Plavičaste sijalice

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

braca

#1 Plavičaste sijalice

Post by braca »

Neki dan mi rikavela sijalica "srednjeg" svjetla, pa skoknuh u Mercator da kupim zamjensku. Nekako u tom trenutku nije ih bilo na polici (mislim da je H7, ali nisam siguran), pa kupih one zamjenske - plavičaste (šatro xenon). Na njima pise da daju 30-50% vise snage/svjetla, a cijena je nesto oko 25 KM za obadvije, mozda i manje novaca, nesto se ne sjecam, mozda 15 KM, ali uglavnom nije puno.

Postavio sam ih i ni sam ne znam da li mi se svidjaju ili ne svidjaju. Takodjer, ne mogu da ocijenim da li daju vise svjetla, ali nekako - cini mi se - vise mi se svidjaju one stare, standardne.

Molim vase komentare (o ovim sijalicama).
law2

#2 Re: Plavičaste sijalice

Post by law2 »

braca wrote:Neki dan mi rikavela sijalica "srednjeg" svjetla, pa skoknuh u Mercator da kupim zamjensku. Nekako u tom trenutku nije ih bilo na polici (mislim da je H7, ali nisam siguran), pa kupih one zamjenske - plavičaste (šatro xenon). Na njima pise da daju 30-50% vise snage/svjetla, a cijena je nesto oko 25 KM za obadvije, mozda i manje novaca, nesto se ne sjecam, mozda 15 KM, ali uglavnom nije puno.

Postavio sam ih i ni sam ne znam da li mi se svidjaju ili ne svidjaju. Takodjer, ne mogu da ocijenim da li daju vise svjetla, ali nekako - cini mi se - vise mi se svidjaju one stare, standardne.

Molim vase komentare (o ovim sijalicama).
obe
braca

#3 Re: Plavičaste sijalice

Post by braca »

Izvini lektore, nisam te prepoznao. Mora da si mali u stvarnom svijetu. Mada bih ja rekao - obje.

Papak, evo ti malo pravopisa:

Image
Last edited by braca on 31/07/2010 11:59, edited 1 time in total.
AmADin_gospo

#4 Re: Plavičaste sijalice

Post by AmADin_gospo »

pusti boju, pogledaj snagu sijalice, nesmiješ staviti jače sijalice da ti nebi izgorila inastalacija
braca

#5 Re: Plavičaste sijalice

Post by braca »

AmADin_gospo wrote:pusti boju, pogledaj snagu sijalice, nesmiješ staviti jače sijalice da ti nebi izgorila inastalacija

Nisu jace, znam da ne mogu jace bez promjene instalacija i prekidaca, snaga je, mislim, standardna - 55 W.
edoze

#6 Re: Plavičaste sijalice

Post by edoze »

psovat ces ti kad budes po kisi vozio,ne vidis nista s njima
il xenon il bijele sijalice (bijele,ne zute)
braca

#7 Re: Plavičaste sijalice

Post by braca »

edoze wrote:psovat ces ti kad budes po kisi vozio,ne vidis nista s njima
Ma, i meni se cini da su nikakve, ali da vidimo sta kazu i ostali forumasi, pouceni svojim iskustvom i saznanjima.
dzenan_tr

#8 Re: Plavičaste sijalice

Post by dzenan_tr »

Sva ta kineska sranja, kako ih nazivaš "šatro xenon", po meni su upravo to što označava sintagma s početka rečenice, krajnje bezveze i nadasve seljački. Pravi ksenoni, pak, zna se koliko koštaju, kako izgledaju i da za razliku od "šatro ksenona" ne smetaju drugim vozačima. A, ako ti trebaju jača svjetla, otprilike za tu cijenu mogao si kupiti Osramove sijalice koje daju 25-50% jaču svjetlost, duži snop svjetala i što je najvažnije emituju majnje toplote i ne pregrijavaju sjenila.
braca

#9 Re: Plavičaste sijalice

Post by braca »

Ma u pravu si, ne znam ni ja sto sam ih kupio, valjda nije bilo drugih na polici.

I nisu kinseke, nego - nizozemske.

Nego, deder mi reci gdje cu kupiti te Osramove, svidja mi se ta opcija. Thanks.
dzenan_tr

#10 Re: Plavičaste sijalice

Post by dzenan_tr »

Ja sam ih našao u Fisu i Bingu, mada mislim da se mogu naći u svakom većem tržnom centru na štandovima sa rasvjetom.
Last edited by dzenan_tr on 31/07/2010 12:37, edited 1 time in total.
braca

#11 Re: Plavičaste sijalice

Post by braca »

E, jbga, jucer bio u FIS-u Vitez.
EdoFmjam

#12 Re: Plavičaste sijalice

Post by EdoFmjam »

Znam samo da se teško krizati sa dvicama(Golfovima) koji su ugradili ta "xenon" svjetla,"ubi" u oči :lol:
citroen

#13 Re: Plavičaste sijalice

Post by citroen »

Meni su ove bijele ok,tj imitacije xenona ali samo kad je suho,kad je mokra cesta bolje fenjer kakav ponijeti uz auto :D jedan duzi period sam imao na autu dok nisu pregorile,inace ove imitacije xenona su namijenjene za novije farove,kasnije stavio osram ultra lihgt,nekako su mi one najbolje,standard pravi a nekad kasnije cu ugraditi xenon samo dok nabavim odgovarajuce farove
AmADin_gospo

#14 Re: Plavičaste sijalice

Post by AmADin_gospo »

vala raja, što se tiče xenona malo kakite a malo ste u pravu. da xenoni valjaju, DA, valjaju i isplati se svake marke, i da ih ugrađuje svaki levat, DA ugrađuje ih svaki levat koji nezna da se nije dovoljno gurnuti sijalicu u far nego se isti treba i podesiti da se svjetlost ne raspršuje. U farove s providnim staklima se xenoni ne ugrađuju nego se kupuju isti ali s lečama, a farovi koji na sebi imaju "linije" uzdužne oni usmjeravaju svjetlost u određenom smijeru.

problem našeg mentaliteta je u tome što 50% ljudi vozi van grada s dugim svjetlima jer "meni je tako lakše, jebo druge" pa onda naprave sranje.

P.S. Ne, nemam xenone ali ču ih ugraditi ovih dana, naručio sam nove farove i nove xenone i idem u servis da ih ugradim i podesim da mi neko često nebi familiju spominjao.

Što se tiče tih "xenon sijalica" od 15-25 KM... zavisi kako naletite, ja sam dugo vremena imao jedne od 120w i bio prezadovoljan s njima, a kupljenej u interexu na stupu za 13-14 KM
uradi sam

#15 Re: Plavičaste sijalice

Post by uradi sam »

braca wrote:
edoze wrote:psovat ces ti kad budes po kisi vozio,ne vidis nista s njima
Ma, i meni se cini da su nikakve, ali da vidimo sta kazu i ostali forumasi, pouceni svojim iskustvom i saznanjima.
ma drzi se serijala pusti...ublehe.
mayab

#16 Re: Plavičaste sijalice

Post by mayab »

Kupi ti OSRAM , komad je oko 17 KM, pa ćeš vidjeti šta je svjetlo
maxell_sarajevo

#17 Re: Plavičaste sijalice

Post by maxell_sarajevo »

A gdje ima kupiti one plave sijalice za svjetlo od reg.tablica?Vidio sam na nekoliko auto i lijepo izgleda.
edoze

#18 Re: Plavičaste sijalice

Post by edoze »

dzenan_tr wrote: Pravi ksenoni, pak, zna se koliko koštaju, kako izgledaju i da za razliku od "šatro ksenona" ne smetaju drugim vozačima.
za ometanje drugih vozaca nije kriva nikakva sijalica,nego neke druge stvari
nebitno jel xenon,il obicna,nebitna je i boja (ove xenon look sijalice su presvucene plavom transparentnom folijom,farbom,cime vec,a zarna nit sijalice gori zuto kao i kod obicne)
konkretno,najbitnije je ima li far socivo i kako su farovi podeseni
ukoliko je far bez sociva (projektora),sjenilo razbacuje svjetlost i smeta vozacima koji dolaze u susret
podesavanje farova nije potrebno objasnjavat
citroen

#19 Re: Plavičaste sijalice

Post by citroen »

AmADin_gospo wrote:vala raja, što se tiče xenona malo kakite a malo ste u pravu. da xenoni valjaju, DA, valjaju i isplati se svake marke, i da ih ugrađuje svaki levat, DA ugrađuje ih svaki levat koji nezna da se nije dovoljno gurnuti sijalicu u far nego se isti treba i podesiti da se svjetlost ne raspršuje. U farove s providnim staklima se xenoni ne ugrađuju nego se kupuju isti ali s lečama, a farovi koji na sebi imaju "linije" uzdužne oni usmjeravaju svjetlost u određenom smijeru.

problem našeg mentaliteta je u tome što 50% ljudi vozi van grada s dugim svjetlima jer "meni je tako lakše, jebo druge" pa onda naprave sranje.

P.S. Ne, nemam xenone ali ču ih ugraditi ovih dana, naručio sam nove farove i nove xenone i idem u servis da ih ugradim i podesim da mi neko često nebi familiju spominjao.

Što se tiče tih "xenon sijalica" od 15-25 KM... zavisi kako naletite, ja sam dugo vremena imao jedne od 120w i bio prezadovoljan s njima, a kupljenej u interexu na stupu za 13-14 KM
I ja sam isto u dilemi :-? dali da stavim xenone u ove fabricke farove koji nemaju socivo,ili da narucim aftermarket farove sa socivom i u njih ugradim xenon kit, a prije toga potrazit cu polovne fabricke bi xenon farove :sax: :sax:
AmADin_gospo

#20 Re: Plavičaste sijalice

Post by AmADin_gospo »

ako su ti stakla na farovima skroz providna, nemaš sočiva i neželiš da ti se familije spominju, nemoj ugrađivati xenone. farički farovi s lečama koštaju bože sačuvaj, osim ako negdje, ko što veliš, nađeš polovne, kupi aftermarket (premda ćeš teško nači polovne jer su farovi ti koji prvi u udesu stradaju)

sretno :thumbup:
citroen

#21 Re: Plavičaste sijalice

Post by citroen »

AmADin_gospo wrote:ako su ti stakla na farovima skroz providna, nemaš sočiva i neželiš da ti se familije spominju, nemoj ugrađivati xenone. farički farovi s lečama koštaju bože sačuvaj, osim ako negdje, ko što veliš, nađeš polovne, kupi aftermarket (premda ćeš teško nači polovne jer su farovi ti koji prvi u udesu stradaju)

sretno :thumbup:
Fraovi su providni,a ne davno jedan lik u Tuzli razbio C4,zadnji dio,nekakav kamion ga razvalio na semaforu :D i imao prednju stranu extra,ostala zdrava naravno ali dok sam se ja organizovao covjek prodao originalne Bi xenon farove za 400KM,hbiga,sacekacu jos malo,ako sta ne nadjem oridjidji,ima aftelmarket :mrgreen:
ljubav_aha

#22 Re: Plavičaste sijalice

Post by ljubav_aha »

braca wrote:Izvini lektore, nisam te prepoznao. Mora da si mali u stvarnom svijetu. Mada bih ja rekao - obje.

Papak, evo ti malo pravopisa:

Image

zasto obadve/obadvije :lol: ako su obe,automatski su dve/dvije ;-)
ljubav_aha

#23 Re: Plavičaste sijalice

Post by ljubav_aha »

vlro je vazno "staklo" krigli,tacnije farova :-D
Drule_sa

#24 Re: Plavičaste sijalice

Post by Drule_sa »

Dok sam vozo Stila, pregorila mi je bila standarnda sijalica.Gurno sam mu te bijele "xenon" sijalice, koje sam redovno mijenjao svakih 3-4 mjeseca, jer su gorile ko lude.
Na A6 sto sad vozam su fabricki bi xenoni sa lecama i sistemom za pranje farova.Lik od kojeg sam kupio auto ( prvi vlasnik ), kaze da je samo to doplatio par hiljada km, pa skontaj.
Razlika se vidi i te kako, ali ako je neko starije auto, najbolje ti je rjesenje upravo Osram, moj prijatelj ih ima na 156, i stvarno se vidi razlika u odnosu na obicne sijalice.....
AmADin_gospo

#25 Re: Plavičaste sijalice

Post by AmADin_gospo »

ma phillips, hella, osram, luk, itd itd, sve su to extra kvalitetne sijalice i preporučuju se uzeti, al haj ti sad znaj jesi li 30 kerma platio Osram ili "O SRAM-oto" koji je naš neki trgovac kupio iz kine za 30 feninga i tuši raji po 100 puta večoj cjeni.
Post Reply