijenjaju, sad si gore sad si dole. Svaki led, lcd u radnji se pokreće preko blu-ray-a pa ti se čini super, pogotovo Samsung serija 7 oznaka d, nestvarno. Ali doneseš mkv file, gdje se boje brzo mijenjaju, kontrast baš primijeti, odmah se osjeti razlika, plavu i zelenu ne prikazuju kako treba, možeš ti u opcijama podesiti na neku normalnu gledljivost, ali nikad neće dati sliku kao vrhunski plasma modeli, ni u ludilu. Samo bolji modeli imaju mogućnost reproduciranja većine file-ova, a zavisi i od zahtjeva samog file-a, jer ovi zahtjevni trzaju i na modelima koji koštaju hiljade. Desi se situacija da ispred sebe, od istog proizvođača, imaš dva tv-a potpuno istih karakteristika, a razlika u cijeni 1000 KM, pitaš se do čega je, ali kad upališ shvatiš da je veća razlika u kvaliteti slike nego u cijeni. :mrgreen: Kada su u pitanju lcd/led televizori:
1. LG izbjegavati u širokom luku, ubjedljivo daju najlošiju sliku;
2. Philips je solidan, ali su skupi;
3. Sony je najskuplji, ali su znatno pali, razlika u kvaliteti je ogromna između modela, žive na staroj slavi. Zadnjih godina samo gomilaju gubitke, na sve načine pokušavaju da sustignu Samsung, ali im ne polazi za rukom;
4. Samsung u zadnje tri godine dominira ovim poljem, ubjedljivo najbolji, nisu više jeftin brand.

Kod plasma modela samo Panasonic, eventualno Toshiba i Samsung.
Last edited by oldschool on 05/11/2011 11:52, edited 1 time in total.
nino90

#1007 Re: plazma ili LCD

Post by nino90 »

ja na svom ex600 sony prijmijecujem razliku izmedju 720 i 1080, mozda neko prvi put kad pogleda jedno pa sutra drugo ne primijeti, ali kad svaki dan gledam hd sadrzaj primijetim da je kod 1080 detaljnija slika
Creasy

#1008 Re: plazma ili LCD

Post by Creasy »

E hvala vam puno na odgovorima, bili su iscrpni, ali i korisni. :wink:
Stekao sam otprilike predstavu sta zelim, dakle plazma Panasonic - vise volim da gledam filmove po mraku, pogasim sva svjetla.. :D i utakmice naravno.
E sad, koji model mi preporucujete do nekih 1000KM (nadam se da nisu bas svi modeli skuplji)?

A sto se tice ovog gledanja preko USB porta, pa mislim da je ipak bolje da se povezem sa racunarom, da ne razmisljam da li TV podrzava taj format ili ne. Pretpostavljam da cu uglavnom gledati DVDRip, DVDR image, HDTV i slicne formate...
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#1009 Re: plazma ili LCD

Post by dr.gog »

pici wrote:
mirsek wrote:Treba mi neka plazma ili LCD od 42 incha, oko 1000 KM..Moze i HDready...Ima li nekih sugestija ? 8)
samo panasonica ganjaj u toj cijeni imaš X serije HD ready u toj cijeni ja sam prije godinu uzeo 42 i 50 incha i ne da fercera i ne da sam prezadovoljan neg haman ko.....sex :dance: :mrgreen:
U mene mi bolja polovina sada skupila novce za novi tv, a stari nam je crko davno(mada meni pored kompa..tv :D ).

Limit para je 1000 maraka, možda koja marka više. Par prodavaca je reklo da je plazma dobar izbor(posebno panasonic), uz malu manu koja i mene živcira: Kada gledam plazmu, vidim refleksiju prozora i luster :oops: , na LCD toga nema...

Eh sad, valjda je bolje pravilno postaviti plazmu , s obzirom na tu manu(jer ja ne volim gledati TV u potpunom mraku), nego uzimati LCD- ako je to jedino što smeta :roll: ??

Konkretno, mislili smo kupiti TV u Imtecu, pa kome nije mrsko, bio bih zahvalan da pregleda iz ponude nekih par modela, pa da napiše ovdje mišljenje...
oldschool

#1010 Re: plazma ili LCD

Post by oldschool »

Panasonic plasme su malo skuplje ali zaista vrijede para. Plasmi slabo ima kod nas, dominiraju lcd-ovi i led-ovi. Tako da, iskreno, ne znam šta naši prodavci nude. Najbolje je obići radnje i zapisati modele. Nikako ne kupovati starije modele, pogotovo s izloga. Pa tek onda može čovjek neki sud donositi. Obavezno isprobati tv prije kupovine, kakvu sliku daje. Za kablovski, analogni signal su plasme neprevaziđene, tu je lcd, led donji, oni puni potencijal tek dostižu na uređajima koji vrše reprodukciju kanala u hd rezoluciji. Obratiti pažnju na garanciju, ko je serviser, to kod nas zna biti problem. Imtec ima tanku ponudu, bolje ćeš proći u Mobilmediji, Technomarketu, ne znam šta LG nudi. I lcd, led ima problema s refleksijom, pogotovo ako ti je tv okrenut prema prozorima.
jastuk1

#1011 Re: plazma ili LCD

Post by jastuk1 »

Pa ništa, za toliko para vidim izbor se svodi na pana C30 ili U30 koji je nekih 300 KM skuplji. Modeli sa oznakom 30 su ovogodišnji, a sa 20 prošlogodišnji. SD signal je na plazmi iole gledljiv, isti signal na LED/LCD-u je puno sivlji i lošiji.

Što se tiče refleksije, tačno je da je puno veća kod plazmi, ali bez obzira, opet je slika na plazmi bolja (i sa refleksijom) od "plastičnosti" slike na LED/LCD ekranima.
Evo jutros sam dosta vremena potrošio namještajući sliku na LED-u od novog laptopa. Iako je puno oštriji u odnosu na LCD na prošlom laptopu, crna je stvarno slaba, pogotovu kad se oko nauči na dobru crnu i detalje u crnim podlogama na plazmi.

Koliko je plazma meni bolja za prikaz slike, mogu reći da kad plazma ekrani ne bi toliko trošili i imali image retention, ni za ektan računara/laptopa ne bih koristio LCD/LED.

I ja mogu reći "Panasonic plasme su malo skuplje ali zaista vrijede para." Ja sam uzeo superskupi 42VT30, haj eto reko i radi 3D i više sam nego zadovoljan. Mislim da puno jeftiniji modeli od VT-a nisu puno lošiji (C,U, X ili G) sem što nemaju 3D i neke druge sitnice, zbog kojih je ovaj model pravo skup.

Ono što je možda bitno, nije loše provjeriti da li model ima IFC - Intelligent frame creation, odnosno smooth film opciju. Ovo jako dolazi do izražaja u filmovima akcije, tenisu ili futbalu, da bi se izbjegli maleni trzaji slike, naročito kada se kamera blago rotira, i da bi prikaz bio gladak.
ja71

#1012 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

Svakome ko se odlucuje da kupi plazmu preporucio bih da je testira prije negoo sto kupi.
Kao sto sam vec napisao plazma treperi.
Vecina ljudi nije na to osjetljiva.
Ja spadam u tu manjinu koja to vidi.
Ali onaj ko to vidi ici ce mu 100% na zivce.

To je bio glavni razlog zasto ja nisam kupio plazmu
oldschool

#1013 Re: plazma ili LCD

Post by oldschool »

Ja71, misliš na hercažu, većina današnjih uređaja ima 100Hz, ali ljudsko oko ne primijeti ništa iznad 50, tako da ne znam do čega je problem. Hercaža dolazi do izražaja kod akcionih filmova, igara. Kad ti neko postavi tv sa 100 i 200Hz nema šanse da primjetiš razliku, to se tek vidi na prezentacijama, kada imaš ogromne ekrane koji se podijele na dva dijela. :) Nekad se dešava da kablovski operateri isporučuju signal gdje na svakom kanalu imaš liniju koja hoda i treperi, vremenom to nestane.
Creasy

#1014 Re: plazma ili LCD

Post by Creasy »

sabanss wrote:
jastuk1 wrote:

Najbolje spojiti HDMI kablom naravno, i nije bitno koja je vrsta TV-a, jer sad svi novi modeli naravno imaju HDMI. Za ovo nije toliko bitna grafička, koliko procesor, jer za bestrzajno puštanje video zapisa u 1080p (full HD) treba najmaje dual core 2.6GHz. Ja sam 2 godine bukvalno čeko da konačno više dođu dobri laptopi, pa da ovo bude iole izvodljivo, tako da je sad kod mene i5 2410.
Naprotiv... Nove graficke kartice podrzavaju dekodiranje HD materijala pa je dovoljan i slabiji procesor. 8500GT je najstarija koja to podrzava.
Kod mene je procesor dual core 2.0GHz sto bi izgleda moglo predstavljati problem, pod uslovom da moja grafa 8500GT ne bude podrzavala ovo dekodiranje HD materijala...

Zanima me jos koja bi mi bila optimalna velicina ekrana obzirom da mi je udaljenost od mjesta za TV do kauca - 2,50m?
oldschool

#1015 Re: plazma ili LCD

Post by oldschool »

Creasy wrote: Zanima me jos koja bi mi bila optimalna velicina ekrana obzirom da mi je udaljenost od mjesta za TV do kauca - 2,50m?
37'', teško ćeš naći plasmu te veličine, iskreno.
Creasy

#1016 Re: plazma ili LCD

Post by Creasy »

oldschool wrote:
Creasy wrote: Zanima me jos koja bi mi bila optimalna velicina ekrana obzirom da mi je udaljenost od mjesta za TV do kauca - 2,50m?

http://hdtelevizija.com/2008/01/28/savj ... anja-tv-a/

Onda mi izgleda ostaje LCD/LED... jbg
oldschool

#1017 Re: plazma ili LCD

Post by oldschool »

Creasy wrote:
oldschool wrote:

Naše tržište je maleno i slabo opskrbljeno, probaj vidjeti ima li tih veličina, nabavljaju li oni te veličine, koje modele??? 37'' je idealan, 32'' premaleno. Možda možeš naći neki LED model za 1000 Km, možda, ali teško. Probaj popisati modele i provjeriti s nekim ko se razumije, eventualno na forum postaviti, sretno s kupovinom i da te dugo služi. :) Možeš naći plasmu od 43'' za te pare ali je to preveliko, možda je to tebi normalno, vidjećeš u radnji.
Creasy

#1018 Re: plazma ili LCD

Post by Creasy »

oldschool wrote:
Creasy wrote:
oldschool wrote:

Naše tržište je maleno i slabo opskrbljeno, probaj vidjeti ima li tih veličina, nabavljaju li oni te veličine, koje modele??? 37'' je idealan, 32'' premaleno. Možda možeš naći neki LED model za 1000 Km, možda, ali teško. Probaj popisati modele i provjeriti s nekim ko se razumije, eventualno na forum postaviti, sretno s kupovinom i da te dugo služi. :) Možeš naći plasmu od 43'' za te pare ali je to preveliko, možda je to tebi normalno, vidjećeš u radnji.

Hmm, a pazi ovo:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=425

Obrati paznju na post forumasa pod nickom Rimad@

A nasao sam i ovo:

Panasonic Plazma TX-P42C3E 42"-106cm 600Hz kom 949.01
oldschool

#1019 Re: plazma ili LCD

Post by oldschool »

Creasy wrote:Hmm, a pazi ovo:

viewtopic.php?f=21&t=68082&start=425

Kažem ti, sve to zavisi od kupca, nismo svi isti, po meni je 37'' idealno, ti ćeš vidjeti šta tebi i hanumi odgovara. Ako idete na veće modele onda komotno plasmu uzimajte, ima ih na tržištu. :)
Creasy

#1020 Re: plazma ili LCD

Post by Creasy »

oldschool wrote:

Kažem ti, sve to zavisi od kupca, nismo svi isti, po meni je 37'' idealno, ti ćeš vidjeti šta tebi i hanumi odgovara. Ako idete na veće modele onda komotno plasmu uzimajte, ima ih na tržištu. :)

Ma ne zuri mi se, polako istrazujem i ucim o plazma i LCD televizorima, pa cu nadam se skontati kakav zapravo meni odgovara. Tebi hvala na savjetima! :wink:
oldschool

#1021 Re: plazma ili LCD

Post by oldschool »

Creasy wrote:
oldschool wrote:

Ma ne zuri mi se, polako istrazujem i ucim o plazma i LCD televizorima, pa cu nadam se skontati kakav zapravo meni odgovara. Tebi hvala na savjetima! :wink:
Nema na čemu, svi mi učimo, nekad zatrebamo pomoć oko nečeg što ne razumijemo, nije sramota pitati, nego se zaletiti i zeznuti. Najveći poznavatelj AV tehnike je jedan stariji gospodin, ljudi koji godinama rade, bave se tim, svakim njegovim posjetom nešto novo nauče, ma koliko god znali. Sretno s kupovinom, ne treba žuriti, samo se čovjek zezne, dodija mu gledati i tražiti, iznervira se i uzme što mu naleti, kasnije se kaje ali kasno.
ja71

#1022 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

oldschool wrote: Ja71, misliš na hercažu, većina današnjih uređaja ima 100Hz,
Kod plazme postoje dvije hercaže koje nemaju veze jedna sa drugom:
1. hercaža je tih 100 Hz (ili eventualno 200Hz) koje spominjes je brzina promjene slike.
Svaka slika se ponavlja da bi se dobilo 100Hz. Izmedju svake slike je crna faza (da bi pokreti bili tecni)
To je identicno sa hercažom kod LCD-a
2. hercaža je onih 600Hz (kod novijih plazmi ili 400Hz kod starijih). Pioneer je svojevremeneo imao 800Hz
ali se nikada nije qurchio time. Ta hercaža je brzina paljenja plazma celija.
Plazma celije mogu biti samo upaljene (bijela boja) i ugasene (crna boja) tako da se kontrast sive boje dobije
pulsiranjem paljena.
Svjetlije nijanse: plazma celije su cesce upaljene
tamnije nijase : obratno.
Otuda je moguce vidjeti treperenje plazme.
Treperenje se brze se uoci kod velikih svijetlih povrsina.
Periferni vid je osjetljiviji, zato nema smisla traziti to ocima.
Ako si na to osjetljiv primjetices to bez da se trudis.
Uporedivo sa treperenjem kod cjevasa sa 50Hz.

Potrazi na googlu "plasma flickering" na engleskom ili "plasma flimmern" na njemackom
oldschool wrote: ali ljudsko oko ne primijeti ništa iznad 50, tako da ne znam do čega je problem.
Kod ponavljanja slike (1. hercaza) osjetljivost oka je oko 35-40 slika u sekundi (individualno).
Mi imamo 50Hz ali je to efektivno 25 slika u sekundi posto se prenose tzv. poluslike (interleaced)
Amerikanci sa svojim NTSC imaju efektivno 30 slika u sekundi dok je u kinu standard 24 slike u sekundi

Sto se tice treperenja slike tu je granica negdje oko 70-85Hz.
Ako se sada pitas zasto plazma od 600Hz ipak treperi odgovor je :
da bi se prestavila svaka nijansa sive plazma celije trepere sporije.
Zato je moguce vidjeti treperenje plazme.
Jedino ne znam koliko bi morali povisiti ovu frekvenciju da trepernje vise ne bude uocljivo

Ovo sve se naravno odnosi na ljudski vid.
Neki insekti uocavaju i 300Hz dok npr. orao vidi neke frekvencije u ultravioletnom i infracrvenom podrucju (to mi ne vidimo)
oldschool wrote: Hercaža dolazi do izražaja kod akcionih filmova, igara.
i sporta, inace lopta na LCD-u izgleda kao kometa
oldschool wrote: Kad ti neko postavi tv sa 100 i 200Hz nema šanse da primjetiš razliku, to se tek vidi na prezentacijama, kada imaš ogromne ekrane koji se podijele na dva dijela. :) Nekad se dešava da kablovski operateri isporučuju signal gdje na svakom kanalu imaš liniju koja hoda i treperi, vremenom to nestane.
200Hz dolazi do izrazaja kod 3D jer svaki kanal/oko mora imati "svojih" 100Hz.
Nekada se 200Hz na LCD-u dobije kao kombinacija ponavljanja slike i izracunavanja novih medjuslika.
A najnovijih 400Hz ili vise se dobiju ako se ovo dvoje gore navedenog kombinuje sa pulsirajucim LED pozadinskim osvjetljenjem.

Jasno ?
oldschool

#1023 Re: plazma ili LCD

Post by oldschool »

Ja71, donekle si u pravu. bio sam na Sony, Samsung prezentacijama, gledao, pa i Panasonic plasme, nigdje treperenje vidio nisam. Dok lcd/led modeli užasno trzaju na jaku bijelu, plavu, zelenu boju, kada se brzo mijenjaju, samo modeli samsunga 8000 nisu trzali na bijelu, ali imaju problema sa prirodnom zelenom i plavom. Niko nije u stanju primijetiti iznad 50HZ, kao ni razliku između 100 i 200. Tačno je da se odnosi i na sport, te da će one koje imaju 200Hz bolje prikazati protok lopte, prije ćeš vidjeti dodavanja, na zumiranju neće ostati trag lopte. Maksimalna frekvencija koja se odnosi na freshrate iznosi 200Hz(važi za lcd/led modele), sve ostalo su marketinški trikovi, laži, tipa 400HZ CMR, 800 CMR, šuplja, tu su mnoge firme izgubile tužbe zbog lažnih podataka. Vlasnici led/lcd modela se žale na oči, zabole ih, dok vlasnici plasme ne. Uzet ćemo file Planet Earth i testirati ga na plasmama, led/lcd modelima, pa ćemo vidjeti ko je bolji. Uostalom, plasme na svakom testu oderu led/lcd modele. Na većini plasmi stoji 600Hz, svaki model od 2010-e godine nema treperenje odnosno podrhtavanje, kako se stručno zove.To podrhtavanje mogao si jedino primijetiti na starijim tipama, kod slabijih proizvođača. Ali moraš imati u vidu koji je proizvođač, zna se da Panasonic daje najveći broj linija, te ima najbolju sliku ubjedljivo. Kod 3D reprodukije je prednost još veća, nijedan lcd/led model nije u stanju dati 3D sliku u full hd formatu, samo to može plasma. Naravno, svaki 3D uređaj po defaultu mora imati minimalno 100HZ, veoma su rijetki lcd/led uređaji s 200Hz i ekstremno su skupi, mislim na true 200HZ. Ukoliko i dalje tvrdiš da su lcd/led televizori bolji, važi moja ponuda za testiranje, pa te i upoznam s tv guruima, koji se bave prodajom 30 i više godina. Testirao većinu modela, nema priče rekla-kazala, a kao student i radio s IT/TV tehnikom.
ja71

#1024 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

@oldschool
sa tobom se ne isplati pricati
:run:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1025 Re: plazma ili LCD

Post by pici »

dr.gog wrote:
U mene mi bolja polovina sada skupila novce za novi tv, a stari nam je crko davno(mada meni pored kompa..tv :D ).

Limit para je 1000 maraka, možda koja marka više. Par prodavaca je reklo da je plazma dobar izbor(posebno panasonic), uz malu manu koja i mene živcira: Kada gledam plazmu, vidim refleksiju prozora i luster :oops: , na LCD toga nema...

Eh sad, valjda je bolje pravilno postaviti plazmu , s obzirom na tu manu(jer ja ne volim gledati TV u potpunom mraku), nego uzimati LCD- ako je to jedino što smeta :roll: ??

Konkretno, mislili smo kupiti TV u Imtecu, pa kome nije mrsko, bio bih zahvalan da pregleda iz ponude nekih par modela, pa da napiše ovdje mišljenje...

uhh sooory šHo bi rekli azerbeJĐŽanci :mrgreen: ne viđeH ranije tekst...e ako te nervira refleksija onda samo uzmi LCD/LED...mada vjeruj mi za gledanje filmova je plazma izmišljena, realnost boja je fascinantna pogotovo u HD prikazu...šta ti preporuČiti u imtecu...ja ti ne smijem niĆ preporuČit da nebi bilo za mjesec dva vid piciJa šHupka šHo me zaHeba :mrgreen: imaš onu stranicu HD TV i fino uz kaHvicu, raHatlokum i pornić...listaš i uspoređuješ TV po TV...sretno ;-)
Post Reply