Posto sam iz Zenice, navest cu primjer Fuada Kasumovica:statixx wrote:Sve te razumijem, ali ako je:
Onda neka pocne od osnivanja stranke i okupljanja progresivnih ljudi otvorenog uma. Dacu mu glas na sljedecim izborima. Ovako je uletio k'o grom iz vedra neba, i nemam razlog vjerovati mu da se nakon izbora nece pokupiti i vratiti u SAD. A meni ostaje da gledam Sebiju kako cestita Dzaferovicu na pobjedi.Za bilo kakav napredak potreban je rad i dosta vremena. Potrebno je poceti od necega.
I nigdje nisam napisao da ga ne mogu zamisliti kako lobira po svijetu, sastaje se znacajnim ljudima i popravlja imidz i rejting BiH. No vanjska politika u platformi se nalazi na 7. mjestu i vrlo rijetko govori o tome. Uglavnom trosi rijeci i energiju na oblasti u kojima nece moci djelovati kako obecava. I to mi se ne svidja nikako, i djeluje mi kao mazanje ociju. Narod je ocajan i ocekivanja uopste nisu velika, covjek bez korupcijskih i kriminalnih afera ima veliku prednost, ali on to nece iskoristiti, jer uzima velik zalogaj i bespotrebno se hvata u kostac sa mnogim stvarima, praveci od sebe salabajzera.
Za izbore se prijavio kao nezavisan kandidat. Okupio nekoliko momaka i djevojaka i zapoceo bitku sa stranackim infrastrukturama. Ja sam mislio da nema nikakve sanse. Glasao sam za NS i nazalost za Eldina Vracu, bez da sam se informisao o kome se radi. Eldin Vrace i njegova privatna Snaga centra je ulozila najvise love u kampanju i pokupila dosta glasova od tzv. 'gradske raje'. Iako su SDA i Snaga centra imali daleko najjace kampanje, Fuad Kasumovic je kao autsajder pomeo izbore. Svi smo bili iznenadjeni.
Sta se desilo u vijecu? Dobar dio vijecnika se odmah priklonio Fuadu Kasumovicu (SDP, DF, NS...), dok je osovina predvodjena SDA i SBB imala vecinu. Fuke je nasao papke u SBB i sada ima vecinu i siluje SDA kao nezavisan kandidat.
Ja ne podrzavam Kasumovica, za njega necu glasati. Medjutim, ne mogu kriti da uziva veliku podrsku, da bi sutra uzeo vise 50% glasova bez pomoci ijedne stranke. Vratio se optimizam. Obrati paznju na rezultate u Zenici, SDA ce dozivjeti potop.
Mirsad Hadzikadic kao pozitivan primjer istice nacelnicu Visokog. Nju vidi kao nekakav uzor. Kao nezavisni kandidat ona vlada u Visokom. Rekao je da ce isto napraviti, da ce u strankama pronaci saveznike za svoju politiku.
Nakon izbora je najavio formiranje stranke koja ce voditi borbu na svim novima vlasti. Sada je vazno da dobije sto vise glasova kako bi imao jak temelj za formiranje stranke. Ako dobije 100 000 glasova, to ce biti velika baza za jaku stranku, koja ce privuci kvalitetne ljude. Ako dobije izbore, ako stranku formira kao predsjednik, to je neka druga dimenzija.
Ja cu animirati 4-5 ljudi da glasaju za Mirsada. To je maksimum od mene. Ako bi svi toliko ucinili, bio bi pobjednik izbora.