Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
Kikibombona

#1776 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by Kikibombona »

statixx wrote:Sve te razumijem, ali ako je:
Za bilo kakav napredak potreban je rad i dosta vremena. Potrebno je poceti od necega.
Onda neka pocne od osnivanja stranke i okupljanja progresivnih ljudi otvorenog uma. Dacu mu glas na sljedecim izborima. Ovako je uletio k'o grom iz vedra neba, i nemam razlog vjerovati mu da se nakon izbora nece pokupiti i vratiti u SAD. A meni ostaje da gledam Sebiju kako cestita Dzaferovicu na pobjedi.

I nigdje nisam napisao da ga ne mogu zamisliti kako lobira po svijetu, sastaje se znacajnim ljudima i popravlja imidz i rejting BiH. No vanjska politika u platformi se nalazi na 7. mjestu i vrlo rijetko govori o tome. Uglavnom trosi rijeci i energiju na oblasti u kojima nece moci djelovati kako obecava. I to mi se ne svidja nikako, i djeluje mi kao mazanje ociju. Narod je ocajan i ocekivanja uopste nisu velika, covjek bez korupcijskih i kriminalnih afera ima veliku prednost, ali on to nece iskoristiti, jer uzima velik zalogaj i bespotrebno se hvata u kostac sa mnogim stvarima, praveci od sebe salabajzera.
Posto sam iz Zenice, navest cu primjer Fuada Kasumovica:

Za izbore se prijavio kao nezavisan kandidat. Okupio nekoliko momaka i djevojaka i zapoceo bitku sa stranackim infrastrukturama. Ja sam mislio da nema nikakve sanse. Glasao sam za NS i nazalost za Eldina Vracu, bez da sam se informisao o kome se radi. Eldin Vrace i njegova privatna Snaga centra je ulozila najvise love u kampanju i pokupila dosta glasova od tzv. 'gradske raje'. Iako su SDA i Snaga centra imali daleko najjace kampanje, Fuad Kasumovic je kao autsajder pomeo izbore. Svi smo bili iznenadjeni.

Sta se desilo u vijecu? Dobar dio vijecnika se odmah priklonio Fuadu Kasumovicu (SDP, DF, NS...), dok je osovina predvodjena SDA i SBB imala vecinu. Fuke je nasao papke u SBB i sada ima vecinu i siluje SDA kao nezavisan kandidat. :D

Ja ne podrzavam Kasumovica, za njega necu glasati. Medjutim, ne mogu kriti da uziva veliku podrsku, da bi sutra uzeo vise 50% glasova bez pomoci ijedne stranke. Vratio se optimizam. Obrati paznju na rezultate u Zenici, SDA ce dozivjeti potop. :idea: Fudo je preuzeo zenicka sela od SDA, a grad svakako za njih nikad nije glasao. :idea: :D

Mirsad Hadzikadic kao pozitivan primjer istice nacelnicu Visokog. Nju vidi kao nekakav uzor. Kao nezavisni kandidat ona vlada u Visokom. Rekao je da ce isto napraviti, da ce u strankama pronaci saveznike za svoju politiku.

Nakon izbora je najavio formiranje stranke koja ce voditi borbu na svim novima vlasti. Sada je vazno da dobije sto vise glasova kako bi imao jak temelj za formiranje stranke. Ako dobije 100 000 glasova, to ce biti velika baza za jaku stranku, koja ce privuci kvalitetne ljude. Ako dobije izbore, ako stranku formira kao predsjednik, to je neka druga dimenzija.

Ja cu animirati 4-5 ljudi da glasaju za Mirsada. To je maksimum od mene. Ako bi svi toliko ucinili, bio bi pobjednik izbora.
archi_a

#1777 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by archi_a »

Ovo su super primjeri, ali postoji jedna i najvažnija razlika sa izborima za državne institucije. Na općinskom nivou imaš jedno ime, jednog načelnika i općinsko vijeće. Ako radi dobro, nagradiš, ako radi loše, kazna stiže. Na državnom nivou imaš triparitet. Tvoje ideje mogu biti, ne idealne za BiH, već da ih se ne postidi čovječanstvo, ali dođe morž i kaže: "ne može, ne želim. Srbijaaaaa! Šta je?!?" I nema, gotovo. Naravno, ti ga stopiraš, jer on ne može ništa bez tebe, ali i on stopira tvoju dobru ideju. Pat pozicija. Stagniraš :oops:
Nekad kontam da neki ljudi ne kapiraju način funkcionisanja u državi.
Kada i ako dođe do situacije jedan čovjek, jedan glas, jedan predsjednik, bez obzira kako se zove...... jedna instanca-država, druga instanca-općina. Da nam svima odgovaraju za učinjeno bez obzira na ime, e tek onda ćemo prodisati.
Kikibombona

#1778 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by Kikibombona »

archi_a

Ti si opisao BH politicku scenu od rata naovamo. Sada je pitanje da li si se pomirio da ce tako zauvijek biti ili smatras da moze bolje od toga? Ako smatras da ce tako zauvijek biti, ako ti odgovara ovakvo stanje, onda glasaj za Dzeferovica ili Becirevica. Sta drugo da ti kazem.

Jedno je sigurno, historijski i empirijski dokazano, nijedan sistem nije vjecan. Komunizam je bio jak sedamdesetih pa je dvadeset godina poslije propao. :idea:

Sada imamo klasicnu [b][u]partokratiju[/u][/b], u najgorem obliku, od svih demokratskih drzava svijeta. Vec 25 godina imamo partokratijski sistem. Politicke stranke kontrolisu sve, od pravosudja, policije, svih mogucih javnih i privatnih institucija. Vodece stranke partokratijskog sistema su SDA, SDP, SNSD, SDS i HDZ. To je zlo ove drzave.

Narodu je muka od partokratije, sve vise smo toga svjesni, sto je rezultiralo pobjedama nezavisnih nacelnika.

Ako bi dobili nezavisnog predsjednika, napravili bi veliki iskorak u rusenju nakaradnog sistema. Narod bi dozivio katarzu, shvatio da politicke stranke nisu nedodirljive, da nisu gospodari zivota i smrti.

Mi nismo zabit u centralnoj Africi, mi smo par stotina kilometara udaljeni od Austrije i Njemacke. Svega nekoliko drzava nas dijeli od razvijenog svijeta. Preko mora je Italija. Hajde da slijedimo njihov put, ne moramo izmisljati toplu vodu.

Necu da umrem pod vlascu SDA i SDP!
General War

#1779 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by General War »

archi_a wrote:
General War wrote: Dodik je potreban " probosancima" kao sto i oni njemu su potrebni...da sutra dodik postane ono sto je bio 2004, nasao bi se Haris Silajdzic da to zajebe...i tako u krug.
Stvarno, neko ko visi na forumu politika da to nece sebi da prizna.
Dodik je čovjek koji nagrađuje haške optuženike osuđene za genocid. Čović je čovjek koji dočekuje haške osuđenike koji se vraćaju kući, nakon odslužene kazne. Probosanci u ovom trenutku su osuđeni da dijele vlast sa takvima jer je postavljeni politički sistem tako uredio odnose, a nažalost većina naroda iz kojeg dolaze i dodik i čović je ista ona kojima su ti haški osuđenici heroji. Pusti se šuplje i izjednačavanja. Ako Bog da kada ovo bude država u kojoj će biti građani, bez obzira kako se zovu, onda ćemo moći pričati o lopovima, jer ti sad preko 50 % vlasti čine osobe koje su za secesionizam i koje stopiraju svaki napredak. A sa njima moraš "trgovati" i pregovarati da bi imao napredak, bilo kakav, i ne možeš ih otjerati jer ih njihovi biraju. I zrak bi podijelili, smradovi. A meni nećeš prosipati floskule iz memoranduma, tipa: minimiziraj, osudi, izjednači, svi smo isti.
Sve dok ti i takvi iz svog razloga ne vidis sustinu problema i gledas ga kao" suplju" bit ces cementiran sa postojecom situaacijom pa dok se boje ne rastope....sto bi ovi tzv "probosanci" rusili dodika i covica kad mogu nizasta dobiti glasove iz baze i pokojeg iz slijepog naroda...nisi vala ni ti kakav potencijal da poturas suplju o ugrozenosti dok ti tvoji u stroju protiv kojih ko biva se boris, drze pocasnu strazu.
Ja_Ja

#1780 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by Ja_Ja »

archi_a wrote:Ovo su super primjeri, ali postoji jedna i najvažnija razlika sa izborima za državne institucije. Na općinskom nivou imaš jedno ime, jednog načelnika i općinsko vijeće. Ako radi dobro, nagradiš, ako radi loše, kazna stiže. Na državnom nivou imaš triparitet. Tvoje ideje mogu biti, ne idealne za BiH, već da ih se ne postidi čovječanstvo, ali dođe morž i kaže: "ne može, ne želim. Srbijaaaaa! Šta je?!?" I nema, gotovo. Naravno, ti ga stopiraš, jer on ne može ništa bez tebe, ali i on stopira tvoju dobru ideju. Pat pozicija. Stagniraš :oops:
Kada i ako dođe do situacije jedan čovjek, jedan glas, jedan predsjednik, bez obzira kako se zove...... jedna instanca-država, druga instanca-općina. Da nam svima odgovaraju za učinjeno bez obzira na ime, e tek onda ćemo prodisati.
Oni ce 100% se derati Srbijaaa, Hrvatskaaa, bez obzira ko bio Bosnjacki clan predsjednistva. Bas zbog toga je Hadzikadic kao izbor superioran nad ostalim. Sustinska promjena se ne pravi u predsjednistvu vec u parlamentu i vijecu ministara. Bez obzira ko bio u predsjednistvu tamo ce se odluke donositi. E bas zbog toga je imperativ nas da se u predsjednistvu vec jednom nadje covjek koji je reprezentativan. Koji ne samo da moze da apsolutno prekuca svih onih devet nadleznosti predsjednistva vec i onaj koji moze da otvoreno i bez oraha u dzepu prica i dogovara se sa svim pro-bosanskim strankama.

Hajde neka mi se javi neko, bilo ko na ovom forumu ko vjeruje da je Hadzikadic inferioran po pitanju zajednickog djelovanja sa bilo kojom pro-bosanskom strankom u odnosu na bilo kojeg drugog kandidata. Ako Radoncic pobijedi blokirace ga i SDP i SDA. Ako Becirevic pobijedi, blokada stize i od SDA i od SBB-a. Ako Dzaferovic pobijedi nema podrsku ni od SBB-a ni od SDP-a. Jedino Hadzikadic moze to da okupi u zajednicko djelovanje jer nije jedan od njih. Moze bukvalno kao sto kiki rece da radi ono sto Kasumovic radi u Zenici. Neces da glasas u parlamentu za zakon, ili ne podrzavas zakon u vijecu ministara, odmah prozivka i na lomacu. Nikom nista nije duzan moze da radi sta hoce.
Smrcak15

#1781 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by Smrcak15 »

Danas pitam jednog za koga ce glasati kad on ko iz topa za hadzikadica :D
General War

#1782 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by General War »

Smrcak15 wrote:Danas pitam jednog za koga ce glasati kad on ko iz topa za hadzikadica :D
,,,ejs samo jedan...ja danas lagano desetoricu za kafom u sat vremena nagovorio...samo im procitao par postova sa foruma :D
huxley

#1783 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by huxley »

Smrcak15 wrote:Danas pitam jednog za koga ce glasati kad on ko iz topa za hadzikadica :D
Prijatelju, vjerujem da su ti i drugi pokušavali to reći, ali takvi kao i čine medvjeđu uslugu svojim kandidatima, bar kod normalnog svijeta. Ne moraš reagovati na svaki komentar kao na ličnu prozivku, kucati velikim slovima i sl.

I ja smatram da bi svi bili ponosni da nas Hadžikadić predstavlja u svijetu (mada nisam siguran da će osvojiti dovoljno glasova), ali tvoj način komunikacije / promocije jednostavno ne funkcioniše u današnjem vaktu.

Nadam se da ćeš ovo shvatiti dobronamjerno.
archi_a

#1784 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by archi_a »

Kikibombona wrote:archi_a

Ti si opisao BH politicku scenu od rata naovamo. Sada je pitanje da li si se pomirio da ce tako zauvijek biti ili smatras da moze bolje od toga? Ako smatras da ce tako zauvijek biti, ako ti odgovara ovakvo stanje, onda glasaj za Dzeferovica ili Becirevica. Sta drugo da ti kazem.

Jedno je sigurno, historijski i empirijski dokazano, nijedan sistem nije vjecan. Komunizam je bio jak sedamdesetih pa je dvadeset godina poslije propao. :idea:

Sada imamo klasicnu partokratiju, u najgorem obliku, od svih demokratskih drzava svijeta. Vec 25 godina imamo partokratijski sistem. Politicke stranke kontrolisu sve, od pravosudja, policije, svih mogucih javnih i privatnih institucija. Vodece stranke partokratijskog sistema su SDA, SDP, SNSD, SDS i HDZ. To je zlo ove drzave.

Narodu je muka od partokratije, sve vise smo toga svjesni, sto je rezultiralo pobjedama nezavisnih nacelnika.

Ako bi dobili nezavisnog predsjednika, napravili bi veliki iskorak u rusenju nakaradnog sistema. Narod bi dozivio katarzu, shvatio da politicke stranke nisu nedodirljive, da nisu gospodari zivota i smrti.

Mi nismo zabit u centralnoj Africi, mi smo par stotina kilometara udaljeni od Austrije i Njemacke. Svega nekoliko drzava nas dijeli od razvijenog svijeta. Preko mora je Italija. Hajde da slijedimo njihov put, ne moramo izmisljati toplu vodu.

Druže, ja nemam problem sa tim da se moj predsjednik zove Marijo ili Milutin! Da li možeš za početak i to da shvatiš? Da bi i dalje raspravljao sa nekim forumašem moram da znam da smo na istom fonu kada govorimo da se u BiH desila agresija, da su Bosnu i Hercegovinu napali i pokušali da podijele velikosrpski i velikohrvatski režimi uz pomoć domaćih secesionista koji su u većini slučajeva bili direktni izvršioci. Tek kad to protumačimo, moći ćemo dalje raspravljati. Ja od sad tako na ove teme, a vi kako hoćete. Naravno, da i ja mislim da je partokratija loša, samo za razliku od mnogih, ja mislim da su najveći problem države, stranke koje slijede velikodržavne projekte susjednih država a koje zbog postavljenog političkog sistema u Bosni I Hercegovini, koji nismo mi izabrali, nego koji nam je nametnut od stranih sila, prave velike probleme i prave blokade svima nama.Ospem se kada ignorant prokomentariše: " vi ko fol probosanski orjentisani, a "koalirate" sa hdz-om, sds-om". :oops: Da li taj čovjek stvarno ne poznaje sistem, da li je toliko neuk da ne konta da svaka probosanska stranka na državnom nivou, MORA formirati vlast sa strankom koja je dobila legitimitet kod "njihovih" birača? Šta je alternativa, odbiti razgovarati, sarađivati, pokušati naći kompromis? strašno. U principu, ne treba se puno trošiti na objašnjavanje nekima koji imaju već formirano mišljenje i ne odstupaju od njega. Mišljenje ti, mišljenje mi, forum je, anonimni smo forumaši. Čemu gubljenje energije.
Ja čekam nešto drugo. Čekam promjenu političkog sistema. Totalni reset i usvajanje EU normi. Nakon WW2 trebalo je dugo vremena da padne berlinski zid, da dođe do ujedinjenja ist i zap. Njemačke. Promjena je uglavnom došla iznutra jer je ljudima prekipilo, ali naravno i uz pomoć prijatelja sa strane. Bosna i Hercegovina je protektorat. Velike sile su natjerale sve nas da im kažemo da smo se "dogovorili" da bude ovako. Pustili su kao i u Njemačkoj da promjene dođu iznutra. Do toga nije došlo jer su secesionističke snage nastavile da djeluju na principima dogovora milošević-tuđman. Nadam se da Velike sile neće čekati toliko godina, kao što se čekalo u Njemačkoj. Nadam se da će se linija tolerancije smanjiti i da će nas ponovo ubijediti da smo "sami našli najbolje rješenje" :D Znači totalni reset očekujem. Nadam se vrlo brzo. Treba to nama, ali treba i Evropi.

P.S. izborom Hadžikadića ne bi smo dobili "nezavisnog" predsjednika BiH, dobili bi smo "nezavisnog" člana predsjedništva ispred bošnjaka, koji bi mogao biti "preglasan" i stopiran po većini stvari i ideja o kojima u kampanji priča i ništa ne bi mogao uraditi, jer treba podršku i slaganje i druga dva člana. A oni bi u svakom slučaju bili glasniji, kao tandem u omalovažavanju,degradiranju države i njenih institucija, stavljanju na stranu interesa zg i bg, kao i dosad. Još ako Mirsad, kao nezavisni kandidat, koji na ostalim mjestima odlučivanja nema stranku koja stoji iza njega, nema kapacitet da nekom blokadom stranačkih kolega, natjera secesioniste da povuku ručnu..... cirkus i katastrofa na pomolu.
archi_a

#1785 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by archi_a »

Sada imamo klasicnu partokratiju, u najgorem obliku, od svih demokratskih drzava svijeta. Vec 25 godina imamo partokratijski sistem. Politicke stranke kontrolisu sve, od pravosudja, policije, svih mogucih javnih i privatnih institucija. Vodece stranke partokratijskog sistema su SDA, SDP, SNSD, SDS i HDZ. To je zlo ove drzave.

Super rečeno, osim jedne stvari. Ne odlučuju sda i sdp o tom putu sami. Sa njima odlučuju i pitaju se i sds, hdz,snsd a oni NEĆE. NEĆE. NEĆE!!!!
Ja ti garantujem da je do sdp-a, sda ili bilokoje probosanske stranke, da bi taj put bio davno usvojen i pređen.
archi_a

#1786 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by archi_a »

General War wrote:
archi_a wrote:
General War wrote: Dodik je potreban " probosancima" kao sto i oni njemu su potrebni...da sutra dodik postane ono sto je bio 2004, nasao bi se Haris Silajdzic da to zajebe...i tako u krug.
Stvarno, neko ko visi na forumu politika da to nece sebi da prizna.
Dodik je čovjek koji nagrađuje haške optuženike osuđene za genocid. Čović je čovjek koji dočekuje haške osuđenike koji se vraćaju kući, nakon odslužene kazne. Probosanci u ovom trenutku su osuđeni da dijele vlast sa takvima jer je postavljeni politički sistem tako uredio odnose, a nažalost većina naroda iz kojeg dolaze i dodik i čović je ista ona kojima su ti haški osuđenici heroji. Pusti se šuplje i izjednačavanja. Ako Bog da kada ovo bude država u kojoj će biti građani, bez obzira kako se zovu, onda ćemo moći pričati o lopovima, jer ti sad preko 50 % vlasti čine osobe koje su za secesionizam i koje stopiraju svaki napredak. A sa njima moraš "trgovati" i pregovarati da bi imao napredak, bilo kakav, i ne možeš ih otjerati jer ih njihovi biraju. I zrak bi podijelili, smradovi. A meni nećeš prosipati floskule iz memoranduma, tipa: minimiziraj, osudi, izjednači, svi smo isti.
Sve dok ti i takvi iz svog razloga ne vidis sustinu problema i gledas ga kao" suplju" bit ces cementiran sa postojecom situaacijom pa dok se boje ne rastope....sto bi ovi tzv "probosanci" rusili dodika i covica kad mogu nizasta dobiti glasove iz baze i pokojeg iz slijepog naroda...nisi vala ni ti kakav potencijal da poturas suplju o ugrozenosti dok ti tvoji u stroju protiv kojih ko biva se boris, drze pocasnu strazu.
Ne mogu srušiti dodika, niti ivanića, ne mogu ih srušiti, ne mogu ih srušiti, ne mogu ih srušiti !!!
Jer nije takav sistem u Bosni I Hercegovini. Koji dio rečenice, riječi, slova ti nije jasan?!? "Probosanske" stranke mogu samo rušiti jedna drugu, što i rade cijelo vrijeme. Stvarno ne želim više sa tobom. Ne znaš ko sam, a ni ja ko si ti, i jednostavno ne želim sa tobom da raspravljam više o ovome. A što se tiče "potencijala", prema ovom što vidim kako pišeš i kako taguješ ostale forumaše sa kojima se ne slažeš, za tebe sam "oberpotencijal". Hvala lijepo.
General War

#1787 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by General War »

archi_a wrote:
General War wrote:
archi_a wrote: Dodik je čovjek koji nagrađuje haške optuženike osuđene za genocid. Čović je čovjek koji dočekuje haške osuđenike koji se vraćaju kući, nakon odslužene kazne. Probosanci u ovom trenutku su osuđeni da dijele vlast sa takvima jer je postavljeni politički sistem tako uredio odnose, a nažalost većina naroda iz kojeg dolaze i dodik i čović je ista ona kojima su ti haški osuđenici heroji. Pusti se šuplje i izjednačavanja. Ako Bog da kada ovo bude država u kojoj će biti građani, bez obzira kako se zovu, onda ćemo moći pričati o lopovima, jer ti sad preko 50 % vlasti čine osobe koje su za secesionizam i koje stopiraju svaki napredak. A sa njima moraš "trgovati" i pregovarati da bi imao napredak, bilo kakav, i ne možeš ih otjerati jer ih njihovi biraju. I zrak bi podijelili, smradovi. A meni nećeš prosipati floskule iz memoranduma, tipa: minimiziraj, osudi, izjednači, svi smo isti.
Ne mogu srušiti dodika, niti ivanića, ne mogu ih srušiti, ne mogu ih srušiti, ne mogu ih srušiti !!!
Jer nije takav sistem u Bosni I Hercegovini. Koji dio rečenice, riječi, slova ti nije jasan?!? "Probosanske" stranke mogu samo rušiti jedna drugu, što i rade cijelo vrijeme. Stvarno ne želim više sa tobom. Ne znaš ko sam, a ni ja ko si ti, i jednostavno ne želim sa tobom da raspravljam više o ovome. A što se tiče "potencijala", prema ovom što vidim kako pišeš i kako taguješ ostale forumaše sa kojima se ne slažeš, za tebe sam "oberpotencijal". Hvala lijepo.
Oberpotencijalu, ako ih ne mozes srusiti, sta ti je Hazdikadic problem,sta ti je Hadzikadic problem, Sta ti je Hadzikadic problem?
Prvo optuzis mene kao nekog ko baca floskule, ubacis tipicnu patriJotsku pricu i priznas da nisi ni zasta osim da dijelis vlast sa secesionistima i agresorima (ne ti vec ko ti je favorit ali je ista ekipa)...I ok, lijepo je vidjeti kako se sve vise stroj zbija sa jeftinim podmetanjima i pokusajima diskreditacije. :D
Nema ni ja nista poritiv da me zaobilazis isto :thumbup:

Hvala jos ljepsa.
Ja_Ja

#1788 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by Ja_Ja »

archi_a wrote:P.S. izborom Hadžikadića ne bi smo dobili "nezavisnog" predsjednika BiH, dobili bi smo "nezavisnog" člana predsjedništva ispred bošnjaka, koji bi mogao biti "preglasan" i stopiran po većini stvari i ideja o kojima u kampanji priča i ništa ne bi mogao uraditi, jer treba podršku i slaganje i druga dva člana. A oni bi u svakom slučaju bili glasniji, kao tandem u omalovažavanju,degradiranju države i njenih institucija, stavljanju na stranu interesa zg i bg, kao i dosad. Još ako Mirsad, kao nezavisni kandidat, koji na ostalim mjestima odlučivanja nema stranku koja stoji iza njega, nema kapacitet da nekom blokadom stranačkih kolega, natjera secesioniste da povuku ručnu..... cirkus i katastrofa na pomolu.
Bilo koji clan predsjednistva moze biti preglasan. I niti jedan ne moze da radi bez podrske drugih. Nije to svojstveno Hadzikadicu. Hadzikadicu ide u korist sto nema stranku. Njegov kapacitet je veci. Toliko veci da ima prostor da radi sa svim pro-bosanskim parlamentarnim strankama. On ce biti u mogucnosti da radi ono sto Dzaferovic moze samo da sanja da uradi (a na primjeru Izetbegovica se to dobro dalo vidjeti), tj. da radi sa SDP-om, SDA, SBB, DF, BPS-om i svim drugim pro-bosanskim strankama u parlamentu. Niti jedan drugi kandidat nema tu mogucnost. Suplja je prica da ne moze jer nema stranku. Moze, moze cak i vise da uradi zbog toga.
archi_a

#1789 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by archi_a »

Ja_Ja wrote:
archi_a wrote:Ovo su super primjeri, ali postoji jedna i najvažnija razlika sa izborima za državne institucije. Na općinskom nivou imaš jedno ime, jednog načelnika i općinsko vijeće. Ako radi dobro, nagradiš, ako radi loše, kazna stiže. Na državnom nivou imaš triparitet. Tvoje ideje mogu biti, ne idealne za BiH, već da ih se ne postidi čovječanstvo, ali dođe morž i kaže: "ne može, ne želim. Srbijaaaaa! Šta je?!?" I nema, gotovo. Naravno, ti ga stopiraš, jer on ne može ništa bez tebe, ali i on stopira tvoju dobru ideju. Pat pozicija. Stagniraš :oops:
Oni ce 100% se derati Srbijaaa, Hrvatskaaa, bez obzira ko bio Bosnjacki clan predsjednistva. Bas zbog toga je Hadzikadic kao izbor superioran nad ostalim. Sustinska promjena se ne pravi u predsjednistvu vec u parlamentu i vijecu ministara. Bez obzira ko bio u predsjednistvu tamo ce se odluke donositi. E bas zbog toga je imperativ nas da se u predsjednistvu vec jednom nadje covjek koji je reprezentativan. Koji ne samo da moze da apsolutno prekuca svih onih devet nadleznosti predsjednistva vec i onaj koji moze da otvoreno i bez oraha u dzepu prica i dogovara se sa svim pro-bosanskim strankama.

Hajde neka mi se javi neko, bilo ko na ovom forumu ko vjeruje da je Hadzikadic inferioran po pitanju zajednickog djelovanja sa bilo kojom pro-bosanskom strankom u odnosu na bilo kojeg drugog kandidata. Ako Radoncic pobijedi blokirace ga i SDP i SDA. Ako Becirevic pobijedi, blokada stize i od SDA i od SBB-a. Ako Dzaferovic pobijedi nema podrsku ni od SBB-a ni od SDP-a. Jedino Hadzikadic moze to da okupi u zajednicko djelovanje jer nije jedan od njih. Moze bukvalno kao sto kiki rece da radi ono sto Kasumovic radi u Zenici. Neces da glasas u parlamentu za zakon, ili ne podrzavas zakon u vijecu ministara, odmah prozivka i na lomacu. Nikom nista nije duzan moze da radi sta hoce.
Čitam ovo po treći put. Što više čitam, moram reći da ovo nije loše...... Nije uopšte loše postavljena teza! :) ovako postavljena teza i razmišljanje bi trebalo biti tema rasprave i na forumu a i šire. Ja ustvari od rata naovamo gajim nadu o pravom sveobuhvatnom probosanskom bloku svih stranaka kojoma je BiH na srcu i sfera interesovanja. Bljuje mi se na međusobne optužbe, podmetanja, krvljenja oko dijela vlasti. U toj borbi smo se pogubili i dijelom i "oslabili" zemlju uz aplaudiranje i sreću secesionista. Možda bi nezavisni mogao da okupi "neokupljivo".
P. S. Ali samo u saradnji sa drugim strankama. Bez njihove podrške, da "načepe" na nekom drugom mjestu odlučivanja, da bi se izguralo ono što treba u predsjedništvu, ovo bi bila katastrofa na pomolu.
Last edited by archi_a on 14/09/2018 17:18, edited 1 time in total.
archi_a

#1790 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by archi_a »

@general war U prepisci sa tobom, nije mi Hadžikadić kriv i uopšteno nisam nikad ni bio protiv Hasžikadića. U prepisci sa tobom mi je jedini problem tvoje "sranje" od tumačenja da su svi isti. Nisu svi isti. Nijedna probosanska stranka se ne može mjeriti sa secesionističkim strankama, nikada. A mislim da sam dovoljno objasnio o političkom aistemu uspostavljenom u BiH i kako funkcioniše, ne našom voljom. Jedini problem kod Mirsada H. vidim u tome što nema stranačku infrastrukturu, samim tim kapacitet da poklopi i druge instance odlučivanja, jer je sve usko povezano kod borbe za guranje određenih stavova.
Kikibombona

#1791 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by Kikibombona »

archi_a wrote:Druže, ja nemam problem sa tim da se moj predsjednik zove Marijo ili Milutin! Da li možeš za početak i to da shvatiš? Da bi i dalje raspravljao sa nekim forumašem moram da znam da smo na istom fonu kada govorimo da se u BiH desila agresija, da su Bosnu i Hercegovinu napali i pokušali da podijele velikosrpski i velikohrvatski režimi uz pomoć domaćih secesionista koji su u većini slučajeva bili direktni izvršioci. Tek kad to protumačimo, moći ćemo dalje raspravljati. Ja od sad tako na ove teme, a vi kako hoćete.
Imam i ja za tebe najmanje 100 pitanja, sa minimalno 500 potpitanja, nakon kojih mogu utvrditi da li si kredibilan sagovornik.

- da li si clan, da li je neko tebi blizak, clan kriminalno-koruptivne stranke (SDA, SDP + njihov skart), pa stoga imas interes braniti kartele

- da li si zaposlen preko stele, da li si stelu ikada koristio

- da li si ikada primio ili ponudio mito

- da li si ikada sudjelovao u drustveno-korisnom radu, volonterski prikupljao smece, humanitarno se angazovao

- da li posjedujes empatiju, da li si furstriran zato sto je veliki broj ljudi nezaposlen, zato sto zaposleni rade za mizeriju i zato sto su penzije 300km

- da li prezires politicke aktere koji su unistili drzavu i drustvo

- sta mislis o uvlacenju zarad napredovanja u karijeri, da li moral i ponos imaju cijenu, da li cilj opravdava sredstva itd itd itd.

- i citav niz drugih pitanja kojima bih testirao tvoje ljudske vrijednosti

- onda bih provjerio kakav si ideoloski, da li podrzavas ekstremni nacionalizam i vjerski fanatizam, da li podrzavas terorizam kao nacin politickog djelovanja, da li podrzavas totalitarizam, komunizam, teokratiju, monarhizam, partokratiju itd.

- pitao bih da li su ti politicki uzori Fidel Kastro, Hugo Cavez, Tajip Erdogan, Vladimir Putin

- itd, itd

Svako pitanje bi bilo besmisleno jer ne mogu znati da li si sklon laganju. Jedino da mi odgovaras video vezom, pa da procijenim na osnovu govora tijela.
Kikibombona

#1792 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by Kikibombona »

archi_a wrote:

Super rečeno, osim jedne stvari. Ne odlučuju sda i sdp o tom putu sami. Sa njima odlučuju i pitaju se i sds, hdz,snsd a oni NEĆE. NEĆE. NEĆE!!!!
Ja ti garantujem da je do sdp-a, sda ili bilokoje probosanske stranke, da bi taj put bio davno usvojen i pređen.
SDA i SDP vladaju na ogromnom dijelu drzave. Jedini njihov put je put kriminala i korupcije. Pokrali su milijarde, kradu nemilice. Zaposljavaju desetine hiljada uhljeba. Sve su obesmislili. Pravosudje i policija su pod njihovom kontrolom. Pokorili su svaku instituciju, sve zivo. Bez njihove clanske kartice ne mozes naprodavati u javnim ustanovama. Ne mozes se ni zaposliti. RAK, TUMOR ovog drustva - SDA, SDP i njihov skart.
archi_a

#1793 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by archi_a »

Kikibombona wrote:
archi_a wrote:Druže, ja nemam problem sa tim da se moj predsjednik zove Marijo ili Milutin! Da li možeš za početak i to da shvatiš? Da bi i dalje raspravljao sa nekim forumašem moram da znam da smo na istom fonu kada govorimo da se u BiH desila agresija, da su Bosnu i Hercegovinu napali i pokušali da podijele velikosrpski i velikohrvatski režimi uz pomoć domaćih secesionista koji su u većini slučajeva bili direktni izvršioci. Tek kad to protumačimo, moći ćemo dalje raspravljati. Ja od sad tako na ove teme, a vi kako hoćete.
Imam i ja za tebe najmanje 100 pitanja, sa minimalno 500 potpitanja, nakon kojih mogu utvrditi da li si kredibilan sagovornik.

- da li si clan, da li je neko tebi blizak, clan kriminalno-koruptivne stranke (SDA, SDP + njihov skart), pa stoga imas interes braniti kartele

- da li si zaposlen preko stele, da li si stelu ikada koristio

- da li si ikada primio ili ponudio mito

- da li si ikada sudjelovao u drustveno-korisnom radu, volonterski prikupljao smece, humanitarno se angazovao

- da li posjedujes empatiju, da li si furstriran zato sto je veliki broj ljudi nezaposlen, zato sto zaposleni rade za mizeriju i zato sto su penzije 300km

- da li prezires politicke aktere koji su unistili drzavu i drustvo

- sta mislis o uvlacenju zarad napredovanja u karijeri, da li moral i ponos imaju cijenu, da li cilj opravdava sredstva itd itd itd.

- i citav niz drugih pitanja kojima bih testirao tvoje ljudske vrijednosti

- onda bih provjerio kakav si ideoloski, da li podrzavas ekstremni nacionalizam i vjerski fanatizam, da li podrzavas terorizam kao nacin politickog djelovanja, da li podrzavas totalitarizam, komunizam, teokratiju, monarhizam, partokratiju itd.

- pitao bih da li su ti politicki uzori Fidel Kastro, Hugo Cavez, Tajip Erdogan, Vladimir Putin

- itd, itd

Svako pitanje bi bilo besmisleno jer ne mogu znati da li si sklon laganju. Jedino da mi odgovaras video vezom, pa da procijenim na osnovu govora tijela.
Pa većinu odgovora bi mogao da izvučeš upravo iz cijelog posta koji si djelomično quotao. Ako želiš da vidiš. :D
General War

#1794 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by General War »

archi_a wrote:@general war U prepisci sa tobom, nije mi Hadžikadić kriv i uopšteno nisam nikad ni bio protiv Hasžikadića. U prepisci sa tobom mi je jedini problem tvoje "sranje" od tumačenja da su svi isti. Nisu svi isti. Nijedna probosanska stranka se ne može mjeriti sa secesionističkim strankama, nikada. A mislim da sam dovoljno objasnio o političkom aistemu uspostavljenom u BiH i kako funkcioniše, ne našom voljom. Jedini problem kod Mirsada H. vidim u tome što nema stranačku infrastrukturu, samim tim kapacitet da poklopi i druge instance odlučivanja, jer je sve usko povezano kod borbe za guranje određenih stavova.
Svi isti lopovi a ne ratni zlocinci... jedni ko biva hoce da se ocjepe a drugi ko biva nedaju i tako zadnjih 25 godina...ogresno si ti razumio.
Ratni zlocinci ne ucestvuju u vlasti.
Kikibombona

#1795 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by Kikibombona »

archi_a wrote:Pa većinu odgovora bi mogao da izvučeš upravo iz cijelog posta koji si djelomično quotao. Ako želiš da vidiš. :D
Ti si sumnjicav prema ljudima koji kazu da nije bila agresija na BiH i da Srbija i Hrvatska nemaju veze sa tim. Ja to apsolutno razumijem.

I ja sam sumnjicav prema ljudima koji podrzavaju SDA i SDP. Svima je jasno da se radi o dva kriminalno-koruptivna kartela koja su pokrala milijarde i zaposlila desetine hiljada tzv. 'uhljeba'. Izmedju njih vlada zakon 'OMERTA', ti kradi - ja cu krasti, ti zaposljavaj - ja cu zaposljavati itd. Kontrolisu sve moguce institucije, pocevsi od pravosudja i policije pa nadalje. Klasicne kriminalne organizacije.

I sta misliti o nekome ko ih podrzava? Odmah pomislim da je clan ili uhljeb, da ima korist od kriminalnih kartela. SDA, SDP, SNSD, SDS i HDZ su uhljebili minimalno 500 000 ljudi (direktno i indirektno). To je ogromna brojka vojnika koji svim sredstvima brani aktuelno stanje. Niko nikad nije priznao da je uhljeb. Zasto? Evo ovdje, imamo 10 likova koji jeftinim trikovima omalovazavaju Hadzikadica. Da li je medju njima ijedan uhljeb? Da li je neko njima blizak, recimo supruga, otac/majka, brat/sestra dio hljebske mreze? Niko nece priznati.

Velika vecina simpatizera SDA i SDP na neki nacin profitiraju od kartela. Njihov interes je da pljuju Hadzikadica ili bilo koga ko se pojavi s namjerom da uzme dio vlasti.

Druga kategorija su naivcine, levati. I takvih je puno, narocito medju starijom populacijom. Padaju na jeftine trikove, nacionalisticke, ratno-huskacke itd.

Treca kategorija su nacionalisti. Oni se hrane ostrim porukama. Jebi mu mater, odbrusi mu, posalji ga u pm, zaprijeti itd.

Cetvrta kategorija su ljudi koji glasaju za manje zlo. Ono, SDP je sranje, ali je SDA jos vece. I oni mogu potpasti pod naivce, komotno.

I naravno, dijaspora. Svaka dijaspora je radikalnija od matice. Uvijek su gore ustase u Melburnu nego u Zagrebu. To je poseban fenomen o kojem se moze pisati. Nema dijaspore koja ce podrzati liberalne snage. :D

Dakle, imam ozbiljne i dobro utemeljene predsrasude prema simpatizerima SDA i SDP. Ima tu dobrih ljudi, ali ne puno...
archi_a

#1796 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by archi_a »

@kiki. Nisam ja sumnjičav prema tim ljudima, ja ne želim sa takvima da vodim raspravu o tome. Postoje sudske presude. Tačka.
@generalwar. Nije, jedni ko biva hjoće da se otcijepe, već jedni HOĆE da se otcijepe ili bar da u okviru BiH koju ne priznaju kao državu već samo kao geografski pojam, hoće da uspostave totalni aparthejd, da sami odlučuju, da iskrivljaju historiju, mijenjaju međunarodne presude, suds i presuđuju u odbrani srpstva. I da, trenutno su ratni zločinci prema presudama međunarodnih sudova u zatvoru, a ovi koji su tu, umjesto njih samo podržavaju istu doktrinu i politiku koju su imali ti zločinci. I bore se za ostu stvar, kao i prethodnici, samo drugačijim sredstvima, jer su natjerani na to. To si ti malo pogešno shvatio.
General War

#1797 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by General War »

archi_a wrote:@kiki. Nisam ja sumnjičav prema tim ljudima, ja ne želim sa takvima da vodim raspravu o tome. Postoje sudske presude. Tačka.
@generalwar. Nije, jedni ko biva hjoće da se otcijepe, već jedni HOĆE da se otcijepe ili bar da u okviru BiH koju ne priznaju kao državu već samo kao geografski pojam, hoće da uspostave totalni aparthejd, da sami odlučuju, da iskrivljaju historiju, mijenjaju međunarodne presude, suds i presuđuju u odbrani srpstva. I da, trenutno su ratni zločinci prema presudama međunarodnih sudova u zatvoru, a ovi koji su tu, umjesto njih samo podržavaju istu doktrinu i politiku koju su imali ti zločinci. I bore se za ostu stvar, kao i prethodnici, samo drugačijim sredstvima, jer su natjerani na to. To si ti malo pogešno shvatio.
Ma daaaj, a dva najbolja ministra ti srbi.
Al ok.
Reisova

#1798 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by Reisova »

Podrska od mene. Danas je bio komentar ja bih glasao za ovog covjeka ali otet cu glas itd... koja gluposti !!!
felix10

#1799 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by felix10 »

Samo naprije Mirsade, imas 4 sigurna glasa iz moje porodice :bih:
Cuj da ne glasam za ovu ljudsku i moralnu gromadu jer ce se eto zaratit ako bude u predsjednistvu s covicem i dodom, jer je eto mekan, a najjace kad kazu ne razumije se u situaciju u Bosni ali eto forumski besposlicari se razumiju
Kikibombona

#1800 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by Kikibombona »

Reisova wrote:Podrska od mene. Danas je bio komentar ja bih glasao za ovog covjeka ali otet cu glas itd... koja gluposti !!!
Ovaj sistem ce se srusiti, ne moze jos dugo. Komunizam je bio jak, izdrzao skoro 50 godina. Partokratija moze jos makmsimalno 20 godina po mom misljenju. Taman toliko treba da bankrotiramo radi enormnog zaduzenja i egzodusa mladog stanovnistva.

Puno bi bolje bilo da ih srusimo sada ili za pet godina nego recimo za 20. Izgubit cemo previse vremena i previse novca.

Pobjede nezavisnih nacelnika su prvi znaci da partokratijski sistem slabi.

Partije i njihova vojska od makar 500 000 ljudi i pridruzeni naivci ce se boriti svim silama da sto duze odrze sistem od kojeg profitiraju.
Locked