Plava karta - EU

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
malena243

#1 Plava karta - EU

Post by malena243 »

da li neko ima iskustva s plavom katom, da li je trazio,, dobio... Ja sam pokusala s obisnom radnom vizom, i dva puta dobioa odbijenicu, pa sam razgovarala s poslodavcem vezano za tu plavu kartu, i on bi prisato meni napisati ugovor s tom odgovarajucom tj najmanjom platom od 47 000 eura god, samo da uspijem dobiti tu plavu kartu,ali bismo mi imali u stvari pravi ugovor sa puno nizom platom odnosno normalnom za posao koji cu raditi. :-) znam da je malo komplikovano,, ali nadam se da neko ima neka iskustva, sta mislite da li bi se to saznalo da ustvari varam, da li bi to ovi s porezne otkrili...svako misljenje mi je dobrodoslo.... :? :-)
mettallica

#2 Re: Plava karta - EU

Post by mettallica »

malena243 wrote:da li neko ima iskustva s plavom katom, da li je trazio,, dobio... Ja sam pokusala s obisnom radnom vizom, i dva puta dobioa odbijenicu, pa sam razgovarala s poslodavcem vezano za tu plavu kartu, i on bi prisato meni napisati ugovor s tom odgovarajucom tj najmanjom platom od 47 000 eura god, samo da uspijem dobiti tu plavu kartu,ali bismo mi imali u stvari pravi ugovor sa puno nizom platom odnosno normalnom za posao koji cu raditi. :-) znam da je malo komplikovano,, ali nadam se da neko ima neka iskustva, sta mislite da li bi se to saznalo da ustvari varam, da li bi to ovi s porezne otkrili...svako misljenje mi je dobrodoslo.... :? :-)
Skoro nemoguće
malena243

#3 Re: Plava karta - EU

Post by malena243 »

nemoguce uciniti, ili nemoguce da saznaju
rekla-kazala

#4 Re: Plava karta - EU

Post by rekla-kazala »

Postoje provjere,... plaća se isplaćuje na račun,.. na tu plaću idu i porez i doprinosi.
E sad da li se tebi isplati da mu dio love vraćaš u gotovini to je druga stvar i to je teško dokazivo.
Problem je što bi sa tom platom i poreskom klasom 1 imala nedovoljno veliku neto platu za takve egzibicije.
malena243

#5 Re: Plava karta - EU

Post by malena243 »

da, komplikovano je, ni ja sama ne znam objasniti sve, nadala sam se da ima neko ko je to pokusao, mada su meni rekli da je to poprilicno moguce, tako sto bi se zatrazila plava karta s tim boljim ugovorm, a kad budem isla na finanzamt za taj porezni broj i to sve, onda bih njima predala onaj pravi ugovor koliko bih ustvari i zaradjivala, mene samo zanima da li to ovi na finanzamtu znaju da ja radim preko plave karte,odnosno d ali oni traze na uvid vizu koju imamo, ili samo radni ugovor??
rekla-kazala

#6 Re: Plava karta - EU

Post by rekla-kazala »

malena243 wrote:da, komplikovano je, ni ja sama ne znam objasniti sve, nadala sam se da ima neko ko je to pokusao, mada su meni rekli da je to poprilicno moguce, tako sto bi se zatrazila plava karta s tim boljim ugovorm, a kad budem isla na finanzamt za taj porezni broj i to sve, onda bih njima predala onaj pravi ugovor koliko bih ustvari i zaradjivala, mene samo zanima da li to ovi na finanzamtu znaju da ja radim preko plave karte,odnosno d ali oni traze na uvid vizu koju imamo, ili samo radni ugovor??
Pretpostavljam da je sljedeći put.
Na osnovu ugovora sa budućim poslodavcem policija za strance ti izdaje plavu kartu.
Policija za strance povremene kontroliše da li još uvijek radiš i da li se poštuje ugovor to jest minimalna plaća.
Taj podatak ne možeš sakriti jer sva plaćanja idu žiralno.
http://www.bluecard-eu.de/blaue-karte-e ... gkeit.html
Ovdje kažu da pravo na boravak ( plavu kartu) dobijaš na 4 godine i da poslije 3 godine možeš dobiti stalni boravak odnosno već poslije dvije godine ukoliko dokažeš znanje njemačkog jezika u stepenu B1.
Bruto plata 4000 mjesečno je neto oko 2300 sa poreskom klasom 1. Dogovori da mu vratiš žive love 1300 eura a ti preživljavaj sa hiljadom i trpi dvije do tri godine a onda si slobodna.
malena243

#7 Re: Plava karta - EU

Post by malena243 »

"Pretpostavljam da je sljedeći put.
Na osnovu ugovora sa budućim poslodavcem policija za strance ti izdaje plavu kartu.
Policija za strance povremene kontroliše da li još uvijek radiš i da li se poštuje ugovor to jest minimalna plaća.
Taj podatak ne možeš sakriti jer sva plaćanja idu žiralno.
http://www.bluecard-eu.de/blaue-karte-e ... gkeit.html
Ovdje kažu da pravo na boravak ( plavu kartu) dobijaš na 4 godine i da poslije 3 godine možeš dobiti stalni boravak odnosno već poslije dvije godine ukoliko dokažeš znanje njemačkog jezika u stepenu B1.
Bruto plata 4000 mjesečno je neto oko 2300 sa poreskom klasom 1. Dogovori da mu vratiš žive love 1300 eura a ti preživljavaj sa hiljadom i trpi dvije do tri godine a onda si slobodna."

Da jedino tako, a da li iko zna sta je s onim da se dobije viza zapraksu od oko 6 mjeseci do godinu, pa da se nakon toga moze traziti radna dozvola, jel to tacno? jel postoji jos neki nacin?
Post Reply