Zahvaljujem se
Plava ruža u Sarajevu
Moderator: anex
- DanteX
#1 Plava ruža u Sarajevu
Ljudi, interesuje me gdje se u Sarajevu može nabaviti plava ruža i koliko košta?
Zahvaljujem se
Zahvaljujem se
-
riko-ga
#2 Re: Plava ruža u Sarajevu
Moze se nabaviti..I da plava ruza se dobija kada bijelu ruzu ofarbas plavim sprejom.Znaci moozes je i sam napraviti.Evo naprimjer cvjecara Bellisima u Hrasnom.............DanteX wrote:Ljudi, interesuje me gdje se u Sarajevu može nabaviti plava ruža i koliko košta?
Zahvaljujem se
- turquoise
#3 Re: Plava ruža u Sarajevu
Na markalama ima da se kupi plava ruza koja nije ofarbana plavim sprejom nego je zaista plava i kosta 3 KM.
-
riko-ga
#4 Re: Plava ruža u Sarajevu
Bas me zanima kako je proizvedena plava ruza.Moram to otici da vidim.Cuj nije ofarbana.turquoise wrote:Na markalama ima da se kupi plava ruza koja nije ofarbana plavim sprejom nego je zaista plava i kosta 3 KM.
- alcho
#5 Re: Plava ruža u Sarajevu
U svakoj cvjecari u kojoj ima i crvenih ruza. Nije valjda da mislis da je plava ruza nesto specijalno i tesko za pronaci? 
-
riko-ga
#6 Re: Plava ruža u Sarajevu
Mislim da je puno teze pronaci plavu ruzu od ostali ruza.i uvijek su skuplje od ostali gotovo duplo.Ja koliko znam u Sarajevo dolaze veoma rijetko i kad ih ima to su obojene.Plave proizvedene tesko ce ko u Sarajevu dobiti a i cjena bi im bila mnogo veca.Ali mozda se varam.Sretno u ponalasku.alcho wrote:U svakoj cvjecari u kojoj ima i crvenih ruza. Nije valjda da mislis da je plava ruza nesto specijalno i tesko za pronaci?
-
frngla
#7 Re: Plava ruža u Sarajevu
@ riko-ga 

- chengaba
#8 Re: Plava ruža u Sarajevu
Uzmi bijelu ružu, tutni je u saksiju, u vodu tutni plave boje za hranu. Trebalo bi fercerati i sa ružama! 
- O'zone
- Globalni moderator
#9 Re: Plava ruža u Sarajevu
To je ta metoda koju koriste cvjećarichengaba wrote:Uzmi bijelu ružu, tutni je u saksiju, u vodu tutni plave boje za hranu. Trebalo bi fercerati i sa ružama!
- Simply_Red
#10 Re: Plava ruža u Sarajevu
frngla wrote:@ riko-ga
-
riko-ga
#11 Re: Plava ruža u Sarajevu
frngla wrote:@ riko-ga
- Filter
#12 Re: Plava ruža u Sarajevu
ja sam prije rata imao plavu ruzu, negdje stara nabavila.
ako je bilo prije 25-6 godina, garant ima i sad.
-
riko-ga
#13 Re: Plava ruža u Sarajevu
Koliko je meni poznato(a mozda i grijesim ima ovi sto sve znaju neka me isprave) tek negdje 2004-5 Japanci su uspjeli da proizvedu plavu ruzu.Filter wrote:ja sam prije rata imao plavu ruzu, negdje stara nabavila.
- chengaba
#14 Re: Plava ruža u Sarajevu
Jest preko genetičkih modifikacija, a boji se tako što upija boju već stoljećima...riko-ga wrote:Koliko je meni poznato(a mozda i grijesim ima ovi sto sve znaju neka me isprave) tek negdje 2004-5 Japanci su uspjeli da proizvedu plavu ruzu.Filter wrote:ja sam prije rata imao plavu ruzu, negdje stara nabavila.
- eluna
#15 Re: Plava ruža u Sarajevu
a koliko joj je boja postojana u takvim uslovima??chengaba wrote:Jest preko genetičkih modifikacija, a boji se tako što upija boju već stoljećima...riko-ga wrote:Koliko je meni poznato(a mozda i grijesim ima ovi sto sve znaju neka me isprave) tek negdje 2004-5 Japanci su uspjeli da proizvedu plavu ruzu.Filter wrote:ja sam prije rata imao plavu ruzu, negdje stara nabavila.
hadžibeg znam da promijeni boju, i to je trajno tako .....da li je isto i sa ružama ili cvjetovi budu plavi samo dok se zaljeva sa tom bojom??
velika je razlika ako je ruža uzgojena da sama od sebe daje plave cvjetove, ili je tako samo određeni period
- kombajn
#16 Re: Plava ruža u Sarajevu
A ima li se gdje zelena nabavit, al da nije obojena?
- eluna
#17 Re: Plava ruža u Sarajevu
imala sam link dobavljača, sajt iz engleske, i zelena je MINT znači nije zelena kao borovina ili bjelogorično lišće, nego bijela sa malo zelene, ali se ipak jasno vidi da je zelenokombajn wrote:A ima li se gdje zelena nabavit, al da nije obojena?
postavim link kada ga nađem - cijena same sadnice od 2 god, je bila cca 30 funti, ali dostava i certifikat nisam pitala koliko su
-
klej
#18 Re: Plava ruža u Sarajevu
http://www.pik.ba/artikal/7166760/plava ... e-biljaka/
zena me natjerala iz sarajeva do ove firme u sirokom, zbog par stvari (naravno, cvijeca najvise), a dobar poznanik drzi ovu firmu, pa je dobila i kvalitetne savjete o tome koja biljka je adekvatna za vremenske i klimatske uslove i odrzavanje istih na podrucju gdje imamo vikendicu
zena me natjerala iz sarajeva do ove firme u sirokom, zbog par stvari (naravno, cvijeca najvise), a dobar poznanik drzi ovu firmu, pa je dobila i kvalitetne savjete o tome koja biljka je adekvatna za vremenske i klimatske uslove i odrzavanje istih na podrucju gdje imamo vikendicu
Last edited by klej on 26/06/2013 15:55, edited 1 time in total.
- kombajn
#19 Re: Plava ruža u Sarajevu
Ajd molim te ako nadjes postavi, jednu prijateljicu bih jako usrecio tim poklonom...eluna wrote:imala sam link dobavljača, sajt iz engleske, i zelena je MINT znači nije zelena kao borovina ili bjelogorično lišće, nego bijela sa malo zelene, ali se ipak jasno vidi da je zelenokombajn wrote:A ima li se gdje zelena nabavit, al da nije obojena?![]()
postavim link kada ga nađem - cijena same sadnice od 2 god, je bila cca 30 funti, ali dostava i certifikat nisam pitala koliko su
- eluna
#20 Re: Plava ruža u Sarajevu
uglavnom, sve što mi treba nađem ovdjekombajn wrote:Ajd molim te ako nadjes postavi, jednu prijateljicu bih jako usrecio tim poklonom...eluna wrote:imala sam link dobavljača, sajt iz engleske, i zelena je MINT znači nije zelena kao borovina ili bjelogorično lišće, nego bijela sa malo zelene, ali se ipak jasno vidi da je zelenokombajn wrote:A ima li se gdje zelena nabavit, al da nije obojena?![]()
http://www.roselocator.com/rose_locator/
a zelena je
http://www.growquest.net/Green-Romantic ... eenrom.htm
http://www.classicroses.co.uk/products/ ... ensleeves/ ova je dvobojna sa zelenkastim krajevima latica
http://www.heirloomroses.com/roses/green-ice.html ova je Patio (minijaturna)
http://www.heirloomroses.com/care/unusual-roses/ a ovdje ti je lista nekih neobičnih ruža
samo obavezno pitaj za:
1. Vrijeme isporuke (nekiu šalju tek na jesen, pred sadnju)
2. Troškove transporta (bilje spadaju u specifične robe, možda neka firma mora da uveze za tebe)
3. koliko koštaju certifikati - David Austin dostavlja certifikat za svaku sadnicu, a sam certifikat košta cca 200 Funti
eto - nadam se da sam pomogla
- kombajn
#21 Re: Plava ruža u Sarajevu
@eluna hvala puno 
- eluna
#22 Re: Plava ruža u Sarajevu
Ma nista ........ nisam pronasla link one fine floribunde cajevke grmolike, moram pretabiriti svoju arhivukombajn wrote:@eluna hvala puno
Evo ga, pravi link
http://www.apuldramroses.co.uk/yellow-Colour-Roses.htm