Plava halogena svjetla

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

CharlesBukowski

#1 Plava halogena svjetla

Post by CharlesBukowski »

Smetaju li vama jake plave halogene sijalice (ili sta vec) koja neki vozaci stavljaju na stare automobile (npr. Golf 2 i sl.)? Mene totalno zaslijepe. Ne znam da li su ta svjetla po zakonu. Te sijalice su sigurno duplo jace od obicnih zutih i bijelih. Dodje mi da, kad se mimoilazim sa automobilom sa takvim svjetlima, upalim duga. :|
gorankralj

#2 Re: Plava halogena svjetla

Post by gorankralj »

nije kriva sijalica što je jaka, kriv je vozać što nije podesio snop na 50m kao što je propisano u zakonu.
shlauf

#3 Re: Plava halogena svjetla

Post by shlauf »

Nije samo snop u pitanju već i jačina sijalica. Imaš ovih divljaka koji stavljaju sijalice od 100W pa te ubi u mali mozak kad ti dolazi u susret.
P.S. Upali mu duga i maglenke .... ma sve što imaš naprijed . :shock:

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
CharlesBukowski

#4 Re: Plava halogena svjetla

Post by CharlesBukowski »

shlauf wrote:Nije samo snop u pitanju već i jačina sijalica. Imaš ovih divljaka koji stavljaju sijalice od 100W pa te ubi u mali mozak kad ti dolazi u susret.
P.S. Upali mu duga i maglenke .... ma sve što imaš naprijed . :shock:

To sam i ja cuo da imaju te sijalice od 100W. Pa to nije normalno. Kad ti ide u susret, izbi oci, kad je iza tebe, isto. Kriza.
gorankralj

#5 Re: Plava halogena svjetla

Post by gorankralj »

kako reko, sve se rješava podešavanjem snopa. na sližbenom patrolu pored para farova (xenona) imam naprijed 2 para hella reflektora i na krovu 4 komada, pa nikom nisam smetao jer imaju podešavanje bacanja snopa.
spreca

#6 Re: Plava halogena svjetla

Post by spreca »

CharlesBukowski wrote:Smetaju li vama jake plave halogene sijalice (ili sta vec) koja neki vozaci stavljaju na stare automobile (npr. Golf 2 i sl.)? Mene totalno zaslijepe. Ne znam da li su ta svjetla po zakonu. Te sijalice su sigurno duplo jace od obicnih zutih i bijelih. Dodje mi da, kad se mimoilazim sa automobilom sa takvim svjetlima, upalim duga. :|

Zakonom je to zabranjeno(a ko postuje zakon kod nas)osim samo regulirajucih se farova koji jos moraju imati i pranje farova odnosno dozvoljeno je samo ono sto je tvornicki uradjeno i ispitano.
shlauf

#7 Re: Plava halogena svjetla

Post by shlauf »

gorankralj wrote:kako reko, sve se rješava podešavanjem snopa. na sližbenom patrolu pored para farova (xenona) imam naprijed 2 para hella reflektora i na krovu 4 komada, pa nikom nisam smetao jer imaju podešavanje bacanja snopa.
Šta je svrha podešavanja ako izvadiš sijalicu od 55W i staviš nja njezino mjesto od 100W. Iste su veličine. Druga je stvar xenoni što raja naknadno ugradjuju. Za njigovu ugradnju rtreba imati regulator kojim se reguliše svjetlosni snop, brizgaljke za pranje tih farova jer je sijalica jaka 35W pa zimi ne može otopiti led sa fara. Imaš dosta auta koji na zadnjoj osovini imaju ugradnjeno automatsko štelovanje farova u zavisnosti od opterećenja auta ..... Kod nas je bitno da se samo ubace xenoni ili stave jake sijalice od 100W da lola vidi kuda vozi a ostali učesnici nek p**uše. To je murija kriva. Ista stvar ti je sa zatamnjivanjem štopovki. Ima dosta auta kod kojih ne vidiš (nema boga) kad koči, jel dao žmigavac .... Eh, da sam ja kojim slučajem drot o meni bi se pjevalo u dvanaestercu. Pendrek pa po štopama i farovima. :D

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
Vragolan

#8 Re: Plava halogena svjetla

Post by Vragolan »

shlauf wrote:
gorankralj wrote:kako reko, sve se rješava podešavanjem snopa. na sližbenom patrolu pored para farova (xenona) imam naprijed 2 para hella reflektora i na krovu 4 komada, pa nikom nisam smetao jer imaju podešavanje bacanja snopa.
Šta je svrha podešavanja ako izvadiš sijalicu od 55W i staviš nja njezino mjesto od 100W. Iste su veličine. Druga je stvar xenoni što raja naknadno ugradjuju. Za njigovu ugradnju rtreba imati regulator kojim se reguliše svjetlosni snop, brizgaljke za pranje tih farova jer je sijalica jaka 35W pa zimi ne može otopiti led sa fara. Imaš dosta auta koji na zadnjoj osovini imaju ugradnjeno automatsko štelovanje farova u zavisnosti od opterećenja auta ..... Kod nas je bitno da se samo ubace xenoni ili stave jake sijalice od 100W da lola vidi kuda vozi a ostali učesnici nek p**uše. To je murija kriva. Ista stvar ti je sa zatamnjivanjem štopovki. Ima dosta auta kod kojih ne vidiš (nema boga) kad koči, jel dao žmigavac .... Eh, da sam ja kojim slučajem drot o meni bi se pjevalo u dvanaestercu. Pendrek pa po štopama i farovima. :D

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeee :dance:

:thumbup:
i jos mu pises kaznu sto su mu stopke i farovi razbijeni
gorankralj

#9 Re: Plava halogena svjetla

Post by gorankralj »

slažem se s tobom šlaufe, smao napominjem, nije kriva sijalica nego levat za volanom.

ako je instalacija u autu predviđena za 50W sijalicu, onda max možeš staviti od 70W s tim da prilikom svake izmjene sijalice, bilo slabije ili jače, moraš izvršiti provjeru i podešavanje snopa svjetlosti.

na patrolu su svjetla bacaju 60m kratka, 110m duga a po potrebi se gornji reflektori mogu dići da bacaju na relaciji sarajevo-pazarić :D

kad smo xenone ugrađivali poslje ugradnje je išao na podešavanje snopa, tako da uveče kad se vozi van grada, rade i farovi i 2 reflektora na braniku, pa evo druga godina niko nije zablicao nit mi se familije pomeno.

takođe, slažem se i s time da je BiH puna kretena što voze pod dugim svjetlima i nepodešenim snopovima, i mislim da bi realna kazna bila isključivanje iz saobračaja na 48 sati i jedno 500 KM kazne...zato volim da vozim patrlola van grad, pa kad mi neko krene u susret s dugim svjetlima, dočega ga 6 reflektora + 2 xenon fara :evil:

pa da vidimo čija mama od jutros 3 puta nije doručkovala :D
shlauf

#10 Re: Plava halogena svjetla

Post by shlauf »

gorankralj wrote:slažem se s tobom šlaufe, smao napominjem, nije kriva sijalica nego levat za volanom.

ako je instalacija u autu predviđena za 50W sijalicu, onda max možeš staviti od 70W s tim da prilikom svake izmjene sijalice, bilo slabije ili jače, moraš izvršiti provjeru i podešavanje snopa svjetlosti.

na patrolu su svjetla bacaju 60m kratka, 110m duga a po potrebi se gornji reflektori mogu dići da bacaju na relaciji sarajevo-pazarić :D

kad smo xenone ugrađivali poslje ugradnje je išao na podešavanje snopa, tako da uveče kad se vozi van grada, rade i farovi i 2 reflektora na braniku, pa evo druga godina niko nije zablicao nit mi se familije pomeno.
To je rijetkost da neko tako uradi - naknadno podešavanje snopa. Jedva "jade" skuckaju za xenone pa odakle im još i 5 KM da daju majstoru da im našteli snop :lol:
Opet kažem: ZA SVE NEDAĆE JE KRIVA MURIJA. Njima je važnije da se uzme 40 KEMA ako voziš 61 KM nego ovima levatima kojima bih ja najradije zapalio auto. A imaš ih hejbet koji ne znaju da zamjene sijalicu već je zaokrenu pa to te ubi više od xenona.

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeee :dance:
Desert Wind

#11 Re: Plava halogena svjetla

Post by Desert Wind »

sijalica kakva god da je ionako nema efekta kad je dignes u nebo - ne vidis nista cini mi se - zato kad padne magla ja oborim svjetla plus jos motorom regulisem da su oborena skroz da vidim cizu na liniji i cestu - kad upalim duga - nista zivo ne vidim... kad vozim po autocesti ili u gustom saobracaju oborim motorom skroz jer vidim super druga vozila...
osim u izuzetnim situacijama kad se vozim po pustari dignem i duga i motorom svjetla da vidim sto dalje jer su mi par puta izlijetale srne, zecevi, sove, macke i svakojake zivke :lol:

i vjerujte nije to samo kod nas slucaj - ima toga u istocnoevropskim zemljama koliko hoces...
a na "zapadu" je deracina guzova za takve morone....
goibos

#12 Re: Plava halogena svjetla

Post by goibos »

CharlesBukowski wrote:Smetaju li vama jake plave halogene sijalice (ili sta vec) koja neki vozaci stavljaju na stare automobile (npr. Golf 2 i sl.)? Mene totalno zaslijepe. Ne znam da li su ta svjetla po zakonu. Te sijalice su sigurno duplo jace od obicnih zutih i bijelih. Dodje mi da, kad se mimoilazim sa automobilom sa takvim svjetlima, upalim duga. :|
ne smetaju mi takva svjetla jer su obično uperena kako treba ali mi smetaju svjetla na nekim NOVIM autima, ne znam jesu li xenoni ili šta ali su 10x jača od dugih svjetala
slobodni armirach

#13 Re: Plava halogena svjetla

Post by slobodni armirach »

jasno da smeta, kakvih sve svjetala ima na cesti je Boze sacuvaj,
nemam sta krivit vozace, krivim nadlezne organe, prvenstveno Tehincke Servise koji ne kontroliraju svjetlosne snopove.

O policiji da ne govorim, oni ionako na pola ne vide, a inace nemaju pojma gdje se nalazi sigurnosni pojas kad upravljaju Policijskim vozilom

Pa nek se neko sjeti ko je bio na Tehnickom jesu li mu svjetla provjeravana?
kurty

#14 Re: Plava halogena svjetla

Post by kurty »

Prvi put kad vidim policajca sa onim stapovima sto su prije imali za provjeru svjetala, sam cu mu platiti rucak kod "sijedog" :lol: :lol: :lol: :lol:

Novija auta... Primjetio sam da kad mi dolaze u susret i na pravcu smo recimo, i vidim ga na 300tinjak metara... Svjetla ubise...prejaka...kako mu pridjem na 50-100metara, svjetla najregularnija... Uradjeno sve kako treba...

Opet s druge strane, ovi sto imaju auta sa starim sijalicama i ubace ksenone...drama... :x :x :x :x :x

I sto je specificno,kad nekom ne radi recimo desni far... Zasto je na lijevom upaljeno dugo svjetlo
shlauf

#15 Re: Plava halogena svjetla

Post by shlauf »

kurty wrote:I sto je specificno,kad nekom ne radi recimo desni far... Zasto je na lijevom upaljeno dugo svjetlo
Da bolje vidi sofercina lijevu traku ili kraj kolovoza uopšte ne vidi :D

Ublehas

#16 Re: Plava halogena svjetla

Post by Ublehas »

gorankralj wrote:slažem se s tobom šlaufe, smao napominjem, nije kriva sijalica nego levat za volanom.

takođe, slažem se i s time da je BiH puna kretena što voze pod dugim svjetlima i nepodešenim snopovima, i mislim da bi realna kazna bila isključivanje iz saobračaja na 48 sati i jedno 500 KM kazne...zato volim da vozim patrlola van grad, pa kad mi neko krene u susret s dugim svjetlima, dočega ga 6 reflektora + 2 xenon fara :evil:

pa da vidimo čija mama od jutros 3 puta nije doručkovala :D
Ako je on magarac zasto i ti moras biti pa mu popaliti sva ta silna svjetla i napraviti savrsene uslove za kvalitetan udes koji bi vjerovatno zavrsio fatalno za nekoga, pogotovo na otvorenoj cesti? Sigurnost prije svega, ulozi za kockanje u ovom slucaju su ogromni.
Qler

#17 Re: Plava halogena svjetla

Post by Qler »

Ja kada sam sad nedavno uzeo Mondea, kupio dvije Osram Sliverstar sijalice, stavio ih, na tehnicki, de mi nastimaj farove, i sada milina voziti.
Blobi

#18 Re: Plava halogena svjetla

Post by Blobi »

Qler wrote:Ja kada sam sad nedavno uzeo Mondea, kupio dvije Osram Sliverstar sijalice, stavio ih, na tehnicki, de mi nastimaj farove, i sada milina voziti.
Gdje si kupio te sijalice? :)
citroen

#19 Re: Plava halogena svjetla

Post by citroen »

Blobi wrote:
Qler wrote:Ja kada sam sad nedavno uzeo Mondea, kupio dvije Osram Sliverstar sijalice, stavio ih, na tehnicki, de mi nastimaj farove, i sada milina voziti.
Imas u ovim trznim centrima,Merkur stup,malo skuplje ali sta ces valjda kvalitet,vidio sam takodjer u Bingu(hadzici) isto ali su tamo jeftinije za nekih 10KM od ovih u Merkuru,mozda su dupkljak haj znaj. :sax:
Zejnil

#20 Re: Plava halogena svjetla

Post by Zejnil »

Opet su meni najgori farovi na golfu 3 i jetti koja ima iste farove, kada auto dolazi u susret i kada ga vidis u retrovizoru. Ova nova auta su mi ok, ali tacno vidis na cesti koje je auto udareno pa mu je sve zivo pomjereno naprijed :)
Blobi

#21 Re: Plava halogena svjetla

Post by Blobi »

citroen wrote:
Blobi wrote:
Imas u ovim trznim centrima,Merkur stup,malo skuplje ali sta ces valjda kvalitet,vidio sam takodjer u Bingu(hadzici) isto ali su tamo jeftinije za nekih 10KM od ovih u Merkuru,mozda su dupkljak haj znaj. :sax:
Na pasonji imam fabricke ksenone. 4 godine i nije riknula nijedna sijalica do sad, da kucnem :D... Ali na laguni su halogena svjetla, pa je malo ruzno voziti s njima nakon ksenona. Sta ja znam, mozda bi te silverstar smetale drugima. Je li trebaju projekcijski farovi za njih ( da ne bljeste puno :D )?
citroen

#22 Re: Plava halogena svjetla

Post by citroen »

Blobi wrote:
citroen wrote:
Blobi wrote:Ja kada sam sad nedavno uzeo Mondea, kupio dvije Osram Sliverstar sijalice, stavio ih, na tehnicki, de mi nastimaj farove, i sada milina voziti.
Na pasonji imam fabricke ksenone. 4 godine i nije riknula nijedna sijalica do sad, da kucnem :D... Ali na laguni su halogena svjetla, pa je malo ruzno voziti s njima nakon ksenona. Sta ja znam, mozda bi te silverstar smetale drugima. Je li trebaju projekcijski farovi za njih ( da ne bljeste puno :D )?[/quote]

Ma ne treba nista,to su obicne halogene sijalice od 55w,samo sad koje idu kod lagune ne znam,H1,H7,H4 vjerovatno jedne od ovih a silverstar postoji u svakom ovom obliku.
Qler

#23 Re: Plava halogena svjetla

Post by Qler »

Ja sam svoje kupio u Motorex-u. To su klasicne halogene sijalice, ali sa jacim snopom svjetlosti. Bila mi je crkla jedna sijalica i kada sam stavio onu "obicnu" nevjerovatno koliko se vidjela razlika.
http://www.osram.com/osram_com/Consumer ... index.html

Jos imaju onaj UV filter koji sprecava ono "cadjenje" farova. Ne crne farovi.
gorankralj

#24 Re: Plava halogena svjetla

Post by gorankralj »

Ublehas wrote:Ako je on magarac zasto i ti moras biti pa mu popaliti sva ta silna svjetla i napraviti savrsene uslove za kvalitetan udes koji bi vjerovatno zavrsio fatalno za nekoga, pogotovo na otvorenoj cesti? Sigurnost prije svega, ulozi za kockanje u ovom slucaju su ogromni.
ma kad te neko osljepi unatoč blicanju, znači da je kreten za volanom kojeg boli briga što smeta drugima, onda ja njega malo osunčam pa kad njega zasljepim onda će dobro paziti kako će voziti ostatak puta. ako njemu nije drag moj život, meni je njegov još manje drag.
sLLayer

#25 Re: Plava halogena svjetla

Post by sLLayer »

gorankralj wrote:
Ublehas wrote:Ako je on magarac zasto i ti moras biti pa mu popaliti sva ta silna svjetla i napraviti savrsene uslove za kvalitetan udes koji bi vjerovatno zavrsio fatalno za nekoga, pogotovo na otvorenoj cesti? Sigurnost prije svega, ulozi za kockanje u ovom slucaju su ogromni.
ma kad te neko osljepi unatoč blicanju, znači da je kreten za volanom kojeg boli briga što smeta drugima, onda ja njega malo osunčam pa kad njega zasljepim onda će dobro paziti kako će voziti ostatak puta. ako njemu nije drag moj život, meni je njegov još manje drag.
a da ne ugrozis i svoj?
Post Reply